Koh Pha Ngan (of Koh Phangan) is een sfeervol eiland in de Golf van Thailand in het Zuidoosten. De belangrijkste reden om het eiland te bezoeken zijn de wonderschone ongerepte stranden.

Koh Pha Ngan is daarentegen wel een eiland van uitersten. Je vindt er rust en schitterende vrijwel verlaten stranden. Maar eens per maand verandert het eiland in een grote openlucht discotheek tijdens de Full Moon Party.

Koh Pha Ngan

Dit populaire eiland van bijna 200 km² oppervlakte ligt op 20 kilometer ten noorden van Koh Samui en ongeveer 100 kilometer van Surat Thani. Naast de mooie stranden kun je op de heuveltop het internationale meditatiecentrum Wat Tham Khao bezoeken. Ook bijzonder is de Than Sadet waterval en het nationale park Namtok Phaeng.

Echter, het eiland dankt zijn bekendheid vooral aan de beroemde (of beruchte) Full Moon Party’s. Tijdens deze feesten dalen vele jonge feestbeesten van diverse nationaliteiten neer op de het strand van Had Rin. Toch heeft Koh Pha Ngan veel meer te bieden dan alleen stranden of volle-maanfeesten. Het grootse deel van het eiland is ongerept en je komt er vrijwel geen toeristen tegen.

De infrastructuur op het eiland is de laatste jaren enorm verbeterd. Toch is het er nog niet zo goed als op Koh Samui. Dit heeft grote reisorganisaties ervan weerhouden om busladingen toeristen op het eiland te droppen. Iets waar de vele backpackers en ongeorganiseerde reizigers alleen maar blij om zijn. Zelfs als je geen feestbeest bent, is het eiland een bezoek meer dan waard. Je kunt er een dag naartoe vanuit Koh Samui.

Koh Phangan, Thong Sala pier

Thong Sala

Thong Sala is de belangrijkste plaats op het eiland en beschikt over een haven. Je kunt er winkelen, je bankzaken regelen en je vindt er medische zorg. Door de afwezigheid van een strand is het niet aantrekkelijk om er te overnachten.

Full Moon Party

Haad Rin Nok Beach op Koh Pha Ngan wordt door velen gezien als de beste plaats ter wereld om de volle maan te bewonderen. Dit strand is ook de locatie voor de wereldberoemde ‘Full Moon Party‘. Tot op de dag van vandaag komen jonge mensen uit alle uithoeken en windstreken naar Koh Pha Ngan om dit ultieme feest mee te maken. In het laagseizoen komen er gemiddeld 8.000 jongeren op dit feest af, maar in het hoogseizoen kan dit aantal uitgroeien tot boven de 10.000.

Full Moon Party

Waar kun je verblijven?

Het meest toeristische strand is dat van Had Rin waar ook de Full Moon Party plaatsvindt. Buiten dit beroemde feest om is het er niet erg druk en zeker een bezoekje waard. Je treft er ook een verscheidenheid van bars, clubs, restaurants en winkeltjes aan. De lokale bevolking bestaat vooral uit hippies, expats en Thai. Zij zorgen voor een gemoedelijke sfeer die nogal afwijkt van het toeristische gedoe op Koh Samui. Mede dankzij de relaxte houding van de locals zal iedereen zich er snel thuis voelen.

Het strand van Had Rin is het drukste op Koh Pha Ngan. Ben je op zoek naar afzondering en rust? Dan kun je terecht op een van de andere stranden op het eiland. Het mooie Thong Nai Pan heeft historische banden met de Thaise koninklijke familie. Dit strand is dan ook zeker een bezoek waard.

Controleer prijzen en beoordelingen van accommodaties op Koh Pha Ngan >>

Vervoer

Reis je vanuit Bangkok? Dan kun je combinatietickets kopen bij de meeste reisorganisaties. Ze zijn ook verkrijgbaar bij agentschappen van de Thaise spoorwegen. De combinatietickets zijn geldig voor de trein en de (veer)boot. Op het vasteland vertrekken de veerboten vanaf Surat Thani en Don Sak. Ze vertrekken zes keer per dag. De reis neemt vier tot zeven uur in beslag.

Vanaf Koh Samui

Elke dag vaart er een veerboot tussen de twee belangrijkste steden op de twee eilanden. Op het eiland Koh Samui is dat de plaats Na Thon. Je komt aan en vertrekt weer vanaf Thong Sala op Koh Pha Ngan. De express-boot voor passagiers die te voet reizen, maakt de overtocht in 45 minuten. Er varen ook speedboten en longtail-boten tussen de noordelijke stranden van Koh Samui. Dit zijn de stranden Maenam, Bophut en Bangrak (Big Buddha Beach). De vertrektijden en het aantal vaarten varieert. Tijdens de Full Moon party’s varen er ’s nachts pendelboten tussen Hat Rin en de noordelijke stranden van Samui.

Tijdens de Full Moon Party is het erg druk op de veerboten. De wachttijden kunnen dan enorm oplopen. Probeer deze dag te vermijden als je naar Koh Pha Ngan wilt reizen.

Vanuit Koh Tao

Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je vanaf Koh Tao kiezen voor een speedboot, een express-veerboot en een langzame boot. De reistijden variëren van 45 minuten tot drie uur.

Vervoer op Koh Pha Ngan

Ondanks de vele verbeteringen is de infrastructuur op Koh Pha Ngan nog steeds niet geweldig. Er rijden een aantal Songtaews op het eiland, maar de dienstregeling is niet betrouwbaar. De meeste mensen huren daarom een motorfiets. Houd er rekening mee dat de meeste wegen op Koh Pha Ngan hobbelig zijn en vol gaten zitten. Koh Pha Ngan is berucht om de vele valpartijen en ongelukken met motorbikes, dus je bent gewaarschuwd.

13 reacties op “Koh Pha Ngan: Eiland van uitersten”

 1. Rene van Broekhuizen zegt op

  Nog even te melden dat tijdens de full moon party bijna alle resorts alleen maar te boeken zijn voor minimaal vijf dagen, op een paar meestal veraf gelegen resorts na.

  • Sunset Hill Resort zegt op

   Buiten de kerst en nieuwjaarsweek is er gemiddeld genomen een 3 dagen minimum stay vereist tijdens Full Moon Parties. Wanneer je trouwens buiten Full Moon Data komt en van een leuk feestje houd is de Half Moon Party (2 x per maand) in de jungle aan te raden, hier komen pak weg 2000 man en het is iets georganiseerder dan de Full Moon party. Zie de data en meer info hier http://www.halfmoonfestival.com/

 2. Sunset Hill Resort zegt op

  Mooi stukje over Koh Phangan, Khun Peter. Wel jammer dat je de west kust van Koh Phangan verder niet noemt. Thong Nai Pan is inderdaad heel mooi maar ook wat lastig bereikbaar en op dat gedeelte van het eiland is verder weinig te doen (wel ideaal voor honeymooners dus). De stranden aan de west kust daarentegen liggen slechts 10 minuten van Thongsala af, de wegen en faciliteiten zijn hier ook erg goed. Haad Chao Phao (idyllisch rustig), Haad Yao (het lange strand) en Haad Salad (ideaal voor gezinnen met kinderen) zijn de laatste jaren dan ook erg populair geworden. Hier zijn ook de wat luxere resorts gelegen die comfort bieden. Ban Tai en Haad Rin daarentegen zijn ideaal voor feestbeesten en backpackers. Maar aangezien het eiland vrij klein is (even groot als Texel) kun je met behulp van een scooter of kleine jeep van beide werelden genieten. 80% van het eiland is trouwens benoemd als nationaal park dus hopelijk blijft het eiland daarmee authentiek en gelukkig nog verre van een nieuw Samui.

 3. phangan zegt op

  De wegen op Koh phangan zijn de laatste jaren enorm verbeterd en dus niet hobbelig en vol gaten

 4. Paul zegt op

  Vergeet niet langs Koh Ma te gaan (niet te verwarren met een coma) dat is een soort van schiereiland van Koh Phangan.

  De eilanden zijn verbonden door een prachtige zand(strand)bank. Zeker een ritje met een brommer waard!

 5. chrisje zegt op

  Ook te vermelden dat je hier ook aan duiksport ka deelnemen
  Mijn zwager is hier duik instructeur in het dorp Chaloklum
  voor wie graag een duik wil nemen echt een aanrader

 6. phangan zegt op

  Inmiddels ligt er een goeie weg naar Thong nai pan en is dus nu goed en makkelijk te bereiken.

 7. Sjaak S zegt op

  En waar zijn dan de mooie stranden aan de westkust? Ik heb verschillende plekken bezocht, maar ik vond de stranden – vooral wanneer je het water in ging, niet zo geweldig. Er lag niet alleen veel rotzooi, maar de bodem was erg vol met rotsen. Bij een poging om te gaan snorkelen, trapte ik op een schelp (ik denk die met die stekels) en heb zeker een half jaar een pijnlijke plek onder mijn voet gehad.
  Helaas te laat, bezochten wij Koh Ma, dat inderdaad beter is dan de andere – aan de westkust door ons bezochte stranden is.
  En zoals ik bij een ander stukje per vergissing Koh Pangan met Koh Chang verwisselde, kun je het eiland goed bereiken met Lomprayah High Speed Catamaran Service, die in Bangkok beginnen en o.a. een stop in Hua Hin maken, waar je ook op de bus kunt..dan kun je op de ferry in Chumphon stappen.

 8. nonkelwin zegt op

  Weet iemand van de kenners of het er leuk fietsen is? Da’s weer eens wat anders dan full- of halfmoon parties.
  Als ik het kaartje bekijk in de rechterbovenhoek van het verhaal, lijkt er wel een weg rondom het eiland te lopen? Te fietsen met een MTB?
  Deed dit eerder vele malen rondom Koh Samui, was vroeger erg leuk, maar nu meestal iets te druk.

  • Sunset Hill Resort zegt op

   Ja fietsen op Koh Phangan is zeker een aanrader al zijn sommige stukken erg heftig qua helling maar voor een goede mountainbiker wel te doen. Er wordt ook steeds meer gefietst aan de westkust, vooral in het Yogi gedeelte Srithanu-Thongsala is de weg vrij vlak en gemakkelijk te fietsen. Er ligt inderdaad een redelijk goede verharde weg om het eiland maar je kunt net niet helemaal rond zoals op Samui wel kan.

 9. Els zegt op

  Het is een prachtig eiland, waar je goed kunt fietsen. Voor de liefhebbers zijn er fietsen te huur en er zijn georganiseerde fietstochten. Voor meer info hierover kun je me mailen. Ook voor scooter tourtjes over het eiland kun je bij mij terecht. Ik leef op het eiland, weet de mooiste routes, stranden, beste restaurants en resorts en ik weet waar je vertrouwd een scooter kunt huren. Ook voor een dagtrip vanaf Koh Samui is Koh Phangan heel leuk. Graag tot ziens! [email protected]

 10. Els zegt op

  Ik zal binnenkort een update plaatsen, het eiland is vooral de laatste jaren enorm ontwikkeld. Nog steeds prachtig en met een heel eigen sfeer.

 11. Mike Tomale zegt op

  Ben net terug van Thailand en een bezoek aan Ko Pha Ngan en meer specifiek Haad Rin. Wat een vervallen bende is dat geworden. Overal zijn vervallen horecapanden. Na de coronalockdown zijn vooral veel buitenlandse ondernemers de dupe geworden en hebben het eiland soms noodgedwongen verlaten. De troep en vervallen bars/restaurant/hotels worden door de Thaise (grond)eigenaren niet opgeruimd zolang het contract nog loopt met de huidige eigenaar. Die Thaise (grond)eigenaar wacht dus gewoon op de volgende, buitenlandse ondernemer, die de troep voor ze opruimt en een nieuw (wurg) contract met ze aangaat voor 10 jaar of meer. Dus momenteel niet echt gecharmeerd van Haad Rin. De feestende, snuivende en rokende jeugd zal het waarschijnlijk anders beleven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website