Melder: Ronny

Hallo, vermits mijn vlucht met Thai Airways naar Brussel al verschillende keren is uitgesteld, heb ik toch maar besloten een retirment visum aan te vragen. Dus enkele dagen geleden naar Immigratie Samutprakan, daar kreeg ik te horen dat de affidavit van de Belgische ambassade alleen niet genoeg is. Moet dus een bankboekje kunnen tonen waar iedere maand 65.000 baht wordt op gestort, plus ondersteunende documenten die aantonen dat mijn maandelijks pensioen op mijn Belgische rekening overeenkomt met het opgegeven bedrag op de affidavit.

Na veel vijven en zessen toch visum gekregen, maar ik las eerder dat die zou ingaan vanaf 27 september, raar want de mijne is gedateerd op 9 september, hangt dit ook van kantoor af?


Reactie RonnyLatYa

Wat het Affidavit betreft heeft elk immigratiekantoor zo zijn eigen regeltjes. Sommige aanvaarden het helemaal niet meer. Voor andere is het Affidavit alleen al voldoende.

Andere willen dan weer de documenten zien waar je de cijfers vandaan hebt gehaald. Is te danken aan personen die het in het verleden niet zo nauw namen met hun “Verklaring op eer”. Vooral de cijfers die er dan op werden ingevuld.

Dat je dit moet aantonen met je Belgische rekening lijkt me sterk maar wel o.a. met een afschrift van de pensioendienst, een belastingaangifte, etc…

Nog andere willen ook maandelijkse stortingen zien op een Thaise rekening. Eigenlijk is een Affidavit dan niet nodig want die bewijzen van stortingen zijn er net gekomen omdat sommige ambassades geen Affidavit meer afleveren.

Je ziet, elk heeft zo zijn eigen regeltjes en dan is het niet te verbazen dat er een wildgroei is aan zulke regels. En dat is, zoals je ondervonden hebt, ook zo met de verlengingen.

De voorschriften van het hoofdbureau zijn duidelijk wat verlengingen betreft die gevraagd worden door zij die gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling. En die voorschriften zijn dat zulke verlengingen dienen in te gaan op 27 september. Dit om te vermijden dat iedereen de citroen van vrijstelling zou uitknijpen tot de laatste dag en bij immigratie zou staan op 25 september. Men heeft daarom beslist dat ongeacht wanneer iemand komt om een verlenging te vragen, deze pas ingaat op 27 september.

In uw geval is dat niet gebeurd en is dan eigenlijk ook niet juist. Ze hadden je jaarverlenging moeten laten ingaan op 27 september. Je hebt wel de juiste duur gehad, alleen minder gratis.

Zie ook bijlage:

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

7 reacties op “TB Immigration Info Brief 063/20: Jaarverlenging Samut Prakan”

 1. Geert zegt op

  Beste,

  Het is inderdaad zo dat ze in Samut Prakan heel erg moeilijk doen. Ik heb het vorig jaar zelf aan den lijve ondervonden. Het affidavit alleen was bij mij ook niet voldoende. Ik ben dan naar de Oostenrijkse consul gegaan in Pattaya met al mijn rekeninguittreksels ed. maar die wou mij geen document opstellen omdat ik niet in Pattaya verbleef.
  Ten einde dan toch maar naar de Kasikornbank geweest om bankafschriften van het ganse jaar te vragen om alzo aan te tonen dat er meer dan 65,000 baht gestort werd.
  Nu verblijf ik terug in Chiang Mai, hier zou het affidavit alleen wel voldoende zijn. Volgende maand ga ik voor mijn jaarverlenging. Het affidavit is per post reeds aangevraagd. Volgende maand zal ik mijn ervaring hier in Chiang Mai ook posten.

  Gegroet

  • nicky zegt op

   Dat zou fijn zijn want wij moeten in december verlengen

 2. harold zegt op

  Er is hier volgens mij geen sprake van verlenging van de visum volgens de regels die gelden tot 26/9 voor mensen die op een tijdelijke “visum: zijn binnen gekomen

  Ik denk dat ik het niet mis heb als ik stel dat er een nieuwe situatie is ontstaan door de aanvraag van een retirement “visum” Vandaar de datum 9/9 als ingang van dit visum

  Mocht ik het mis hebben dan hoor ik dat graag

  harold

  • RonnyLatYa zegt op

   Er is nooit sprake van verlenging van visums.
   In de “announcement” hierboven wordt het woord “visum” door immigratie verkeerd gebruikt maar dat is niks nieuw.
   Een visum geeft geen verblijfsrecht. Enkel de verblijfsperiode bekomen met een visum geeft een verblijfsrecht. Het is ook steeds die verblijfsperiode die verlengd wordt,
   Trouwens elk visum of verblijfsperiode is “tijdelijk” wat duur betreft.

   Elke verlenging die wordt aangevraagd door zij die van de vrijstelling gebruik maakte moet ingaan op 27 september. Dat staat duidelijk in de “announcement”. Hierbij gaat het over alle soorten van “visum” types m.a.w. alles soorten van verblijfsperioden bekomen met gelijk welk visum.. Vermits zijn eerste verblijfsperiode bekomen werd met een Non-immigrant O visum, kan hij een verlenging van die verblijfsperiode aanvragen op basis van retirement, Als hij aan de voorwaarden van die verlenging voldoet natuurlijk.
   Er is helemaal geen sprake van een nieuwe situatie.

 3. Ronny zegt op

  Hallo Geert, ik hoop dat het in Chiang Mai gemakkelijker kan, onbegrijpelijk dat er geen uniforme regels bestaan, of dat ze die toch allemaal hetzelfde interpreteren. Dit is Thailand zullen we maar zeggen zeker?
  Groetjes

 4. Daniel zegt op

  Dag Ronny.
  Mijn retirement visa vervalt 10 oct. Moet ik die vernieuwen voor 26 sept. of mag ik gewoon op datum blijven?
  Beste dank.
  Daniel.

  • RonnyLatYa zegt op

   De vervaldag van je verblijfsperiode (geen visa) is 10 oktober schrijf je.
   Dan is dit niet van toepassing voor jou.
   Gewoon de verlenging aanvragen op het tijdstip dat je dat in normale omstandigheden ook zou doen.
   Persoonlijk zou ik de drukke periode voor 26 september proberen te vermijden, maar als je een rustig immigratiekantoor heb maakt dat waarschijnlijk weinig uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website