Redactionele bronvermelding: Sirozy / Shutterstock.com

Op 5 juli 2022 stemde de Eerste Kamer in met een grondwetswijziging die deze verkiezing mogelijk maakte. De kiezers die in het buitenland wonen kunnen stemmen voor 129 kandidaten uit 27 landen; 12 politieke partijen en 1 onafhankelijke kandidaat.

Er zijn 37.113 kiesgerechtigden in het buitenland die hun stem kunnen uitbrengen op de te kiezen leden van het kiescollege niet ingezetenen. Het aantal kiesgerechtigden in Thailand begrepen in de 37.113 bedraagt 330. Het aantal te kiezen leden kiescollege niet ingezetenen bedraagt 25 die ieder een stem kunnen uitbrengen op een kandidaat eerste kamerlid. Daarnaast zijn er drie kiescolleges Caribisch gebied NL (Bonaire-Sint Eustatius en Saba) met een totaal aan te kiezen leden kiescollege Caribisch NL van 19 die ieder een stem kunne uitbrengen op een kandidaat kamerlid.

Registratie is nodig per soort verkiezing, dat is landelijk bepaald. Daarom moesten kiezers die al geregistreerd stonden voor een andere verkiezing, tóch nog een aanvraag doen voor de nieuwe kiescollegeverkiezing. Nog niet alle huidige kiezers in het buitenland zijn dus geregistreerd voor de kiescollegeverkiezing. De geschiedenis leert dat het aantal geregistreerde kiesgerechtigden met iedere verkiezing groeit. De gemeente Den Haag voert elke verkiezing campagne om Nederlanders in het buitenland te informeren over de verkiezing en registratie.

De verkiezing kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer is nieuw en de gemeente Den Haag had 4 maanden om de nieuwe soort verkiezingen op te tuigen. Burgemeester Jan van Zanen:

“In de ogen van de leden van het centraal stembureau, is de nieuwe kiescollegeverkiezing al behoorlijk in de belangstelling van kiezers en politieke partijen. Het is gelukt om een groot aantal kiezers in het buitenland in korte tijd te registreren voor deze nieuwe verkiezing. We vinden dat belangrijk, omdat iedere stem telt.”

13 reacties op “25 Leden voor eerste kiescollege niet-ingezetenen: 330 inschrijvingen vanuit Thailand”

 1. Jos M zegt op

  Als het inderdaad zo belangrijk dat iedere Nederland in Het buitenland kan stemmen moet het makkelijker gemaakt worden !
  Stemmen per brief is toch totaal niet meer van deze tijd?
  Inloggen met Digid op een beveiligde website en daarna anoniem je stem kunnen uitbrengen…

  • klaas zegt op

   Niet alleen niet van deze tijd, ook nog duur. Ik moest vandaag 1120 thb aftikken voor ems verzending. Ems, want anders niet op tijd. Moet echt anders!!

   • Grumpy zegt op

    Onzin, ik heb de stembiljetten van mijn vrouw en mezelf naar de NL-Ambassade Bangkok verzonden.

   • janbeute zegt op

    Eergisteren de rode envelop verstuurt geregistreed van uit plaatselijk postkantoor, naar de gemeente Den Haag voor 190 bathjes.
    Komt ruimschoots aan, denk nog beter en sneller dan via de ambassade.

    Jan Beute.

  • Erik zegt op

   Tja, Jos M, maar dan heb je helaas gemist hoe panisch men in NL reageerde toen men alleen maar dácht dat buiten het stemlokaal mensen liepen met een zender. O jee, men zou de kiezers eens kunnen afluisteren. Stel je voor! Dat incident is nu jaren geleden en nog steeds heeft men niet de betrouwbare apparatuur kunnen ontwikkelen waarmee afluisteren met alle zekerheid kan worden voorkomen.

   Overigens zie ik niet in wat er gemakkelijker is; doe nu niet of er ineens geen digibeten meer zijn onder de emigranten en expats in TH van NL huize! Je noemt DigiD? Dat is nu precies een van methodes waarover in dit blog van tijd tot vragen worden gesteld; dat het zo lastig is dat aan te vragen….. Lang niet iedereen in TH heeft DigiD dus jouw voorstel houdt mensen van stemmen weg. Nou, dan maar op de post naar de ambassade.

 2. Paco zegt op

  Ik ben het helemaal eens met Jos M. Ik ben stemgerechtigd en aangemeld, dus deze week is men begonnen om iedere ingeschrevene per e-mail het stembiljet, de kandidatenlijst en een handleiding toe te zenden. Echter men stuurt ook een rode en een witte retourenvelop toe. Dus ik moet blij zijn als die pas over 4 of 5 weken hier in Thailand aankomen en dan is het te laat om ze nog te kunnen gebruiken!
  Geen nood, want ik kan mijn stemformulier gewoon in een envelop van mezelf doen en naar het postkantoor brengen. Echter, ofwel dan moet ik 1,000.- Baht of meer betalen voor aangetekend (registered) (is verdorie
  € 28,-) om mijn stem te mogen uitbrengen, ofwel ik verstuur mijn envelop per gewone post, maar die doet er 4 à 5 weken over doet voordat die in Den Haag is, komt hij dus te laat aan en was alle moeite voor niks.
  Wat een waardeloos systeem!

  • Grumpy zegt op

   Klopt niet. Je hebt zeker een maand geleden al verzend-enveloppen en informatie per post op je woonadres in Thailand ontvangen.

   • Paco zegt op

    Klopt wel, Grumpy. Ik heb echt geen enveloppen ontvangen! Waarom geloof je mij niet? Waarom weet jij het beter?

    • Grumpy zegt op

     Mopper dan op de Thai Post in plaats van argumenten erbij te slepen om verontwaardigd te kunnen doen. Je hebt immers een oplossing gevonden toch? Stuur je eigen enveloppen naar de NL Ambassade te Bkk voor een enkele Thai baht. Zie ook de reactie van @John om 05u03.

  • Thailand John zegt op

   Ben ook van mening dat het veel gemakelijker moet worden gemaakt om je stem uit te kunnen brengen en goedkoper. In het huidige systeem duurd het veel te lang en is vaak te laat en is de stem niet meer geldig.
   Het zou gewoon via een beveiligde site mogelijk moeten zijn om je stem uit te brengen via de computer. We leven in een digitaal tijd perk, maar daar is nog weinig van te merken.

   Thailand John

 3. John zegt op

  Er is altijd wat te klagen bij het NL volk.
  Weken geleden al de envelopen en kiespas ontvangen.
  Afgelopen week via een email het stemformulier ontvangen.
  Afgelopen maandag op de bus gedaan, 48 Baht, is echt wel op tijd in Nederland.
  Kleine moeite en goed voor de democratie.

  • Adrianus zegt op

   Ik wil dit jaar ook gaan stemmen maar er staat geschreven dat je een retour envelop moet frankeren met postzegels…..
   Maar kan ik dat frankeren met Thaise postzegel…..
   wie weet hier het antwoord op.

   gr.Adri

   • Stan zegt op

    Je verstuurd het vanuit Thailand met Thailand Post, dus ja, er moeten Thaise postzegels op…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website