De Hilltribes van Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Cultuur
Tags: , , , , , ,
20 december 2018

Artur Bogacki / Shutterstock.com

Reeds meer dan 150 jaar geleden streken de eerste zogenaamde Hilltribes neer in het noorden van Thailand. Bijna elke bezoeker aan Thailand heeft de handwerkproducten van deze etnische groeperingen wel eens gezien of de in kleurrijke traditionele kledij gestoken bergbewoners ontmoet.

Van oorsprong komen deze bevolkingsgroepen veelal uit China en ze zijn in de loop der jaren via Laos en Birma in Thailand neergestreken. Meo, Akha, Lahu, Lisu, Karen en Hmong zijn wel de bekendste groepen.

De gezamenlijke stammen vertegenwoordigen inmiddels zo’n 350 duizend mensen en zijn niet meer uit Thailand weg te denken. De contacten tussen hilltribes en de Thaise bevolking heeft jaren op een heel laag pitje gestaan, mede veroorzaakt door het feit dat de hilltribes in afgelegen gebieden woonden.

Meo kinderen

Hilltribes

Het is nog niet zo heel lang geleden dat een plaats al bijvoorbeeld Mae Hong Son nauwelijks bereikbaar was. De hilltribes leefden lang in een gesloten gemeenschap en zijn de laatste 20 jaar pas echt in contact gekomen met de buitenwereld. Ook het toerisme heeft daar aan meegewerkt, hoewel dat ook weer ten koste is gegaan betreffende het verloren gaan van oude gebruiken.

De Thaise koning heeft zich er voor ingezet om de hilltribes te stimuleren hun handwerkproducten te vercommercialiseren. Toch loopt het nog steeds niet van het bekende leien dakje met deze groepen en de Thaise bevolking. Het Thaise leger is op 28 december 2009 namelijk begonnen met de repatriëring van 4400 Hmong naar Laos. Internationaal bestaat de nodige bezorgdheid hierover omdat men denkt dat deze groep in het communistische Laos vervolgd kan worden.

Tijdens de Vietnam-oorlog kozen vele Hmong toen de oorlog zich naar Laos uitbreidde de zijde van de Amerikanen. Ze werden bekend als ‘Amerika’s vergeten bondgenoten’. In 1975 kwamen de communisten in Laos aan de macht en namen velen de wijk naar Thailand. Dit land beschouwd hen nu echter als economische migranten zonder rechten op een vluchtelingenstatus.

anan / Shutterstock.com

Kwomintan

Een heel andere groep met een politiek verleden is de Kwo Min Tan, de jongste hilltribes van Thailand. Deze groep streed onder leiding van de Chinese generaal Tsjang Kai Chek tegen de latere heerser van China en leider van de communistische partij Mao tse Tung. Nadat hij de slag verloren had vluchtte Tsjang Kai Chek in 1949 naar Taiwan en een aantal van zijn medestrijders onder meer naar Thailand waar ze zich vestigden in het plaatsje Doi Mae Salong.

De weg er heen is adembenemend  mooi. Vanuit Chiang Rai rij je richting Mae Sai (de grenspost met Birma) en na ongeveer 30 kilometer vlak na Mae Chan naar Mae Salong. Dagelijks is er een kleine markt waar je onder meer de daar geteelde koffie en thee kunt kopen. Als je de plaats bent uitgereden richting Mae Sai zie je aan de linkerzijde een mooi resort met een tegen de heuvels zeer fraai aangelegde tuin. Verder rijdend kom je langs veel kleine Akha nederzettingen.

Mae Salong is de kleine omweg meer dan waard. Uiteraard moet je wel over eigen vervoer beschikken.

2 reacties op “De Hilltribes van Thailand”

  1. Cees 1 zegt op

    Ook in Aruna Thai wonen mensen uit China die daar heen gevlucht zijn. U schrijft dat er totaal ongeveer
    350.000 ” hilltribes ” in Thailand wonen. Maar dat is zeker het dubbele aantal. Want er zijn alleen al
    l320.000 Karen mensen in Thailand.

  2. Cees 1 zegt op

    Sorry ik heb een foutje gemaakt.. Ik schreef l320.000. Maar dat moet zijn 320.000


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website