Benzine aan de pomp wordt goedkoper

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: , ,
14 augustus 2011

De economische maatregelen van de nieuwe regering, die premier Yingluck tijdens haar regeringsverklaring zal aankondigen, zijn in grote lijnen bekend.

Prioriteit heeft het verlagen van de prijs van premie benzine met 7,5 baht/liter, gewone benzine (6,7 baht) en diesel (2,2 baht). De verlagingen zijn mogelijk doordat de heffing van het State Oil Fund op brandstof een jaar wordt verlaagd. Dit kost de regering 3 miljard baht per maand.

Het State Oil Fund is oorspronkelijk bedoeld voor ‘energy security’ [geen idee wat daarmee wordt bedoeld, red], maar de laatste jaren is het meeste geld gegaan naar subsidies op LPG, CNG (aardgas) en meer recent diesel. Minister Pichai Naripthaphan van Energie zegt dat de heffing weer wordt geheven wanneer het inkomen van de bevolking omhoog is gegaan dankzij het regeringsbeleid.

De economische maatregelen van het kabinet Yingluck zijn gisteren besproken tijdens een vergadering van de ministers, die verantwoordelijk zijn voor economische zaken, en de National Economic and Social Development Board. Behalve de verlaging van de brandstofprijzen behelzen ze:

 • Verlaging van de corporate tax van 30 naar 23 procent in de eerste helft van volgend jaar.
 • Verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht.

Over beide maatregelen gaat de regering in overleg met het bedrijfsleven. Het zal enige tijd kosten om ze door te voeren omdat ze wetswijzigingen vereisen.

 • Verhoging van het startsalaris van universitair afgestudeerden naar 15.000 baht per maand.
 • Herintroductie van het onderpandsysteem voor rijst. Daarbij verpanden boeren hun gehele oogst voor 15.000 baht per ton voor witte rijst en 20.000 baht voor Hom Mali (jasmijnrijst). Streefdatum: voor de oogst van november.

Enige achtergrondinformatie

De National Anti-Corruption Commission heeft van dit systeem vastgesteld dat het zeer vatbaar is voor corruptie. Ze heeft destijds de regeringen van Samak en Somchai tevergeefs geadviseerd het te schrappen. De regering Abhisit verving het door een prijsgarantiesysteem dat de corruptie sterk verminderde. Deze maand publiceert de NACC een studie over beide systemen.

Voormalig minister van Financiën Korn wees eerder op het misbruik door rijstmolenaars, tussenhandelaren en corrupte functionarissen. Bovendien moet de overheid extra kosten maken voor opslag en de rijst vaak verliesgevend verkopen.

Het onderpandsysteem dat tientallen jaren gold, is herhaaldelijk bekritiseerd als een politiek instrument om stemmen van boeren te winnen. Regeringen stelden de onderpandprijs vast op 30 procent boven de marktprijs, waardoor de rijstvoorraden van de overheid gigantisch toenamen. Het grootste deel moest verliesgevend worden verkocht. Het belangrijkste bezwaar tegen het systeem is volgens Pramote Vanichanont, ere-president van de Thai Rice Association, dat het de markt ontregelt omdat de regering zelf in rijst handelt.

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Benzine aan de pomp wordt goedkoper”

 1. Bacchus zegt op

  Ook met het garantiesysteem van Abhisit werd enorm gerotzooid. Ons werd vorig jaar verteld dat wij 1.200 baht per rai zouden ontvangen; uiteindelijk werd dat de helft. Uitbetaling wordt verzorgd door locale overheden/cooperaties. Wij vernamen later dat in andere regio’s wel de toegezegde 1.200 baht werd uitbetaald. Op onze vraag waar nu precies het verschil in zat, werd uiteraard geen duidelijke en/of eensluidende reactie gegeven. Duidelijk is dat ook hier het nodige aan de strijkstok is blijven hangen.

 2. dick van der lugt zegt op

  @ Bacchus Ik las het volgende.

  De voormalige door de Democraten geleide regering hanteerde een garantiesysteem, waarbij 11.000 baht per ton werd geboden voor boeren die geregistreerd waren bij de Bank for Agriculture and Agricultural Co-operatives. De oppositie klaagde dat veel bedriegers zich registreerden als boer om ook van het systeem te kunnen profiteren.
  (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 14-20 augustus 2011)

  Klopt dit?

  • Bacchus zegt op

   @Dick
   Wij staan geregistreerd bij de BAAC (Bank for Agriculture and Acriculture Coops) en hebben daar ook een rekening. Ik zal nog eens goed informeren bij mijn vrouw en familie, maar ik weet niet beter dan dat de boeren 1.200 baht per rai zouden krijgen via dit garantiesysteem. Wij ontvingen op onze rekening uiteindelijk ongeveer 600 baht per rai. Wij ontvingen voor onze rijst bij de opkoper/tussenhandel rond de 14.500 baht per ton (minus 10% voor het gewichtsverlies door indrogen). Wij verkopen onze rijst niet aan de coop omdat je daar altijd minder krijgt. De boeren die leningen hebben uitstaan, en dat zijn er volgens mij veel, moeten dat uiteraard wel in verband met de aflossing van hun schuld. Bij ons is er dus helemaal niets gewogen, maar ontvingen wij toch een bijdrage via de BAAC.

   Via onze opkoper weet ik dat boeren uit een andere regio wel 1.200 baht per rai ontvingen en die verkochten hun rijst dus ook bij hem. Ik heb altijd een raar gevoel bij ieder garantiesysteem gehad. Volgens mij worden die boeren ook hiermee getild. Overigens worden ze dat bij de tussenhandel ook. Als wij nu onze oude rijst verkopen, wordt nog stteds die 10% voor gewichtsverlies in mindering gebracht, terwijl de rijst al helemaal ingedroogd is.

   Je hoort hierover meer!

  • Bacchus zegt op

   @Dick

   Nog even een reactie op het misbruik van het systeem. Voor de registratie heb je een chanot nodig, Alleen met een chanot kun je je registreren bij de BAAC en kom je in aanmerking voor het garantiesysteem. Ik denk dat ik nu ook begrijp wat er gebeurd. Zoals ik al zei ontvingen wij een bijdrage per rai, niet per ton, en is er bij ons niets gewogen. Ook hebben wij niets verkocht bij de coop. Er is dus geen enkel controle. Volgens mij kun je dus gewoon registreren bij de BAAC, mits je natuurlijk een chanot hebt, en ontvang je te allen tijde een bijdrage, of je nu rijst verbouwd hebt, of niet. Ik denk dat er op deze wijze gefraudeerd wordt. Wij hebben ook landbouwgrond en volgens mij zou ik die ook kunnen laten registreren om voor een bijdrage in aanmerking te komen. Ook hierop is volgens mij geen enkele controle.

   • dick van der lugt zegt op

    Beste Bacchus
    Op mijn pagina http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11697 heb ik berichten over rijst verzameld. Misschien heb je daar nog commentaar op. Eerlijk gezegd vind ik het een knap ingewikkelde business waarvan ik de finesses niet snap. Het duizelt me soms als het gaat over kwaliteit, vochtigheidsgraad, markt- en exportprijs, tussenhandel enzovoort. Ik kan ook niet beoordelen welk systeem beter is: het onderpandsysteem dat nu terugkomt of het prijsgarantiesysteem van de Democraten. Waarschijnlijk hebben beide voor- en nadelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website