Melder: Jan Ruigrok

Hierbij mijn ervaring met het aanvragen van visum extension op basis voor het zorgen van een Thais kind. Voorheen had ik een extension op basis van Thai marriage maar vorig jaar september is mijn vrouw overleden.

Ik wilde eerst deze mogelijkheid proberen ipv retirement. Ik ben nog lang niet pensioen gerechtigd (wel > 50 jaar) en om 800 K op de bank te houden vind ik op dit moment zonde.

Een extensie op basis voor de zorg van een Thaise onderdaan kan totdat ze de volwassen leeftijd heeft (20 jaar). Onze dochter is nu 6 jaar.

Kort na het overlijden van mijn vrouw had ik hier op Thailandblog aan Ronny de vraag gesteld of de huidige extensie tot de volgende verlenging (mei 2021) geldig bleef. Ronny en ook immigratie konden dit bevestigen. Zodoende had ik niet ook nog eens de stress om snel een ander visum te moeten regelen.

Bij de laatste 90 dagen melding voor de extensie bij immigratie Phetchabun gevraagd wat nodig was voor de aanvraag van extensie. Ik werd netjes te woord gestaan door een senior officer die goed Engels spreekt. Qua papierwerk komt het in grote lijnen overeen met een Thais marriage extensie. De immigratie officer had ook telefonisch contact gehad met mijn schoonzus om e.e.a. uit te leggen. Alleen jammer dat mijn schoonzus praktisch geen Engels spreekt en ik het dus maar even liet gebeuren dit keer.

Als eerste naar Amphur voor een uittreksel van de geboorteakte dochter en overlijdensakte vrouw.

Op de dag van aanvraag eerst naar de bank. Dit doen we altijd in Phetchabun branche naast het immigratiekantoor ivm reistijd en voor het geval iets niet in orde is en we terug moeten naar de bank. Nu was er een probleem met de registratienummers van het bankboekje en in het systeem. Er kon geen update worden uitgevoerd. Moest door het eigen kantoor worden opgelost. Dus niet alles compleet en geen aanvraag kunnen doen.

Wel bij immigratie langsgegaan om de andere formulieren alvast te laten controleren. Er moest ook nog een andere foto van het huis bij.

Noot: er was bij mij altijd verwarring tussen het statement en certificate van de bank. Ik vroeg altijd om een certificatie (verklaring van rekening met bedrag op die datum) en in combinatie met kopie van bankboekje werd dit altijd geaccepteerd bij de aanvraag.

Bij de eigen bank langsgegaan voor het probleem met registratie. Bleek dat op de eerste pagina een krabbel stond voor het juiste nummer. Mijn vrouw wist dat wel, bij mij in de vergetelheid geraakt. Op de dag van aanvraag weer naar de bank. Mijn schoonzus had van de immigratie officer een briefje meegekregen wat nodig was. Na wat wrevel met de bankbeambte een certificate EN statement (overzicht transacties per maand) van laatste 4 maanden.

Op naar immigratie office in Phetchabun met de familie. Mijn dochter omdat het op basis van Thaise onderdaan is. Mijn schoonzus moest mee tekenen op documenten betreffende mijn vrouw. De zoon van mijn vrouw op de documenten van het huis. Ik heb dit keer niet gevraagd waarom ze mee moesten tekenen want ik was allang blij dat het goed ging. Na 3 uur was al het papierwerk klaar. Gelukkig was het verder niet druk in het kantoor.

Er werd direct gezegd dat men ook aan huis zou komen omdat het nu een andere basis is voor verlenging. Dus op een goede vrijdag kwamen 2 officieren langs ter controle. Weer een hoop papierwerk en 2 getuigen (burgemeester en buurvrouw) die verklaarden dat ik een goede man ben. Na het overhandigen van benzinegeld was het met een half uur geregeld.

Dit kantoor is een afdeling van Chiang Mai immigratie office en alle papieren moeten worden doorgestuurd. Voor het afhalen van de verlenging wordt standaard de datum gegeven van een maand na het aflopen van de extensie, dus niet de 4 weken na het indienen van de aanvraag.

Ik vermoed dat ze het zichzelf makkelijk willen maken en niet telkens vragen willen krijgen of de extensie al goedgekeurd is.

Vraag aan Ronny:

 • Wat zou het betekenen in het geval dat we zouden verhuizen bij de familie vandaan?
 • Dan heb ik geen Thais persoon meer om te tekenen voor de documenten van mijn vrouw?
 • Qua huis (huur /koop?) zou dan de eigenaar mee moeten?
 • Het zal moeilijker zijn om getuigen te vinden bij controle aan huis, zeker in een nieuwe plaats?
 • Eigenlijk een situatie vergelijkbaar met een scheiding waar je de zorg neemt voor de kinderen.

Op stempel van de extension staan 2 data: (zie bijlage)

07 june 2021 en 28 june 2021. De 28e is de dag dat ik de extensie heb gekregen. Zou de 7e de datum zijn dat de extensie is goedgekeurd door Chiang Mai office. Zou dan in theorie betekenen dat ik het eerder kan ophalen.

PS: het bekende regeltje van een lied van De Dijk “Je weet pas wat je mist als ze er niet is”. Je ziet vaak stellen bij het immigratiekantoor kibbelen omdat de buitenlander het denkt beter te weten en de regeltjes maar stom zijn. De Thaise partner zit dan tussen twee vuren in en moet vaak diplomatiek met de immigratie officer omgaan. Extra waardering voor de partner is dan ook wel op zijn plaats.

Hieronder de lijst van documenten die ik aangeleverd heb (Zie bijlage).


Reactie RonnyLatYa

1. Ik weet ook niet welke documenten het zijn die je schoonzuster moest tekenen. Kan best zijn dat het enkel de eerste keer na overlijden is, en anders moet ze maar even naar jullie nieuwe woonplaats komen.

Kan best ook gewoon als getuige geweest zijn om te bevestigen dat het inderdaad jullie dochter is en ze bij u woont. Kijk voor de toekomst eerst even waar je gaat wonen en bekijk het van daar v.w.b. de volgende jaarverlenging.

2. Wat het huis betreft. Als je daar niet meer woont is het de nieuwe eigenaar die de TM30 zal moeten opmaken en waarschijnlijk ook bevestigen dat je daar huurt. Mogelijk zal je dan ook een huurcontract moeten voorleggen. Maar dat zal weer afhangen van waar je gaat wonen en wat ze daar aan regels hebben. Misschien eens tijdig gaan informeren daar.

3. De stempels en datum (zie bijlage)

– 14 mei 21 – de datum dat je de aanvraag hebt ingediend (bovenste “under consideration stempel)

– 28 juni 21 – einddatum “under consideration” (bovenste “under consideration stempel)

– 17 juni 21 – datum dat de verlenging werd toegestaan volgens reglement nr. etc…

– 28 juni 21 – datum dat het in je paspoort werd geplaatst

– 28 mei 22 – Einddatum van je nieuwe jaarverlenging

Op 17 juni werd je verlenging goedgekeurd, maar of je het dan al zal krijgen? Misschien wel, maar je weet die datum dat het toegestaan is natuurlijk pas als je de definitieve stempel krijgt. Kan volgend jaar later of vroeger zijn. Gewoon gaan op de voorziene datum. Je bent toch in orde.

4. “Voor het afhalen van de verlenging wordt standaard de datum gegeven van een maand na het aflopen van de extensie, dus niet de 4 weken na het indienen van de aanvraag.”

Ze hebben in uw geval met een “under consideration” stempel gewerkt die loopt tot 28 juni en dat is correct. Dat was de maximum periode. Een “under consideration” stempel mag tot een maand na de einddatum van de oude jaarverlenging lopen. In uw geval hebben ze die volledi,e periode gebruikt en daarom dat je “under consideration” periode liep van 14 mei tot 28 juni m.a.w. 6 weken. Meestal gebruikt men een maand na de aanvraag, maar misschien omdat een kind in het spel is dat ze de periode wat ruimer genomen hebben. Echter niets op aan te merken, ze hebben volledig binnen de wettelijke termijn alles afgehandeld.

Als ik het zo allemaal lees, blijkbaar immigratieofficieren die hun vak wel beheersen.

5. Praktisch zulke check of list (zie bijlage) Bedankt in naam van de lezer.

******

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

Bijlagen:

https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Extension-op-basis-van-Thais-kind.pdf

https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/extensie-op-basis-van-thais-spouse-foto-extension.pdf

6 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 046: Extension op basis van Thais kind”

 1. Willem zegt op

  Beste Jan cq Ronny
  Zoals ik het lees bedoeld Jan weg verhuizen van de huidige (schoon)familie
  Hij zou dan toch op basis van inkomen of een combinatie inkomen banktegoed een retirement visa kunnen krijgen (50+) en daarmee ook geen controle meer aan huis heeft en kan wonen waar hij zich het beste bij voelt. Toch?

  Willem

  • RonnyLatYa zegt op

   Ja maar hij verkiest nu eenmaal dit te doen als vader van een Thais kind. Dat zijn dezelfde voorwaarden als bij een Thais huwelijk en volledig wettelijk en ook voorzien in de wetgeving. Hij mag daarmee ook wonen waar hij wil. De (schoon)familie heeft daar niks over te vertelllen of te beslissen.

   Trouwens ik kan je vertellen dat als je een verlenging vraagt in Kanchanburi als retired je ook bezoek aan huis krijgt. Zelf meegemaakt. Dat is hoe men het lokaal aanpakt en als Retirement ook geen garantie dat je geen bezoek krijgt of dat je niet met een under consideration stempel kan te maken hebben.

   • Willem zegt op

    Thnx Ronny,
    Ik heb zelf in 9jaar nooit controle gehad (single)
    Maar dacht te lezen bij zijn 1e vraag aan jou hoe het zou zijn als hij bij de familie “vandaan” zou verhuizen
    Mss is de band niet zo tof…….
    Met retirement heb je alleen verklaring verhuurder/eigenaar nodig en dus geen getuige in de zin van (schoon)familie
    Maar idd vele districten vele kleine andere regeltjes…
    En toch handig voor lezers om dus te lezen dat er dus “meerdere” opvattingen dan wel bepalingen mogelijk zijn

    • RonnyLatYa zegt op

     Ik heb al wel eens eerdere vragen gehad of dit mogelijk was om een verlenging te bekomen op basis van een Thais kind. Op die manier blijven de financiele voorwaarden behouden, wat voor aanvragers misschien ook een reden kan zijn. Dat moet ieder voor zichzelf uitmaken.

     Normaal kan dit tot de leeftijd van 20 jaar en indien het kind officieel onder je dak woont.
     Het kan zelfs later dan 20 jaar, maar dat heeft zijn reden dan natuurlijk. Je moet dan bewijzen dat je kind niet zelfstandig kan leven en hulp nodig heeft.

     https://www.immigration.go.th/en/?p=14714

     Scrollen naar nr 18

     Geen probleem om te verhuizen om welke reden ook. Staat hun vrij te wonen waar ze willen.
     De familie moet dit niet goedkeuren.

     Ik vermoed dat zijn schoonzuster nu enkel moest tekenen omdat hij in datzelfde immigratiekantoor voordien een Thai marriage vroeg en nu op basis van een Thais kind en wat de reden dan daarvoor is. Ze waarschijnlijk een verklaring daarrond afgelegd als bevestiging dat dit is omdat zijn vrouw overleden is.

     Persoonlijk heb ik die bezoeken van immigratie nooit als een last gezien. Je moet er ook niet speciaal voor thuisblijven. Men belt de dag ervoor op en vragen of het past dat zij de dag nadien langskomen. Duurt 15-tal minuten en is steeds heel gemoedelijk. Nog nooit een vraag gekregen voor een of andere bijdrage. Ook geen benzinegeld…. Dit jaar was hij trouwens alleen. Andere jaren meestal met een of meerdere collega’s.

  • Jan si thep zegt op

   Hallo Willem,
   Ik wilde het op basis van Thaise dochter doen ivm de financiele kant. Dit leek in mijn geval het makkelijkste.
   800k op de bank vind ik gewoon zonde nu en combinatie met bewijzen lijkt me ook gedoe. En wellicht mag je met dit visum wat meer dan met retirement.
   De vraag over verhuizen is voor informatie. Het gaat nu goed maar is wel een vreemde situatie. Ons huis staat direct naast het huis van de familie wat nu feitelijk geen familie meer is. Hoewel ik het gefinancieerd heb is het wettelijk niet mijn huis. Kon ook niet vanwege landtitel (geen chanote)
   Het is een klein dorp waar niet veel te doen is.
   Los van het visum weet ik nog niet of ik hier blijf. Zeker als deze toestand met covid lang duurt. Mijn dochter krijgt praktisch geen onderwijs. Vaccinatie lijkt nog wel even op zich te laten wachten terwijl straks mogelijkheden ( bv vakantie) beperkt zijn zonder vaccinatie.

   • RonnyLatYa zegt op

    “wat nu feitelijk geen familie meer is”
    Het blijft toch nog steeds familie. Uw schoonzuster blijft o.a. nog steeds de Tante van je dochter toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website