Iedere maand reizen vele jonge toeristen naar het eiland Koh Phangan in de provincie Surat Thani om de Full Moon Party op het strand van Haad Rin mee te maken.

Het strandfeest brengt soms wel 20.000 jongeren bijeen voor dit volle maan feest en zorgt daardoor voor een aanzienlijke bron van inkomsten voor de eilandbewoners.

De eerste Full Moon Party’s werden gehouden in 1985 en waren duidelijk minder grootschalig dan nu het geval is. In die tijd was er geen elektriciteit op het eiland en er waren vrijwel geen doorgaande verharde wegen. Haad Rin was een prachtig sereen strand met wit zand en kristalhelder water. Tijdens volle maan werd er een feest gehouden op het strand waar zo’n 30 reizigers aan deelnamen.

Gewonden

Tegenwoordig gaat het er ruiger aan toe, met veel gewonde feestgangers als gevolg. De meeste verwondingen ontstaan aan de voeten omdat veel jongeren blootsvoets op het strand lopen en dansen. In het donker ziet men de vele glasscherven op het strand niet, met als gevolg veel snijwonden aan de voetzolen.

Af en toe vallen er zelfs doden. Sommige feestvierders zijn zo dronken dat ze bewusteloos op het strand liggen en verdrinken door de opkomende vloed. Andere problemen zijn alcoholvergiftiging en overmatig drugsgebruik. De ziekenhuizen op het vasteland van Surat Thani stromen iedere maand vol met gewonde toeristen die de Full Moon Party hebben bezocht.

Bron: Thailand at random

5 reacties op “Full Moon Party – Koh Phangan, onschuldig vermaak of…?”

 1. Manou zegt op

  Wij hebben afgelopen dinsdag onze 1e en ook laatste Full Moon party hier meegemaakt. De laatste omdat we het nu gezien hebben, prima vermaakt hebben, maar niet de behoefte hebben om dit nogmaals te doen. Ik wil toch graag ook wat positiefs melden. Voorafgaand aan deze Full Moon is er een prachtige ceremonie geweest ter ere van de Koning en ter afsluiting van de rouwperiode, wat betreft de muziek. Dezelfde ruige toeristen, waarover hier wordt gesproken, zaten daar ook heel sereen met kaarsen en vol eerbied en respect om de rouwende Thai.

  Verder is de bovenstaande foto zo geschoten, dat het lijkt alsof het strand vol ligt met afval. Wij hebben dat absoluut niet zo ervaren. In tegendeel zelf… er lagen keurige hoopjes flessen en emmertjes bij elkaar. Dronken mensen ja, uiteraard…. Maar kijk eens naar de carnaval in Nederland in het zuiden. Zijn dat dan ook ruige mensen die onverantwoordelijk feest vieren..? Overmatig drugsgebruik, niet gezien en geloof me, we hebben in Nederland genoeg festivals gedaan, om te zien hoe dat er uitziet.

  Conclusie… voor de jonge backpacker die samen met zijn of haar vrienden, een geweldig uniek feest wil meemaken, is dit een super happening! Waarbij er altijd risico’s zijn te vermelden, net als op andere feesten over de hele wereld. Persoonlijk vind ik dit artikel dus ook een te negatief beeld geven. Uiteraard zijn wij ook weer blij dat de drukte van het eiland af is en de rust is weer gekeerd. Maar voor de Thai hier is dit een super bron van inkomen, laten we dat ook vooral niet vergeten. En dan kun je al toerist nog zo voorzichtig doen op het strand…. het grootste risico zit toch echt in de taxi rit naar huis. Je neemt bewust de taxi, omdat drank en rijden geen optie is. Maar of dit alles bij elkaar de veiligste manier is…. zo hebben wij dat absoluut niet ervaren. De chauffeurs rijden als gekken door de heuvels alsof ze Max Verstappen zijn. Met dat vergelijk, valt het best mee met het risico wat de feestende mensen aangaan, op het o zo mooie strand! En vergeet deze keer niet de magische SUPER maan, waar ook de jeugd met volle teugen van heeft genoten.

  • fred zegt op

   Ik zou niet weten wat het verschil is tussen iemand onder invloed van Alcohol en iemand onder invloed van die andere drugs ?

 2. Moo noi zegt op

  De full moon party is er nu inderdaad een jaar of 30 en als je het mij zou vragen zeg ik dat ze daar nooit mee moeten stoppen.
  Ik was ooit bij de eerste edities waarbij we met olielampjes en een kampvuur op het strand zaten en waarbij Bob Marley en Eric Clapton uit de speakers schalden.
  Bij elke bar verkochten ze zakjes wiet voor 100 baht en politie op het eiland was een zeldzaamheid.

  Nu is het een wereldwijd bekend festival waar veel jongeren en ouderen veel plezier aan beleven ondanks de calamiteiten die er altijd zijn.
  Het is onlosmakelijk verbonden met de zuid Thaise eilanden net als festivals in Europa zoals Glastonbury, Pinkpop of Roskilde.
  Laat ze daar vooral gewon mee doorgaan.

 3. Leo Th. zegt op

  Onlangs was er een reportage op tv over toeristen op Bali die, veelal na het nuttigen van de nodige alcohol, vanaf metershoge rotsen de zee insprongen. Met enige regelmaat kwam iemand verkeerd terecht. Zo ook een jonge vrouw, die met hevige pijn aan haar rug achterop een motorbike over slechte zandpaden naar het ziekenhuis werd gebracht. Zou het geen onschuldig vermaak noemen, net zomin als de huidige full moon party’s met ook veel ziekenhuis visites als gevolg. Maar degenen die zich geroepen voelen om daar heen te gaan moeten dat natuurlijk zelf weten. De hedendaagse jeugd hitst elkaar via social media op, zijn als de dood iets te missen en vertonen steeds meer kuddegedrag. Zelf vermijd ik mensenmassa’s liever, of dat nu in Nederland, Thailand of waar dan ook is. Ik geniet zonder alles een feest te noemen, laat staan die ‘feesten’ te bezoeken.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Op commando feest vieren is al niks voor mij, laat staan op commando van de maan.
  Ik hen niks tegen weed maar dan kan ik beter naar Amsterdam gaan. Ik heb altijd begrepen dat je je in Thailand überhaupt niet met drugs moet inlaten.
  Men zegt van Pattaya wel eens dat het niets met Thailand te maken heeft, maar de Full Moon Party’s lijken mij nog veel meer door de toeristen te worden bepaald.
  Je kunt je elke dag in Thailand helemaal klem zuipen, en dan nog word je meestal wel voor je voordeur afgeleverd. Om nou precies die plek op te zoeken waar je vrienden je in de branding laten verzuipen lijkt mij geen goed plan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website