In Jomtien en Pattaya heb ik nergens een winkel kunnen vinden die nog mondkapjes in voorraad heeft. Gelukkig zag mijn Thaise vriendin op internet dat zaterdag 21 maart jl. er nog mondkapjes voorradig en te koop zouden zijn in CENTRAL MARINA in de 2nd Road te Pattaya. Wij daar dus heen.

Het was een heel gezoek waar die maskers dan te koop zouden zijn. In elk geval niet in het winkelcentrum met die naam, op geen van de etages, en niemand die het wist. Aangrenzend is de Big C. Ook daar zochten we ons suf, niets te vinden bij de afd. Healthcare, niet bij de pharmacy, en niemand die het wist. Uiteindelijk vonden we de Customer service en daar, ja hoor, daar was de uitgifte van het gewilde artikel.

Er stond een bord met daarop de uitgifte tijden: 10, 12, 14 en 16 uur. Voor het bedrag van slechts 10 Baht zou je dan wel 4 maskertjes kunnen krijgen, maar dan alleen op vertoon van een geldige ID! Ik was er om 15 uur en sloot aan in een van de 4 rijen wachtenden. Dus moest ik nog ongeveer een heel uur wachten in die rij waar NIEMAND 1,5 meter afstand hield van zijn of haar voorganger. Zie foto’s. Dat was dringen geblazen…

Rond 15:30 u. kwam er een aantal dames met een megafoon om de wachtenden te commanderen echt 1,5 m afstand te nemen van je voorganger. Dus de hele meute drukte zich samen, lichaam tegen lichaam, en schuifelde naar achteren. Ik stond aangesloten in een rij als allerlaatste en achter mij was geen decimeter meer vrij omdat daar een hoog rek met kleding stond. Ik kon geen kant op terwijl tientallen mensen voor mij nog steeds naar achteren kwamen. Dus ik en velen voor en naast mij werden plat gedrukt! Wat doe je dan? Dan druk je terug om je te beschermen. Het werd een bijna vechtende menigte.

Dit begrijpelijke gedrag werd dus in feite veroorzaakt/uitgelokt door die (mijn inziens) stompzinnige maatregel om om niet constant de uitgifte te organiseren, maar dat te doen met vaste tijden, waardoor mensen gedwongen waren dicht op elkaar te moeten gaan staan wachten! De 1,5 m afstand hadden ze al veel eerder moeten organiseren, misschien met dranghekken o.i.d. Door dit na te laten creëerde men juist de situatie die eigenlijk verboden is.

En wat is het nut van legitimeren? En waarom schreef men van iedereen de naam op? Alsof je iets strafbaars doet…
Ik vind de aanpak van deze winkel kortzichtig, dom, naïef en gevaarlijk.

Ingezonden door Facttester

No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersinzending: Mijn ervaring met de aanschaf van mondkapjes in Pattaya”

 1. chris zegt op

  En dan te bedenken dat die maskers helemaal niet beschermen tegen het virus.
  Waar collectieve angst al niet toe kan leiden.

  • daniel VL zegt op

   vorige woensdag hier ook bij BIG c om 16h was wel begin om 16h30 Als buitenlander niets te krijgen .Ik enk dat men hier eerst moest inschrijven, want men had hier hele lijsten.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris, Wat jij hier schrijft over het niet beschermen tegen het virus ,als iemand een mondmasker draagt,is alleen maar gedeeltelijk waar.
   Het is zeker bewezen,dat het soort maskertjes die hier in Thailand gedragen worden,geen viren zullen tegenhouden,zodat je zover natuurlijk gelijk hebt.
   Veel mensen strijken zich per dag,meestal automatisch en zonder besef dat ze dit doen ca .300 maal hun gezicht,neus of mondbereik,waarbij ze erg vaak vergeten of niet beseffen, waar hun handen voorheen overal aangezeten hebben.
   Het masker voor hun mond en neusbereik,helpt velen zich te herinneren dit niet te doen,wat natuurlijk toch wel een beschermende factor heeft.

   • John Chiang rai zegt op

    Teraanvulling,er ging einige tijd geleden een grappige Video door het Internet van een Amerikaanse dame die in opdracht van de US regering mensen een regeringsbericht voorlas zich niet meer met de hand aan hun gezicht,neus of mondbereik te pakken.
    Opzich een nuttige aanwijzing,was het niet dat ze zichzelf met omdraaien van de volgende pagina zelf haar wijsvinger aflikte.
    Dit is een van die dingen,die haar met het dragen van een mondmaskertje niet gebeurd was.555

   • chris zegt op

    Ik volg alleen maar de adviezen van de Wereld GezondheidsOrganisatie en alle Rode Kruizen in de wereld.
    Als jij het beter weet moet daar op zijj minst meteen president van worden.
    Als je niet ziek bent maakt het niet uit of je je gezicht aanraakt of niet. En men vermoedt dat je met een masker het gevaar loopt het virus op te lopen als je ze niet op de juiste manier en tijd verwisselt.
    Daarnaast heeft het medisch personeel het hard nodig.
    Kortom:er zijn veel meer en betere redenen om GEEN masker te dragen dan om er wel een te dragen.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Chris,Ook ik ben geen viroloog of anders deskundige op dit gebied,en weet bovendien ook dat het Internet volstaat met berichten van allerhande pseudo virologen, die ook allerhande onzin verbreiden.
     Ik houdt mij aan het Duitse Robert Koch Instituut,die zeker geen kleintje is op dit gebied,en tevens dagelijks in contact staat met de WHO en andere Virologie Instituten in deze wereld.
     Zowel dit Robert Koch Instituut,die meermaals in de week een persconferentie geeft,wijst er net zoals andere deskundigen in deze wereld iedere keer opnieuw op, dat men meermaals per dag de handen grondig dient te wassen en men het verder voorkomen moet niet voortdurend in het gezicht,mond of neusbereik te vatten.
     Dit zelfde instituut die een ook aangeeft,dat zelfs het in de ogen wrijven een invloed kan hebben op een eventuele besmetting,ziet zelfs toezettelijke brillendragers een preventief voordeel hebben.
     Als nu oudere mensen,die tot de meest risico genoemde groep horen,en toch zelf onderweg moeten zijn om o.a hun levensmiddelen en andere dingen te kopen,zich door het niet voortdurend in het gezicht te vatten,met een maskertje proberen te beschutten,dan kan dit volgens mij ook een gunstig effect hebben,op het toch al overbelaste gezondheidssysteem.
     Het medisch personeel die dringend zelf ook maskertjes nodig heeft,is zeker niet op die kwaliteit van maskertjes aangewezen,die hoogsten een persoon gebruikt om zichzelf er aan te herinneren,zich niet voordurend in het gezicht te vatten,waarbij hij/zij ook nog mogelijk een medische verzorgingsplaats,die voor een werkelijk besmette persoon, ontgaan kan.
     Trouwens dat niet voortdurend in het gezicht vatten,werd door de Us regering,Robert Koch Inst, en anderen,niet alleen bedoeld voor mensen die niet gezond waren,maar juist voor diegenen die gezond wilden blijven.
     Betreffend de papieren maskertjes die op deze manier (alleen) maar helpen om zich er aan te herinneren om zich niet in het gezicht te vatten,kunnen dagelijks verwisselt worden.
     Maar nogmaals ik ben geen viroloog,heb ook niet voor om ergens president te worden zoals jij dit voorsloeg,maar heb mij alleen verlaten op het bovengenoemde instituut,en de betrouwbare lectuur, die voor mij erg geloofwaardig overkomt.

 2. ruud zegt op

  Het nut van legitimeren zou in theorie kunnen zijn, dat je niet teveel mondkapjes komt halen.
  Hoe ze de naam van van al die mensen controleren, of ze niet te vaak komen is natuurlijk een tweede.
  Op zich zou dat wel kunnen met een simpel computerprogrammaatje, en het nummer van je ID kaart.

  Of ze denken dat ze Google zijn en willen gewoon alles van je weten.
  De Thai zijn van nature dol op het produceren van enorme stapels papieren dossiers om opslagruimtes mee te vullen.
  Op zich zijn ze daar best goed in, want ga in een groot ziekenhuis naar een afdeling waar je nog nooit bent geweest en binnen de kortste keren komt iemand met je dossier aandraven.

  • Tiswat zegt op

   Het geeft de Thai een gevoel van veiligheid. Maar blijkt schijn, op den duur. Het toont dat “men” de Overheid bezig is met een oplossing voor een probleem, de lagere regionen propageren vervolgens de boel serieus te nemen. Je moet tenslotte iets doen, dat wordt verwacht. Het is slechts symboliek. Het maakt de Thai verder niet uit. Van overheidswege verordonneerd, schuift men letterlijk aan. Tegenwerping zou op een uitbrander komen te staan, dus verlies van gezicht. Om schijn wat meer waarheidsgehalte te geven krijgt bureaucratie een enorme boost: handtekeningen, stempels, kopieën, stapels papieren en dossiers- lekker belangrijk!

 3. Lunghan zegt op

  Chris je hebt volkomen gelijk betreft die maskers , ze doen helemaal niks , alleen de officiele voor virus bestemde maskers werken.
  Maar als wij gaan shoppen hebben weze wel op ons gezicht , alleen voor de thai om ze een beetje veiliger gevoel te geven in de supermarkt , ook wel zo fatsoenlijk om niet de assofalang uit te hangen , ze hebben toch al niet zo’n hoge pet op ten aanzien van onze hygiene.
  Anders hebben “wij “het weer gedaan,

  • chris zegt op

   Kijk eens goed rond. Minder dan de helft van de Thais dragen maskers. Dat komt waarschijnlijk omdat ze uitverkocht of te duur zijn. 6 Thais zitten al in de gevangenis voor woekerprijzen. Daarnaast dreigen er tekorten voor medisch personel die de maskers wel echt nodig hebben. In Nederland word je gevragd je maskers te doneren aan het ziekenhuis.
   Ik draag geen masker, omdat ze niet werken en uit respect voor het medisch personeel in dit land. Degene die ze wel dragen moeten zichzelf eens afvragen of ze in deze tijden graag geholpen willen worden in het ziekenhuis door personeel dat geen masker draagt omdat ze er niet meer zijn.

 4. Patty de Rooij zegt op

  Op de markt dinsdag en vrijdag zijn ze ook te koop. Zowel op het tweedehands gedeelte als op het andere.

 5. loekthai zegt op

  Ik vind het nogal naïef, kortzichtig en gevaarlijk om in zo’n rij te gaan staan vooral omdat die mondkapjes helemaal geen nut hebben. Maar ja, kuddegedrag leidt tot rare situaties.

 6. Steven zegt op

  Twee jaar geleden was er een normale griepgolf in NL: 9000 doden !!!! Een klein berichtje in de krant, vermoed ik. Ok, de situatie is nu anders: geen vaccin en als veel ouderen tegelijk ziek worden loopt het healthcaresysteem vast.

  • Tino Kuis zegt op

   Heel goed. Zou je in Thailand niets doen tegen dit COVID-19 virus dan zou je in Thailand tegen het eind van de epidemie tussen de 500.000 en 1.000.000 doden hebben. Het is namelijk 20x zo dodelijk als het virus waar jij over praat.

   • chris zegt op

    In China is het virus op zijn retour. Het dodental staat nu op 2%. 90% vande echte zieken is genezen verklaard.
    In 5 maanden tijd (oktober 2019 – maart 2020) in de USA: ongeveer 500.000 ziekenhuisopnamen wegens de griep. Dodental om en nabij de 50.000. dat is 10%.
    Er is reden tot waakzaamheid, niet to paniek en collectieve gekte en lockdowns.
    Het virus gedraagt zich tot nu toe op dezelfde manier als het griepvirus. Maar ja, dat zijn we gewend en dus vinden we een dodental van 50.000 in de USA in 5 maanden (dat is 300 per dag !!) ‘heel normaal’. Corona-virus doden zijn nieuw en angstaanjagend. Behalve als je gewoon blijft nadenken.

    https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

    • Hans zegt op

     Dat is maar gedeeltelijk waar. In de provincie Hubei schijn de besmetting gestopt. Als dadelijk de 60 milj mensen weer aan de slag gaan, begint het weer immers geen immuniteit. Over de andere provincies en regio’s wordt weinig tot niets gemeld. Totaal: >1350 (!) milj mensen.

    • Tino Kuis zegt op

     Citaat:
     ‘Het virus gedraagt zich tot nu toe op dezelfde manier als het griepvirus.’

     Dat is niet waar, Chris. De sterftekans van dit specifieke coronavirus (er zijn ook veel onschuldige coronavirussen) is 20x zo groot als van het ‘gewone’ griepvirus. Het is terecht dat er ingrijpende maatregelen worden genomen. Doe je dat niets dan zijn er geen 50.000 maar mogelijk 500.000 doden in de VS. Dat is wat de epidemiologen zeggen. Mensen maken zich terecht zorgen, dat is wat anders dan paniek. Bagatelliseren is even erg als paniek.

     In Wuhan, China, was er maanden lang een totale lock-down. Dat is hoogstwaarschijnlijk de reden dat het virus daar op z’n retour is, denk je niet?

   • Ed zegt op

    Wie beweert dat. Zogenaamde wetenschappers die nu blij zijn omdat ze in de belangstelling staan?

 7. wim zegt op

  De regering zegt dat ze zonodig het buitenland moeten helpen met de maskers en dat er in Thailand genoeg zijn…… dus niet. MONEY, MONEY, MONEY het liedje van ABBA.

 8. PEER zegt op

  Inderdaad,
  Die lapjes voor je mond/neus doen echt niet veel. Enkel als de drager ‘n niesbui krijgt blijft 70 % onder het lapje en tegen je gezicht plakken.
  Vandaag zijn we naar Home Pro gegaan en volop keuze in échte ‘neus&mond”-beschermers.
  Ik kocht er een met wisselbare koolstof blokfilter, kosten Th Bth 109 oftewel € 3,=

 9. Co zegt op

  Mondkapjes hebben totaal geen nut tegen het covid-19 virus, sterker nog bij verkeerd gebruik is de kans groter besmet te raken dan wanneer je het niet draagt. Elke keer dat je met je handen het mondkapje aanraakt en je hebt niet zorgvuldig je handen gewassen (minimaal 20 seconden) moet je een nieuw mondkapje opzetten. Als ik de Thaise bevolking zie hoe ze ermee omgaan schud ik alleen maar mijn hoofd. Enfin dit is mijn mening en ik draag geen mondkapjes. Ik blijf zoveel als mogelijk uit de buurt van de menigte en ga ik boodschappen doen doe ik dat na 18.00 dan is het rustig en houdt afstand. Was regelmatig mijn handen want dat is het enige wat je kunt doen.

 10. Rene Wouters zegt op

  Heb donderdag 19 maart gevonden bij een apotheker op Naklua road. Je rijdt Naklua road op met de dolphijnen in je rug. Tussen 500 en 1000 meter langs de rechterzijde ziet je Aiyara??? Hotel (ik hoop dat het juist geschreven is) en juist voorbij dit hotel heb je een kleine pharmacie. Daar heb ik de lichte blauwe nog gevonden in zakjes van 3 voor 42 bath en andere reeds gevormde met een filter(staat niet vermeld pp2 of pp3) voor 160 baht/stuk. Ben ook gaan kijken in de HEEL grote pharmacie op Pattaya Nua met de dolphijnen in je rug langs de rechterzijde voorbij Terminal 21 en dan ietsje voorbij de cityhall of gemeentehuis van Pattaya maar waren niet meer voorradig. Ik hoop dat dit jou helpt.
  Hou je gezond

 11. peter zegt op

  Hoewel de kapjes geen effect zouden hebben, worden ze wel gebruikt door verplegend personeel !
  Immers ze worden door oproep acties aan iedereen gevraagd, omdat er een tekort is !!
  Hoe kan men dan vertellen dat het niet werkt?
  DE levensduur van het virus is afhankelijk van oa materiaal oppervlak en papier is geen geschikte materiaal voor het virus te overleven. Het virus heeft levend voedsel nodig, mens , dier.
  Het virus vertoeft vooral in speeksel, dus lijkt het mij dat wanneer je dat niet binnen krijgt, het virus buiten blijft, maw een kapje helpt wel. Je moet het wel juist behandelen (afnemen).

  Een zeer oud medicijn schijnt nu uitkomst te kunnen geven, chloroquine. Het is al 100 jaar oud, er is geen patent op en kost maar 11 euro voor een doosje !!
  In China al geprobeerd met een positieve werking, dus waarom in alle landen dan al niet?
  De enige producent in NEDERLAND is zelfs nu bedreigd, er verschijnen louche figuren bij zijn bedrijf en huis en willen het in grote getalen opkopen.
  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/fabrikant-van-coronamedicijn-bedreigd-ik-kreeg-steeds-vaker-vage-types-op-bezoek/
  Als dit zo is, dat criminelen dit weten, hoe lang is het dan al bekend dat dit middel zou werken en men er niets mee doet !!
  RIjst bij mij de vraag dan op waarom men dan weer wacht op het gebruik van dit medicijn !!
  In sommige landen werd het vroeger zelfs gemengd met zout en was preventief, zoals jood nu nog steeds.
  ALs patient zou je toch razend worden? Je gaat dood, er is iets, geef het me dan !!
  Trouwens als niet patient maakt mij dit ook razend en zie ik weer hoe de wereld geïndoctrineerd wordt door zg leiders in overheden. Droeftoeters, die alleen maar bla bla bla doen en het bloed onder je nagels vandaan halen. OK ik stop, beter voor mijn bloeddruk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website