Een Thailandblog groet aan alle Vlamingen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
11 juli 2017

Ditmaal nu eens niets over Thailand maar gewoon een groet aan onze allerbeste buren; de Belgen en in het bijzonder de Vlamingen.

Per slot van rekening is het vandaag 11 juli de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Omdat ik de indruk heb dat maar zeer weinig ‘Ollanders’ daar iets vanaf weten een korte uiteenzetting.

We gaan terug naar 11 juli 1302, dus vandaag exact 713 jaar geleden.Op die bewuste dag versloegen de militairen van de Vlaamse steden en gemeenten, bestaande uit ambachtslieden en boeren te voet, een leger van Franse ridders te paard aan de Groeningekouter bij Kortrijk.

De Guldensporenslag

De Nederlanders die in hun jonge jaren bij de vaderlandse geschiedenisles goed hebben opgelet weten zich wellicht de naam ‘Guldensporenslag’ nog te herinneren.

Om het geheugen even op te frissen: zoals wellicht bekend zijn de Fransen en de Engelsen nooit echt goede vrienden geweest en waren Frankrijk en Engeland sinds 1294 in een oorlog verwikkeld. Oorlog is wellicht een heel groot woord maar op z’n minst konden ze elkaars bloed wel drinken. “Buveurs de sang”, bloedzuipers, noemde mijn oude geschiedenisleraar hen en daarbij trok hij een gezicht dat boekdelen sprak.

Vlaanderen koos de kant van Engeland, ingegeven door de eeuwige strijd tussen Vlamingen en de Franstalige Walen. Frankrijk viel Vlaanderen binnen en een voor een vielen de Vlaamse steden in handen van de Fransen. Het kleine Vlaamse leger was uiteraard geen partij. Wil niet de hele geschiedenis gaan beschrijven omdat dit niet past binnen het bestek van Thailandblog. Tot op de dag van vandaag geldt voor velen binnen de Vlaamse gemeenschap de Guldensporenslag als symbool voor de geleverde taalstrijd tussen Vlamingen en Franstaligen.

Wil je toch wel iets meer weten lees dan het interessante verhaal op wikipedia.org/wiki/Guldensporenslag.

Over bier gesproken

Mijn goede Vlaamse vriend Michel, een echte Bruggenaar, is een bierkenner. Deze flamboyante Vlaming ontmoet ik regelmatig met zijn lieve vrouw, de barones van Haecke, niet alleen in België of Nederland, maar ook in Thailand. Zelf noemt hij zich de onderdanige dienaar van zijn adellijke echtgenote.

Hij tracht mij wel eens op de kast te jagen door te stellen dat een bepaald wereldbekend biermerk van Nederlandse origine niet in de schaduw kan staan van de vele mooie smaakvolle Belgische bieren. Helaas voor hem geef ik hem daarin volmondig gelijk. Maar kaats dan lekker terug met de vraag waarom wij ‘Ollanders’ in staat zijn dat in zijn ogen zo smakeloze gerstenat over de hele wereld verkopen en blijven die ontegenzeggelijk heerlijke Belgische bieren qua omzet zo in de schaduw staan. Zat gisteren in de ‘Heerenkeet’, een uitspanning vlak bij Zierikzee, en heb daar in op het heil van alle Vlamingen een toast uitgebracht.

Geen Singha, geen Chang, noch een Heineken of Bavaria, maar met een heerlijke Brugse Zot heb ik -in het zonnetje gezeten- een toast uitgebracht op het heerlijke Vlaamse land en op mijn Belgische vrienden die ik vandaag een hele fijne feestdag van de Vlaamse gemeenschap toewens.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Een Thailandblog groet aan alle Vlamingen”

 1. René Verbouw zegt op

  Ik heb ook veel Nederlandse vrienden, zelfs familie die daar woont. Wat dat bier betreft zeg ik altijd, als het te vroeg is om bier te drinken, neem dan een Heineken, Hi Hi Hi

 2. Guido Goossens zegt op

  Het doet me plezier om in Thailandblog.nl iets te kunnen lezen over onze Vlaamse nationale feestdag, namelijk 11 juli, waarop we herdenken dat in 1302 een Vlaams leger, voornamelijk bestaande uit poorters en ambachtslui, er in slaagde om het in die tijd grootste ridderleger te verslaan. Hadden we toen de Fransen niet overwonnen dan had Vlaanderen vermoedelijk een deel van Frankrijk geweest. De Fransen hebben die nederlaag nooit verteerd, want volgens men me indertijd vertelde op school, vind je van die veldslag niets terug in de Franse geschiedenisboeken.

 3. Marc Breugelmans zegt op

  Merci voor de wensen van die feestdag !

  Alhoewel de meeste Belgen hiervoor niet hoog oplopen , waar we wel geweldig trots om zijn zijn onze bieren , ik zou zeggen drink er een of meerdere !

  • Marc Breugelmans zegt op

   Jazeker zijn we trots op onze bieren naamgenoot ! Toch wel iets wat onze kwaliteiten weergeeft , de Nederlanders steunen er ons in en hebben hetzelfde bierpad ingeslagen , momenteel leggen ze zich eveneens toe op de speciaal bieren , de toekomst voor het bier wordt gezegd ! Bavaria een sterke Nederlandse bierbrouwer nam een van onze trotsen reeds over , De brouwerij Palm met het daaraan gekoppelde Rodenbach bier en Brugse tripel , Nederlanders herkennen van ver kwaliteit en handel is hun zeer eigen ! Toch helpen we hen met top posities in hun brouwerijen zoals we doen bij Heineken , toch geen kleintje niet , sindsdien merk je verschil in smaak of is dat een beetje te chauvinistisch ?
   Bedankt Nederland en het blog !

 4. Guy P. zegt op

  Bedankt voor dit bericht Joseph. Mocht je ooit de kanten van Mahasarakham uit komen betaal ik je graag een pint …

 5. Dirkphan zegt op

  Wat gebeurde er op 11 juli 1303 ?

  Eerste bal van de oud strijders…..

  • André Deschuyten zegt op

   Sorry Dirkphan maar het was wel op 10 juli 1303. Eén dag voor het eigenlijke feest.

 6. Eugenio zegt op

  Een geweldige prestatie waar de Vlamingen nog steeds fier op mogen zijn. Een terechte feestdag van Vlaanderen!
  Leuk en informatief artikel Joseph, maar met het zinnetje, “Vlaanderen koos de kant van Engeland, ingegeven door de eeuwige strijd tussen Vlamingen en de Franstalige Walen”, sla je de plank toch wel heel erg mis.
  Hierbij moet ik het laten, omdat de moderator een geschiedenis discussie over een ander land dan Thailand niet zal toestaan.

 7. sharon huizinga zegt op

  Jonge Josef,
  Ik heb altijd goed opgelet bij de vaderlandsche historie lessen. Zo herinner ik me het liedje Waterloo van die bekende Noorse popgroep de Beetels.

  • Thijs maurice zegt op

   Graag een kleine rechtzetting
   Het liedje ” Waterloo ” is gezongen door de Zweedse popgroep ABBA en won in 1974 het Eurovisie songfestival ,en niet door de Beatles

   • sharon huizinga zegt op

    Thijs,
    U heeft helemaal gelijk. Ik was in de war met ‘Dancing Queer’ en ‘Boney, Boney’ van de Vlaamsche popgroep ‘De Bretels’ uit Brugge. Deze jongens zijn ook zeer bekend in Tilburg waar mijn broer Florent een bar heeft dat uitsluitend Belgisch bier schenkt (tegen betaling uiteraard).

    • HansG zegt op

     Volgens mij was het van WC experience

 8. Michel Van Windekens zegt op

  Met beste dank Joseph om onze feestdag van de Vlaamse gemeenschap uitbundig te hebben toegelicht. Mijn Vlaamse leeuw wapperde vandaag fier aan onze vlaggenstok.
  Wat de Guldensporenslag betreft, zit je bijna goed. Weliswaar geen echte taalstrijd, maar eerder een economische overlevingsstrijd tussen de hautaine Fransen en de hardwerkende Vlamingen .
  Vergeet trouwens niet dat dezelfde dag de “Brugse metten” doorgingen, waarbij Jan Breydel en Pieter de Coninck met hun gevolg, alle herenhuizen van de franstaligen bezochten, en grote kuis hielden.
  Ze vroegen alle inwoneneden de Vlaamse zin te herhalen: ” SCHild en de VRIEnd”. Van zodra de frarnstaligen “SKILD en de FRINT” prevelden , werden ze zonder pardon naar de eeuwige jachtvelden verzonden. Het voetbalstadium van Club Brugge noemt trouwens het “Jan Breydel stadium”.
  O wee beste Nederlanders, die “ZEVENTIG al SEVENTIG” uitspreken, en “veel WIND vandaag ” als “FEEL FIND FENDAAG” En dan maar beweren dat zij het beschaafd Nederlands spreken, en wij maar een dialect.
  Nu ja, ook de Thaise taal heeft zijn 5 intonaties, dus ooit leren die vele expat-Ollanders het wel om deftig Nederlands te praten.
  Helaas Joseph zal je het GROOT DICTEE der Nederlandse taal (die trouwens moet worden voorgelezen door een Vlaamse journaliste Martine Tanghe, omdat wij Vlamingen de Noord-Nederlandse tongval van de voorlezer niet kunnen verstaan), nooit afwerken met minder dan 30 fouten, laat st

  • Lung addie zegt op

   Beste Michel,

   ben het grotendeels eens met je uitgebreide reactie, doch enkele kanttekeningen:
   De “Brugse Metten” vonden niet plaats dezelfde dag als de Guldensporenslag, doch voordien. het was trouwens naar aanleiding van deze vernederende slachtpartij dat Frankrijk een leger naar Vlaanderen stuurde om die “losgeslagen” weerspannigen een lesje te leren;
   De slagzin bij de Brugse Metten wordt door velen verkeerdelijk als “Schild en Vriend” betitteld. De zin was : ” ‘s Gilden Vriend ” … wat betekende: vriend of aanhanger van de gilden, de toenertijdse vakvereningen der ambachtslui. Voor een Franstalige is die ” ‘s g” niet uitspreekbaar … zij gaan dit overduidelijk als SK uitspreken.

   De Nederlanders hebben idd een andere tongval dan de Vlamingen. De uitdrukking “ABN” Algemeen Beschaafd Nederlands mag echter niet meer gebruikt worden. Het zou betekenen dat mensen die wel AN, Algemeen Nederlands, spreken niet beschaafd zouden zijn ha ha ha ….

   Mijn Vlaamse Leeuw hangt hier in Thailand fier het ganse jaar te wapperen, braafjes naast de Thaise vlag.

   LS Lung addie

   • bona zegt op

    Mijn beste dank voor alle sympathie.
    Mijn taal is, voor zover mogelijk, het : Algemeen Begrijpbaar Nederlands.
    Dus zowel begrijpbaar voor Vlamingen als voor Nederlanders.
    Tevens doe ik mijn best om zowel Vlaming als Belg en als Wereldburger te zijn.
    Meestal lukt dit.

 9. Michel Van Windekens zegt op

  Laat staan zegevieren.
  Want in Vlaanderen zijn er :

  Je hebt KortrijkZAMEN; BlankenbergeNAARS; EekloZERS; BeernemMERS; en BruggeLINGEN.
  Ik ben dus geen BruggeNAAR. Maar het is je vergeven.
  Drink maar een lekkere Brugse zot op mijn gezondheid, en geniet ervan.
  Ooit vertel ik op de Thai-blog wel het verhaal over de geschiedenis van het Heiniken-bier.

 10. lung addie zegt op

  Bedankt Joseph voor de mooie bijdrage over de Vlaamse feestdag. Als rasechte Vlaming spreekt 11 juli mij tenslotte meer aan dan 21 juli.
  Wat de Belgische bieren betreft: de West Vleteren is reeds verschillende keren als beste bier ter wereld verkozen. Er zijn zoveel lekkere bieren in Belgie dat het praktisch onmogelijk is ze allemaal te proeven.
  Waarom Heineken zowat overal ter wereld te koop is: zij hebben een groot uitgebouwd wereldwijd distributieketen. Doch als een paard Belgisch bier drinkt dan pist het Heineken ( LOL )!

  Lung addie

 11. Joseph Jongen zegt op

  Heren, (helaas geen dames) bedankt voor jullie op- en aanmerkingen, respectievelijk aanvullingen op mijn korte niet complete stukje geschiedenis. De Vlamingen zijn onze beste buren en ik hoop dat dit wederzijds een beetje geldt. En … goede buren waarderen elkaar en katten niet over eventuele wederzijdse onhebbelijkheden. Binnen ieder land bestaan verschillen. Een Amsterdammer zit anders in elkaar dan een Rotterdammer en een Bruggeling is niet te vergelijken met een Brusselaar om nog maar te zwijgen over de supporters van de verscheidene voetbalverenigingen. Heerlijk toch die verschillen in uitspraak van een taal, eetgewoonten, cultuur en noem het verder maar op. Waarom ga ik zo graag naar Brugge, Gent, Antwerpen of Brussel?
  Juist; vanwege de verschillen met andere eveneens prachtige steden in Nederland. Waarom gaan wij graag naar Thailand? Dat antwoord mag je zelf invullen. Thailandblog mag dan wel door een Nederlander zijn opgezet, maar het bijzonder grote aantal lezers is te danken aan de vele Nederlandse EN Belgische auteurs en reacties van beide naties. Houden zo!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Inderdaad Joseph.
   Dat er eigenlijk geen Vlaming aan gedacht heeft om iets over 11 juli te schrijven op het blog.

   Wat betreft “de vraag waarom ‘Ollanders’ in staat zijn dat smakeloze gerstenat over de hele wereld te verkopen en die ontegenzeggelijk heerlijke Belgische bieren qua omzet zo in de schaduw staan.”
   Wij Belgen kiezen voor kwaliteit ipv kwantiteit. Het beste houden we liever voor onszelf.
   De wereld veroveren laten we over aan AB Inbev. 😉

   • Henk@ zegt op

    Lijkt me toch logisch op een Thailand gerelateerd blog.

 12. Mark zegt op

  Vlamingen zijn misschien iets te bescheiden om met die succesrijke veldslag van 11 juli 3002 aan de Groeningenbeek in Kortrijk uit te pakken op een wereldwijd “Ollants” forum? Of zijn ze meer voorzienig en op hun hoede om in de respons niet geconfronteerd te worden met de keiharde repressie van leenheren die de daaropvolgende decennia hun was.

  Op school en in de populaire media kregen en krijgen we een geromantiseerd, bloemrijk en heroïsch ingekleurd verhaal over die veldslag. De historische roman “De Leeuw van Vlaenderen”, geschreven door de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience in 1838 warmt die veldslag van 500 jaar eerder geromantiseerd op en plaatst hem in het 19de eeuws tijdskader, compleet buiten de oorspronkelijke middeleeuwse context. Die fraaie 19de eeuwse versie kleurt de latere denkbeelden sterk.

  Conscience’s boek was geïnspireerd op het schilderij “De Slag der Gulden Sporen”. Schilder Nicaise De Keyser penseelde die ene veldslag al even heldhaftig en geromantiseerd. Het “historisch” brononderzoek dat aan het schilderij en het boek voorafging was zonder meer lapidair.

  Zo wordt onder de mat geveegd dat de Franse koning kort nadien zware erg succesvolle “strafexpedities” opzette, die decennia lang diepe sporen achterlieten. Alles behalve “Gulden sporen” overigens. Dat de Zuidelijke Nederlanden nadien honderden jaren gebukt gingen onder het juk van (Franse en andere) bezetters, dat ze “fiscaal” wingebied bleven, dat handel, economie en welvaart gefnuikt werden, dat met harde hand vreemde bezetters de plak zwaaiden … dat vergeten we graag even op 11 juli.

  Er is één overeenkomst tussen het “Ollants” biertje en “11 juli”. De marketing van beiden is bijzonder sterk … al doet die in Nederland de kassa ongetwijfeld beter rinkelen dan in Vlaanderen. Verschillende prioriteiten zoals Ronny al schreef 🙂

 13. Thomas Lenting zegt op

  Beste Joseph,

  Al jaren bezoeken we met vrienden uit Ravenstein het evenement Hapje Tapje in Leuven (België). Voor liefhebbers van speciaalbier de spreekwoordelijke hemel op aarde. Maar ook voor het gerstenat geldt dat over smaak niet valt te twisten. Mensen die van speciaalbier houden lusten ook een ‘simpel’ pilsje, maar andersom is dat niet altijd zo. Het “Een mus is een vogel, maar een vogel is niet altijd een mus” verhaal zal ik maar zeggen. Daarnaast drinkt bier met wat minder alcohol ook net wat makkelijker weg, en ook duurt het daarmee wat langer voor de werking van de zwaartekracht zijn tol gaat heffen.

  Proost!
  Thomas

 14. chris zegt op

  Ik hoop dat Joseph ook een dergelijk bericht schrijft als de Cambodjanen, de Laotianen, de Birmezen en de Maleisiers hun nationale feestdag vieren. Want dat zijn ook buren van Thailandblog.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dit is geen nationale feestdag maar een Vlaamse feestdag.
   Trouwens bivengenoemde zijn buren van Thailand, niet van Thailandblog….

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Of de ganse wereld is een buur van Thailandblog. Zo kan je het natuurlijk ook bekijken….

 15. Siamees zegt op

  Welke feestdag grapjas? Ik moet vandaag gewoon werken gaan, lol.

  • lung addie zegt op

   Een “feestdag” betekent niet steeds een “vrije dag”. Ook je verjaardag kan voor jezelf een feestdag zijn maar ook dan mag je ook lekker gaan werken. De Vlaamse Feestdag, 11 juli, is wel een vrije, betaalde dag voor de Vlaamse ambtenarij. De Walen hebben dit ook op hun Waalse Feestdag. Daar mijn standplaats, als Vlaams ambtenaar in Walonie was, prov Namen, was daar steeds een plezierige discussie rond met mijn collegas, die trouwens allen Walen waren. En nee, ik kreeg er geen twee hoor. We hebben dit eenvoudig opgelost door, als Vlaams ambtenaar, mijn vrije dag te verschuiven naar de Waalse feestdag daar ik anders de enige op bureel, dat in feite gesloten was die dag, zou geweest zijn.
   Zo ziet men dat Walen en Vlamingen best tot een goede overeenkomst kunnen komen.

 16. erik zegt op

  Ja! Helemaal mee eens; beste buren, die Vlamingen, al zijn we een oorlog van ze verloren toen ze verder wilden zonder ‘Oranje’……….

  Maar als ik lees hoe Thailandblog op internet begint is er nu misschien aanleiding voor de redactie de tekst wat aan te passen:

  “…Lees nuttige tips en adviezen van Nederlanders die in Thailand wonen: nieuws – toerisme – reistips – achtergronden en meer. ”

  Omdat de Vlamingen hier lekker meedoen kan dit misschien worden aangepast, redactie?

 17. Van bellinghen zegt op

  Kleine toelichting. In 1302 hebben wij Vlamingen natuurlijk gewonnen. Wat weinige mensen weten is dat kort na de nederlaag van de Fransen hun Koning een nieuw leger stuurde met de bekende slag van Zierikzee als gevolg. Vermits dit landsgedeelte en ook het noorden van Frankrijk tot Vlaanderen behoorde.
  Wij kregen toen een serieuze pandoering.
  De zeeadmiraal die de Franse vloot leidde
  was een zekere Rainier Grimaldi voorvader van Prins Rainier van Monaco. Om hem te bedanken van zijn overwinning herkende de Franse Koning zijn onafhangkelijkheid. En onder Lodewijk de XIII werd de prinselijke tittel toegekend aan de Grimaldis.

 18. Emiel zegt op

  Het is een mooie herinnering die 11 juli 1302 maar de geschiedenis gaat verder dan die dag. Na die veldslag waarbij de gulden sporen van de franse ridders buit werden gemaakt, hebben de fransen zich teruggetrokken. Kort daarna zijn ze weer gekeerd en hebben meerdere Vlaamse steden en dorpen in de fik gestoken.
  Een echte overwinning was beperkt to die enkele 11 juli.
  Ook weze gezegd dat vele Walen aan Vlaamse zijde hebben gestreden on de Fransen buiten te kieperen.
  Prettige feestdag.

 19. job@jyvon.nl zegt op

  Joseph, je kunt je Vlaamse vriend van repliek dienen door hem te wijzen op het feit dat het Nederlandse trappistenbier ‘La Trappe’ van brouwerij de Koningshoeven als grootste exportland België heeft !!
  De Belgen weten dus ook een goed (Nederlands) biertje zeker te waarderen !
  Ze komen zelfs massaal voor een rondleiding naar de brouwerij (en natuurlijk ook om te proeven!).

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat de grootste afzet niet in Nederland zelf is zegt dan toch ook iets… maar gelukkig niet over de kwaliteit van “La Trappe”. 😉

 20. HansG zegt op

  Gewoon weer samen verder als De Lage Landen. Met bier, 2 wereldhavens en frieten.

 21. André Deschuyten zegt op

  Beste mensen,

  Wonen er Vlamingen of Nederlanders in of in de buurt van Phrae, ga er mij vestigen binnen afzienbare tijd (1 à 2 jaar ten laatste) samen met m’n Thaïse vriendin.

  Prettige feestdag aan de Vlamingen die dit lezen.

 22. RonnyLatPhrao zegt op

  Voor de liefhebbers. Een kleine quiz.
  https://m.hln.be/nieuws/binnenland/quiz-wat-weet-jij-over-de-vlaamse-feestdag~aa4802a1/?utm_campaign=apester&utm_source=facebook

  • Fransamsterdam zegt op

   5 out of 10.

 23. Sommeil zegt op

  Mooie variante over de guldensporenslag. Doch de politiek was ook al in die tijd vrij complex, en de oorzaak veel genuanceerder. De veldslagen kort erna waren geen reden om vandaag te vieren. Die vrije dag is wel leuk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website