Melder: Nico

Tijdens mijn verlenging van mijn jaarvisum in Ranong Non immigrant retirement, werd mijn aanvraag afgekeurd i.v.m. mijn ondersteuningsbrief van de Oostenrijkse consul. De afgelopen 6 jaar werd deze inkomens verklaring altijd geaccepteerd.

Aangezien de Oostenrijkse consul mij hielp met inkomen uit meerdere EU landen, was dat een voordeel. Kreeg het advies om een ondersteuningsbrief aan te vragen bij de Nederlandse ambassade. Ik heb gevraagd waarom een Oostenrijkse verklaring niet meer gebruikt kan worden, kreeg geen antwoord.

Nu dan maar een aanvraag doen in de Nederlandse ambassade, deze geven enkel een ondersteuningsbrief af voor het Nederlands inkomen. Hoe ik dan een inkomensverklaring voor mijn Belgische inkomen kan krijgen is onduidelijk? Begreep dat de Belgische ambassade dit niet meer doet.


Reactie RonnyLatYa

De Belgische ambassade levert nog altijd een Affidavit af. Het is nog steeds enkel een legalisatie van een verklaring die je aflegt, d.w.z. nog steeds enkel een legalisatie van je handtekening. Er wordt m.a.w. niet bevestigd dat de cijfers die je vermeldt of voorlegt gecontroleerd werden met de Belgische instanties op juistheid. Dat wordt er nu ook specifiek op vermeld.

Je kan dat Affidavit dus nog steeds aanvragen, maar niettegenstaande ze verklaren dat het niet gecontroleerd wordt moet je ook bewijzen meesturen van waar die cijfers komen die je op het Affidavit vermeldt. Ze doen dus wel degelijk zelf een kleine controle.

Stuur gewoon eens een mail naar de ambassade en dan krijg je de nodige info toegestuurd over wat je juist moet leveren en wat de kostprijs is voor het terugsturen.

Consulair mailadres (assistentie aan Belgen, dienst bevolking,…):

[email protected]

Adres en openingsuren | België in Thailand (belgium.be)

Er zijn nu toch 2 zaken dat de aandacht vergen:

– Ik heb de indruk dat je geen Belg bent maar een Nederland met ook een inkomen uit België.

Of ben je een Belg met ook een inkomen uit Nederland?

Het kan nu zijn dat de Belgische ambassade enkel een Affidavit wil uitreiken aan Belgen en niet aan buitenlanders. Zelfs als die buitenlander een inkomen uit België heeft.

Best toch vooraf eens informeren als je Nederlander mocht zijn.

– Of een Affidavit in Ranong wel wordt aanvaard ga je best ook eerst vragen natuurlijk, want dat is ook niet overal het geval.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

3 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 015/22: Immigration Ranong – Inkomstenverklaring Oostenrijkse Consul geweigerd”

 1. Gino zegt op

  Beste Nico,
  Ben vorige week ook voor mijn verlenging retirement geweest in Jomtiem.
  Ik moest een affidavit voorleggen en een attest tonen van mijn Thaise bank van 12 maandelijkse stortingen van minimum 65.000 baht/maand.
  Eveneens vroegen ze het uittreksel van mijn Belgische bank waarop ze de 12 stortingen zagen van de pensioenkas.
  Groetjes.

 2. Jacques zegt op

  Ja het gaat er lekker aan toe bij de immigratiepolitie, zo te lezen. Ik neem aan dat de Oostenrijke consul of de vise consul ook bij deze aanvrager de prachtige volzin er in heeft gezet dat;

  “upon request of above mentionend citizen and on basis of documents shown to the Consulat it is hereby certified that mr or mrs ….recieving a monthly pension …..”

  Met de getoonde stukken erbij gevoegd en van een Consulaire zegel voorzien van het consulaat, men dit nu niet meer vertrouwd.

  Als de Oostenrijkse consul dit niet heeft gedaan, maar op schrift heeft gesteld net als de Belgische Ambassade, dat het wat hun betreft niet zeker is ja dan is het vragen om aanvullende informatie, die het wel aantoont verklaarbaar en te billikken.

  Er staat ons mogelijk nog wat te wachten als dit zo door gaat.
  Bij mijn laatste aanvraag werden de bankstukken niet aangenomen, terwijl dit toch het wettelijk en overtuigend bewijs is dat het geld binnenkomt in Thailand en als zodanig aantoont wat er moet worden aangetoond. Als Nederlander niet te gebruiken, tenzij men zich beroept op de 800.000 baht regeling en/of de combi regeling. Of is de Thaise bank ook niet meer te vertrouwen. Het komt op mij over als volledig doorgedraaid en vol achterdocht en wat er nog meer speelt, maar men niet zal zeggen, onder het mom van wat stel jij nu voor in ons land. Dit is Thailand waren de gevleugelde woorden die ik in ontvangst mocht nemen en ga naar de Consul de heer Hofer, Hofer. Het laatste is kennelijk ook al voor sommigen niet meer bruikbaar en de Consul is in onmin gevallen. Ik denk dat het laatste hier niet over geschreven zal zijn. Voordeel is wel dat velen van ons tegenwoordig een behoorlijk dossier tijger aan het worden is.

 3. ruud zegt op

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de handtekening van de consul geen garantie was dat de expat ook daadwerkelijk aan de financiele eisen van Thailand voldeed.

  Als dat klopt, is het terecht als Thailand nieuwe eisen stelt voor de verlenging van het visum.

  Dat zal voor een aantal expats dan mogelijk wel grote gevolgen hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website