In Thailand is rijk worden geen kunst!

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
27 mei 2018
Vastram / Shutterstock.com

Bar beginnen, op de markt staan, restaurantje opstarten, vertaalwerk, ICT, of ….. fantaseer nog maar even verder. Allemaal dingen waarmee je nauwelijks iets kunt verdienen laat staan een fortuin mee kunt vergaren. Daarbij moet je om aan de wettelijke eisen te voldoen nog een Thaise partner erin betrekken. 

Als je in Thailand echt een formidabele financiële slag wil slaan dan zou ik het wel weten. Het is allemaal zo simpel als wat en je hebt er geen Thaise partner voor nodig. Miljoenen dollars, euro’s of veelvouden daarvan in Thaise baht liggen in het verschiet.

Het geheim

Ga nu ontrafelen hoe je in een mum van tijd als doodgewoon, eerlijk en oppassend persoon in Thailand een vermogen kunt vergaren. Het Belgische of Nederlandse pensioen verbleekt bij de bedragen die je ten deel gaan vallen.

Binnen korte tijd sta je in het rijtje van financiële grootheden tussen Zuckerberg, Slim of  Gates.

Nu komt het: enige dagen geleden heeft de Hema een boete gekregen van maar liefst 4.4 miljoen euro vanwege het feit dat ze spijkerbroeken verkochten met op de achterzak een stiksel van twee evenwijdige lijnen die verdacht veel overeenkomst vertoonden met de stiksels op een Levi’s spijkerbroek, pardon jeans. Overigens verkoopt Hema alle door hen gevoerde producten onder eigen Hema-merk. Maar ja zo’n stikseltje is naar de mening van  Levi’s en ook volgens de rechtbank in Brussel ongehoord. Zo zie je maar dat een merk veel meer is dan een naam of logo en dat zelfs een soortgelijk borduursel op het kontzakje van een broek de overtreder zwaar wordt aangerekend. ‘Intellectueel eigendom’ heet dat stiksel in de vorm van een platte V volgens het Amerikaans kledingbedrijf. De boete van 4.4 miljoen is gerelateerd aan het door Hema verkochte aantal broeken. Dat waren er op de kop af 222.603, dus een boete van 20 euro per verkocht exemplaar. Volgens Levi’s niet genoeg want die eisten aanvankelijk 50 euro. Dat stiksel op de achterzak in de vorm van een platte ‘V’ heeft zelfs een specifieke naam, de arcuate of in gewoon Nederlands: boogvorm. Dus als je een Levi’s jeans draagt, een echte wel te verstaan, ben dan maar erg zuinig op die arcuate en wiebel maar eens met een mooie boog met je achterwerk om dat item aan de wereld te tonen. Je zult heel wat bekijks hebben!

Bij een nieuwe overtreding, zo oordeelde de rechtbank, moet Hema een boete van 100 euro per broek betalen.

Het geld ligt op straat

Mocht je in Thailand een paar duiten willen verdienen dan heb je nu een uitgelezen kans want het geld ligt op straat. Richt simpel maar een bedrijfje op om kopie-producten op te sporen voor de vele fabrikanten die gebukt gaan onder hetzelfde juk als Levi’s voor die simpele heel doodgewone broek met als rijke meerwaarde de niet te onderschatten arcuate. Succes verzekerd want ook de van oorsprong Thaise energiedrankfabrikant Red Bull trok aan het langste eind bij processen waarbij concurrenten de kleuren blauw en zilver overnamen.

De kosten voor de oprichting zijn minimaal. Een duur uitziend visitekaartje met goud-opdruk en dito briefpapier en het spel kan beginnen.

In mijn kast in Nederland hangen broeken van Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Pierre Cardin, Ralph Lauren en Burberry. Eigenlijk toch heel wat imposanter dan zo’n Levi’s met een V-tje op je kont.

Allemaal in Thailand gekocht voor minder dan de boete die Hema moet gaan dokken voor de Levi’s die in lage lonenlanden, inclusief dat ontzettend arbeidsintensieve ‘dure’ arcuate embleem, worden gefabriceerd.

En als Levi’s 20 euro per verkochte broek als boete ontvangt dan kun je voor de exclusievere merken aanmerkelijk meer incasseren.

Kan je een aantal verkooppunten -en niet zo heel weinig- in Thailand opsommen waar je als opsporingsambtenaar merkenfraude een slag kunt slaan. Vreemd eigenlijk dat nog nimmer iemand op dat idee is gekomen. Zelf begin ik er niet aan omdat het veel te leuk en spannend is om als ik in Thailand verblijf met een bepaalde regelmaat een duur nep-merk voor een prikje op de kop te tikken. Maar als je dat gevoel niet hebt en een beetje inventief en slim; het geld ligt voor het oprapen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “In Thailand is rijk worden geen kunst!”

 1. Johnny BG zegt op

  Mooie gedachte maar zo simpel werkt het niet. Zelfs wereldwijd gevestigde merken kunnen hun merknaam niet in Thailand geregistreerd krijgen en dan kan je op basis van een amdere wet proberen de handel tegen te houden.
  Kosten voor de benadeelde zo’n 200.000 baht en voor degene die mogelijk gestraft wordt een paar duizend baht….en de compensatie vergoeding? Laat dat nu altijd die kale kip zijn 😉

 2. PEER zegt op

  Goei idee Joseph,
  Ik doe mee, dan kunnen we om de beurt wat namaakfabrikanten de les lezen en incasseren.
  Dan hebben we om de dag tijd voor ons eigen om de winst te verbrassen. Want meenemen naar Nederland, waar wij ‘s-zomers vertoeven, is geen optie omdat de aasgieren dan weer op hun beurt op onze nek zitten.
  Eind september treffen we mekaar op het terras van “the Game” onder hotel City Lodge Hotel, aan de Sukhumvith-blv.

  • Joseph Jongen zegt op

   Hallo Peer, goed je weer even op dit blog tegen te komen en herinner me nog maar al te goed onze ontmoeting op het terras op Sukhumvit Road. Plan ver van te voren weinig maar het ziet er naar uit dat ik ditmaal via Macau naar Hongkong reis. Maar je weet het maar nooit toch wellicht ook even Bangkok.

 3. Harrybr zegt op

  Helaas… te simpel gedacht.
  Merkenrecht geldt voor het gebied, waarvoor het gegeven is. Dus een Levi’s -USA kan alle parallelimporten in bijv. EU, Japan enz tegenhouden of zelfs laten beboeten, doch in Uzuzistan, Righttocopyland… schater !
  Windows-11 ligt al in Panthip Plaza, alleen weet Bill Gates het nog niet. En als… 1/2 uurtje van te voren een waarschuwing, één, die nog tegen de lamp loopt, en weer een 1/2 jaar rust.
  Als het nu defamation van een Thaise naam / merk / bedrijf enz was, en de aanklacht met voldoende losse inlegvellen met “1000THB” erop was ingediend…
  Hoelang bent u al in Thailand ? ?

  • chris zegt op

   Een heleboel fabrikanten vinden het niet zo erg dat er namaakspullen zijn met hun merknaam erop. Het bewijst de kracht en de attractiviteit van het ECHTE merk. En vele kopers van de namaakproducten kunnen zich de echte produkten niet veroorloven vanwege de prijs.

   • Harry Romijn zegt op

    In de 90-er jaren moest ik voor mijn bedrijf vaan naar Thailand toe. En natuurlijk op de terugweg echte originele Thaise Rolexen enz mee, voor alle vriendjes en later zelfs schoolgenoten van mijn zoons. Welk zinnig mens denkt, dat kinderen van 10-12 jaar een originele Rolex kunnen veroorloven ? ( behalve dan een WA-autoschade-verzekeraar, want die accepteerde schade aan een oude brommer van Hfl 40 + Rolex Hfl 950, bleef onder de Hfl 1000, dus werd “administratief afgedaan”. Autorijder weer de klos

 4. Gringo zegt op

  Ik onderken de badinerende toon van het verhaal wel, maar waarschuw toch
  het advies van Joseph maar niet op te volgen.
  De wereld van vervalsingen is te complex.

  De markt om namaakgoederen op te sporen en de makers daarvan
  civiel-rechtelijk aan te pakken is ook in Thailand redelijk afgedekt.

  Lees daarom nog maar eens mijn verhaal daarover van vorig jaar:
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailands-schokkende-wereld-vervalsingen

 5. Piet zegt op

  Gaat heel veel geld om in nep-arikelen.Wanneer je zo’n buro opricht hebben er mensen waarschijnlijk een appeltje met je te schillen en eindig je met een derde oog

 6. hendrik zegt op

  Een leuk verhaal, echter kun je dit wel vergeten je kunt in Thailand op 2 manieren geld verdien door bij een baas te werken of door corrupt te zijn. De hr. Piet krijgt van mij gelijk als je je hierin zou gaan begeven.

 7. Tom zegt op

  Ondermijnen van de Thaise economie word niet gewaardeerd .
  Bedenk eer je begint .
  De Thaise overheid zal je als verrader zien .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website