TB Immigration Infobrief Nr 050: Emigreren naar Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Immigratie infobrief
Tags:
16 september 2021

Melder: Louis

Naar Thailand emigreren brengt veel kopzorgen met zich mee en zaken die geregeld moeten worden. Onder andere de procedure om in Thailand te mogen verblijven. Hier is een overzicht voor diegene die dezelfde weg willen bewandelen.

Ik ben in Nederland getrouwd met een Thaise dame. Zij woont inmiddels 17 jaar in Nederland en wij hebben besloten te verhuizen naar haar geboorteland. Aangezien ik 44 jaar oud ben, kom ik niet in aanmerking voor een retirement visum. Een visum voor marriage (non immigrant O) is de voor de hand liggende keuze voor mij om langer in Thailand te mogen verblijven.

Daarvoor heb ik nodig: een uittreksel van mijn geboorteakte en een uittreksel van mijn huwelijksakte. Allebei op te vragen bij de desbetreffende gemeenten. Kosten voor beide akten: ongeveer 30 euro.

Na deze telefonische aangevraagd te hebben en naar mij zijn verzonden, moeten ze beide gelegaliseerd worden door het Consulair Diensten Centrum (CDC) van het ministerie van buitenlandse zaken. Dit betekent aangetekend opsturen, kosten voor legaliseren betalen en kosten betalen voor aangetekend terugzenden. Weer 30 euro afgetikt. Gelukkig kon dit allemaal via de post.

De volgende stap: online een afspraak maken en naar de Thaise ambassade. In mijn geval een retourritje met de auto van in totaal 200 km (reken de benzinekosten maar uit) + wederom 30 euro voor legaliseren. Bij de ambassade stond ik binnen vijf minuten weer buiten. Een week later kon ik de akten met stempels weer ophalen. Dus weer 200 km rijden. Dit keer was het iets drukker bij de ambassade, maar alsnog was ik binnen twintig minuten klaar (ik was hooguit een minuut binnen, de resterende tijd was buiten wachten). Het voordeel was dat ik met deze twee bezoekjes gelijk mijn visumaanvraag heb kunnen doorlopen.

Voor de visumaanvraag was nodig: een pasfoto, een visumaanvraagformulier, een bankafschrift met bewijs van voldoende financiele middelen en de Engelse verklaring voor verzekering tegen covid 19 met 100.000 US dollar garantie. Die verklaring had ik nog niet (die was nog in behandeling bij de verzekeraar), dus had ik een boze visa officer tegenover me. Uiteindelijk mocht ik het mailen en kon mijn aanvraag toch behandeld worden. Die was trouwens binnen 1 werkdag goedgekeurd toen ik de verklaring had gemaild. 70 euro voor een single entry betaald.

De covid 19 verzekering heb ik afgesloten bij Oom verzekeringen voor ongeveer 31 euro per maand (dat kon redelijk goedkoop omdat ik 1000 euro eigen risico heb gekozen en nog korting kreeg omdat ik mijn ziektekostenverzekering in Nederland voorlopig aanhoud). Ik heb voor drie maanden gekozen, omdat dat de duur is van mijn visum. Ik ga er vanuit dat als ik de jaarverlenging in Thailand aanvraag, dat ik die covid 19 verzekering niet meer nodig heb? Kan iemand dat bevestigen?

Voor die jaarverlenging in Thailand moet ik de huwelijksakte en geboorteakte nog laten vertalen naar het Thais (wat ik in Thailand laat doen), en in Bangkok laten legaliseren.

Aangezien mijn vrouw en ik geen zin hebben om twee weken te worden opgesloten, gaan we voor de strandvakantie in Phuket. Voor de CoE heb ik mijn visum moeten uploaden, de huwelijksakte en geboorteakte, gele boekje met twee pfizer stempels en de covidverzekering. Nu is het wachten op de pre approval en dan kunnen we de tickets boeken en een SHA+ hotel.

Een opmerkelijk detail is dat mijn Thaise vrouw ook een covid 19 verzekering nodig heeft. Blijkbaar hoeft dat niet bij quarantaine in Bangkok, maar wel bij de Phuket Sandbox optie. Dus wederom voor 31 euro bij Oom verzekeringen afgesloten. Hoe lang haar verzekering nodig is, weet ik niet. Ik ga er vanuit dat als we uit Phuket mogen vertrekken, en zij weer gewoon Thais burger is, dat die covid 19 verzekering voor haar niet meer hoeft, maar dat weet ik dus niet zeker.

Al met al dus wel gedoe, geregel en kopzorgen, maar praktisch gezien verloopt alles redelijk vlot. Maar op tijd aan de hele procedure beginnen is zeker wel het advies.

Daarnaast moet ik nog allerlei andere zaken regelen om ons vertrek uit Nederland af te ronden: huis verhuren via een verhuurmakelaar, inboedel in verhuisdozen inpakken en opslaan in een storage in Nederland, auto verkopen, en nog een heleboel andere dingen…

Maar als het goed is vliegen we eind volgende week naar ons nieuwe woonland en dan is de emigratie een feit. Tegen het weer moeten dragen van de mondkapjes zie ik wel op, maar voor de rest zal het voor mij een droom zijn die uitkomt. Of ik in de toekomst weer terug ga naar Nederland? Als het niet hoeft, dan liever niet, maar ik sluit niks uit.


Reactie RonnyLatYa

Voor een jaarverlenging zal je geen COVID-19 verzekering nodig hebben.

Niet vergeten je huwelijk in Thailand ook werkelijk te registreren op het gemeentehuis. Enkel die vertalingen en legalisatie tonen van je huwelijk bij immigratie is onvoldoende.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

13 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 050: Emigreren naar Thailand”

 1. raymond zegt op

  mijn vrouw en ik zitten in precies dezelfde situatie, Tien jaar getrouwd in Nederland, verkoop huis, en vertrekken hopelijk begin november voorgoed.
  Wel gaan wij voor de Bangkok quarantaine. Weet jij toevallig of ik een ticket enkele reis kan boeken
  of krijg ik dan problemen bij vliegtuigmaatschappij of bij arrival in Bangkok.?
  Ik wil jou en je vrouw in ieder geval veel geluk wensen en een fijne toekomst.
  Mvg Raymond

  • Louis zegt op

   Met mijn non immigrant O visum heb ik geen problemen ondervonden om met een enkele reis de CoE aan te vragen. Inmiddels is de CoE ook definitief goedgekeurd. De pre-approval hadden we na 1 dag. Diezelfde dag nog vliegticket en hotel geboekt. Na de volgende dag (vandaag) het Shaba certificaat te hebben ontvangen van het hotel, en de 3 pcr testen betaald te hebben, werd mijn CoE dezelfde dag nog goedgekeurd. Mijn complimenten voor de Thaise ambassade in Den Haag. Die hebben alles razendsnel behandeld en goedgekeurd.
   Enige waar ik me nog zorgen om maak is de pcr test in Nederland die binnen 72 uur voor vertrek moet plaatsvinden en dat ik de uitslag op tijd krijg.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zorg dat je met het juiste visum (Non-O Thai marriage ) vertrekt en je zal geen problemen hebben..
   Emigreren is toch met de bedoeling niet terug te komen.

 2. TheoB zegt op

  Beste Louis,

  Volgens https://hague.thaiembassy.org/th/content/phuket-sandbox hoeft een Thai voor de Phuket Sandbox een COVID-19-verzekering voor maar 15 dagen te hebben.
  “2. CONDITIONS & REQUIREMENTS in DETAILS

  4. ประกันสุขภาพ (ภาษาไทยหรืออังกฤษ)

  – ประกันสุขภาพคุ้มครองค่าใช้จ่ายที่เกิดขึ้นในกรณีติดเชื้อโควิด-19 เป็นจำนวนเงินอย่างน้อย 100,000 ดอลลาร์สหรัฐ
  – ครอบคลุมระยะเวลา 15 วัน (เริ่มนับวันที่เดินทางถึงภูเก็ตเป็นวันที่ 1)
  – ในกรณีที่จะอยู่ในภูเก็ตน้อยกว่า 15 วัน และจะเดินทางออกจากประเทศไทยโดยตรงจากภูเก็ต ต้องมีประกันครอบคลุมตลอดระยะเวลาที่อยู่ในภูเก็ต
  – กรณีใช้ประกันของเนเธอร์แลนด์ ต้องระบุชัดเจนว่า คุ้มครองโควิด-19 แม้จะเดินทางไปยังพื้นที่เสี่ยง (รหัสสีส้ม หรือสีแดง ซึ่งกำหนดโดยทางการเนเธอร์แลนด์) หรือ การเดินทางไปพื้นที่เสี่ยงไม่ส่งผลต่อความคุ้มครองกรณีโควิด-19”

  Vertaling:
  “4. Health insurance (Thai or English)

  Health insurance covers expenses incurred in the event of contracting COVID-19. an amount of at least $100,000
  Covers a period of 15 days (starts counting the day of arrival in Phuket as Day 1)
  In the case of staying in Phuket for less than 15 days and departing from Thailand directly from Phuket Must have insurance to cover the entire duration of your stay in Phuket.
  In the case of Dutch insurance It must be clearly stated that Protection against COVID-19 Even traveling to a high-risk area (coded orange or red, designated by the Dutch authorities) or traveling to a high-risk area does not affect coverage for COVID-19.”

  Ik weet niet of 15 dagen ook te krijgen is, ik heb alleen periodes van 30, 60, 90, 180, 270, 365 dagen verzekering zien aangeboden worden.
  Vergeet niet de RT-PCR-test die jullie maximaal 72 uur vóór vertrek moeten laten afnemen. En de 3 RT-PCR-tests op Phuket (฿8000) die je ook vóór vertrek betaald moet hebben.

  Nogal kort dag om vóór eind volgende week jullie huis te verhuren via een verhuurmakelaar, inboedel in verhuisdozen in te pakken en op te slaan in een storage in Nederland, auto te verkopen, en nog een heleboel andere dingen af te ronden. 😉
  Maar ik wens jullie veel succes.

  • Louis zegt op

   Hallo Theo,

   Dank je voor de informatie over de covid verzekering. Bij Oom verzekeringen kan je dagelijks opzeggen, dus dat zal ik na twee weken doen dan voor mijn vrouw. Ik weet niet of er een minimum van een maand is. Daar kom ik gauw genoeg achter. De prijs is in ieder geval schappelijk.

   De pcr test in NL is al gepland. De drie testen in Thailand moeten al betaald zijn voordat de CoE wordt afgegeven, en dat is ook allemaal gelukt.

   We zijn al de hele week ons huis aan het leeg halen. Dat is best stressvol in zo’n korte tijd, maar ik heb wat hulplijnen, mocht alles niet op tijd rond komen.

 3. robert zegt op

  Dit is alleen een voorbeeld voor een Thai marriage visum
  Voor alleenstaanden maar ook gehuwden nederlanders) is er een simpeler methode: gewoon op een toeristen visa.

  • RonnyLatYa zegt op

   En hoe lang denk je dan als 44 jarige alleenstaande of gehuwd Nederlander in Thailand te verblijven?

   • RonnyLatYa zegt op

    Want bedoeling is “Emigreren naar Thailand” natuurlijk…

 4. Rudolf zegt op

  Beste Louis,

  Jij schrijft dat jij de ziektekostenverzekering in Nederland voorlopig aanhoudt, dat zou ik ook wel willen als ik ga emigreren, maar op het moment dat je jezelf uitschrijft in Nederland stopt je ziektekostenverzekering.
  Hoe regel jij dat dan, als ik vragen mag?

  Groet Rudolf

  • Louis zegt op

   Hallo Rudolf,

   Ik mag 8 maanden buiten Nederland verblijven zonder me uit te hoeven schrijven. De ziektekostenverzekering laat is dus ook nog doorlopen. Ik moet nog wel even checken of dat ook 8 maanden kan, of dat dat korter is, maar zo lang het mag, houd ik die in NL aan.
   Ik hou dus eigenlijk ook de deur nog op een kier. Mocht het toch minder bevallen in Thailand, dan kan ik binnen acht maanden nog terug zonder me opnieuw te hoeven inschrijven. Als het wel bevalt en ik blijf langer dan 8 maanden, dan ga ik mij uitschrijven, of wordt ik vanzelf uitgeschreven, en zal ik een ziektekostenverzekering in Thailand nemen.

   • Rudolf zegt op

    Ha Louis,

    Duidelijk en ook begrijpelijk dat je het zo wil gaan doen. Voor mij zit er niks anders op dan uitschrijven, Ik ben niet van plan terug te komen, je weet het nooit natuurlijk, maar de intentie is om er oud te worden.
    Ik zal eerst een goede reisverzekering af sluiten voor 3 maanden en dan zie ik wel verder.

    Veel plezier in Thailand straks.

    Rudolf

 5. Hans van Mourik zegt op

  Emigreren is volgens mij uitschrijven uit Nederland.
  En je vestiggen in een andere land.
  In 2009 toen ik mij liet uitschrijven bij de GBA. moest ik ook mijn adres opgeven.
  En werd uit de verplichte ZKV uitgeknikkerd,
  Had toen het geluk dat ik nog een ZKV kan afsluitsn,met woonland Thailand.
  Deed mijn belasting aangifte toen met erlektronise handschrift online, later met DigiD.
  Voordat ik DigiD had, kreeg de post van de overheid per post.
  Hans van Mourik

  • Erik zegt op

   Emigreren is je land verlaten. Je schrijft je uit. Je hoeft je daarna niet ergens in te schrijven; je gaat een paar jaar de wereld over en ziet dan wel waar je je weer gaat vestigen.

   Heb je AOW dan zal de SVB wel eisen stellen en controleren of je de alleenstaande-uitkering kunt behouden als je alleenstaande bent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website