Academisch dineren in Bangkok

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
27 juli 2010

4 Garcons

door Joseph Jongen

Het is bijna niet te geloven Bangkok heeft er een op Franse leest geschoeide bistro bij gekregen, luisterend naar de naam 4 Garçons.In zoverre eigenlijk niets bijzonders voor een dergelijke stad, ware het niet dat de koks Thai zijn. De heren zijn niet zomaar koks, maar hobbykoks van academisch niveau.

In Nederland bestaat al een reisbureau luisterend naar de naam ‘Academische Reizen’, waar je onder begeleiding van een geletterd persoon aan cultuur kunt ruiken. Moet altijd even glimlachen als ik weer eens zo’n ‘academische advertentie’ onder ogen krijg.

De 4 Garçons

De vier jongens die de zaak drijven zijn een arts, twee juristen en een voormalig Captain of Industry. Wat doen die mannen in hemelsnaam in een restaurant vraag je jezelf af. Dr. Jurapong Sukhabote is de drijvende kracht en sinds jaren een fervent hobbykok. Elke avond staat hij, na zijn werk als arts, in de 4 Garçons achter het fornuis of is hij in de zaak te vinden om zijn gasten te adviseren. Althans dat wordt beweerd. Je kunt er vraagtekens bij stellen. Koken doe je met hart en ziel en een beetje gedreven arts zal na zijn dagtaak het niet kunnen opbrengen om avond aan avond een restaurant te moeten runnen. In een van die twee vakken zul je het af moeten laten weten. Of kan een arts en een jurist in Thailand het zout niet in de pap verdienen en is een restaurant een middel om het salaris een beetje op te vijzelen?
Maar de heren lijken mij pienter genoeg, schuwen de publiciteit niet en de liefde zal wel niets meer of minder zijn dan een financieel belang in de zaak. Of is dit een slechte gedachte mijnerzijds?

Bangkok Post

In de Bangkok Post van 2 juli 2010 is een driekwart pagina gewijd aan de culinaire escapades van deze vier garçons. Nu moet een krant ook wat te schrijven hebben en zijn zogenaamde advertorials -een krantenartikel waarvoor je moet betalen- ook een niet onbelangrijke vorm van inkomsten. Het betreffende artikel in de Bangkok Post riekt er wel naar, want het is allemaal hosanna in den hoge wat de pot schaft. Een aantal gerechten wordt uitgebreid en zeer lovend besproken en tevens wordt de prijs steeds genoemd. Afgaande op die prijs richt men zich toch op een hoger segment in de markt.

Argwaan

Krijg toch de nodige argwaan als ik de openingstijden bekijk. De zaak is met uitzondering van maandag elke dag vanaf 11 uur geopend tot half elf ‘s avonds en tijdens de weekenden sluit men zelfs pas om half twaalf. Arme patiënten en klanten van de betreffende juristen als deze mannen dit werk allemaal zelf moeten verzetten.
Eerlijk gezegd geloof ik er geen snars van. Dat deze ‘jongens’ wel eens in een pannetje roeren, allez, maar niet als dagelijks werk. Eerst zien en dan geloven zei blinde Maupie destijds al.

Op onderzoek

Sinds jaren zelf lid van een gerenommeerd kookgilde ga ik daarom maar eens op onderzoek uit om de kookkunsten van de dokter en zijn juridische gezellen te onderzoeken. De zaak is gelegen aan de Suhumvit Road Soi 55, dus gemakkelijk per skytrain te bereiken en uitstappen bij de halte Thong Lo. Je moet dan naar de zijstraat Thong Lo Soi 13, maar dat is toch een heel eind lopen. Het meest gemakkelijke is om dan maar even achter op een bromfietstaxi te stappen, of om toch maar even een taxi te nemen. In Soi 13 ga je op het eerste kruispunt naar rechts en na een honderdtal meters sta je voor de 4 Garcons.

De zaak ademt een moderne sfeer uit en is op deze vrijdagavond tot het laatste tafeltje bezet. Een allervriendelijkste dame vraagt of ik het een bezwaar vind om buiten te eten of om er even te wachten, want spoedig komt een tafeltje vrij. Als voorproefje neem ik maar vast een glas rode Australische Shiraz. Krijg een mooi en goed gevuld glas wijn van uitstekende kwaliteit. Al vrij snel komt een tafeltje binnen vrij en ga daar van start met een warme Foie Gras met een mooie portsaus. Uitstekend! Als hoofdgerecht valt de keuze op Confit de Canard met aardappelpuree en een mosterdsaus. Krijg bij deze laatste bestelling de vraag of mijn voorkeur bij de eend uitgaat naar een garing van 6 of van 12 uur. Een vraag die mij nog nooit eerder is gesteld. Kies in dit geval voor de langste gaartijd. Als toetje laat ik de keuze vallen op een crême brulée. Voor dat laatste gerecht moet men nog even in de leer, maar de kwaliteit van de twee glazen wijn maakte echter alles weer goed. Verneem van mijn serveerster dat 5 Thaise koks de keuken bemannen en de dokter daar ook aanwezig is. Een van de genoemde juristen loopt in het restaurant rond om een oogje in het zeil te houden. Ook bij deze farang komt hij even vragen of alles naar wens is.

Kostenplaatje

De kosten: 3 glazen wijn à 240 baht per glas, Foie Gras 510 baht, Confit de Canard 550 Baht en tot slot de Crême Brulée 150 baht. Inclusief 10% service en tax, totaal van de rekening 2271 baht.
Voor Thaise begrippen is het restaurant niet goedkoop. De cliëntèle bestaat op deze avond, met uitzondering van deze farang, alleen uit Thai, die hier blijkbaar graag gezien willen worden. Na een tijd van het overigens heerlijke Thai eten te hebben gesnoept is deze Brasserie & Pâtisserie een aardige afwisseling en aanbeveling. Reserveer wel even van te voren (tel. 027139547)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Academisch dineren in Bangkok”

  1. Steve zegt op

    Die dokter is wel handig als je dreigt te stikken in een kippenbotje.

    Zeker nogal prijzig. Bijna Europese prijzen. Toch liever langs de straat….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website