Melder: Louis

Ref: Thailand Visa vraag Nr 087/22: 90 dagen melding

Ik wilde je nog even een follow up sturen. Ik had de online aanvraag gedaan, maar die werd na twee dagen, zoals jij voorspeld had, ‘rejected’ zonder enige verdere uitleg. Dus ben ik met mijn vrouw naar immigratie office bij Muang Thong Thani in Bangkok gegaan vandaag, en stond binnen tien minuten weer buiten met een geslaagde 90 dagen notificatie.

De dame aan de balie mompelde nog wel iets van Roi Et Roi Et, maar mijn vrouw heeft haar vragen netjes beantwoord in het Thais en toen was de missie alsnog geslaagd.

Ik had voor de zekerheid van alles een kopie gemaakt om geen verrassingen te verwachten: kopie id pagina paspoort, visa stempel, pagina jaarverlenging, etc, maar het enige wat nodig was, was de TM47, TM30 en uiteraard mijn paspoort. De rest had ik voor niks gekopieerd en werd niet naar gevraagd.

Uiteindelijk koste dit mij alsnog 2,5 uur reistijd (zelf gereden met de auto vanaf Sukhumvit) voor een bezoekje van 10 minuten, maar ik ben allang blij dat ik niet naar Roi Et hoef af te reizen met Songkran. Volgende keer ga ik het weer online proberen, en hopelijk lukt het dan wel.


Reactie RonnyLatya

Het was altijd het proberen waard om het toch eens online te proberen. Je weet maar nooit. Wat er voorgeschreven staat en wat dan werkelijk wordt toegepast wil nogal eens afwijken. Volgende keer zou het normaal wel online moeten lukken.

Maar alvast bedankt. Het is altijd leuk om te lezen hoe iets is afgelopen. Jammer genoeg gebeurt dit niet zo vaak.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

5 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 024/22: 90 dagen melding – Feedback”

 1. haki zegt op

  90 days

  In dit verband wil ik ook nog even ter sprake brengen dat, als je (zoals ik, met een Non Immigrant O visum) jaarlijks korter dan 180 dagen (2×90) in Thailand verblijft en je in die periode de extension haalt bij het plaatselijke immigratiekantoor, die extension gelijk ook je eerste 90 dagen melding is. Ik hoef dus nooit een aparte 90 dagen melding te doen, tenzij ik langer dan 180 dagen achtereen in Thailand verblijf.Dit maak ik op uit de 2e alinea van de Notice “Alien whoever stays in the Kingdom longer than 90 days shall make notification” die ik bij de laatste binnenkomst van de Thaise immigratie in mijn paspoort gehecht kreeg. Deze 2e alinea van de Notice luidt als volgt:
  “If an alien, having submitted an application (TM 7) for extension of temporary stay, that alien shall be allowed to use that application as a notification of residence, for the first time in the 90 days period. The alien will however be required to subsequently report every ninety days.”

  Voor alle zekerheid zou ik het op prijs stellen indien Ronny, onze deskundige, mijn conclusie kan delen.

  Haki

  • RonnyLatYa zegt op

   Hangt ervan af op welke manier je telkens binnen komt.

   “The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
   https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666

   Bij je EERSTE jaarverlenging geldt die dus ook als een 90 dagen melding. Volgende melding is dan 90 dagen na je eerste jaarverlenging. De volgende jaarverlengingen tellen niet meer als eerste en dus is dat niet meer van toepassing.

   Verlaat je Thailand en kom je terug met een re-entry dan is het 90 dagen na die terugkomst.
   Je volgende jaarverlenging is dan ook niet je eerste en ook niet meer van toepassing. Ofwel blijven dan je 90 dagen gewoon doorlopen of je immigratiekantoor kan ook beslissen je 90 dagen opnieuw op 0 zetten bij je nieuwe jaarverlenging en dan is je eerstvolgende melding 90 dagen na die jaarverlenging.

   Verlaat je Thailand en kom je terug binnen met een NIEUWE verblijfsperiode d.w.z dat je met een nieuw of Multiple entry visum binnenkomt dan zal je ook een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. De eerste verlenging hierop telt dan wel als eerste verlenging en dan is het wel van toepassing.

   En dat zegt het eigenlijk ook in uw tekst
   “If an alien, having submitted an application (TM 7) for extension of temporary stay, that alien shall be allowed to use that application as a notification of residence, for the first time in the 90 days period. The alien will however be required to subsequently report every ninety days.””

   “for the first time in the 90 days period.” bedoelen ze dan als je je binnenkomt met een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen.

   Dat laatse kan je toepassen maar je zal dan telkens ofwel met een Multiple entry visum moeten binnenkomen of telkens een nieuw Single entry visum aanvragen voor je naar Thailand gaat, want je moet een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Die 90 dagen kan je dan verlengen en dan zou je eigenlijk geen melding meer moeten doen als je niet langer dan 180 dagen blijft.

   Maar eigenlijk is dat een duur grapje want je spaart wel de re-entry uit ,maar je moet telkens een visum aanschaffen voor je naar Thailand komt of minstens een Multiple entry en die verblijfsperiode moet je dan ook verlengen na 90 dagen met een jaar voor 1900 Baht.
   Toch eenvoudiger van gewoon dat jaar aan te houden voor 1900 Baht en een re-entry te nemen van 1000 Baht.

   En over wat hebben we het hier eigenlijk… het vermijden van een gratis 90 dagen melding die je eenvoudig online kan maken in een minuutje.
   Het is sneller online gedaan dan deze reactie te typen. 😉

   • RonnyLatYa zegt op

    Je kan het natuurlijk met een re-entry ook zo uitrekenen dat je 90 dagen voor je jaarverlenging Thailand binnenkomt en minder dan 90 dagen na je jaarverlenging weer vertrekt.
    Dan valt je jaarverlenging samen met je 90 dagen melding en kan je beide samen doen.
    Maar dat is niet hetzelfde als dat je jaarverlenging dan als 90 dagen melding zou gelden zoals bij een eerste jaarverlenging, het valt dan toevallig gewoon samen en je zal een TM47 moeten opmaken, wat je dan bij een eerste jaarverlenging niet moet doen.

   • haki zegt op

    Sorry, maar dan moet ik toch even nog opmerken dat men niet spreekt van de “The first application for extension of stay” maar van “for the first time in the 90 days period”. En dat lijkt mij een wezenljk verschil. Maar een volgende keer zal ik het wel navragen als ik weer voor extension moet gaan.

    En het gaat er niet om dat het gratis is of niet, maar wel om het feit dat je eerste “90 days melding” ook in persoon zou moeten doen. Geldt dan de eerste extension ook als eerste 90 days melding?

    Het mag misschien als muggenziften overkomen maar zo is het niet bedoeld.

    • RonnyLatYa zegt op

     Die tekst “for the first time in the 90 days period” slaat volgens mij dan gewoon op een eerste verlenging van een nieuw bekomen 90 dagen.
     Geldt voor iemand die met een visum binnen komt en dan een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen heeft bekomen en die gaat verlengen voor de eerste keer.
     Geldt dan niet voor iemand die die met een re-entry binnen komt. Voor die laatste zal het afhangen wanneer hij/zij zijn volgende jaarverlenging moet gaan halen. Dat kan toevallig na 90 dagen zijn, maar kan ook al na 1 maand zijn of misschien pas na 6 maand.

     Net zoals ze ook op de website van immigratie schrijven
     “The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
     https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666
     En dat is natuurlijk altijd in de eerste 90 dagen periode van een nieuw bekomen verblijfsperiode van 90 dagen. Die moet dan wel verlengen “for the first time in the 90 days period”. Zal dan ook pas na 60 dagen verblijf kunnen.

     Zo zal voor iemand die met een re-entry binnen komt en bijvoorbeeld na een maand moet verlengen omdat zijn jaarverlenging afloopt, het niet als een 90 dagen melding tellen omdat er staat “for the first time in the 90 days period” is. Ze gaan echt niet zeggen dat dit al goed is voor een 90 dagen melding 2 maand verder en hij dan pas na 5 maand een nieuwe melding moet maken.
     Hooguit zal men dan de 90 dagen telling dan op 0 zetten bij immigratie wanneer hij zijn verlenging gaat aanvragen (gebeurt wel meer tegenwoordig) en pakweg 90 dagen daarna zal hij dan zijn 90 dagen melding moeten maken. Zal dan pakweg 4 maand na binnenkomst zijn
     Maar het kan ook zijn dat immigratie de teller niet op 0 zet en dan loopt die zijn telling gewoon door en zal hij 90 dagen na binnenkomst zijn melding moeten maken en niet na 6 maand pas.

     De enige mogelijkheden dat je binnen die periode van minder dan 180 dagen geen afzonderlijke meldingen meer zou moeten doen is:

     – Als je volgende jaarverlengingperiode en 90 dagen meldingsperiode toevallig samen vallen. Halfweg de periode van 180 dagen dus. Maar let op. Je verlenging sluit dan wel aan op je vorige verblijfsperiode. Met die 90 dagen melding hoeft dat niet het geval te zijn. Die kan ingaan op de dag van de aanvraag of de dag van de melding. Kan dan zomaar een maand verschil in zitten en dat je dan voor je 180 dagen om zijn alsnog een melding moet maken. Altijd controleren met het 90 dagen strookje wanneer die volgende is, maar als je het wat uitrekent kan het best mogelijk zijn.

     – Als je een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen hebt bekomen bij binnenkomst d.m.v. een visum. De eerste verlenging van die 90 dagen telt dan ook als eerste 90 dagen melding.

     Jaarverlenging moet je altijd in persoon aanvragen of je moet medisch bewijzen dat je je niet kan verplaatsen. Dan mag iemand dat in je plaats doen.

     90 dagen melding ben je nooit verplicht om in persoon te doen. Ook je eerste niet. De eerste moet wel in het immigratiekantoor gebeuren maar dat mag ook iemand anders doen. De volgende kunnen dan eventueel online.

     1. The foreigner makes the notification in person, or
     2. The foreigner authorises another person to make the notification,
     https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1666

     “The foreigner have to make the notification in person or authorizes another person to make the notification at the immigration office located in the locality in which the foreigner have taken residence. After that, the foreigner can make the next 90 days notification by online service.”
     https://www.immigration.go.th/en/#serviceonline

     Ik heb nog nooit trouwens die tekst die je aanhaalt ontvangen bij binnenkomst en dat die in mijn paspoort werd gehecht
     Zal nieuw zijn maar hebt ook Thailand natuurlijk nog niet verlaten de laatste 3 jaar.

     Wel altijd oppassen met Engelse vertalingen… ze interpreteren hun Thaise teksten al op hun manier en dat heeft dan ook gevolgen voor eventueel gemaakte Engelse vertaling ervan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website