Melder: RonnyLatYa

Vandaag (24/07/20) werden op de officiële website van immigratie volgende twee berichten gepubliceerd.

https://www.immigration.go.th/en/

Het eerste bericht meldt dat het is toegestaan aan buitenlanders om in Thailand te blijven tot 26 september 2020.

“The government  permitted aliens to temporarily stay in Thailand until 26 september”

Dat wil zeggen dat buitenlanders mogen blijven tot 26 september 2020 zonder gevaar voor “Overstay”.  Daar hoef je dan niks voor te doen.

Het tweede bericht zijn richtlijnen voor wie moet vertrekken voor 26 september, of eventueel kan blijven na 26 september en wat er ondertussen dient te gebeuren.

Het bestaat uit 3 delen

 1. Short time visa holders, m.a.w. de toeristen.

Dat zijn zij die een verblijfsperiode bekomen hebben met een TS(Transit Visa), TR(Tourist Visa), VOA(Visa On Arrival) of Visa Exemption(visa vrijstelling).

Ze mogen nog blijven tot 26 september, maar dienen wel de nodige regelingen te treffen om voor 26 september Thailand te verlaten.  Zij krijgen na 26 september geen verlenging meer, uitgezonderd in volgende gevallen:

–  Bij ziekte.  Moeten dan een medisch bewijs binnenbrengen bij immigratie.

–  Geen beschikbare vluchten, of er is een uitbraak van het virus waardoor terugkeren niet mogelijk is.  In dit geval dienen ze hun ambassade/consulaat te contacteren en daar een bevestigingsbrief van te vragen. In die brief moet de ambassade de reden om niet te kunnen terugkeren bevestigen en vragen om een verlenging toe te staan.

In die gevallen (ziekte, geen vlucht, uitbraak) kan dan een verlenging toegestaan worden en dit voor maximum 30 dagen per aanvraag.

 1. Long term visa holders, m.a.w. de Non-immigrants

Dat zijn diegene die Thailand binnengekomen zijn op basis van een Non-immigrant visa.

Zij mogen ook blijven tot 26 september, maar indien ze langer willen blijven moeten ze tussen nu en 26 september een verlenging vragen.  Men vraagt hen om hiermee niet te lang te wachten en vooral niet tot de laatste dag(en), dit om overbelasting van de immigratiekantoren te voorkomen.  Het maakt trouwens ook niet uit wanneer die verlenging wordt aangevraagd tijdens de volgende twee maanden. Een verlenging die wordt toegestaan zal immers pas ingaan op 26 september.  Vraag je die verlenging m.a.w. vandaag aan en wordt ze toegestaan, dan zal de ingangsdatum van de verlenging pas 26 september zijn.  Tot 26 september blijft men nog van de vrijstelling genieten

 1. Notification of residence, m.a.w. de 90 dagen adresmelding

Zij die gebruik gemaakt hebben van de vrijstelling tot melden tussen 26 maart en 31 juli, dienen zich tussen 1 en 31 augustus in regel te stellen via de gekende kanalen.

Ik breng even ter herinnering dat als men 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft, men een 90 dagen adresmelding moet maken.  Maar niet echt duidelijk is of dit nu voor iedereen zal gelden, want vrijwel iedereen is nu meer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand.  Ook de gewone toeristen die dat normaal niet zijn. Mogelijk bedoelt men hier enkel diegene die ook in normale omstandigheden een 90 dagen melding zouden moeten gemaakt hebben, maar dit door de vrijstelling niet verplicht waren.  Wordt misschien later nog duidelijk.

Nog even dit, want kan misschien belangrijk zijn of worden de volgende dagen.

Ik heb nog geen officieel bericht gezien dat deze maatregelen werden getekend door de PM en het ook al in de “Royal Gazette” zou verschenen zijn. (Misschien wel tussen het opmaken en verschijnen van deze TB Immigration Info Brief).  Officieel gezien is het eigenlijk dan ook nog geen wet. Maar waarom zou immigratie dit dan al op zijn website zetten denk ik dan? Een nadeel kan zijn dat je nu enkel op de grote lijnen die immigratie publiceert moet verder gaan en je misschien daarom specifieke details kan missen die ook belangrijk kunnen zijn voor bepaalde groepen buitenlanders.

Niettegenstaande denk ik dat we er in dit geval wel van kunnen uitgaan dat het goedgekeurd werd of zal worden. Maar even dus nog onder (licht) voorbehoud.

Ik volg het verder op voor jullie en als er belangrijke nieuwe of aanvullende informatie zou verschijnen laat ik het in een nieuwe TB Immigration Info Brief weten.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.  Gebruik hiervoor enkel https://www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

 Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

2 reacties op “TB Immigration Info Brief 047/20: Wat met de vrijstelling na 31 juli?(3)”

 1. G. van Uden zegt op

  Beste,

  Ben Thailand destijds binnengekomen met een non-immigrant visa O. Mijn verlenging van de Retirement Extention verloopt dit jaar op 15 oktober. Val ik ook onder hogergenoemde regeling of kan ik als gewoonlijk kort voor 15 oktober zoals voorheen de extention laten verlengen?

  Met vriendelijke groet.

  • RonnyLatYa zegt op

   Gewoon op het tijdstip dat u in normale omstandigheden ook zou verlengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website