Melder: TheoB

Ten aanzien van RonnyLatYa Mergits betreffende https://www.thailandblog.nl/visumvraag/thailand-visa-vraag-nr-122-22-misrekend-wat-nu/

Waarde Ronny,

Er is in dit specifieke geval nog een vierde mogelijkheid, aangezien de terugvlucht op 24-08 om 02:20 u. vertrekt. Namelijk: zorgen dat zij vóór middernacht immigratie passeren. Ze moeten sowieso al minstens 1½ uur van tevoren inchecken/ruimbagage afgeven, dus nog een ruim uur eerder inchecken/ruimbagage afgeven en gelijk langs de handbagagecontrole en immigratie zal mijns inziens niet bezwaarlijk zijn.

Oeps! Foutje. Ik heb de verkeerde terugvluchtdatum (24-08 in plaats van 23 -08) gebruikt. Op 23-08 vertrekt de directe vlucht BKK-AMS pas om 12:30u.


Reactie RonnyLatYa

Als de vlucht pas die 31ste dag om 1230 vertrekt kan dat een verschil maken. Ik had het juiste vertrekuur zelf niet opgezocht en omdat hij er ook niets over zei ging ik er ook vanuit dat het niet na middernacht was maar ergens later die dag. Zoals je in je reactie terecht ook al aanhaalt is vertrekken net na middernacht helemaal geen probleem als dat officieel de 31ste dag is. Misschien had ik het inderdaad wat duidelijker moeten vermelden. Later die dag vertrekken kan wel een verschil maken. Dat zal afhangen hoe immigratie dit gaat beoordelen en in vele gevallen zal het hier ook enkel wel bij een aantekening blijven en geen boete.

Ter info. Dat de boete wordt kwijtgescholden is enkel bij een overstay van maximum 1 dag en enkel op de luchthaven. Twee dagen overstay is wel degelijk 2 dagen boete. In dat geval wordt de eerste dag wel meegerekend. Ook op de luchthaven.

Ik heb drie mogelijkheden gegeven

 1. Alles laten zoals het is en kijken wat er zal gebeuren bij de check-in en immigratie bij vertrek. Misschien laat men het gewoon voorbijgaan zonder er wat van te zeggen.
 2. Je ticket gaan aanpassen naar een dag vroeger. Zal afhankelijk van je ticket al dan niet kosten voortbrengen, maar je bent dan wel weer in orde.
 3. Je laat alles zoals het is en je schaft je een Tourist visum aan. Voor 35 Euro ben je dan opnieuw met alles weer in orde.

Aan de vraagsteller de keuze. Zoiets hangt van persoon tot persoon af. Je hebt er die er niets mee inzitten om er de kantjes af te lopen en dan wel kijken wat er zal gebeuren. Anderen willen het liever allemaal volgens het boekje geregeld zien en voelen zich daar beter bij.

In dit geval zal immigratie er zich niet echt druk in maken. Denk misschien enkel een aantekening dat er een dag overstay is bij vertrek. Heeft geen gevolgen voor de toekomst.

Eigenlijk moet je in dit geval het meest kijken naar het vertrek en het eventuele gezeur bij de check-in van overijverig check-in personeel. Die behoren niet bij de maatschappij en hun richtlijnen zijn 30 dagen en 31 is er dus over. Hangt dan wat van de Supervisor van de maatschappij zelf af en de common sense dat men daar toont. Maar alvast bedankt voor je reactie. Misschien zaten er wel meer met die gedachte. Daarom plaatste ik het ook. 😉


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

11 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 030 /22: Misrekend. Wat nu? Reactie”

 1. johan zegt op

  Beste Ronny,

  Ik heb altijd begrepen, dat als vertrektijd het moment geldt dat het vliegtuig volgens schema zou vertrekken.
  Een ijverige beambte zal het als overstay kunnen zien als je op dag 30 langs de douane gaat, maar dag 31 vliegt. Inderdaad is 1 dag overstay zonder boete. Ga je dag 31 door de douane en vlieg je dag 32 dan kan dat als een overstay van 2 dagen gezien worden, dus wel een boete betalen.
  Graag je mening of dit correct is of dat ik het fout zie.

  Groeten,

  Johan

  • RonnyLatYa zegt op

   Officieel Thailand binnenkomen/vertrekken is het moment dat men langs immigratie gaat. Dat is het moment dat je binnenkomst/vertrek ook geregistreerd wordt.
   Maakt op zich m.a.w. niet uit wanneer je vliegtuig/boot aankomt/vertrekt.

   Ter info.
   Immigratie gaat over personen die Thailand binnenkomen/vertrekken.
   Douane gaat over goederen die Thailand binnenkomen/vertrekken.

   Zoals ik al in mijn eerdere reactie zei :
   “…Dat de boete wordt kwijtgescholden is enkel bij een overstay van maximum 1 dag en enkel op de luchthaven. Twee dagen overstay is wel degelijk 2 dagen boete. In dat geval wordt de eerste dag wel meegerekend. Ook op de luchthaven.”

 2. Eric zegt op

  Enkele jaren geleden hebben wij dit ook voorgehad. De immigratie gepasseerd om 23.00hr om 24.00hr visum verlopen en de vlucht om 02.00hr. Resultaat: 1dag overstay ,een maning van de immigratie officier en een stempel in ons paspoort….geen geldboete.

  Mvg
  Eric

  • RonnyLatYa zegt op

   Als je tijdig door immigratie gaat kan je nooit in Overstay zijn.
   Je out stempel staat op de dag dat je Thailand verlaat en die was voor het einde van de verblijfsperiode.

   Dat het vertrek van het vliegtuig telt is niet waar.

   Je visum verloopt trouwens niet maar je verblijfsperiode.

   • Conimex zegt op

    Waarschijnlijk ben je ook hier afhankelijk van welke officier je tegen komt, mij overkwam hetzelfde, voor 24.00 door de immigratie, maar daar werd niet naar gekeken, ze keken naar de tijd dat het vliegtuig vertrok. Voor mij destijds verder geen probleem.

    • RonnyLatYa zegt op

     Dan is die immigratie officier fout want je kan geen Outstempel zetten binnen de verblijfsperiode en dan zeggen dat je in overstay bent.

     Graag zou ik dan die paspoortpagina wel eens willen zien en kijken wat er op vermeld is. Je kan dat normaal zien op de overstaystempel als het goed is.

   • Eric zegt op

    Neen RonnyLatYai, wat jij verteld was ook mijn mening maar de immigratie dacht daar anders over. Het vertrek van het vliegtuig telt en niet het passeren van de immigratie.

    • Rob V. zegt op

     Eric, het zou ook de creatieve uitleg van een individuele ambtenaar kunnen zijn? Formeel ben je zodra je de grenswachter voorbij simpelweg “uit” gestempeld en kan van overstay geen spraken zijn. Of Thailand moet in de wetgeving of werkinstructies specifiek iets anders hebben staan wat algemeen de norm is. Dat betwijfel ik maar ik laat me graag om de oren slaan met teksten waaruit formeel/juridisch mijn ongelijk blijkt.

     Dat het simpelweg de mening is van een over enthousiaste ambtenaar die de zaken te ver doortrekt voorbij wat de wet zegt lijkt mij toch aannemelijker. Vraag ik me af of je bij de ambtenaar ook “te vraag” kan aankomen (bijv. voor wie visumplichtig is)? Vliegtuig dat om 23.55 aanmeert volgens planning op zeg 5 mei, terwijl je verblijf vanaf 6 mei is… “Ja, het is nu 0:15 op 6 mei maar uw vliegtuig kwam enkele minuten vóór vandaag aan, u bent echt verkeerd bezig hoor”…. Ik zie het sommige vreemde figuren haast nog doen ook.

    • TheoB zegt op

     Ik ben het volledig eens met Ronny, beste johan, Eric en Conimex.
     Die immigratie officier heeft niet goed opgelet tijdens zijn opleiding. Achter hem en zijn collega’s is het niemandsland. Je bent dan uit Thailand vertrokken. Om weer toegelaten te worden tot Thailand moet je, met de juiste papieren, weer langs immigratie zien te geraken.

     Grappig dat mijn abusieve bericht aan Ronny nog zoveel reacties oplevert. Dat had ik niet verwacht.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ben dan vooral benieuwd hoe hij die overstay verantwoord heeft in je paspoort.

  • RonnyLatYa zegt op

   De enige verklaring kan zijn dat je na 0000 immigratie bent doorgegaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website