Melder: Eddy

Afgelopen week ben ik in mijn nieuwe woonplaats in het westen van Thailand een 90 dagen melding gaan doen. Ik dacht het wordt zoals gewoonlijk een peulenschilletje.

Tot mijn schrik vertelde de beambte dat ik een groot probleem had. Hij noemde “overstay” en liet me op zijn computerscherm zien dat mijn visum in april was verlopen. Ik zei hoe kan het? Ik heb in maart nog een jaarverlenging in Trat gekregen en liet hem de stempel in het paspoort zien. Vervolgens zei hij dat alleen de situatie op de computer voor hem leidend was en dat ik het probleem met Trat moest oplossen en gaf mij het paspoort terug. Wat begon als een mooie dag werd mooi verpest door deze situatie.

Thuis aangekomen heb ik het verhaal verteld aan mijn vriendin en zij ging per telefoon en Line aan de slag met een medewerkster van Trat immigration. Het was uiteindelijk vrijdag 4 uur ‘s middags, dat Trat aangaf dat ik verzuimd had om aan het einde van de oude jaarverlengingsperiode af te sluiten met een 90 dagen melding. Dus stelde Trat voor om een boete van 2000 baht te betalen op het immigratiekantoor waar ik nu woon.

Ik was me helemaal niet bewust van deze regel. Namelijk dat de laatste 90 dagen melding plaatsheeft op de dag dat de jaarverlengingsperiode afloopt. Althans zo werd het verhaal door Trat immigratie [en later bevestigd door het kantoor waar ik nu woon] aan mijn vriendin uitgelegd. Kan iemand uit een andere provincie dit bevestigen?

In mijn paspoort was ook een briefje geniet met een 90 dagen melding begin april, die ik over het hoofd heb gezien. Want bij de laatste melding in februari lag er waarschijnlijk briefje met een melding in mei, die ze vervangen hebben met de april melding.

Maandagvroeg waren mijn vriendin en ik naar het immigratiekantoor gegaan. Ik liet mijn vriendin het woord voeren. Ik maar ja-knikken tijdens het gesprek alsof ik het Thais machtig ben. De uitleg van Trat is naverteld. Dezelfde beambte die ik vrijdag alleen te woord stond, heeft nu een hele zachtaardige toon. “Ja het is nou eenmaal covid tijd en we hebben het allemaal zo moeilijk” is de strekking van zijn betoog. Uiteindelijk opgelucht de deur van het immigratiekantoor dichtgedaan, nadat we het voorstel van de beambte hebben ingewilligd


Reactie RonnyLatYa

1. Het niet uitvoeren van een 90 dagen melding kan nooit leiden tot “Overstay”. “Overstay” kan je enkel bekomen indien je de verblijfsperiode overschrijdt. Met een 90 dagen melding kan je enkel “te laat” zijn en dat kan dan tot een boete leiden. Dat je de jaarverlenging automatisch zou kwijtgespeeld zijn omdat je geen 90 dagen melding zou gemaakt hebben kan niet, want die staan los van elkaar.

2. Je moet geen 90 dagen melding maken op het einde van je verblijfsperiode. Dat staat nergens voorgeschreven. Een 90 dagen melding moet je enkel maken bij elke 90 dagen van ononderbroken verblijf in Thailand.

Notification of staying in the Kingdom over 90 days – สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง – Immigration Bureau

3. Enkel bij de eerste aanvraag tot jaarverlenging telt die ook als 90 dagen melding. Nadien loopt ze gewoon door als je in Thailand blijft, of ze vervalt als je Thailand verlaat en begint opnieuw te tellen vanaf dag 1 op het moment dat je Thailand terug binnenkomt.

4. Wat sommige immigratiekantoren wel eens doen is bij elke jaarverlenging meteen ook een nieuwe 90 dagen melding opmaken. Hoef je eigenlijk zelf niets voor te doen want ze gebruiken het adres dat je als bewijs moet leveren bij de aanvraag van je jaarverlenging. Dat is eigenlijk in je voordeel wanneer ze dat doen, want je bent er dan toch en dan moet je misschien enkele weken later niet speciaal daarvoor terugkeren.

5. Wat ik begrijp is dat men de einddatum van je 90 dagen veranderd heeft van mei naar april, vervroegt dus wat helemaal niet nodig is. Op ze minst hadden ze je kunnen verwittigen daarvan. Waarschijnlijk daarom ook zijn “zachtaardige” toon nadien toen hij tot de ontdekking is gekomen, of heeft iemand het hem uitgelegd ,dat hij volledig fout zat. Waarschijnlijk heeft hij zich vergist en had hij in april een nieuwe startdatum moeten ingeven van je 90 dagen melding en geen nieuwe einddatum. Het lijkt me eerder dat je zijn fouten dan hebt betaald.

6. Ik begrijp ook niet waarom je nieuwe woonplaats in het westen dit niet afgehandeld heeft, laat staan bevestigd heeft dat je op het einde van elke jaarverlenging een 90 dagen melding moet maken.

Het lijkt me dat je het nieuwe adres niet gemeld hebt (TM27/TM28/TM30) bij je nieuw immigratiekantoor, want dan zou men dat toen ook al opgemerkt hebben dat er iets niet in orde is. Indien je geen nieuwe adresverandering uitgevoerd hebt, dan moet je bij laattijdig melden dit in de woonplaats doen dat gekend is bij immigratie en dat zal dan het adres in Trat geweest zijn.

Notification of staying in the Kingdom over 90 days – สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง – Immigration Bureau

******

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 4 votes.
Please wait...

6 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 038/21: 90 dagen melding bij einde jaarverlengingsperiode”

 1. Joop zegt op

  Mijn visum extensie liep af op 25 mei en ik heb verlengd in april, ook bij mij was het geen 90 dagen bij de laatste 90 dagen melding daaraan voorafgaand maar slechts tot 25 mei.
  Ik heb me aangeleerd alles goed te controleren en merkte dit op, antwoord op mijn opmerking was ook : nieuwe regel.

  Dit was in Chiang Mai dus het lijkt er op dat dit op meerdere plekken zo wordt toegepast, controleer dus goed het briefje dat je bij de 90 dagen melding krijgt. Joop

 2. RonnyLatYa zegt op

  In uw geval hebben ze gewoon een nieuwe 90 dagen melding meegegeven die begon samen met je nieuwe jaarverlenging. Dat die vorige periode dan minder lang is dan 90 dagen maakt niet uit. Dat is gans wat anders en gebeurt wel meer zoals ik al uitgelegd heb.

  Het zou anders zijn dat je in april moest gaan verlengen en ze je een nieuw briefje meegaven met een nieuwe datum en je dan op 25 mei, enkele weken later, speciaal moest terug komen om enkel opnieuw die melding te maken

  Slaat nergens op en geloof ik ook niet.

 3. Sjaak S zegt op

  Nou, ik heb me twee weken geleden bij de immigratiedienst in Hua Hin me voor de 90 dagen interval aangemeld en moet in augustus weer komen.
  Vandaag haalde ik de verlenging van mijn visum voor een jaar en dit heeft niets veranderd aan de negentig dagen melding.

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat is hoe het normaal zou moeten verlopen volgens de geldende voorschriften.
   Indien je Thailand niet verlaat blijft de telling gewoon doorlopen en moet de melding elke 90 dagen gebeuren (binnen een bepaalde meldingsperiode dan).
   Zo wordt het ook in Kanchanaburi toegepast. Nadeel is natuurlijk dat je misschien enkele weken nadien weer bij immigratie kan staan als die 90 dagen meldingsperiode niet net binnen de aanvraagperiode van je jaarverlenging valt.

   Maar er zijn wel meerdere immigratiekantoren die bij elke jaarverlenging de teller weer op 1 zetten. Je krijgt dan naast je jaarverlenging automatisch ook een nieuwe 90 dagen melding mee.
   En eigenlijk is dat wel een goede zaak en men zou dit van de positieve kant (ik weet moeilijk voor sommige TB lezers 😉 ) moeten bekijken wanneer je immigratiekantoor dit doet, want is enkel in het voordeel van de melder. Die kan immers zijn verlenging en melding in één keer afwerken.

   • Sjaak S zegt op

    Dat is een voordeel, wanneer jouw immigratiekantoor beide zaken in hetzelfde pand of ruimte afhandelen. In Hua hin is het echter zo dat je 90 dagen melding in een bijkantoortje gebeurt (in de Blúport Shopping Mall) en veel andere zaken in het hoofdkantoor, 16 km buiten het stadscentrum gedaan wordt. Dus je moet, hoe dan ook twee keer gaan.
    Maar daarvoor worden dan de zaken sneller afgehandeld. Bij het afstempelen was ik binnen vijf minuten geholpen en bij de verlenging van mijn visum ongeveer een kwartier, van het invullen van je papieren tot aan het ontvangen van je nieuwe verlenging misschien 30 minuten.

    • RonnyLatYa zegt op

     Het is niet omdat je de 90 dagen melding in Blu Port kan uitvoeren, dat men dit ook niet in het hoofdkantoor zou kunnen.

     Het is eerder zo dat waar de 90 dagen melding gebeurt (Blu Port) je geen jaarverlenging kan aanvragen.

     Het zal trouwens overal momenteel wel sneller gaan…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website