Blog Ambassadeur Kees Rade (27)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
2 april 2021

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Een sector waar we helaas niet vaak wat over kunnen melden, omdat Thailand nu eenmaal niet op de betreffende lijst van prioriteitslanden van Den Haag staat, is die van de cultuur. Daarom waren we erg verheugd dat in de maand maart maar liefst twee evenementen in de culturele sector plaatsvonden.

Allereerst werd ik op 9 maart uitgenodigd door Motif, een meubelwinkel op de vierde verdieping van Central Embassy. Reden voor deze uitnodiging is dat deze winkel is begonnen met het verkopen van Dutch design modern meubilair, van vijf gerenommeerde Nederlandse ontwerpers: Artifort, Moooi, Leolux, Linteloo en Ilfari. Strak, verrassend en innovatief. Van de eigenaren van de winkel begreep ik dat Nederland een van de leidende landen is waar het betreft eigentijds meubilair, samen met Italië. Altijd leuk om te horen.

Een vergelijkbare mededeling kreeg ik op 25 maart te horen van Haute Couture Experience, een nieuw Thais modebedrijf, dat op de tweede verdieping van dezelfde Central Embassy een paar weken een paar creaties van Iris van Herpen tentoonstelt. Prachtige ontwerpen, zeer kleurrijk, en ook hier met gebruikmaking van innovatieve technieken. Zij was een van de eerste ontwerpsters die gebruik maakte van 3D technieken, hetgeen haar in 2011 een plaats in de top 50 van meest innovatieve persoonlijkheden van Time Magazine heeft opgeleverd. Dergelijke events openen beschouw ik als een van de leukste onderdelen van mijn functie.

Daarover gesproken, ik had ook weer de nodige interactie met de Nederlandse gemeenschap. Een interessant bezoek aan Phuket, waar ik na het bijwonen van een door de NTCC georganiseerde bijeenkomst met enkele Nederlandse ondernemers een ontmoeting had met de Nederlandse gemeenschap aldaar. In een zeer oranje omgeving, zoals gebruikelijk prima georganiseerd door onze Honorair Consul Seven, sprak ik met vele van de ruim honderd aanwezige landgenoten over met name de dramatische economische situatie op dat eiland. Maar er klonk ook wel hoop door dat de situatie spoedig zal verbeteren. Ontwikkelingen sindsdien lijken dat gelukkig te bevestigen.

Eind van de maand hadden we ook eindelijk weer eens een koffieochtend op de residentie, hetgeen een tijdje niet mogelijk was geweest wegens de Covid-situatie. Een boeiende inleiding door een Nederlander die al lang bij het Wereld Voedsel Programma WFP werkt. Zijn verhalen maakten maar weer eens duidelijk dat er naast Covid nog wel wat andere problemen op de wereld zijn die om urgente aandacht vragen.
Naar de toekomst kijkend, ik ben van plan om medio mei samen met mijn Benelux collega’s een bezoek aan Khon Kaen te brengen. Uiteraard zouden we ook daar Nederlanders willen ontmoeten, en eventueel consulaire dienstverlening willen aanbieden. Ik roep Nederlanders in die omgeving op om indien zij ons willen ontmoeten of consulaire diensten nodig hebben, dit aan ons kenbaar te maken ([email protected]).

Ik had ook het grote genoegen om twee zeer ondernemende Nederlanders te ontmoeten.

Allereerst Erwin de Smit, die in de loop der jaren een indrukwekkend bedrijf heeft opgebouwd dat chili paste naar zo’n beetje de hele wereld exporteert. Per dag leveren zo’n 10.000 kleine boeren hun chilis aan dit bedrijf aan, die er vervolgens paste van maakt die in enorme vaten naar de haven wordt gebracht. Een geolied bedrijf, dat door het in dienst nemen van gevangenen uit de lokale gevangenis ook nog een belangrijke maatschappelijke rol vervult. We brachten er samen met de NTCC en Thailand Zakelijk (weer een mooi voorbeeld van Nederlandse samenwerking in Thailand) een bezoek aan omdat Erwin’s bedrijf een soortelijke operatie wil opzetten in de Deep South van Thailand. Ruim 40 vertegenwoordigers van deze regio waren ook aanwezig, en dankzij onze deelname aan het bezoek konden we hopelijk een steuntje in de rug geven aan dit belangrijke initiatief voor deze met veel uitdagingen worstelende regio.

Het was ook weer een genoegen om een weekend naar Edwin Wiek en zijn Elephant Refuge te gaan. Het blijft een indrukwekkende operatie, waarbij vele in beslag genomen of om andere redenen aan zijn centrum toevertrouwde wilde dieren in een relatief plezierige en natuurlijke omgeving worden opgevangen. Veel van die dieren zullen nooit meer in het wild kunnen overleven, maar op deze manier kunnen ze tenminste nog een fatsoenlijk bestaan leiden. Ik ben benieuwd of het hem gaat lukken een deel van de wilde dieren, die in enkele Europese landen boven de markt hangen omdat circussen ze niet meer mogen gebruiken, in zijn Refuge op te vangen.

Ook de meer officiële betrekkingen tussen Nederland en Thailand kregen in maart een duwtje in de rug.

Allereerst mocht ik namens Nederland een overeenkomst tekenen tussen het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Water en het Thaise Water Instituut ONWR. Deze overeenkomst is bedoeld om de technische samenwerking tussen beide landen op watergebied te bevorderen, Nederlandse bedrijven hebben ons aangegeven dat deze overheid-tot-overheid verbintenis hun toegang tot de Thaise markt zal vergemakkelijken.

En op 17 maart hebben we een conferentie over klimaatadaptatie georganiseerd. We proberen er van alles aan te doen om een verdere temperatuurstijging zo klein mogelijk te houden, maar zelfs als we morgen stoppen met het uitstoten van CO2 zal de aarde nog verder opwarmen wegens de CO2 die nu eenmaal al in de lucht zit. Dit gegeven dwingt ons om onze landen aan te passen aan de gevolgen hiervan: stijgende zeespiegel, meer extreme stormen, meer droogte. Naast een toespraak van minister van Natuurlijke Hulpbronnen Varawut, een Nederlandse topambtenaar en de vertegenwoordigster van de Wereldbank gingen deskundigen uit beide landen met elkaar in gesprek over landbouw en kustbescherming. Een nuttige vorm van kennisdeling!

Ter afronding toch nog even het C-woord. Gelukkig kunnen we daar langzamerhand wat positiever over zijn, vroeg of laat gaan de vaccinaties effect hebben, en de heropeningsplannen voor een paar toeristische bestemmingen in Thailand bieden ook weer wat economisch perspectief. En over vaccinaties gesproken, daar circuleert veel informatie over op het internet. Eenieder is vrij daarover mee te praten, maar vanuit de ambassade willen we eenieder aanraden om bij eventuele vragen altijd de officiële website van de Rijksoverheid te raadplegen (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie ), daar staat het Nederlandse overheidsbeleid op.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website