Oud-Nederlanders die sinds 1993 het Nederlanderschap en het burgerschap van de EU hebben verloren, kunnen die mogelijk weer terugkrijgen. Een online tool helpt deze groep Nederlanders om te bepalen of zij inderdaad hun Nederlanderschap zijn kwijtgeraakt. In dat geval kunnen zij een zogenaamde evenredigheidstoets aanvragen.

Iedereen die beschikt over de Nederlandse nationaliteit beschikt ook over het EU-burgerschap. Het EU-burgerschap maakt het onder andere mogelijk dat u vrij mag reizen en wonen op het grondgebied  van de EU en dat u daar mag werken. Als u de Nederlandse nationaliteit verliest, betekent dit dat u mogelijk ook het EU-burgerschap kwijtraakt. De mogelijkheid van vrij reizen, wonen en werken binnen de EU vervalt dan.

Raad van State

De Raad van State heeft op 12 februari 2020 en 20 mei 2020 bepaald dat de Nederlandse Rijksoverheid moet onderzoeken wat de concrete gevolgen zijn, als iemand het EU-burgerschap kwijtraakt.

Evenredigheidstoets

Als de Rijksoverheid oordeelt dat de gevolgen van het verlies van het EU-burgerschap onevenredig zijn, dan bent u met terugwerkende kracht weer Nederlander. Dit onderzoek en oordeel van de Rijksoverheid wordt de evenredigheidstoets genoemd.

Meer informatie

Lees ook het uitgebreide nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl. De informatie uit dit nieuwsbericht zal beschikbaar blijven in het dossier Nederlandse nationaliteit verliezen. Ook dit dossier staat op Rijksoverheid.nl.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen? Raadpleeg dan de vragen en antwoorden op Rijksoverheid.nl.

1 reactie op “Beoordeling gevolgen verlies Nederlandse nationaliteit”

 1. Prawo zegt op

  De eisen zijn helaas erg streng ook omdat het toetsingsmoment de dag is dat het Nederlanderschap verloren is gegaan. In veel gevallen is dat tien jaar nadat iemand (die ook nog een tweede nationaliteit moet hebben!) uit de Europese Unie is vertrokken. Voor minderjarige kinderen ligt dat anders: aangezien zij qua nationaliteit hun ouders volgen kunnen zij hun NL nationaliteit al eerder verliezen.
  Waar iemand is geboren speelt al sinds 2003 geen rol meer.
  Kinderen zullen bij de nieuwe toets in mijn ogen het meeste baat kunnen hebben.

  Voorkomen is in ieder geval beter dan genezen.
  Zorg daarom altijd voor een geldig NL paspoort en bedenk dat de afgiftedatum daarvan bepalend is, NIET de aanvraagdatum.
  Een goede tip is ook om je in te schrijven in het kiesregister van Den Haag voor in ieder geval ook de verkiezing van het Europees parlement: https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/kiezers-buiten-nederland/permanente-registratie-voor-kiezers-buiten-nederland.htm Dit raad ik zeker kinderen aan die inmiddels 18 zijn geworden maar hun NL nationaliteit samen met een ouder hebben verloren. Zo doe je aan dossiervorming voor het moment dat het er op aan komt want vaak is het dan te laat om nog iets te ondernemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website