Expats riskeren onvoorzien AOW-Gat

Door Redactie
Geplaatst in AOW, Expats en pensionado
Tags:
30 maart 2014

In Vertrek.nl, een magazine voor wonen, werken en leven in het buitenland, stond deze week een artikel over de gevolgen van de nieuwe AOW-leeftijd die sinds 1 januari 2013 stapsgewijs wordt verhoogd. Voor Nederlanders in het buitenland heeft die verhoging onvoorziene negatieve gevolgen.

Expats en emigranten

Expats en emigranten lopen plotseling het risico een extra AOW-gat op te bouwen van maar liefst vier procent/12.000 euro.

Het is een gevolg van de wijziging dat tot nu toe onbelicht is gebleven. Een Nederlandse expat uit Curaçao schreef daarover een bezorgde brief na zijn berekening:

Iemand die in 1958 werd geboren en in 2011 uit Nederland vertrok, heeft in het oude systeem al sinds 1973 AOW opgebouwd.
Die persoon heeft dus recht op 38 jaar x 2% = 76% van zijn volledige AOW. Maar door de wetswijziging moet hij nu doorwerken tot zijn 67ste. De periode 1973-1975, de eerste twee jaar van de AOW-opbouw, wordt daarom niet langer meegeteld: 36 jaar x 2% = 72% van volledige AOW, dus 4% minder.

Het wordt nog erger

En dit is volgens hem nog maar het begin. Want verdere wijzigingen in de AOW-leeftijd en de manier waarop deze wordt berekend, staan voor de deur. Vooral het voornemen om de AOW-leeftijd vanaf 2021 te koppelen aan de gemiddelde levensverwachting baart hem zorgen: “Dan kan het zomaar zijn dat elke Nederlander pas op zijn 70ste levensjaar AOW krijgt. Dan verliezen de expats geen 4% maar 10%.”

Het volledige artikel kan je hier lezen: www.vertreknl.nl/8508/expats-riskeren-onvoorzien-aow-gat


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Expats riskeren onvoorzien AOW-Gat”

 1. Christina zegt op

  Wat nog niet is vermeld is dit stel dat ja jarig bent op 30 juni en je wordt 65 jaar. Je bent nu met prepensioen.
  Je krijgt je AOW in september drie maanden later. In de maand juli ontvang je voor het eerst je ouderdomspensioen je prepensioen vervalt. Over de drie maanden dat je ouderdomspensioen ontvangt betaal je een hoger belasting tarief. Mijzelf schiet ik er 2000 euro bij in. Er was ook van de week een programma over afkoop pensioen laat het later uitkeren als je kan scheelt je heel veel belasting. Niet elk pensioenfonds wil meewerken APG nu wel. Vragen stel ze gerust heb zelf 40 jaar bij een groot pensioenfonds gewerkt. Er zijn wel trucs om afkoop later uit te laten keren.

  • Sieds zegt op

   Je krijgt dit jaar je AOW 2 maanden later.
   Ik ben 12 juni jarig en krijg het voor het eerst op 12 augustus.
   En inderdaad mijn prepensioen stopt per 12 juni.
   Ik laat de lijfrentes ingaan per 1 jan 2014 ivm het lagere belastingtarief.
   Gelukkig krijg ik ook een klein pesioen uitbetaald zodat ik het gat kan overbruggen.

   • Christina zegt op

    Laat het pensioen later uitbetalen scheelt een hoop belasting!

   • Christina zegt op

    Het kleine pensioen is afkoop tot een bepaalde grens later uitbetalen is misschien een optie scheelt heel veel vraag het maar na bij je pensioenfonds maar bereid willig zijn ze niet zo gauw!

  • Leo Th zegt op

   Christina, zou je de trucs om afkoop van een klein pensioentje uit te stellen met ons willen delen?
   Belastingtechnisch zou het mij bv. veel beter uitkomen om afkoop naar een volgend belastingjaar plaats te laten vinden. B.v.d.

 2. HansNL zegt op

  In de tijden dat diverse regeringen en werkgevers, vaak in opdracht van de overheid, een graai hebben gedaan in de pensioen fondsen is er ook een graai gedaan in de AOW-pot.

  Inden de pensioenfondsen niet die graai hadden gedaan, en de regeringen niet de AOW-pot voor bijna de helft hadden leeggeroofd hadden de meeste pensioenfondsen, pndanks de crisis, niet in de problemen gekomen.

  Voor wat betreft de AOW is het zelfs zo erg dat zonder graai iedereen nu op 60-jarige leeftijd de volle AOW had kunnen krijgen.

  De zogenaamde oplopende leeftijd is ook zoiets.
  In mijn pensioenfonds is het zelfs zo dat gemiddeld gesproken, de mensen NIET langer leven, oftewel later sterven.
  Nee, dit fonds wordt verplicht rekening te houden met een wellicht snel oplopende uitkeringstijd!
  Oftwel langer uitkeren.

  Kortom, de huidige men AOW/Pensioen gaanden is bestolen door voorgaande regeringen.
  En wordt nu bestolen door de huidige regering.
  En het ergste is dat de regering de jongeren wijsmaakt dat de ouderen de boel aan het opvreten zijn.

  • van Hees zegt op

   L.S.,

   Wat een onzin over de AOW, dat is een omslagstelsel, daar kun je geen greep in de kas doen, je kunt hoogstens in de marges rommelen!

 3. Erik zegt op

  Als waar is dat je ingaand de 65-e verjaardag tot de nieuwe AOW-leeftijd wel premie betaalt (in schijf 1 en schijf 2) en niet verzekerd bent (dus niet opbouwt) dan moet eens stevig tegen de Nederlandse politiek worden aangeschopt. Dan zit er een gat dat niemand heeft gezien. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat wil, van welke politieke kleur ook.

  Dat je meer belasting betaalt over AOW dan over prepensioen kan als dat inkomen (samen met ander inkomen zoals oudedagspensioen of lijfrentes) hoger is dan het inkomen daarvoor. Lijkt me logisch. Of bedoelt Christina de loonheffing die op die driemaandsuitkering wordt ingehouden ? Loonheffing wordt verrekend met de definitief verschuldigde inkomstenbelasting.

  Pensioen afkopen, maar daar zijn strenge regels voor, kan voordeliger zijn als je dat doet na emigratie wanneer de premie volksverzekering en de ziekenfondswet wegvallen uit de heffing. De afkoop zelf is onder (alle, een aantal) belastingverdragen belastbaar in Nederland.

  • HansNL zegt op

   Al die gaten waar de mensen tegen aan lopen zijn wel degelijk bekend.
   En zeker ook bij de politiek.

   Het beroerde is dat de heren en dames politici, niet gehinderd door enige belangstelling, heeft besloten niets aan de geconstateerde misstanden wil doen.
   Waarschijnlijk omdat dan erkend zou moeten worden dat de politiek niet nagedacht heeft wat de gevolgen zouden zijn van de genomen beslissingen, en dus wordt er niets gedaan ter reperatie, want dat zou erkennen zijn van fouten, en dat kan niet.

   Helaas, er zijn een paar zaken voor de rechtbank gegooid, maar hetzij niet ontvankelijk verklaard of afgewezen.

   Maar ja, het gaat dan ook over een groep mensen die makkelijk te pakken zijn…..toch?

   • Christina zegt op

    Nee zelfs mijn pensioenfonds wist het niet maar daar zet ik vraagtekens bij!

  • Christina zegt op

   Mijn belasting consulent vertelde mij laat geen Loonheffingskorting toepassen belastingdienst gaat dan stapelen met het indienen van de opgave aan belastingdienst kan je wel aftrekken tot een bepaald bedrag en dat is veel gunstiger behoed je voor hoge naheffingen. Ze weten er van de regering maar doen niets we hebben een slapend kabinet ben hier niet blij mee.

   • Joop zegt op

    Volgende keer graag interpunctie toepassen. Dit is vrijwel onleesbaar.

  • Christina zegt op

   Nee je betaald minder belasting als je AOW en ouderdomspensioen hebt. Kijk maar na op de site van de belastingdienst moet wel zoeken zit verstopt. Je gaat dan naar als ik het goed hebt naar 19.7% .

 4. Nico zegt op

  Redactie, lees ik dit goed? of begrijp ik iets verkeerd?
  In 2013 werd ik 65 jaar, dus volgens de redactionele informatie zou ik 2 % korting moeten hebben op mijn AOW gezien de ingangsdatum van de wetswijziging en dat gaat zich dan herhalen en opstapelen zolang de AOW leeftijd wordt verhoogd?
  Daar heb ik niets van gemerkt of gehoord bij de berekening van mijn AOW die is berekend alsof ik 50 jaar verzekerd was, minus de volle jaren dat ik niet in NL woonde.
  Als ik dit artikel juist begrijp zou ik dus in elk geval 1 jaar verlaging moeten hebben, nl. voor het jaar 1963?
  Ben benieuwd of iemand andere ervaringen heeft of e.e.a. duidelijker kan maken.
  Dank daarvoor,
  Nico

 5. top martin zegt op

  Dit gesprek=informatie is al jaren gaande in Nederland. De werkende Nederlander, die niet voortijdig regelingen getroffen heeft en er van uit gaat, dat ALLEEN de staat voor zijn pensioen verantwoordelijk is heeft een zeer, zeer grote fout gemaakt.

  De fout ligt in eerste instantie NIET bij de Nederlandse staat, maar bij de persoon zelf. De staat is helemaal niet voor jouw pensioen verantwoordelijk-ook al is dat de gemakelijkse manier van denken.

  Als je een onweers bui ziet hangen trek je jouw jas ook niet pas aan als het regent, maar ruim tijds van te voren ?

  • Christina zegt op

   Sorry maar in sommige gevallen kon je dit niet weten pas toen ik al prepensioen had werd de wet van kracht je kunt naar niets meer doen. Je kunt in sommige gevallen een rente loze lening krijgen die moet je binnen 6 maanden terug betalen. Ik heb zelf vanaf mijn 15e jaar betaald vroeg AOW aan kreeg brief terug we moeten dit eerst nakijken of u wel recht hebt. Als ik voor een bepaalde datum geen toezegging had gekregen moest ik zelf bezwaar aantekenen gelukkig kreeg ik 1 dag daarvoor wel de toezegging dat ik recht had op AOW. Nog iets voor bepaalde auto’s moet nu wel wegenbelasting betalen. Alles netjes ingevuld kunnen het niet invoeren wilt u het opnieuw doen het papier lag voor haar neus. Wel gelukkig een brief terug ontvangen met we hebben het in behandeling al drie keer ontvangen. Al drie maanden niet betaald heb het geld maar opzij gezet het is een zootje bij de belastingdienst. Komt doordat mensen fraude hebben gepleegd. Wees aub voorzichtig met je DiGi D neem een heel sterk wachtwoord en pas het aan zodra je er gebruik van hebt gemaakt.

 6. François zegt op

  Die vermindering van AOW klopt inderdaad wel, maar vergeet niet dat daar tegenover staat dat degenen die een volledige AOW willen opbouwen 2 (en later nog meer) jaar door moeten werken. Het treft dus niet alleen expats. Dat we in het verleden op te grote voet hebben geleefd is ook waar, maar met de constatering daarvan is het probleem niet opgelost. Als je in een gezin met zijn tweeën het geld verdient voor 4 mensen en vanwege de leeftijd moet er eentje stoppen, is er nog maar één over om het geld te verdienen. Dat is dan dus minder dan het eerst was. Op landelijke schaal is dat hetzelfde. We kunnen nou eenmaal niet ontkennen dat de verhouding tussen het aantal werkenden en gepensioneerden flink wijzigt en dat we nog eens flink ouder worden ook. Dat de huidige generatie pensionados dat niet heeft willen voorzien maar beter voor zichzelf gezorgd heeft dan de financiele situatie toeliet is dik balen voor de komende generatie, waaronder ikzelf, maar het is helaas niet anders. Als je bestolen wordt ben je je portemonnee ook kwijt. Het sprookje van de staat die wel voor je zorgt blijkt inderdaad een sprookje. We moeten het echt zelf doen.

  • top martin zegt op

   Ik ben het volledig met jouw eens. De meeste personen, denken dat de staat voor je zorgd, ook nadat je niet meer werkt. De feit dat de staat voor zijn burger zorgd wordt maar wat graag gezien als een -salaris- betaler. Dat is dus toevallig niet zo. Veel mensen leven jaren lang ver boven hun standaard, huis, vacantie, boot en denken niet aan morgen.Onder het motto: dat zien we dan wel, wordt de nieuwste Mercedes gekocht.

   Nu, is het -morgen- en worden er een paar eindelijk wakker. Met minder huis, vacantie, boot en auto hadden ze nu een beter (finanzieel) leven. Hij die gisteren iets op de hoge kant legt (voorzorgd) is er morgen en overmorgen finanzielle veel beter aan toe. De AOW is dan voor hem een, . . bonus. !

 7. Christina zegt op

  Nu we hebben niet op een te grote voet geleefd. Mijn man heeft zijn hele leven gewerkt.
  Maar helaas was zijn pensioen bij een particulier ondergebracht die heeft er flink van genoten en gestolen.
  We kunnen er niets tegen doen. Zijn pensioen is maar 255,00 netto per maand. Zogenaamd woeker pensioen daar doen ze ook niets tegen. Gelukkig werkte ik al die jaren bij een goed bedrijf die er niet van genoot. Dus aan alle kanten wordt je geplukt. Misschien moeten de jongeren langer werken maar daar tegen gaan ze ook langer naar school dus dat valt tegen elkaar weg. Ik begon toen ik veertien was en ging AOW betalen vanaf mijn 15 jaar. Lang genoeg zo ik zeggen.

 8. klaus harder zegt op

  …. hallo moderator ….. drie keer is scheepsrecht …… nog een keer, nu zonder fouten ….. Top Martin, dit is onzin, waarvoor heb ik 40 jaar lang heel veel geld aan de overheid betaald ? Ik vind het terecht dat VVD en PvdA nu afgestraft zijn. Waarom mag je 30 jaar lang je hypotheek afbetalen, hoeft helemaal niet van mij, maar Nederland moet nu
  opeens ten koste van de belasting-betaler, ten koste van mij, binnen record-tijd onder de bekende 3% komen. (?)

  • top martin zegt op

   De hypotheek was geen deel van dit TB thema en de 3% Europa inflatie ook niet. A.u.b. bij het thema blijven en bij dat wat ik gezegd heb. Buitendien is 30 jaar hyptheek geen plicht. Je mag het ook in 15 of 2 jaar doen. Verder gewoon lezen wat er staat. Met geen woord heb ik over de AOW gesproken maar alleen over het pensioen en jouw inkomsten nadat je gestopt bent met werken.

   Bedoeld werd: als je na einde van je beroeps loopbaan alleen op geld van de Nederlandse staat te wachten (AOW) ben je verkeerd bezig geweest. Hij /zij die buiten de AOW een eigen pensioen opgebouwd hebben, zijn minder (niet) gevoelig voor het feit, dat er veranderingen in de AOW plaats vinden. En hij / zij die er steeds van uit zijn gegaan, dat de AOW hetzelfde zou blijven, hebben de voortekens in kranten, radio en TV niet gelezen, gehoord of gezien.
   Omdat het bestaande AOW model voor de Nederlandse staat niet meer finanzeerbaar is, moesten er wel aanpassingen komen. Deze bui had je allang kunnen zien hangen.

   • Herman lobbes zegt op

    Ben het helemaal eens met je maar die voortekens zijn pas begonnen dat ik en vele het op een leeftijd voor onze kiesen kregen waardoor je haast geen mogelijkheid had om dit nog te repareren.

 9. chris zegt op

  De AOW is geen verzekering of een vorm van pensioenverzekering. Als je werkt betaal je de AOW niet voor jezelf (als een soort spaarpotje) maar voor diegenen die op dat moment AOW genieten. hetzelfde geldt voor arbeidsongeschiktheid.
  Dus als er op een bepaald moment minder AOW bij de staat binnenkomt (omdat er minder werkenden zijn) of er komen meer AOW-gerechtigden moet de tering naar de nering worden gezet.
  Mijn opa heeft nooit AOW betaald (omdat de wet niet bestond) maar heeft er wel tot zijn 95-ste van geprofiteerd.

  • Nico zegt op

   Chris,
   Dit stukje van je mening deel ik niet.
   Klopt, AOW is een kasgeld verzekering, premie er in en er direkt weer uit.
   Maar ….. is ons dan zand in de ogen gestrooid, Aow premie zat en zit verpakt in de PVV, Premieheffing Volksverzekeringen.
   Geen verzekering? De overheid beloofde ons toch dat we ergens recht op kregen, maar dat recht wordt steeds verder uitgehold, al jaren, o.a. door geen voldoende compensatie voor inflatie.
   Nico

 10. Joop zegt op

  Op pensioenuitkeringen uit een pensioenfonds wordt volgens het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand belasting geheven in het woonland (Thailand). Dus niet in Nederland. Moet je in Nederland wel uitgeschreven zijn en aantonen belastingplichtig te zijn in Thailand. En natuurlijk overleggen met de belastingdienst Nederland. Het gaat niet vanzelf.

 11. theoS zegt op

  Wij wonen hier niet,wij zijn gewoon toeristen die hier verblijven op een extension van een visa.
  Wonen doe je hier op een residence permit(verblijfsvergunning) of als genaturaliseerde Thai.
  Een bevriende Thaise accountant is voor mij naar de Thaise belastingdienst geweest om te kijken of ik belasting moest betalen,noppes. Had een tax nummer nodig wat ik alleen kon krijgen op een workpermit of als ik hier woonde,wat ik als tourist zijnde niet deed,wonen aldus. Uitgeschreven uit NL wordt je so wie so als je langer dan 3 mnd in het buitenland verblijft,zijn Nederlandse regels die hier in Thailand niet van toepassing zijn of erkend worden.Thais beslissen wat er in Thailand gebeurt en niet een stelletje clowns in den Haag.

  • chris zegt op

   beste Theo
   Er zijn verschillende vormen.
   De meest verstrekkende is genaturaliseerd en dan ben je zowel Nederlands als Thai staatsburger. (straks misschien alleen Thai burger als de PVV ooit haar zin krijgt dat je niet meer dan 1 paspoort mag hebben). Dan volgt een zogeheten ‘permanent residence’. Dan blijf je Nederlander, je wordt geen Thai maar je hoeft je niet meer elke 3 maanden te melden en je hebt ook geen visa meer (nodig). Je mag te allen tijde Thailand in en uit. Dan zijn er mensen zoals ik die hier zijn op basis van een Non Immigrant visum dat gekoppeld is aan een werkvergunning. Ik betaal hier ook belasting en niet meer in Nederland waar ik ben uitgeschreven.

  • top martin zegt op

   Eventueele uitschrijving in Nederland volgt na 8 maanden afwezigheid. En dan nog alleen als er een aanleiding toe onstaat zodat het de gemeente opvalt. Informeer je hun van te voren, wordt in het geheel niet uitgeschreven. Vooruit gezet, je meld geen nieuw woon adres aan bij een Nederlandse ambassade.

  • Herman lobbes zegt op

   Ik woon hier in thailand bij mijn vrouw, als buitenlander. Heb daarna bij het thaise gemeente huis mij ingeschreven als mede bewoner, kreeg daarvoor het gele boekje. (thaise mensen krijgen een blauw boekje) In het gele boekje staat tevens een sociaal nummer voor belasting. Door dat ik ben uitgeschreven in nederland, wordt automatisch geen belasting meer geheven op mijn pensioen. Wist van al deze dingen niets af, maar heb alles volgens de regels in nederland en thailand geregeld. Dus ik heb me netjes uitgeschreven en de rest is automatisch gegaan, en als men nu aow krijgt, (in mijn geval met partnertoeslag ) verandert er niks meer. Heb ook een maand geen aow gekregen maar mijn pensioen fonds heeft via mijn prepensioen en kleine bijdrage geregeld om die maand toch nog iets te hebben.
   En elke 3 maanden je gezicht laten zien vind een goede regel, dat zouden ze in nederland ook moeten invoeren, al is het alleen om misbruik tegen te gaan.
   En in thailand betaald men geen belasting over een pensioen uitkering.

 12. theoS zegt op

  Nog wat,waarom denk je dat je elke 3 mnd je verblijfplaats moet opgeven bij de immigratie?
  Omdat je hier niet woont.Woont men hier niet dan hoeft men geen belasting te betalen aan Thailand.

  • herman lobbes zegt op

   Elke 3 maanden is alleen om te controleren dat je geen gekke dingen gaat doen, en daarom wil de overheid hier weten of er iets veranderd. Ook wil de overheid zien 1 maal in het jaar of je inkomen nog voldoet aan de eisen, door middel van een eigen bankrekening, wat ook goed is voor de expat. Namelijk door een eigen rekening, is voor anderen moeilijker om je kaal te plukken. En je leeft niet in het westen hier, dit land heeft nog veel armoede. Het is geen nederland waar iedereen maar naar binnen komt en gelijk een uitkering kan aan vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website