Melder: Dick Koger

Vandaag is weer de grote dag, waarop beslist wordt of ik nog een jaar mag blijven in mijn tweede vaderland, in Thailand dus. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Thuis heb ik de volgende voorbereidingen getroffen. Uiteraard begon ik met het downloaden van het juiste formulier, TM7. Ik vulde dit in en niette op de achterzijde een recente pasfoto. Van mijn paspoort maakte ik verschillende kopieën. Natuurlijk van de hoofdpagina. Van mijn laatste jaarvisum. Van mijn voorlaatste jaarvisum, want dat werd vorige jaar ineens gevraagd. En van het inreisformuliertje. Ik verzamelde vier bewijzen van mijn vier inkomens en maakte daar een voorpagina bij waarop ik de bedragen totaliseerde. Vervolgens maakte ik een kopie van mijn ziektekostenverzekering, hoewel niet duidelijk is of dit vereist is. Een kopie van mijn huurcontract liet ik vergezellen van een kopie van het geboortebewijs en het identiteitskaartje van een Thaise huisgenoot, omdat zij vijftien jaar geleden het contract medeondertekende. Hier werd drie jaar geleden ineens naar gevraagd. Tenslotte verzamelde ik wat recente rekeningen met mijn naam en mijn adres.

Negen uur laat ik me naar de Siam Commercial Bank aan de Beach Road van Pattaya brengen. Daar vraag ik een brief, waarin staat dat ik een Thaise rekening heb en een lijst met alle bankacties van het laatste jaar. Dit laatste is een automatisme. De kosten voor deze brief zijn 200 Baht. Hierna naar het Oostenrijkse consulaat op het terrein van Thai Garden Resort. Dit gaat om tien uur open. Ik ben er enkele minuten voor tienen en ben als eerste aan de beurt. Ik word vriendelijk geholpen en betaal 1450 Baht. En dan waar het allemaal om gaat: immigration. Ik laat nog even een kopie van de voorzijde van mijn bankboekje maken (later merk ik thuis dat ik die kopie niet heb ingeleverd) en controleer of alle pagina’ s van mijn handtekening zijn voorzien. Nu kan er niets meer misgaan.

Na controle van mijn temperatuur krijg ik bij de ontvangstbalie nummer 221. Ik loop naar loket 8 en laat daar, omdat de nummering niet werkt, mijn nummer aan de man zien, die daar zit te werken. Vriendelijk vertelt hij dat hij bezig is met nummer 219. Hij wijst naar een stoel. Er komt een dame op mij af en vraagt naar mijn nummer. Ze kijkt bedenkelijk, maar zegt, geef alles maar hier. Het moet mijn onweerstaanbare charme zijn. Er is geen stoel naast haar aan de balie, dus ik kan blijven zitten. Gespannen zie ik hoe ze verschillend keren door de stapel papieren gaat. Ze komt weer op me af en vraagt even mijn mondkapje af te doen voor een foto. Even later krijg ik de rekening van 1.900 Baht en een plastic genummerd kaartje. Morgen kan ik na twee uur mijn paspoort op komen halen. Dit is de eerste keer dat men niet meer kopieën vraagt of geleverde kopieën teruggeeft.

De volgende dag ga ik terug en tot mijn vreugde kan ik weer een jaar blijven. Ongetwijfeld zou je nu de conclusie kunnen trekken dat hierboven algemeen geldende regels zijn beschreven, dus zeg ik voor de zekerheid; dit zijn de regels in Pattaya die op 29 juli 2020 geldig zijn. In Pattaya is men in ieder geval nog vriendelijk voor westerlingen.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “TB Immigration Info Brief 051/20: Immigration Pattaya – Jaarverlenging”

 1. ruud zegt op

  In Khon Kaen gaat het toch een stuk makkelijker.
  Naar de bank voor de bankbrief en op het immigratiekantoor maken ze pasfoto’s en alle benodigde copie-en.
  Kort geleden mijn verblijf verlengd en stond binnen 20 minuten weer buiten met mijn verlenging.

  Goed, er was ook bijna niemand op dat moment, omdat niemand het nodig schijnt te vinden om naar het immigratiekantoor te komen voor de 90 dagen melding of andere zaken.

 2. Mike zegt op

  Fijn dat het zo soepel verlopen is voor u beiden,hier in Nongkhai,gaat alles ook van een leien dak,vriendelijke officieren meest vrouwen,en heel behulpzaam,

 3. Evert van der Weide zegt op

  Ik vind het eigenlijk vreselijk, dat je ieder jaar weer moet aantonen dat je mag blijven. Woon sinds 2009 in Frankrijk en geen enkele rompslomp.

  • RonnyLatYa zegt op

   Dan hoef je dat ook niet vreselijk te vinden… Toch?

   • Evert van der Weide zegt op

    Twee jaar lang Ronny

    • RonnyLatYa zegt op

     Gewoon in Nederland blijven is nog eenvoudiger.

     • RonnyLatYa zegt op

      Maar ik veronderstel dat wanneer je op een melding over immigratie Pattaya reageert met iets over Frankrijk dat de uitspraak ” C’est de l’abondance du cœur que la bouche parle” wel van toepassing is 😉

      • Khunang, onbekende Nederlander in Thailand. zegt op

       Nou Evert, ik woon sinds 1997 in Thailand, en wel “Als God in Frankrijk”

  • Roland zegt op

   Mocht ik niet zo oud zijn en alles over kunnen doen ik woonde ook in het zuiden van “la Douce France”! Daar ben ik nu wel zeker van.
   Maar het leven heeft nu eenmaal geen resetknop…

   • RonnyLatYa zegt op

    Of Frankrijik zo “douce” is?

    • ruud zegt op

     Dat hangt er waarschijnlijk van af, waar je woont in Frankrijk.
     Als je in een landelijke omgeving woont, zal het waarschijnlijk “plus douce” zijn, dan in de grote steden.
     En “la Douce France” stamt uit een tijd dat de grote steden kleiner waren, en het platte land groter.
     Mogelijk uit 1943 van het lied “la Douce France”, maar misschien dat de uitdrukking “la Douce France” voor die tijd al bestond.

    • Roland zegt op

     In het zuiden en zuid-westen, zeker weten… en in vele opzichten.
     Maar geheel zuid Europa is een aanrader voor expats (met wat geld), vertrouwde culturen (daar is nog iets waardevols te zien), geen immigratie-gezeik en in vertrouwde Euros…
     Helaas nu te laat voor mij.

 4. Marcel zegt op

  ook in Nakhon Ratchasima vriendelijke bediening.Zijn je vereiste documenten in orde dan nooit problemen hier.

 5. Lunghan zegt op

  Kan iemand mij een link geven waar ik een tm7 kan downloaden , bij de oude site van immigration kon ik met word een formulier downloaden en meteen invullen , kan het nu niet meer vinden , en het oude formulier willen ze in Pattaya niet meer.

  • RonnyLatYa zegt op

   Kan de formulieren (ook andere) niet zo direct meer terugvinden op de nieuwe website van immigratie.

   Dit zou normaal het nieuwe formulier moeten zijn.
   Kan je herkennen omdat onderaan de tekst is aangepast. Er staat nu bij dat gehandicapten of mensen met een beperking zich niet persoonlijk hoeven aan te melden.

   APPLICANT MUST SUBMIT THE APPLICATION IN PERSON
   เว้นแต่ ผู้ป่วยหรือผู้พิการที่ไม่สามารถมายื่นด้วยตนเองได้
   WITH THE EXCEPTIONS OF HANDICAPPED PATIENTS OR PERSONS WITH DISABILITIES

   http://www.pattayacityexpatsclub.com/expats/docs/tm7%20application%20form.pdf

 6. David H. zegt op

  Bijna zelfde als ik in Jomtien ervaar , behalve dat ik niet nodig ben bij Amb. Bkk van Belgie of Oostenrijks consulaat (?)

  Ik gebruik de 800K in Thai bank methode , en ik geef gewoon copie en origineel van mijn jaarcontract huur ter controle ,bank attest 800K , verder geen vermelding van inkomsten , en natuurlijk de vereiste copies van paspoort en ondertekend per pagina + tel. nummer , en natuurlijk de 1900Bht fee

  Geen verzekering nodig daar het een non “o” simple betreft , en nooit is mij een Tm30 gevraagd in alle 8 voorgaande jaren

  Hopelijk is dit komend eind Augustus wederom voldoende

  • RonnyLatYa zegt op

   Zal wel dat de ervaring in Jomtien hetzelfde is als in Pattaya LOL

 7. George zegt op

  Fijn, zeker hier in Cha am , immigratie kantoor in Thayang ook vriendelijk. Eerst achterom melden. Normaal dus aan de voordeur. Was de enigste voor wat betreft de extension. Alle papieren buiten overhandigd even op de smartphone van de beambte naar de actuele wisselkoers gezocht, 37 baht voor een euro en werd naar de voordeur gestuurd om in de wachtruimte te gaan zitten alwaar de zelfde beambte mij nog de copietjes van mijn bankboekje liet ondertekenen. krijg zowaar een stapel copietjes terug die zij zelf had gemaakt. Vervolgens gaat het naar de man achter of eerder voor de pc die alles invoert stempels zet en foto maakt en 1900 baht in ontvangst neemt. Via een andere persoon komt mijn paspoort en wisselgeld weer door de pc man weer bij mij terug. Tot volgend jaar maar weer.
  Groet
  George

 8. Dick Koger zegt op

  Boven het stukje staat Melder; Dick. Ik stuurde het stukje als altijd onder mijn volledige naam; Dick Koger

 9. Lambik zegt op

  Dick Koger, ik neem aan dat je gebruik maakt van de gemengde optie van “Retirement Visa” zijnde deel inkomen pensioen (Bevestigd door Consulaat Oostenrijk) deel maandelijks inkomen(bevestigd door S.C.B).
  Ik heb genoeg pensioen, en dus heb ik nooit(zover) moeten mijn maandelijkse overschrijvingen van België naar Thailand moeten aantonen.

 10. Henkwag zegt op

  Het hangt natuurlijk mede van je inkomstenbronnen af, maar bij mij ging het vorige
  week in Jomtien nog een stukje eenvoudiger dan bij Dick Koger; ik heb ingeleverd:
  Tm 7 formulier met pasfoto; inkomensverklaring van Duits/Oostenrijks consulaat met de
  bewijzen daarvan aangeniet (jaaroverichten aow + pensioen);
  vrijwel alle gecopieeerde bladzijden van m’n paspoort en tenslotte een copie van de
  huurovereenkomst van m’n condo. Dat was alles dus geen gedoe met ziektenkostenverzekering
  of iets dergelijks. De meeste tijd bij de afhandeling werd nog ingenomen doordat ik op alle
  fotocopieen een handtekening moest zetten. Al met al in een minuut of 8 klaar !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website