Als je denkt aan een overheerlijk Thais dessert dan komt mogelijk mango met kleefrijst als eerste in je op. Toch moet je ook eens Thapthim krop (Thai: ทับทิม กรอบ, wat zoiets betekent als ‘knapperige robijnen’) proberen.

Het is een van de meest beroemde Thaise desserts, gemaakt van blokjes waterkastanjes gedrenkt in grenadinesiroop. Het wordt meestal gegeten met kokosmelk, ijsblokjes en wat pandanblaadjes die er een vanille-achtige aroma aan geeft. Soms worden er ook granaatappelpitjes aan toegevoegd. De waterkastanjes worden geweekt in grenadinesiroop, gerold in tapiocameel en vervolgens gekookt. Het resultaat is een zoet dessert die heerlijk smaakt na een pittig Thais gerecht.

De fonetische vertaling van “Thapthim Krop” in het Nederlands zou ongeveer zijn als “tap-tim krop”. Hierbij wordt “Thap” uitgesproken als “tap”, met een korte, scherpe ‘a’-klank zoals in het Nederlandse woord ‘kat’. “Thim” wordt uitgesproken als “tim”, waarbij de ‘i’ een korte klank heeft, vergelijkbaar met de ‘i’ in ’tin’. “Krop” wordt uitgesproken als het klinkt, met een duidelijke ‘o’-klank, zoals in ‘kop’.

Geschiedenis

Thapthim Krop, heeft een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Thaise cultuur. De naam “Thapthim Krop” betekent letterlijk “robijnen in sneeuw”, een naam die de visuele aantrekkingskracht van dit dessert perfect omschrijft. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de koninklijke keukens van Thailand en werd traditioneel geserveerd aan de adel. Met de tijd is het echter uitgegroeid tot een populair dessert dat overal in Thailand te vinden is.

Bijzonderheden

Wat Thapthim Krop onderscheidt, is de unieke presentatie en bereidingswijze. Het bestaat uit kleine, robijnrode geleiachtige balletjes gemaakt van waterkastanjes die bedekt worden met tapiocameel. Deze worden vervolgens gedompeld in rozenwater of een andere kleurrijke siroop, wat resulteert in een levendig en aantrekkelijk uiterlijk. De balletjes worden geserveerd op een bedje van geschaafd ijs en vergezeld van zoete kokosmelk, wat zorgt voor een verfrissend contrast.

Smaakprofielen

Qua smaak biedt Thapthim Krop een harmonieuze balans tussen zoet en verfrissend. De geleiachtige balletjes hebben een lichte knapperigheid en zijn subtiel zoet, terwijl de kokosmelk een romige textuur en rijke smaak toevoegt. Het geschaafde ijs zorgt voor een verkoelend effect, wat dit dessert bijzonder aangenaam maakt in het warme, tropische klimaat van Thailand. De toevoeging van rozenwater of gekleurde siroop geeft een extra aromatische dimensie aan het gerecht.

Door de combinatie van smaken, texturen en kleuren is Thapthim Krop niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog, wat bijdraagt aan zijn populariteit bij zowel locals als toeristen.

Heb jij het weleens gegeten? En hoe vond je het?

4 reacties op “Thapthim krop, een wereldberoemd dessert uit Thailand”

  1. Christiaan zegt op

    Ik at dat verschillende keren vooral op feesten. Het is wel lekker, maar voor mij vaak te zoet.

  2. Bruno zegt op

    Is inderdaad heel lekker, mijn vrouwtje maakt dit soms klaar. Kinderen lusten dit als was het pudding.

  3. ronald schütte zegt op

    Ja erg lekker. Thápthim = granaatappel. (ต้น) ทับทิม

    • Gerard zegt op

      Is ook hier in de Tempel wel eens verkrijgbaar .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website