Melder: Eddy

Dit is mijn vijfde verlenging. Twee keer Chiang Mai – efficiënt, twee keer Trat – een hoop papierwerk en inconsistent. En nu Hua Hin – transparant en efficiënt. Aan de muur hangt een plakkaat met uitleg van de procedure.

Zou niet meer dan 10 minuten moeten duren. Bij mij was het in totaal 20 minuten. Misschien duurde de controle van de bankboekjes – 3 in totaal, wat langer. Ik heb de 800.000 baht op een aparte rekening staan, naast een andere rekening. In ieder geval kost voor mij de 800.000 baht methode minder papierwerk en is ook nog goedkoper dan de visumondersteuning brief.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

16 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 021/22: Immigration Hua Hin – Non-immigrant O – Jaarverlenging Retired”

 1. george zegt op

  Hallo
  Drie bankboekjes, maar je hebt er maar een nodig namelijk die met de 800.000 Baht. Dus waarom dan die
  andere twee nog?

  Ik ga dit jaar ook voor de eerste keer in Hua hin voor de extension op basis van retirement (800k).
  Heb maar een bankboekje.

  Groet George

  • Eddy zegt op

   Ik vermoed dat ze ook kijken of je minimal 400k saldo gedurende het jaar ergens op een rekening heb staan. Die met 800k was nl voordat ik gestort heb leeg.

   • RonnyLatYa zegt op

    Moet normaal dezelfde rekening zijn als waarmee je de 800 000 Baht bewijst.
    Die 800 000 Baht moet er dan 3 maand na toekenning blijven op staan en op die rekening mag je dan niet onder de 400 000 Baht gaan gedurende de rest van het jaar.

    Niet ergens afkomen dat je ergens nog een boekje hebt waar je dan 400 000 Baht op geplaats hebt.

    Dat is de voorziene werkwijze zoals het zou moeten gaan.

    • RonnyLatYa zegt op

     Als die rekening waar 400 000 Baht op staat dezelfde is als waarmee je de vorige jaarverlenging hebt aangevraagd en je nooit onder die 400 000 Baht bent geweest is het goed.
     Je mag voor de volgende jaarverlenging best een nieuwe rekening gebruiken, 2 maand voor aanvraag moet het bedrag er op staan maar die zal je dan gans het jaar volgens de voorschriften moeten aanhouden dwz 3 maand 800 000 Baht na toekenning en de rest van het jaar niet onder de 400 000 Baht.

     Je hebt nu misschien geluk gehad omdat je vorige verlenging in Trat was en men niet gecontroleerd heeft welke rekening je toen gebruikt hebt en men dan maar die 400 000 Baht heeft aanvaard.
     Als je volgend jaar opnieuw in Hua Hin gaat verlengen en je komt weer met een nieuwe rekening af en een willekeruig boekje waar je 400 000 Baht op gezet hebt zou dat wel eens dik kunnen tegenvallen.

  • Lung addie zegt op

   Beste George,
   indien je maar 1 bankboekje hebt, met die 800K op, dan loop je wel het risico op een probleempje. Immi kan je namelijk vragen waar je van leeft en die 800K kan je eigenlijk niet gebruiken daar dit bedrag een zekere tijd moet blijven staan. Tenzij je er natuurlijk regelmatig geld bijstort, dan heb je maar 1 boekje nodig. Mensen die hiervoor een fixed gebruiken hebben allemaal 2 bankboekjes: 1 met de nodige bedrag en 1 met het leefgeld. Niet overal stellen ze die vraag waarvan je leeft, hier in Chumphon doen ze dat wel. En het hebben van 2 of meerdere bankboekjes is tenslotte niet ze een lastige zaak.

 2. HenryN zegt op

  Ik vraag mij werkelijk af of dat met B.800.000 nu goedkoper is. DE visum ondersteunings brief kost je Euro 50 + 2 x postzegels van ong B. 39.
  Bij de B.800.000 betaal je inderdaad geen kosten maar je moet wel B.400.000 laten staan Geld wat je dus niet kunt gebruiken en voor dat geld kun je 200x!! je visum verlengen.

  • Eddy zegt op

   Volgens mijn boerenverstand is het als volgt goedkoper. Zie de 800.000 als een jaarlijkse voorraad aan baht om een jaar in Thailand te leven, gekocht op een moment tegen een zo gunstig mogelijke koers.

   1) bank statement kost 300 baht, visumbrief meer dan 1900 baht. Bovendien minder papier kopiëren en formulier invullen

   2) de spaarrente over die 800.000 baht is in NL lager dan in Thailand. Niet noemenswaardig

   3) dit kan het meeste geld besparen. Ik koop bahts in plukjes van min 3000 euro bij, als de koers boven 38 baht is. Als je maandelijks pensioen/salaris naar Thailand laat overmaken, ben je overgeleverd aan de markt koers. Dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen inkomenssituatie en de grillige valuta markt

 3. Laksi zegt op

  Beste Eddy,

  Op een koers van 38 zal je nog heeeeeel lang moeten wachten, Met de oorlog in Europa, zal de koers van de Euro alleen maar naar beneden gaan.

  Enne die 800.000 ben je kwijt, ja kan er na kijken, maar als je in Thailand woont, aankomen niet.
  Dus gewoon gestolen, kwijt, en wat Henry zegt is natuurlijk zo klaar als een klontje, je kan van dat geld 200 jaar lang een visum ondersteuning’s brief krijgen.

  • Ger-Korat zegt op

   Simpele rekensom vertelt mij dat ik zelfs met de lage rentevergoeding, rond de 1% per jaar, ik 8000 vergoeding per jaar krijg, vele malen meer dan de kosten van een visumondersteuningsbrief (en aanzienlijk veel minder rompslomp en papieren te regelen).
   En natuurlijk kun je ten allertijden aan je geld komen als je het zelf wil. Appeltje voor de dorst of reserve achter de hand of als erfenis voor je erfgenamen of als je weet dat je 100 jaar oud wordt maak je vanaf je 50e jaar zelfs 49 jaar gebruik van de 800.000 baht regeling voor je verblijfsverleging en het laatste jaar kun je nog je geld uitgeven. Denk dat velen geen 800.000 baht hebben naast hun (pensioen of ander inkomen) en dan maar een drogreden verzinnen waarom je geen 800.000 baht op de bank zou gebruiken voor verblijfsverlengingen.

  • Eddy zegt op

   Ik snap je logica van “gestolen/kwijt” alsook die van Henry.

   Je geld – 800k – is “bevroren” net als een spaardeposito over een periode van 5 maanden [ 2 maanden voor aanvraag en 3 maanden na verlenging]. Daarna mag de buffer niet onder 400k liggen.

   Wil je niet meer in Thailand wonen, middels jaarverlengingen, dan mag je dat geld gewoon lekker opnemen of opmaken.

  • Bart zegt op

   Laksi,

   Niemand heeft een glazen bol, ook jij niet. Wat de koers van de Euro zal doen is gewoonweg gissen! Je mag gerust stellen dat de koers van 38 nog heel lang op zich zal laten wachten, ik doe daaromtrent nooit voorspellingen.

   Voor hetzelfde geld komt men volgende week tot een overeenkomst betreffende de oorlog en kan de koers zich zeer snel herstellen. Het omgekeerde kan evenzeer maar dat weet NIEMAND.

   En die 800.000 THB ben je pas kwijt als iemand anders ermee gaat lopen.

  • Lung addie zegt op

   De gedachtengang van Laksi is een van de meest bizarre welke ik mij kon voorstellen:
   citaat:’Enne die 800.000 ben je kwijt, ja kan er na kijken, maar als je in Thailand woont, aankomen niet.
   Dus gewoon gestolen, kwijt’
   Als we die lijn doortrekken dan betekent dit ook dat elke belegging, welke je op termijn doet, geld kwijt en gestolen is….. want je kan er ook enkel naar kijken , aankomen niet….
   Je bent je centen totaal niet kwijt. Indien je, om een of andere reden, dit geld wel zou opnemen dan is het enige gevolg hiervan dat de volgende jaarverlenging geweigerd zal kunnen worden omdat je de regels niet gevolgd hebt. Dat zal dan enkel maken dat je een nieuw visum zal moeten aanvragen, dat is het.

 4. Rolly zegt op

  Had al enkele jaren in Chiang mai een fixed account CIMB tegen mijn woning .
  Bank verhuisd naar 2 andere bestaande locaties . Nu moet ik maar de luchthaven gaan de dag ervoor en de dag erna on mijn verlenging te make . Een nieuwe fixed account aangemaakt 3 maand bij een andere bank tegen mijn woning . Deze werd geweigerd immigratie moest ook de oude rekening zien . Gelukkig niet gewijzigd of afgesloten omdat ik vermoedens had dus naar de CIMB bank in de central .500 meter te voet en direkt terug naar immigratie alles ok .maar wat als men verhuisd zoals Eddy ?
  Nog een vraagje voor Ronnie , ontvang vanaf dit jaar mijn pensioen op mijn Thaise rekening ( meer koers verschil , maar dat meen ik erbij ) zou vanaf volgende extensie zou ik mijn inkomen bewijzen met het gestorte pensioen op mijn Thaise rekening . Zodat mijn 800000 rekeningen eventueel kan gebruikt worden voor hospitalisatie . Kan dit ? Wat zijn de nadelen en voordelen die ik misschien niet ken ?

  • RonnyLatYa zegt op

   Als je een andere manier wil gebruiken kan dat normaal zonder probleem.

   Ga je maandelijkse stortingen gebruiken zal je dat over de afgelopen periode van 12 maanden moeten bewijzen. Men zal daar normaal enkel van afwijken als dit een eerste aanvraag tot verlenging is en dan geldt die periode vanaf binnenkomst. In uw geval is dat laatste niet zo.

   Let op. Zelfs al ga je van methode veranderen, kan men nog steeds de nodige bewijzen vragen wat je met die bankrekening gedaan hebt het laatste jaar. Ik wil daarmee zeggen dat de verplichting om die 400 000 Baht op de rekening te houden geldt tot je jaarverlenging verlopen is en de nieuwe ingaat. Hou daar misschien wel rekening mee.

   Lokaal kan men ook nog steeds een visumondersteuningsbrief/Affidavit vragen bovenop de stortingen Enkel van ambassades die dat niet uitgeven kan men daar mogelijk van afwijken. U.K, U.S, Australie,…
   Er zijn zelfs immigratiekantoren die de mogelijkheid van maandelijkse stortingen enkel toelaten voor die landen.

   Maar als dan weer een visumondersteuningsbrief/Affidavit gevraagd wordt hoef je eigenlijk die stortingen in principe ook niet te bewijzen. Alhoewel er immigratiekantoren zijn toch beide willen zien. Het is maar wat de lokale eisen daaromtrent weer zijn

  • Jacques zegt op

   Beste Rolly, er zijn zoals bekend mag worden geacht diverse manieren om het inkomen aan te tonen bij de immigratiepolitie te Thailand.
   Met 800.000 baht, vastgezet op Thaise bankrekening als dekking, wordt het overal geaccepteerd. Met inkomen op de bank kan het verkeren maar zonder toestemming van uw lokale immigratiepolitie kantoor gaat dit niet lukken. Althans was mij niet gelukt in Jomtien en alle moeite tevergeefs gebleken. Dus altijd daar informeren en schriftelijk laten bevestigen, want een andere medewerker kan zo maar weer een andere mening zijn toegedaan, ook op het zelfde kantoor. Voor Nederlanders en Belgen verplicht de inkomensverklaring via de Ambassade of consul. Ook de combinatieregeling wordt overal anders geïnterpreteerd.

 5. Jacques zegt op

  Het verschil van inzicht omtrent die 800.000 baht op een Thaise bankrekening vastgezet, is maar net hoe men er naar kijkt. Zit je goed in de slappe was en heb je het dus niet nodig, is deze methode een manier die wordt toegejuicht door de immigratiepolitie en kan het voor rust zorgen in het hoofd bij de telkens terugkomende jaarverblijfaanvraag. Men ziet dit graag en verwijst hiernaar. Feitelijk vind ik deze manier van omgaan met de buitenlander buiten proportioneel en niet echt verklaarbaar. Als argument wordt er aangedragen dat dit te maken heeft met de ziektekosten die er mogelijk moeten worden gemaakt bij problemen in Thailand. Kennelijk is de gedachte dat als je voldoende verzekerd bent in Thailand voor deze kosten, geen afdoende soelaas biedt. Deze is immers ook niet verplicht gesteld voor vele soorten van visa.
  Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat kortzichtige gedoe van de instantie mag van mij wel verdwijnen. Maar ja het is en blijft een flinke inkomstenbron voor de Thaise autoriteiten, dus zal wel niet veranderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website