Blog Ambassadeur Kees Rade (26)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
3 maart 2021

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Om maar op een positieve noot te beginnen: gisteren werd er één nieuwe besmetting met Covid-19 gemeld in Bangkok. Dat betekent zeker niet dat bij actief testen er niet meer gevallen ontdekt zouden zijn, maar het is wel een veelbelovend cijfer, dat hopelijk een keer ten goede betekent in de Thaise situatie.
Daar wordt door velen met smart op gewacht. In Thailand, maar meer nog in vele andere landen waar de cijfers nog veel alarmerender zijn. De rek is er bij velen met name in Europa een beetje uit. De beperkende maatregelen hebben een zware tol geëist, economisch en zeker ook sociaal. De vaccinatiecampagnes zijn nu in zo’n beetje alle landen in volle gang, en hopelijk zal dat rond de zomer een positieve impact op de besmettingscijfers hebben.

Wat ons in Thailand uiteraard zeer interesseert is de vraag of ingezetenen ook meegenomen zullen worden in de Thaise inentingscampagne. De geluiden die we daar tot op heden over gehoord hebben zijn positief. In afwachting van een formele bevestiging gaan we er dus maar van uit dat ook alle hier ingeschreven Nederlanders gewoon een vaccinatie zullen kunnen krijgen op het moment dat ze daar conform de geldende regels voor in aanmerking komen.

Behalve door Covidnieuws werd de agenda deze korte maand februari toch ook nog door enkele andere issues gevuld. Zo nam ik op 3 februari deel aan een korte maar intense ceremonie op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, waarbij een overeenkomst werd ondertekend tussen dit ministerie en de Nederlandse NGO Ocean Cleanup. Deze NGO, alweer een paar jaar geleden opgericht door Boyan Slat, stelt zich ten doel om de wereldoceanen vrij te maken van zwerfplastic. Daar hebben ze al een paar operaties voor lopen in de oceanen zelf. Maar ze willen zich nu, naast het schoonmaken van, ook gaan richten op het voorkomen van nog meer plastics in deze oceanen door deze plastics te onderscheppen voordat ze deze oceanen bereiken. Hun uiteindelijke ambitie is om aan de monding van de 1000 meest plasticrijke rivieren van de wereld een onderscheppingsboot te leggen, een zogenaamde Interceptor. De Chao Phraya rivier is uitgekozen als een van de pilots, waar ze een dergelijke boot willen uitproberen. Onnodig te zeggen dat dit logistiek een zeer ingewikkelde operatie is, met vele betrokken instanties en vele administratieve hordes. Iets langzamer dan voorzien, maar er worden wel vorderingen gemaakt. De ondertekende overeenkomst, die ik bijwoonde om aan te tonen dat de Nederlandse overheid geheel achter de doelstelling van deze samenwerking staat, zal het makkelijker maken om alle betrokken Thaise overheidsinstellingen zo ver te krijgen om aan dit proces deel te nemen. De ambitie is om de Interceptor deze zomer te water te laten, waarbij niet helemaal uitgesloten kan worden dat dit tijdstip bij nader inzien iets te ambitieus zal blijken te zijn. Maar het belangrijkste is dat het uiteindelijk gaat lukken om de Chao Praya plasticvrij de oceaan te laten instromen.

Van 9 tot 12 februari vond ook de jaarlijkse ambassadeursconferentie plaats. Uiteraard virtueel, wat betekende dat een van de belangrijkste onderdelen van deze conferentie, het informeel uitwisselen van ervaringen en het smeden van plannen, dit jaar helaas ontbrak. Toch is het altijd weer nuttig om van onze MP en onze ministers te horen wat zoal de prioriteiten in Den Haag zijn. En ja, ook hier weer veel aandacht voor het C-woord…. Daarnaast een leuke bijeenkomst met onze “nieuwe” Secretaris-Generaal (hij zit er alweer een half jaar, waarbij het woord zitten in dit geval wegens de reisbeperkingen ook letterlijk genomen kan worden). Ook in zijn optreden stond de impact van de pandemie voor alle collega’s en hun families, in Den Haag en op de posten in het buitenland, centraal.

Naar de toekomst kijkend, allereerst toch nog even de parlementaire verkiezingen. Tot en met 5 maart kunnen de stembiljetten via de ambassade naar Nederland gestuurd worden. Ik wil u uiteraard aanmoedigen zeker gebruik te maken van uw democratisch recht om uw favoriete partij te steunen.

Verder gaan we samen met NVT, NTCC en Thailand Zakelijk de komende weken een aantal activiteiten organiseren, van koffie-ochtenden tot zakelijke bijeenkomsten, van consulaire spreekuren tot informele samenkomsten. In Hua Hin, in Bangkok, in Phuket. We hopen dit de komende maanden ook in andere delen van Thailand te kunnen herhalen. Laten we er samen maar het beste van maken, hopelijk op weg naar een positievere tweede helft van het jaar!

En om deze positieve toon maar vast te houden, ik eindigde mijn vorige blog met een zin waarin onze collega Kenza in een adem werd genoemd met het concept beschuit met muisjes. Als vervolg daarop kan ik melden dat de ambassadefamilie sindsdien verrijkt is met een zeer jonge en zeer gezonde nieuwe aanwinst, waar wij Kenza en haar man Xander van harte mee gelukwensen!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website