TB Infobrief 011/23: Belgische ambassade

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Immigratie infobrief
18 maart 2023

Melder: Lung Addy

Beste Lezers,
2 maart 2023 vond een heel interessante videoconferentie plaats tussen de Belgische ambassade en de belangstellende deelnemers. Vragen konden gesteld worden, doch hier voor moet men wel vooraf inschrijven. Er werden veelzijdige onderwerpen besproken.
Ik raad ten stelligste iedereen, welke de nieuwsbrief niet mocht ontvangen hebben, aan deze te lezen.
Het verslag bevat echt heel goede en bijzonder nuttige informatie.
Lung addie volgde deze conferentie en hier onder een lijst van de besproken onderwerpen:
INHOUDSTAFEL
• Beperkte consulaire diensten voor niet-geregistreerde Belgen
• Sluiting van Belgische bankrekeningen van niet-ingezetenen buiten de EU
• Hoe stuurt u elektronische documenten naar de Ambassade?
• Nalatenschap en testamenten
• Affidavit pensioen
• Sociale zekerheid
• Pensioenen en levenscertificaten
• Mobile kit
• Itsme
• Aangifte van geen inkomsten voor de Belgische fiscus
• Visum voor België
• Cultureel programma
• Communicatie met de Ambassade
De tekst van het verslag kan je lezen op volgende link:
https://cdn.flxml.eu/r-aa77fc919c2e062ad652ed8a88f41c12ca0288466ef96f7d
De conferentie kan je opnieuw bekijken op deze link:
https://www.facebook.com/BelgiumInThailand/videos/859659865138398/
Met blijk van waardering voor de Belgische ambassade wegens dit
prachtige initiatief.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

29 reacties op “TB Infobrief 011/23: Belgische ambassade”

 1. joskeshake zegt op

  Beste, heeft men ook uitgelegd waarom men niet meer naar het Oostenrijks consulaat in Pattaya kan gaan om je inkomen te wettigen.?
  Ik ben slecht te been, een daar is het 10 min met bromfiets en op 5 min binnen en buiten.
  Nu ben ik genoodzaakt om zelf naar de Belgische Ambassade in Bangkok te gaan om betreffende papieren af te geven, en dan mag ik mooi ca 6 dagen wachten alvorens ik het mag komen halen, men sprak ook van het terug te sturen, maar dan weten ze niet wanneer het aankomt.
  Dit alles kost me 2 maal 2400 baht aan taxi en de 780 baht voor hun handtekening /stempel.
  Graag had ik geweten waarom dit op de oude manier niet meer mag, het was nog zo gemakkelijk.
  en zeg me nu niet dat ik het mag opsturen, want dit is niet waar als je niet in België bent uitgeschreven, dan moet je het eerst zelf brengen.
  Ik heb het aan de dame aan de balie ook zo gevraagd, maar die kon me er niet op antwoorden.
  Hopende op een verstaanbaar antwoord, dank bij voorbaat.

  • Jan zegt op

   Beste,

   Waar haal je het vandaan dat je naar de ambassade MOET om je inkomen te wettigen. Er staat heel duidelijk in hun communicatie dat je alles per post kunt regelen.

   En waar staat er ergens 6 dagen? Ze vragen enkel 4 dagen verwerkingstijd, onafhankelijk als je dit per post of persoonlijk komt regelen. Die 4 dagen is trouwens voor ELK attest dat je bij hen aanvraagt.

   En ja, helaas biedt onze ambassade een ‘full service’ voor diegene die bij hen geregistreerd zijn. Ik stel me trouwens de vraag waarom je je inkomen moet laten wettigen als je niet uitgeschreven bent uit België. Een beetje eigenaardig toch?

   • joskeshake zegt op

    Beste Jan, nog nooit van gehoord dat voor een ” retirement visa” of extension hoe je het ook noemt , je Uw inkomen van 65.000 baht moet kunnen bewijzen ?
    en dit had ik ook gevonden : 4. Als je ingeschreven bent op de ambassade kan je, indien je dat wenst, alles via de post regelen. Als je niet ingeschreven bent moet je het zelf binnen doen, maar wordt het wel teruggestuurd naar je adres, of je mag het zelf komen ophalen. Een beetje eigenaardig toch ?

    • Lung Addie zegt op

     Beste Jokeshake,
     ik zal uw ‘eigenaardigheid’ proberen te verklaren en u trachten duidelijk maken waarom het, als ingeschrevene volledig per post kan en, als niet ingeschrevene, je het zelf moet brengen. Daar is in feite niets eigenaardigs aan.
     Een affidvit is een ‘verklaring op eer’. De ambassade legaliseert, in principe, enkel uw handtekening. Dat is nu wel een beetje veranderd daar ze nu ook de bewijzen controleren.
     Er zijn steeds diplomatieke admninstratieve regels te volgen door de ambassades.
     Zo moet, in normale omstandigheden, de aanvrager de aanvraag van het legaleseren ‘persoonlijk en in het bijzijn van een beedigd ambtenaar van de ambassade’ ondertekenen.
     Van ingeschreven Belgen hebben ze een ‘VERGELIJK’ van hun handtekening. Bij inschrijving moet men het paspoort, welke, uw handtekening bevat, samen met het Model 8 document voorleggen en, moet men ook de inschrijvingsdocumenten ondertekenen. Deze documenten worden door de ambassade bewaard. Zij hebben dus een ‘VERGELIJK’ waarmee ze, bij een postaanvraag van een affidavit, de daarop voorkomende handtekening, kunnen veriefieren.
     Van een NIET ingeschrevene hebben ze dat niet. Zij hebben van die persoon normaal gezien NIETS. Hoe wil je dan dat zij een handtekening, welke door eender wie kan geplaatst zijn, kunnen legalisren als ze zelfs niet weten hoe deze handtekening er moet uitzien of wie deze geplaatst heeft? Jij hebt nu toevallig, als niet ingeschreven, wel eens met de ambassade te maken gehad maar dat is dan wel van in jet jaar 2000 geleden, dus 22 jaar geleden…..
     Ik weet niet, nu met die corona perikkelen, hoe ze het doen met een niet ingeschreven per post. ‘Mogelijkheid’ is dat je dan, bij de documenten, ook het paspoort zal moeten meesturen? Dat weet ik niet daar ik nog nooit zo iets op mijn bord, als vraag, gekregen heb.
     Doch dit is de verkalring waarom de ene het per post en de andere het niet kan of zou kunnen. .

  • Hendrik zegt op

   Je kunt het wel als niet-ingezetene met ems post versturen, een omslag met je adres erop bijvoegen en het geld voor de Affidavit. Ik heb het zelf in januari dit jaar gedaan en binnen de week had ik het terug. Stuur even e-mail naar de ambassade om info te bekomen.

   • pjotter zegt op

    Voor de Nederlandse Ambassade (Visumondersteuningsbrief) is cash geld (heb ik ook altijd gedaan) niet meer mogelijk sinds kort staat op hun site. Alleen overmaken per bank van 50€.

    • Conimex zegt op

     Dat is dus niet zo, “De leges bedragen € 50 te betalen in kontanten in Thai Baht tegen de geldende wisselkoers of € 50 per bankoverschrijving” dat staat op de website van de Nederlandse ambassade

     • Pjotter zegt op

      Ach, ik heb het niet duidelijk omschŕeven idd. Ik bedoelde cash in Thai Baht in de envelop opsturen samen met de aanvraag documenten. Heb ik tot nu toe altijd gedaan. 2,000฿ erbij en keurig wisselgeld terug samen met de visumondersteuningsbrief

      • Lung addie zegt op

       Ging hem dat hier niet toevallig over de BELGISCHE ambassade en niet over de Nederlandse. Wat is de Belgische lezer gebaat met de gang van zaken bij de Nederlandse ambassade? Blijkbaar is het onderwerp waar een inzending over gaat niet belangrijk.

     • Jos M zegt op

      En als je alles per email wil regelen kost het je € 52, maar scheelt je wel de uitleg in het postkantoor waarom je een antwoord envelop nodig hebt..
      Je krijgt trouwens het origineel per EMS bezorgd

   • joskeshake zegt op

    Straf dat er dan dit staat : 4. Als je ingeschreven bent op de ambassade kan je, indien je dat wenst, alles via de post regelen. Als je niet ingeschreven bent moet je het zelf binnen doen, maar wordt het wel teruggestuurd naar je adres, of je mag het zelf komen ophalen.

    • RonnyLatYa zegt op

     Wegens COVID hebben ze dat veranderd.
     Je mag het ook opsturen als niet ingeschreven en ik denk dat ze dat nog steeds toepassen.

     Maar je kan alle antwoorden op de ambassade krijgen.
     Dit is het mailadres

     Consulair mailadres (assistentie aan Belgen, dienst bevolking,…):
     consular.bangkok@diplobel.fed.be

     • joskeshake zegt op

      Ik ben er persoonlijk al 2 maal geweest op 7 dagen tijd, en je moet het persoonlijk komen brengen, afhalen hoeft niet, kan per post, ik ga niet voor niemendal 2 maal naar Bangkok, dus waar ligt het juiste antwoord, aan de balie op de Belgische Ambassade of hier ?

      • RonnyLatYa zegt op

       “waar ligt het juiste antwoord, aan de balie op de Belgische Ambassade of hier ?” vraag je

       Volgens mij het je in je eerste reactie geschreven “Ik heb het aan de dame aan de balie ook zo gevraagd, maar die kon me er niet op antwoorden.”

       Ik geef je dus een oplossing waar je wel het juiste antwoord kan vinden.
       Het antwoord ligt bij Hilde Smits en die is te bereiken via die mail.
       Dat is geen baliemedewerkster maar werkt op consulaire zaken zelf.

       Doe er dus je voordeel mee… of je doet er niks mee. Het zal me een zorg zijn.

 2. Lodewijk zegt op

  Beste:
  1. Waarom een andere ambassade of consulaat uw administratie niet legaliseerde moet u niet aan de Belgische maar aan de betrokken ambassade vragen.
  2. Als u effectief in Thailand woont maar nog steeds in België bent ingeschreven pleegt u eigenlijk domicilie fraude. U moet uw administratieve dan in België gaan regelen (oa bv uw reispas als deze komt te vervallen.
  U mag dus dankbaar zijn dat ze uw rommeltje nog willen legaliseren ook al moet u er voor naar Bangkok.

  • Roger zegt op

   In feite zou de ambassade geen diensten moeten verlenen als je niet bij hen geregistreerd bent. Die registratie kost je niets en biedt alleen maar voordelen.

   Onze ambassade fungeert in feite als een ‘vervangend gemeentehuis’. En zolang je niet bij hen gekend bent zouden ze elke medewerking moeten weigeren.

   • joskeshake zegt op

    Dat is ook een lachertje, ik ben nooit geregistreerd geweest op de ambassade en toch ben ik daarheen moeten gaan in 2000 om te trouwen.

 3. Joskeshake zegt op

  @Lodewijck, wie ben jij om me zo te beschuldigen van iets waar je niets vanaf weet? Ten eerste. Ik heh het op het Oostenrijks Consulaat gevraagd en die zeggen, verboden nu door de Belgische Ambassade. Ten tweede, hoe kan je me beschuldigen van domicile fraude? Nog nooit van gehoord dat men 6 maand België mag verlaten? Ten derde, wie zegt dat ik officieel in Thailand woon? Ten 4de, hou je verzinsels voor je eigen, je maakt jezelf belachelijk ermee, het is bullshit wat je schrijft, dus Stop met die kul. Mijn rommel is legaal, die van jou ook?

  • Lung addie zegt op

   Beste Joskeshake,
   je hoeft niet zo bitsig te reageren. Dat je zo een soort reacties krijgt vloeit voort uit het feit dat jezelf niet de nodige info geeft. Uit uw eerste reactie komt niet te voorschijn of je hier vast woont of tijdelijk. Door het feit dat je een affidavit wil laten legaliseren, is het logisch besluit dat je voor een jaarverlenging van een NON-O visum gaat, vandaar dus dat permanent wonen besloten wordt.
   Wij, zowel Ronny als ik nu, krijgen hier heel regelmatig mee te maken bij het beantwoorden van dossiervragen. Vaak moeten we ‘gissen’ wegens gebrek aan informatie, wat dan leidt tot foute antwoorden. Wij zijn ook geen helderzienden.

   In de infobrief is duidelijk aangegeven dat de ambassade enkel heel beperkte diensten verleent aan ‘niet bij de ambassade ingeschreven Belgen’. Daar lenen zij enkel bijstand in NOODGEVALLEN en, een affidavit, is geen noodgeval.

   Betreffende het Oostenrijks consulaat: trouwens, ik het steeds eigenaardig gevonden dat, met een eigen ambassade, aanwezig in Thailand, een ander, niet Belgisch consulaat dit kon doen. Dit was enkel mogelijk omdat, en dat is in principe nog zo: bij een affidavit de legalisatie enkel slaat op de ‘handtekening’ van de indiener, niets meer niets minder. Nier de inhoud ervan.
   Ondertussen, en dit wegens de vele misbruiken, heeft Thailand, de voorwaarden van aanvaarding van een affidavit veel strenger gemaakt. Zij eisen nu ook dat de inhoud van het affidavit gecontroleerd wordt door middel van voorgelegde BEWIJZEN. De Belgische ambassade heeft zich hiermee akkoord verklaard en er zich toe verbonden dit te doen, wat de ambassade degelijk doet. De Belgische ambassade heeft namelijk, in geval van twijfel op echtheid en correctheid van de voorgelegde documenten, toegang tot de nationale Belgische diensten, en dat heeft de Oostenrijkse Consul NIET. Om te vermijden, dat ook de ‘ingeschreven’ Belgen, de mogelijkheid zouden verliezen om beroep te doen op een affidavit, hebben zij die maatregelen getroffen en de RICHTLIJN, niet het VERBOD gegeven, dat enkel ZIJ het affidavit legaliseren wil het echt geldig zijn. Ook al staat in de stempel, op het affidavit, dat zij enkel verantwoordelijk zijn voor de handtekening, zonder de nodige bewijzen zal de Belgische ambassade het affidavit NIET legaliseren.
   Ik kan je maar 1 raad geven:
   indien de ambassade uw affidavit niet wil behandelen, of indien je, wegens slecht te been zijnde, het te duur vindt 2 maal 2400 THB en 780 THB te betalen, dan heb je nog steeds de mogelijkheid om,
   als gehuwde met een Thaise, 400.000THB op een Thaise rekening te zetten of, als ongehuwde 800.000THB. Dan hoef je enkel naar de bank te gaan. Je zal dan ook geen 6 dagen moeten wachten maar je zal het onmiddellijk krijgen en kan, met 1 rit meteen doorrijden naar de immigratie voor uw jaarverlenging.

   • joskeshake zegt op

    Beste Lung addie,
    verwondert het je dat ik bitsig overkom ? ik stel een gewone vraag en ik krijg direct veronderstelde beschuldigingen van domicile fraude naar mijn hoofd geslingerd, als men van niet weet moet men niet veronderstellen, maar op de man af vragen, en ” mijn rommeltje” zoals brave Lodewijck het noemt zijn wel allemaal legale papieren, inplaats van mij op m’n plaats te zetten pak liever die persoon aan die dit schrijft zonder na te denken. Even ter info, ik moet alle 6 maand naar België voor medische onderzoeken (checkups) dus is het gemakkelijk van een retirement visa te hebben, telkens een re entry en klaar. Het was voor mij de eerste keer dat ik hier een vraag stelde en het zal ook de laatste keer zijn, met die antwoorden die totaal niets met de vraag hadden te maken, salut en het beste.

    • Jan zegt op

     Ik vrees een beetje dat je niet de juiste persoon bent om Lung Addie op zijn plaats te zetten.

     Addie is al jaren een gerespecteerd lid van ons blog. Hij beheert een aantal dossiers en is perfect op de hoogte van alle regels en wetten aangaande van immigratie tot het uitschrijven uit je thuisland.

     Hij zal steeds in de bres springen om iemand uit de nood te helpen. Hij doet altijd zijn uiterste beste om ons bij problemen de juiste informatie aan te reiken. Maar zoals hij zelf zegt beschikt hij niet altijd over de juiste en volledige gegevens. En daar gaan veel vraagstellers in de fout.

     Je kan hem toch niet verantwoordelijk stellen voor iets wat Lodewijk gepost heeft. Hier ontgaat me toch de logica.

     Misschien zou je best wat meer respect opbrengen voor personen als Addie. Antwoorden als “salut en het beste” komen niet bepaald vriendelijk over.

     Ik begrijp dat je gefrustreerd bent over wat er je overkomt in onze ambassade maar aan hun werking zal je helaas niets kunnen veranderen. En oh God, ik begrijp ergens niet waarom al die commotie … 4 dagjes wachten op een attest voor iemand die hier komt proeven van het rustig leven.

  • Bart2 zegt op

   Beste Joskeshake,

   Rustig blijven is hier de boodschap, waarom die uitgesproken reactie?

   Ik moet eerlijk toegeven, als ik jouw reactie las (dat je in Thailand woont zonder uitgeschreven te zijn uit België), dat ik meteen dacht aan domiciliefraude. Lodewijk heeft dus wel degelijk een punt.

   Je vertelt maar je halve verhaal en beschuldigt ons ervan dat we op iets reageren waar we niets vanaf weten. Misschien moet je dan maar wat duidelijker zijn. Ik lees trouwens nergens dat je een half jaar in elk land verblijft, daar kom je nu pas mee op de proppen.

   Als je niet officieel in Thailand woont, waarom heb je dan eigenlijk een bewijs van inkomen nodig? Daar ben ik toch benieuwd naar. En zwaar uithalen naar onze ambassade, daar ben je ook niet vies van. Ik heb al vele malen van hun diensten gebruik gemaakt en heb nog nooit enige opmerking gehad. Ik heb er dan ook geen begrip voor dat je hier komt klagen omdat je 4 dagjes moet wachten voor je attest.

   Ook je opmerking dat je 2 x 2400 THB moet betalen voor je taxi, daar hebben we geen boodschap aan. We kunnen daar niets aan doen dat jij ervoor kiest om je te verplaatsen met een taxi.

   Ik heb de indruk dat je je frustraties hier komt af reageren. Dat het Oostenrijks consulaat ons niet verder meer wil helpen is uiteraard (voor iedereen) spijtig. Geen enkele blogger zal dit kunnen veranderen.

   Je vraagt om een verstaanbaar antwoord, een antwoord waarop? Als het ambassadepersoneel al geen antwoord kan geven, wat verwacht je dan van ons?

   Alvast een prettige dag verder.

   • joskeshake zegt op

    Kan je me aanwijzen waar ik zwaar heb uitgehaald naar de Belgische Ambassade ? of vind je het normaal dat een stempeltje zetten 4 dagen duurt ?
    En dat je geen boodschap hebt dat ik bijna 5000 baht moet uitgeven inplaats van 1600 baht, dat vind je allemaal normaal.
    En bewijs van inkomen vraagt men wel op immigratie. En neen ik heb geen 800.000 baht meer op de bank, die heb ik aan iets nuttiger besteed.
    Ik verwachte van jullie misschien toch een redelijk antwoord , want de jonge dame aan de balie wist het ook niet, zij loopt daar stage en dan begrijp ik dat ze niet alles kan weten, ze spreekt wel perfect Nederlands en Thai.
    Ik heb in elk geval mijn lesje geleerd, dat ik hier nooit meer iets zal vragen, met al die onbenullige antwoorden. groeten.

    • André zegt op

     joskeshake,

     Misschien moet je toch even diep ademhalen.

     Het is perfect normaal dat het afleveren van een attest 4 werkdagen duurt. Of denk je dat het ambassadepersoneel zit te wachten totdat er zich iemand aanmeldt aan het loket?

     De loketbediende is de eerste schakel in de ketting. Vervolgens worden de hen aangereikte gegevens gecontroleerd (met in veel gevallen een verificatie in België) en als laatste stap volgt de stempel en de handtekening van de consul.

     De consul is niet de ganse dag aanwezig, heeft tal van vergaderingen en andere verplichtingen. Het ondertekenen van attesten is maar een klein deel van zijn/haar dagtaak.

     Zomaar veronderstellen dat ze blindelings een stempeltje zullen zetten aan het loket, dan heb je geen enkel besef wat de taak van een ambassade inhoudt. Er wordt langs alle kanten gefraudeerd, dan is het maar normaal dat men, vooraleer een attest aflevert, men ook de juistheid ervan nauwgezet opvolgt, en dat vraagt nu eenmaal tijd.

     Wat jij normaal vindt klopt helaas niet met de werkelijkheid en daar zal je moeten mee leven. Ik hoop bij deze dat je je kan verzoenen met de uitleg, ik heb in elk geval mijn best gedaan.

 4. joskeshake zegt op

  Nog een nieuwtje, alhoewel er weer veel het zullen beter weten, bij afgifte van alle papieren op Immigration Jomtien, werd me gevraagd naar papieren van de bank ? Nog nooit meegemaakt, altijd bewijs van inkomen met bewijsstukken, dus nu moest ik eerst terug naar huis, boekje gaan halen, dan terug Pattaya Thai Kasikorn, daar gewoon uittreksel van bank, ” waarop geen 800.000 baht” en dan terug Immi, op mijn vraag waarom, omdat ik er niets op de immi site van terug vond, kreeg ik als antwoord, is juist nieuw. 55, bedrag op boekje moet minstens 50.000 baht zijn zegt men. Leuke dag weeral. groeten.

  • Louis zegt op

   “alhoewel er weer veel het zullen beter weten”

   Dit blog heeft tal van bezoeker, hier valt veel informatie te rapen en hier kan men terecht met allerhande vragen.

   De redactie van ons blog is zeer ‘open minded’, zolang men correct en hoffelijk blijft wordt hier veel getolereerd.

   Doch, de manier waarop jij hier sommigen van antwoord dient is alles behalve vriendelijk. Ik heb heel veel respect voor onze bloggers (tenslotte zijn we met zijn allen één grote Thaise familie) maar ik zou niet verwonderd zijn dat, als jouw toon zo verder gaat, men je niet meer verder zal willen helpen.

   Je blijft helaas volharden in de boosheid, zeer spijtig hoor, vriendelijkheid opent vele deuren en maakt het voor ons allen nog zo aangenaam.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zal inderdaad dan nieuw zijn in Jomtien en eerste dat ik er van hoor. Toch van die 50 000 Baht.

   Maar de volgende stap is misschien dan ook je inkomen bewijzen elke maand met werkelijke stortingen.
   In sommige immigratiekantoren is men al zover.

 5. janderk zegt op

  Beste Joske.
  Als Nederlander wil ik me niet (be)moeien in deze discussie.
  De mededeling ging over de ambassade van het Koninkrijk België in Bangkok.

  Jij weet het zo te draaien dat alles wat niet goed gaat bij jou (of dat nu de ambassade is of de Oostenrijkse consul of de immigration dienst in Jomtien alleen maar de schuld is van de ander.

  Maar ik weet zeker dat deze mensen(ook de immigration beambten) er alleen maar zitten om je te helpen.

  Echter is er in Nederland een gezegde.
  Zoals je de mensen tegemoet treed zal je ook behandeld worden.

  En dat kan, zoals velen van mijn expatgenoten wel weten is bijvoorbeeld al “de manier van presenteren van de papieren” en zelfs de manier van binnenkomen van de ruimte waar je moet zijn.

  Het “vergeten” van een “wai” kan al betekenen dat je je als een “meerdere” gedraagt.

  En gezien al de problemen die jij ervaart zou ik me afvragen ligt dit niet aan mij????

  Je bent hier als gast en ook in jullie ambassade ben je gast. Gedraag je dan ook als gast.

  “Met stroop vangt men vliegen” is ook een uitdrukking die bij ons “Ollanders” opgeldt doet.
  Doe je voordeel er mee.

  Groet

  Janderk

 6. Berry zegt op

  Het probleem wat zich bij jouw originele verhaal stelt is dat je enorm veel alarmlichten laat afgaan.

  Ik beweer niet dat je iets illegaals doet, maar er zijn verschillende waarschuwingslichten dat er misschien iets meer controle moet gebeuren.

  Neem bijvoorbeeld gebruik maken van het Oostenrijks consullaat.

  Voor bewijs van inkomen, volgens de Thaise immigratie wetgeving, moet dit bewijs ondersteund worden met een document van de ambassade van het land van afkomst. Bij jouw dan, de Belgische ambassade.

  Immigratie Pattaya had/heeft een goede samenwerking met het Oostenrijks Consullaat, er was zelfs een bediende van Immigratie “werkzaam” op het consullaat, en immigratie Pattaya aanvaarde dan de documenten van de Oostenrijkse consul.

  Maar dit was een achterpoortje, meestal gebruikt door mensen die niet voldoende inkomen hebben en wetende dat het Oostenrijks consulaat geen enkele vorm van controle mogelijkheden heeft. De Oostenrijkse consul kan niet even aan de Belgische belastingsdienst vragen wat de hoogte is van je inkomen. (Idem voor de Belgische).

  Immigratie Pattaya gebruikte dan de grijze zone: Oostenrijk is Europa, Belgie is Europa, zullen het dan maar aanvaarden.

  Maar door meerdere corruptie schandalen bij Thaise immigratie heeft men de regelgeving meer en meer verstrengt. De Oostenrijkse consul vraag nu ook bewijsstukken, maar nog steeds, men kan/mag dat niet controleren. Dus iedereen weet, nog steeds fraude gevoelig.

  De Belgische ambassade heeft er niet specifiek voor gezorgd dat je niet meer mag gebruik maken van het Oostenrijks consulaat, maar heeft in eer en geweten geantwoord op de vraag, Belgen zijn geen inwoners van Oostenrijk en er bestaat nog geen Europees Buitenlands beleid. En immigratie Thailand heeft daarop de wetgeving beter toegepast.

  Maar alarm licht 1 is aangegaan: Je gebruikt het Oostenrijks consullaat.

  Je geeft ook aan dat je niet ingeschreven bent bij de ambassade of dat je jezelf niet aangemeld hebt bij de ambassade bij je aankomst. Inschrijven en aanmelden is niet verplicht. Maar het aanmelden is handig bij noodgevallen zodat de ambassade weet dat je in Thailand verblijft en eventueel hulp kan bieden bij rampen/noodgevallen.

  (Inschrijven is niet hetzelfde als aanmelden, een ingeschreven heeft dezelfde voordelen als een aangemelde, maar krijgt bijkomend consulaire steun, idem als een Belgisch gemeentehuis)

  Alarm licht 2 is aangegaan: zelfs bij een langdurig verblijf in Thailand meld je jezelf niet aan. Je doet alsof de ambassade niet mag weten wanneer je in Thailand toekomt en weer vertrekt.

  Alarmlicht 2 wordt dan nog eens versterkt door je melding dat je 6 maanden in Thailand verblijft en 6 maanden in Belgie. Dat kan voor de Belgische belastingsdienst intersant zijn om te controleren waar je dan verblijft, is er ergens verborgen eigendom, heb je een inkomen in Thailand, heb je je Buitenlandse bankrekeningen aangegeven? Ben je gehuwd in Thailand zonder het aan Belgie te melden? Heb je een company opgericht in Thailand?

  De Belgische belastingen zullen hier niet over vallen als je eens uitzonderlijk 6 maanden Belgie en 6 maanden Thailand doet. Maar als dat je “levensverhaal” is, je doet het jaar in, jaar uit, kan het vragen oproepen.

  Belgen dewelke officieel in Thailand verblijven zijn voor de Belgische belastingen ingeschreven als “Niet-inwoner”, en als ze aangeven dat er geen inkomen in THailand is, moeten ze geregeld bewijzen dat er geen inkomen is in Thailand.

  Door nu te spreken over periodes juist onder de 6 maanden per keer, hoef je geen Tax Identificatie number aan te vragen om te bewijzen dat er geen Thais inkomen is. Lekker toevallig of goed advies gekregen. (Je moet meer als 180 dagen verblijven in Thailand TIN.

  En dit is dan alarmlicht 3.

  Alarmlicht 4 is je reactie waarom je niet naar Bangkok kan: je bent moeilijk ter been en het is voor jouw veel te duur.

  Moeilijk ter been is weer in tegenspraak dat je wel iedere 6 maanden Pattaya – Bangkok – Tussenstop – Belgie en terug kan maken, maar niet 1 maal per jaar Pattaya – Bangkok voor bezoek aan de ambassade.

  Een goede oplossing voor je reis en terugreis naar/van Belgie is Business class met medische begeleiding.

  Maar dan alarmbel number 5, als je al klaagt over de prijs van een taxi Pattaya – Bangkok – Pattya, dat het veel te duur voor je is, is het onwaarschijnlijk dat je extra zou betalen voor een medisch begeleide vluchten in Bussiness class. (Maar kan altijd)

  Waarschijnlijk reis je dan in economy class, zonder medische begeleiding.

  Maar als overheid zou ik toch even checken hoe je Pattaya – Bangkok – Tussenstop – Belgie en Belgie – Tussenstop – Bangkok – Pattaya doet. (Of indien U-Tapao internationale vluchten aanbied, vervang BKK door UTP)

  Alarmlicht 6: Ben je officieel moeilijk ter been, kan je altijd vragen dat een medewerker van de ambassade naar jouw toekomt. Maar omdat je dat niet doet, is het moeilijk ter been misschien gewoon een excuse. Idem voor de Thaise immigratie, als je officieel medisch niet geschikt bent om naar hen te gaan, komen ze naar jouw.

  Alarmlicht nummer 7: Als je iedere keer 6 maanden in Thailand verblijft en geen enkele vriend of kennis hebt dewelke je even naar Bangkok brengt voor de prijs van brandstof, tol en vergoeding voor hapje en drankje voor je vriend/kennis, is er iets mis met je sociale leven. Waarom zou je dan lange periodes in Thailand verblijven zonder 1 enkele groede vriend of vriendin?

  Dit zijn zo een beetje de alarmlichten dewelke direct bij mij afgingen.

  Nog eens voor alle duidelijkheid, alarmlichten zijn geen bewijzen, ze vragen enkel bijkomende uitleg.

  Misschien dat je toevallig al die lichten ontsteekt en voor alles een prachtige verklaring hebt.

  En je hebt met je laatste bericht alarmlicht 8 laten overgaan dat er 50 000 THB op je rekening moet staan.

  Als je aangeeft dat je inkomen in Thailand minimaal 65 000 per maand is, waarom heb je dan geen 50 000 op je Thaise rekening? Officieel geef je aan, iedere maand minimum 65 000 inkomen in Thailand met als bewijs, een affidavit.

  Voor mij is het dan toch normaal dat als er vele alarmlichten zijn de immigratie medewerker aangeeft, toon me dan eens dat inkomen op je Thaise bank. Wees blij dat ze geen jaaroverzicht vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website