Een echte Thaise klassieker is Pad Priew Wan oftewel roerbakken zoetzuur. Er zijn vele varianten te krijgen, zoals zoetzuur kip, zoetzuur rund, zoetzuur met varkensvlees, zoetzuur met garnalen of andere seafood. Vegetariërs kunnen het vlees vervangen door tofoe of champignons. De favoriete versie van Jaap is met kip.

Pad Priew Wan, ook bekend als Thaise zoetzure roerbak, is een gerecht dat een rijke geschiedenis en een heerlijke mix van smaken vertegenwoordigt. Deze culinaire creatie vindt zijn oorsprong in Thailand, maar is sterk beïnvloed door de Chinese keuken. Deze invloed is terug te voeren op de migratie van Chinese immigranten naar Thailand, die hun kooktechnieken en recepten met zich meebrachten.

Het gerecht is een uitstekend voorbeeld van de fusie tussen Thaise en Chinese culinaire tradities. In Pad Priew Wan wordt de Thaise voorkeur voor frisse, kruidige smaken gecombineerd met de Chinese methode van roerbakken. Dit leidt tot een gerecht dat niet alleen visueel aantrekkelijk is door de verscheidenheid aan kleuren van de gebruikte groenten, maar ook een complexe smaakervaring biedt.

In termen van smaakprofiel, kenmerkt Pad Priew Wan zich door een perfecte balans tussen zoet en zuur, met een optionele toevoeging van een beetje pit. De zoetheid komt meestal van suiker of honing, terwijl het zure aspect wordt gebracht door ingrediënten zoals tamarinde of azijn. Soms wordt er ook een beetje chili toegevoegd om het gerecht wat pittiger te maken.

De bereiding van Pad Priew Wan omvat het roerbakken van een verscheidenheid aan ingrediënten, meestal inclusief vlees zoals kip of varkensvlees, en een kleurrijke mix van groenten zoals paprika’s, uien, en ananas. De saus die in het gerecht wordt gebruikt, is een cruciaal element dat alle smaken samenbrengt en zorgt voor die kenmerkende zoetzure smaak.

Het is een lekker en fris gerecht wat ik zelf ook graag eet in Thailand. Al valt het mij wel op dat het bijna nooit ergens hetzelfde smaakt. Het staat op de kaart in veel Thaise restaurants waar buitenlandse toeristen komen. Buitenlanders die niet van pittig eten houden kunnen dit gerecht met een gerust hart bestellen.

De fonetische vertaling van “Pad Priew Wan” in het Nederlands zou zijn als “paht prie-oe wan”. Hierbij wordt “Pad” uitgesproken als “paht”, waarbij de ‘d’ aan het einde meer als een zachte ’t’ klinkt. “Priew” klinkt als “prie-oe” waarbij de ‘ie’ klinkt als in het Nederlandse woord ‘bier’ en de ‘oe’ als in ‘boek’. En “Wan” wordt eenvoudigweg uitgesproken als “wan”, vergelijkbaar met het Nederlandse woord ‘want’. Deze fonetische weergave helpt om de Thaise uitspraak van het gerecht zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen in het Nederlands.

Ingrediënten:

  • Stukjes verse ananas plus wat sap
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • kipfilet, in dunne reepjes gesneden
  • gesneden komkommer
  • dun gesneden ui
  • in blokjes gesneden tomaat
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn

Wanneer wij het zelf maken, voegen wij wel een chilipeper toe omdat ik een voorkeur heb voor de pittige variant maar dat hoort eigenlijk niet.

Bereiding:

Verhit de olie in wok op een hoog vuur. Voeg knoflook toe, even roerbakken (halve minuut). Voeg de kip toe. Roerbakken tot de kip lichtbruin is. Voeg komkommer, ui en tomaat toe; roerbak 1 minuut. Voeg vissaus, ketchup, suiker, azijn en ananassap toe. Even goed doorroeren. Als laatste de ananas er bij en 30 seconden wokken. Serveer het geheel met Jasmijn rijst.

Eet smakelijk.

Video Pad Priew Wan (Sweet and Sour)

In de onderstaande video kan je zien hoe je het gerecht moet bereiden:

1 reactie op “Pad Priew Waan (roerbakken zoetzuur) een topper uit de Thaise keuken!”

  1. Leen zegt op

    Nog een kleine tip: klop een ei, doe hier een hoop maizena doorheen (eventueel een scheut soisaus en wat peper) en haal de stukjes kip hier doorheen voordat je ze bakt (één tegelijk in de pan plaatsen, anders plakken ze allemaal aan elkaar).
    Ze krijgen dan dat welbekende ‘jasje’ zoals op de bovenste foto en het is zoveel malser.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website