Overtredingen AOW-regels strenger bestraft

Vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen van de AOW-regels strenger bestraft. De overheid en het Nederlandse publiek vinden het belangrijk dat geld bestemd voor AOW-pensioenen alleen terecht komt bij de mensen die hier recht op hebben.

Daarnaast is het moeilijk om het AOW-pensioen in stand te houden als geld bij de verkeerde mensen terecht komt. Het overgrote deel van de ontvangers van een AOW-pensioen houdt zich aan de regels. Een klein deel doet dat niet, voor dat deel worden de boetes verhoogd.

Wat houden de strengere straffen in?

Bij overtredingen moet u het teveel ontvangen geld volledig terugbetalen. Daar bovenop krijgt u hetzelfde bedrag als boete. Als u opnieuw een overtreding maakt wordt de boete nog hoger, namelijk 150%. Daarnaast kan de Sociale Verzekeringsbank na de tweede overtreding de boete met uw AOW-pensioen verrekenen. Hierdoor kunt u tot maximaal vijf jaar uw AOW-pensioen verliezen.

Overgangsrecht

De nieuwe regelgeving gaat in per 1 januari 2013. Bij de invoering hiervan wordt een overgangsperiode gehanteerd. Dit houdt het volgende in:

 • Overtredingen en strafbare feiten begaan vóór 1 januari 2013 vallen onder de huidige regelgeving.
 • Overtredingen die begaan zijn voor 1 januari 2013 maar die doorgaan na 31 januari 2013, vallen onder de nieuwe regelgeving.

In januari 2013 heeft u de gelegenheid om overtredingen uit 2012 of eerder te melden, zonder dat u met de nieuwe, strengere regelgeving te maken krijgt.

Zo voorkomt u problemen

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om wijzigingen in uw situatie direct door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank. Neem bij twijfel direct contact met hen op, zij kunnen u uitleggen hoe het zit.

Bron en meer informatie: www.weethoehetzit.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Pensionados: overtredingen van AOW-regels strenger bestraft”

 1. Theo zegt op

  Een mooi artikel maarre, hoe overtreedt men de AOW regels, m.a.w. wat is strafbaar?
  Wellicht kan de redactie hier wat voorbeelden van geven? Ik heb oprecht geen idee hoe je dat zou moeten doen, AOW regels overtreden. Als 65 wordt (nu nog) krijg je AOW, wat kan daar mee gesjoemeld worden?

  • Cornelis zegt op

   Samenwonen met een andere AOW-ontvanger, bijvoorbeeld – als je dat niet meldt vang je beiden de AOW voor alleenstaanden i.p.v. het voor samenwonenden geldende lagere bedrag.

  • Arie zegt op

   Een partnertoeslag ontvangen, terwijl je partner ook een inkomen heeft. Deze wordt voor een deel gekort en als de partner teveel verdient vervalt het recht op een partnertoeslag helemaal. Maar geef je dat niet door, tja dan fraudeer je dus;)

  • Wimpey zegt op

   Niet melden dat je samenwoont bijvoorbeeld, levert toch snel zo’n 300 euro per maand op.

 2. Ter toelichting, het gaat niet alleen om AOW. Iedereen die zich niet aan de regels houdt, als het om sociale verzekeringen gaat, kan vanaf 1 januari forse boetes verwachten. Het gaat om een nieuwe fraudewet.

  Vandaag in het Journaal:

  Kritiek Ombudsman op Fraudewet

  De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, noemt de nieuwe Fraudewet onuitvoerbaar. De wet maakt het mogelijk uitkeringsfraudeurs harder aan te pakken, maar volgens Brenninkmeijer vinden de betrokken instanties hem te dwingend.

  Gemeenten, UWV en de Sociale Verzekeringsbank betreuren het volgens de ombudsman dat ze straks in individuele gevallen geen eigen afweging meer kunnen maken.

  De ombudsman zegt dat veel uitkeringsfraude onbedoeld gebeurt. De meeste fraudeurs zouden formulieren niet begrijpen of te laat zijn met het opgeven van gegevens. “De verplichtingen die mensen hebben als ze in een uitkering komen, de vele verschillende uitkeringen waar mensen recht op hebben, dat is een heel ingewikkeld netwerk”, aldus Brenninkmeijer. “Dan moet je echt een hbo-opleiding op administratief niveau hebben om daar goed doorheen te komen. En dan nog kun je tegen een muur oplopen.”

  Problemen
  Ook zou de nieuwe wet een groep mensen die het al moeilijk heeft nog verder in de problemen brengen, omdat fraudeurs straks niet meer kunnen aankloppen bij de schuldhulpverlening.

  “Wat ik beluister is grote bezorgdheid. Vooral vanwege het starre van het systeem. En de weinige ruimte die professionals hebben om afwegingen te maken om in concrete gevallen tot een redelijke uitkomst te komen. En ook grote zorg over de financiële gevolgen. Als mensen geconfronteerd worden met hoge boetes, is de kans groot dat ze de zorgverzekering niet kunnen betalen, dat ze de huur niet meer kunnen betalen en dat ze uiteindelijk helemaal niets meer terug kunnen betalen.”

  ‘Niet uitvoerbaar’
  Brenninkmeijer: “Deze wet is niet uitvoerbaar. Dat bleek ook toen ik de bazen van al deze grote instanties ontmoette en we aan tafel zaten. Uiteindelijk kwam de verzuchting: ‘Dit wordt allemaal zo ingewikkeld, dit is zo niet uitvoerbaar’.”

  De nieuwe wet zorgt ervoor dat mensen die fraude plegen met hun uitkering zwaarder worden gestraft. Zo moeten ze het volledige gefraudeerde bedrag terugbetalen en krijgen ze daarnaast een boete die gelijk is aan de fraude. Notoire fraudeurs betalen zelfs anderhalf keer dat bedrag aan boete.

  De Fraudewet treedt per 1 januari in werking.

  Bron: NOS.nl

  • kees1 zegt op

   Beste Peter
   Ik kan het niet nalaten te reageren. Het zal wel of topic zijn maar ik doe het toch maar
   Onder anderen het UWV zegt in jou toelichting dat ze het jammer vinden dat ze straks
   in individuele gevallen geen eigen afweging mogen maken.
   Als er 1 instantie is die mensen kapot maakt is dat het UWV Zonder aan ziens des perzoons onschuldig of niet dat maakt voor hun niks uit.
   Ik spreek uit ervaring Google maar ff (staat het UWV boven de wet)
   Daar staan nog wel wat individuele gevalletjes.
   Het is bij de beesten af wat die lui doen. Ik kan er een boek over schrijven
   Ik waarschuw alle Blogers pas op met dat soort instanties.
   Geloof me het maakt ze niks uit wat er met Jouw en je gezin gebeurt.
   Soms zie je noch maar 1 uitweg ook dat interesseert ze niet
   Ik kan maar beter stopen
   Met Vriendelijke groet Kees

   Moderator: Zin verwijderd. Tegen de huisregels.

   • kees1 zegt op

    Beste Blogers
    Ik heb een beetje spijt van mijn reactie hij hoort denk ik niet thuis op deze pol
    ik ben voor de derde keer bezig met mijn zaak tegen het UWV moet dan mijn dosiier door nemen en toelichten aan mijn advocaat.
    Ik raak daarvan overstuur en heb daardoor nog al heftig gereageerd.
    Kees

 3. andre nederpel zegt op

  Als ik dus met mijn Thaise vriendin in Thailand zou wonen, en deze heeft nog nooit iets met Nederland te maken gehad, terwijl ik haar financieerd, moet ik dit dus opgeven en krijg ik dus minder.
  Veel bonter moet het toch niet worden, hierbij duurt het voor mij nog 14 jaar tot zoiets aan de orde komt en zijn de regels al 10 keer veranderd.
  En als het zover is maak ik een huurcontract dat ik voor de rest van mijn leven een kamer bij haar huurt.
  Probleem opgelost, hoop ik..

  • Rob V zegt op

   Je hebt je gewoon aan de wet te houden. Je hebt een partner of woont samen, dan heb je je ook aan die regels te houden. Als alleenstaande (en dus maximaal één inkomen) moe je dezelfde basislasten (huur/hypothek, gas/water/licht etc. ) betalen. Logisch du dat een alleenstaande financieel wat meer voordeeltjes heeft dan een echtpaar. De partner kan namelijk ook gewoon een inkomen verkrijgen, al staat mensen vrij bewust geen tweede inkomen te verkiezen. Wat is er dus bont aan wetgeving om fraude aan te pakken? Prima toch as zodoende alleenstaande wat voordeeltjes krijgen, anders wordt het alternatief iedereen per persoon toeslagen en aanslagen te geven en totaal geen rekening meer houden met de samenstelling van een huishouden. Dan wordt het dus óf als alleenstaande op een houtje bijten of meerderverdieners doe royaler rondkomen dan nu….

   Nu nog zorgen dat de pakkans groot wordt zodat niemand misbruik kan maken van het sociaal stelsel. Nadeel kan dan wel nog meer administratieve rompslomp en regeltjes zijn, daar wordt een mens dan wel weer minder vrolijk van…

   • R.Vorster zegt op

    Rob het punt is dat hier gediscrimineerd wordt . Als een vrijgezelle 65+ gaat samenwonen met een partner die een inkomen heeft dan heeft hij daar baat bij ! Maar een jongere partner die niets heeft en niets ontvangt , zoals er dus veel voorbeelden in Thailand zijn , levert geen bijdrage aan de vrijstaande AOW er , dus…… waarom moet hij 300 euro minder krijgen?Dit gaat straks in 2015 ook in Nederland gebeuren wanneer de partnertoeslag verdwijnt .Ik loop dit al jaren rond te bazuinen maar geen enkele instantie reageert zeker de regering niet die verschuilt zich achter de regels .

    • Wimpey zegt op

     We hebben het hier wel over 30 % inleveren als je gaat samenwonen met je thaise vriendin, menig farang zal dan moeten kiezen tussen of niet samenwonen of niet opgeven.
     ik kan hier nu rondkomen van 813 eurotjes AOW per maand, maar dat kan niet als je b.v in de stad woont.

     • Rob V zegt op

      Je hebt dan dus de keuze uit:
      – Fraude plegen door niet aan te geven dat je samenwoont (=dieftstal, misdrijf, asociaal naar mijn mening).
      – Niet samenwonen (lijkt mij geen optie).
      – De jongere partner of de AOW-er zelf zoekt een (bij)baantje om in de kosten van een gedeeld huishouden te voorzien.
      – De jongere partner of de AOW-er kiezen er voor geen (bij)baantje te nemen en hebben dan rond te komen van één enkele AOW (en pensioen), spaargeld etc.

      Ik moest ruim een half jaar hier in Nederland rondkomen van 700 euro per maand, dat was zeer krap maar dankzij huurtoeslag nog net te doen. Of had ik soms fraude moeten plegen om zo wat meer geld te vangen inplaats van op een houtje bijten ipv te zoeken naar een manier om zelf genoeg geld op een legale manier binnen te harken?? Of de hoogte van het uitkeringen en toeslagen sociaal genoeg is natuurlijk een punt van discussie. Idemditto met de alleenstaande toeslag (pas maar op anders schaffen zie die nog af ook als mensen hiermee blijven frauderen, pakje wel de alleenstaande mee!).

   • andre zegt op

    Ik ben zeker tegen fraude, alleen hoop ik dat als ik ooit 67 wordt nog wat over blijft en mij geld krijgt waar ik voor gewerkt en betaald heb.
    Ik heb precies 20 jaar in Nederland gewerkt en ben toen geemigreerd en heb hier in Thailand mijn boontjes gedopt, ik verwacht niets maar alles wat komt is mee genomen.
    Ik probeer zeker de mensen niet kwaad te maken, alleen tot een oplossing te komen.

  • Wimpey zegt op

   Moet je geen 2 tandenborstels in je badkamer hebben, hier kontroleerd namelijk de SSO voor de SVB.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website