“Jij moet Thailandblog beter lezen”

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
21 april 2017

Af en toe krijg ik de hik van Thailandblog en ik ga u vertellen waarom. Al heel wat jaren heb ik een fijne LAT-relatie met mijn vriendin die evenals ik heel plotseling haar partner verloor. Samen zijn we diverse malen onder andere naar Thailand geweest en is zij daardoor een fervente lezer van het blog geworden.

In tegenstelling tot mijn persoontje is mijn vriendin akelig precies en heel kieskeurig voor wat betreft voeding. Rookt uiteraard niet en ook op een feestje is één glas, en bij hoge uitzondering een tweede glas wijn voor haar het maximum aan alcoholische versnaperingen. Zelf ben ik heel wat minder standvastig en met een natte vinger snel over te halen.

Opvallend

Wellicht is het ook u, beste lezer, opgevallen dat met grote regelmaat op Thailandblog artikelen verschijnen die ons lezers meer gezondheid bewust willen maken. Hoe word je vitaal ouder? Eet meer vitamines, eet minder en leef langer, tekort aan vitamines maakt je dik, eet meer bananen, kokoswater goed tegen hoge bloeddruk, eet meer groenten en ga zo maar door. Je ziet het de redactie heeft veel op met de lezers van het blog.

Hoofdpijn

Uiteraard ben ik niet op mijn achterhoofd gevallen en besef ik terdege dat bepaalde geneugten des levens minder goed voor de gezondheid zijn.

Soms gaat me al dat gezeur daaromtrent wel eens wat al te ver en krijg ik er hoofdpijn van. Als ik een enkele keer mijn misnoegen ten opzichte van mijn vriendin kenbaar maak krijg ik steevast als antwoord: “Jij moet Thailandblog beter lezen.” Een beetje bruut reageer ik dan wel eens dat ik geen boodschap heb aan al die pseudo medische adviezen en op mijn manier prettig wil leven. Uiteraard krijg ik dan heel wat voor mijn kiezen en schenk als troost nog maar een wijntje in.

Glimlach

Toch kijk ik bijna dagelijks even op Thailandblog en moet dikwijls glimlachen. Met bewondering en een grote grijns van vermaak las ik zeer recent het antwoord van onze eigen blogarts Maarten op de vraag omtrent de erectiestoornis van een 77-jarige lezer. Heerlijk antwoord Maarten! Maar toch was ik zeer ontroerd omtrent het intens verdriet van een zielige 71-jarige jongeling die te weinig sperma produceert en onze blogarts om raad vroeg. Kon mijn tranen niet bedwingen maar gelukkig bracht dokter Maarten uitkomst: “Voor uw partner zijn er andere manieren om klaar te komen” was zijn antwoord.

Zou een andere vent de oplossing zijn vroeg ik mij daarbij hardop af.

Kreeg na die uitspraak bijna een draai om mijn oren van mijn vriendin.

28 reacties op ““Jij moet Thailandblog beter lezen””

 1. NicoB zegt op

  ” Soms gaat me al dat gezeur daaromtrent wel eens wat al te ver en krijg ik er hoofdpijn van “.
  Ja Joseph, de titel van dit artikel klopt dan ook helemaal, je moet Thailandblog beter lezen, dan had je al kunnen zien wat je tegen de hoofdpijn in kunt nemen.
  Nou, zo is de cirkel wel rond, neem nog maar een wijntje, geen rood, daar krijg je hoofdpijn van.
  Vriendelijke groet.
  NicoB

  • Jan Hendriks zegt op

   Dat is nieuw voor mij dat je van rode wijn hoofdpijn krijgt. Waar haalt u die kennis vandaan?
   Alhoewel het kan inderdaad zijn dat u van een samengestelde vruchtenwijn inderdaad hoofdpijn krijgt.

   • NicoB zegt op

    In rode wijn zit van nature sulfiet, soms wordt er ook nog sulfiet toegevoegd tegen schimmel, verkleuring, etc. en dat gebeurd uiteraard eerder met rode dan met witte wijn, dat toevoegen is aan strenge regels gebonden.
    Sulfiet kan allergische klachten geven, zoals hoofdpijn of huiduitslag.
    Er zijn een heleboel klachten en bijwerkingen die optreden, na het gebruik van sulfiet, of het nu gaat om allergische klachten of intolerantie klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen, gelukkig heeft niet iedereen er last van.
    Zomaar een site waar er iets over gezegd wordt:
    http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/157077-sulfiet-in-wijn-en-allergische-klachten.html
    Sulfiet kan allergische klachten geven, zoals hoofdpijn of huiduitslag.
    Er zijn een heleboel klachten en bijwerkingen die optreden, na het gebruik van sulfiet, of het nu gaat om allergische klachten of intolerantie klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen.
    http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/157077-sulfiet-in-wijn-en-allergische-klachten.html
    NicoB

 2. Tino Kuis zegt op

  Als we moeten geloven hoe verschrikkelijk ongezond we leven hoe komt het dan dat de gemiddelde levensverwachting nog steeds stijgt en mensen langer gezond blijven dan vroeger? Mijn grootouders en ouders waren op hun zestigste al versleten. Ik doe altijd vier scheppen suiker in mijn koffie en ben nog zeer actief, behalve dan je weet wel…… 🙂

  • Khun Peter zegt op

   Het valt toch niet te ontkennen dat welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes type 2, epidemische vormen aan begint te nemen? Zelfs de WHO beweert dat, of kramen die onzin uit?

   • Tino Kuis zegt op

    Dat is waar, Khun Peter, en het is goed om daar aandacht voor te vragen. Ik en anderen vinden soms dat de nadruk die op ongezonde voeding wordt gelegd wel eens wat overdreven. Zo ben ik er van overtuigd dat een gebrek aan lichaamsbeweging een belangrijker factor is.
    Ik denk dat het goed is alles wat te relativeren. Maar het kan geen kwaad aandacht te vragen voor gezond eten.

    • Sir Charles zegt op

     Naast beweging is óók krachttraining belangrijk want dat leidt tot een verhoogde aanmaak van testosteron wat weer een gunstige invloed heeft op het verkrijgen van erecties en betere spermaproduktie.
     Weliswaar niet meer in de hoedanigheid en hoeveelheid als bij een man van pakweg 20-30 jaren doch oudere mannen blijven er baat bij hebben. Helemaal gunstig is het om dan ook minder of geen alcohol te gebruiken, echt zo moeilijk is dat niet en fijn toch niet allen voor jezelf maar niet minder ook voor je vriendin/vrouw, zo simpel kan het zijn.
     Dus dagelijks de sportschool in en aan de ijzers hangen!

     • Jan Hendriks zegt op

      Ik ben de tachtig gepasseerd. Ik doe bijna iedere ochtend wat simpele gymnastische oefeningen. Ik besteed wat meer aandacht aan beenoefeningen wat helpt tegen het opzetten van mijn enkels en verbetert ook het lopen.
      Ik zie mij niet meer aan krachttraining doen voor het verkrijgen van een beter testosteron niveau.

      • Sir Charles zegt op

       Kan me voorstellen dat jij je niet meer druk wil maken omwille het testosteronniveau en je hoeft ook niet zozeer te trainen als een bodybuilder doch krachttraining of eigenlijk beter gezegd weerstandstraining heeft méér dan alleen voordelen voor het libido. Het is ook gunstig voor de spieren, pezen en gewrichten, kortom het hele bewegingsapparaat van het menselijk lichaam met name voor ouderen niet onbelangrijk.

    • HansG zegt op

     Inderdaad.
     Laten wij vooral niet vergeten dat aangetoond is dat gelukkig zijn belangrijk is voor de productie van herstel hormonen. Als je dan voor je gevoel de fout in gaat, geniet er dan ook van.

     Ook is aangetoond dat zonlicht bevorderend werkt op het herstel. In Thailand wonen is dus een goede keuze.

     En die gemiddeld oudere leeftijd wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de ontwikkelingen binnen de medische wetenschap.Toen ik begon was de overlevingskans bij verschillende kankers 30 – 70 %. Nu (40 jaar later) is dit andersom. Ook de stamcel ontwikkelingen gaan, in positieve zin, enorm snel.

   • chris zegt op

    Epidemologisch onderzoek heeft aangetoond dat gezond eten niet zozeer moet wordne gezocht in shuikers, vetten etc maar in de herkomst van de ingredienten en de persoon die kookt. Al dat voorgekookte spul is minder gezond. Het adagio moet dus zijn: ga zoveel mogelijk je eigen voedsel verbouwen (of ga na waar het vandaan komt) en kook zelf…..

    • Tino Kuis zegt op

     Heb je een bron? Dit boeit me en Ik ben nieuwsgierig naar dit verhaal.

   • NicoB zegt op

    Nee, de WHO kraamt zeker geen onzin uit, deze welvaartsziektes nemen wel degelijk epidemische vormen aan.
    Het wordt alleen maar erger, zo maar een voorbeeld, door allerlei, ook nieuwe, vaccinaties is er ook nog eens de verwachting, dat van de volgende generatie in de USA straks 1 op de 2 kinderen autisme zal hebben, ga er maar aan staan.
    De Thailandblog berichtgeving over gezondheidskwesties is niks mis mee, je kunt er van denken en mee doen wat je wilt, als item op een blog als deze is dat geen enkel bezwaar, heb je er geen belangstelling voor, oké, sla je het over, een ander leest het met plezier, variatie is prima.
    NicoB

  • Roy zegt op

   Ik kan U vertellen, het beste medicijn om oud te worden en nog jong te voelen is naar Thailand emigreren, ben geboren in 1953 en leef nu in 2560, alles werkt en doet het nog !

   • sebastiaan zegt op

    en dat als je al 607 jaar oud bent, petje af

  • ruud zegt op

   DE GEMIDDELDE levensverwachting stijgt.
   Dat komt veelal, omdat het sterven op jongere leeftijd minder vaak voorkomt.

   Als ik 100 jaar geleden was geboren, was ik door ziekte niet ouder geworden, dan een jaar of 7 en had mijn bijdrage kunnen leveren aan de statistiek van kindersterfte, doordat er nog geen goed medicijn voor me zou hebben bestaan.
   Dus ja, gemiddeld worden we ouder, met dank aan de pillendraaiers.

   • chris zegt op

    http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=th&v=30&l=nl

    • ruud zegt op

     Beste Chris, uw reactie blinkt niet uit in duidelijkheid.(alleen maar een link)
     Maar als ik op de link kijk bij Nederland, gaat de levensverwachting van 2011 op 2012 opeens met een jaar omhoog.
     Dat lijkt me geen normaal verloop van een grafiek, tenzij er in 2011 een of ander medicijn is uitgevonden, waardoor we opeens allemaal een jaar ouder worden.
     Thailand heeft ook zo’n vreemde top maar dan in 2010.
     Van gemiddeld 73 na gemiddeld 75 en dan weer terug naar 73+.
     Ik heb niet veel vertrouwen in de betrouwbaarheid van die grafieken, als ik zulke dingen zie.

 3. Michel zegt op

  Goed bedoelde adviezen over voeding kom je helaas overal steeds meer tegen.
  Dit is niet goed voor je, dat is niet goed voor je, maar een paar jaar later is het ineens wel weer goed voor je.
  Best goed bedoeld waarschijnlijk, maar meestal grote onzin.
  Vooral in de westerse wereld probeert men steeds gezonder te gaan eten. Toch wordt men steeds dikker en vetter. Ook krijgt men steeds meer en steeds jonger die westerse ziektes.
  Zou dat dan werkelijk met ‘ongezond’ voedsel te maken hebben…
  Eerder met te veel voedsel vermoed ik, en te veel stress, wat nog meer wordt omdat men op MOET letten wat men eet.
  Mijn oma zei vroeger al: “Doe normaal, dan doe je al gek genoeg” en “alles met mate, en net alles met je maten”.
  Ieder pondje gaat door het mondje.
  Je eet makkelijker een pond frikandellen dan een pond groente weg. Daardoor wordt je makkelijker dik van frikandellen dan van groente.
  Eet met mate, maak je niet dik.
  Eet wat je lekker vind.
  De evolutie heeft er niet voor niets voor gezorgd dat we bepaalde dingen lekker zijn gaan vinden en andere dingen niet.

  • Khun Peter zegt op

   Je schrijft: “Best goed bedoeld waarschijnlijk, maar meestal grote onzin.” Dat geldt helaas ook voor de aanbevelingen in jouw reactie.

  • Ger zegt op

   Ga ik het even over evolutie in Thailand hebben. Tot zo’n 20-jaren geleden waren er geen bakkerijen, broodjeszaken, donutsshops en meer. Als je de broodjeszaken in de Mall of Central en meer bezoekt tref je , op 1 soort Duitse harde broodjes, alleen maar vettige, zoete, calorierijke produkten aan. En het liefst op of in vol met suikerwaren of chocola en meer. En ik kan het weten want ben degene die alles goed bekijkt en om mijn gezondheid geef. Idem de donutshops: vol met kleffe, vette zoete produkten. En laat nu al deze ongezonde waren populair zijn bij de Thaise mensen. En ja het straatbeeld verbreed in Thailand vanwege de dikkere mensen. Leve de evolutie.
   En zelf blijf ik lekker groentes en zo eten; lekker en gezond en bewezen al 100.000 jaar in ons voedingspatroon.

 4. NicoB zegt op

  Let food be your medicine, Hypcrates zei het al en in zijn tijd was er geen processed food.
  Een groot probleem zit hem er o.a. in, dat in al dat fabrieksmatig geproduceerd eten zoveel zit dat niet goed is. De fabrikanten vogelen precies uit wat men lekker vind, daardoor gaat het mis, dat lekkere leidt onherroepelijk tot meer van hetzelfde en dat is funest voor je gezondheid.
  Daarenboven te weinig echt bewegen.
  Supplementeren moet je, want dit is er tekort en dat is er tekort, nee, al die supplementen is handel en niets anders en helpen niet omdat ze niet in de juiste combinaties met elkaar worden ingenomen, er is geen tekort als je minder fabrieksvoer eet en je honger stilt met een gevarieerd menu dat niet uit de fabriek komt.
  NicoB

 5. Jack G. zegt op

  Ik vind het prima dat hier aandacht is voor gezondheid. Je moet wel eens even op de feiten gewezen worden dat zoiets bestaat. Ik had ook last van de struisvogeltactiek. Dus kop in het zand en het gaat elk jaar ietsje achteruit. ook begin je te klagen over die krappe stoelen in het vliegtuig. Ik at gewoon teveel en verkeerd. Kwam ook deels omdat ik veel in het buitenland werkte en onderweg was. Dan kom je opeens bij een dokter die even de bloedruk ging meten en even een bloedonderzoekje deed. Dat viel tegen. Dus veranderen. Weg met de chips, vruchtensappen, alcohol, suikerklontjes en 2 keer warm eten( veel vlees) per dag in het buitenland. Ik eet gerust wel eens iets wat niet zo gezond is maar het belandt niet meer in het grote pakhuis rond mijn navel of op de achterspoiler. Gewoon genieten maar met maten. Tuurlijk zet ik ook wel eens vraagtekens bij bepaalde adviezen van ‘dokter’ Khun Peter en ‘dokter’ Gringo maar je moet gewoon doen wat bij jezelf past.

 6. theoS zegt op

  Ik begon op 13 jarige leeftijd sigaretten te roken en op 16 jarige leeftijd beer te drinken. Werken vanaf mijn 14e jaar. Ik leef nog steeds en ben gezond en mobiel. Maak elke dag een stevige wandeling van een paar kilometer. Rij dagelijks motor en auto. Af en toe wat seks. Alleen roken en drinken doe ik sinds 25 jaar niet meer. Ben er nu 80 en word dikwijls op straat aangehouden door Thais die vragen hoe oud ik ben en dan sprakeloos zijn. Van al die onzin van dit mag je niet eten en dat is slecht voor je heb ik mij nooit iets van aangetrokken. Ik eet wat ik wil en wat ik lekker vind. Doe mij tegoed aan ijscream, koekjes en chocolade. Ieder zijn meug zeg ik maar.

 7. Henk zegt op

  Een logische verklaring voor al die medische artikelen op dit blog is best wel simpel. De meeste expats die verlaten hun land van herkomst op gevorderde leeftijd! En voelen hun seksuele prestaties minder worden, niet leuk natuurlijk voor hen zelf, waarbij de meesten een veel jongere partner hebben. Voor deze, veel jongere partners, zijn de prestaties in bed van secundair belang. Primair staat onomstreden de zucht naar een beter leven met meer financien. Voor de topicschrijver is wellicht de volgende uitleg waardevol : De hik (Latijn: singultus: op adem komen na schokkerige ademhaling door verdriet) is een periodiek optredende spontane onwillekeurige samentrekking van het middenrif tijdens inademing, gevolgd door het plots sluiten van het strotklepje wat een kenmerkend geluid veroorzaakt. Deze samentrekkingen volgen elkaar op met een interval van een of meerdere seconden. De hik is niet ritmisch, de frequentie varieert van 2 tot 60 keer per minuut. Het verschijnsel komt veel voor en is onaangenaam, maar meestal onschuldig en van korte duur.
  Dus het gaat wel weer over….

 8. Wim van Doorn zegt op

  Dat al die mensen tegenwoordig zo dik en zwaar zijn is puur gezichtsbedrog (komt door het oplopen van de dioptrieen van je brilletje) en alle weegschalen willen je voor slechts een enkele Baht wijsmaken dat je al weer zwaarder bent geworden, maar ze worden iedere week bijgesteld zodat ze ook iedere week een hoger gewicht aanwijzen.
  Voedingswetenschap, die was er vroeger niet. Nou die er wel is, is er alleen maar verwarring. Dat in plaats van te luisteren naar mensen die weten dat wetenschap allemaal maar onzin is. Die weten dat je nergens op hoeft te letten als je maar “gewoon“ blijft doen op basis van je eigen oordeel, of dat van je eigen (groot)moeder. (Al is die inmiddels aan diabetes en maagkanker en lijdend aan dementie gestorven). Die weten dat hun eigen oordeel ver verheven is boven al die moderne gekkigheid. Zulk een verstandig iemand die zelf zegt dat hij het beter weet, de ware kenner, inclusief mensenkenner, die zou het mis (ook maar kunnen) hebben?
  Bij voorbeeld: vitamine C zou je lichaam zelf niet aanmaken? (Zou, zoals dat in de wetenschap heet essentieel zijn?). Dat de vroegere zeelieden massaal aan scheurbuik leden, dat was maar aanstellerij of valse geschiedschrijving of wat het ook was, maar niet(?) dus een tekort aan vitamins C . En (nog) meer fruit (en groenten) te eten, dan die halve sinaasappel per week van kort na de bevrijding, is maar onzin. Of zie ik er soms bleek uit dat dat toendetijd geen hele sinaasppel was in plaats van een halve? Een mens komt het meest te kort aan de tekorten die hij vreest. Vrees dus niets en je overkomt ook niets. Gelukkig denken en doen veel mensen ook zo, en zie daar: de levensverwachting stijgt. Het zijn boze tongen die ondermeer zeggen dat de wetenschap thans in staat is allerlei infecties beter te bestrijden (waar men vroeger vaak al vroeg aan gestorven zou zijn) en dat dat de gemiddelde leeftijd omhoog gestuwd zou hebben.
  O ja, om mijzelf voor de goede orde onderuit te halen, bovenstaande was een ode aan de domheid. De domheid van het de kop in het zand steken, de domheid om allerlei eigenwijze wijsheden te verkondigen of na te praten, de domheid om inzicht te mijden.

 9. jo zegt op

  Mijn moeder heeft altijd gezond geleefd, voor zo ver mogelijk en mocht “slechts” 76 worden.
  Mijn vader daar en tegen heeft gerookt, drinkt op tijd z’n borreltje en z’n pilsje.
  Eet liever vlees ipv groente en fruit komt helemaal niet voor in zijn vocabulaire.
  Komt nagenoeg niet bij de dokter.
  Hij is bijna 84 en nog springlevend.

  M.i. oud worden zit in je genen en natuurlijk de verbeterde medische wereld draagt er ook aan bij

 10. Huub Bouwens zegt op

  Gaat allemaal over risicobeheersing. Gezond eten, bewegen. Beheersing van statistische risico’s. Het is sterk de vraag wat dat voor een individu voor vandaag oplevert. Ik zeg altijd: je hebt vijftig procent kans. Óf je blijft leven, óf je gaat dood.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website