Heimwee

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
5 april 2017

Nog enkele dagen en dan zit Thailand er weer voor een tijdje op. De winter in Nederland ben ik ontvlucht en vreemd genoeg krijg ik nu de lente aanbreekt een beetje heimwee. Hoewel ik altijd met plezier weer huiswaarts keer heb ik dit gevoel nooit eerder gehad.

Waarom dat nu opeens komt opsteken is ook voor mij een raadsel. Wellicht het ouder worden of misschien mijn reis naar Hat Yai en Songkhla waarvan ik mij meer had voorgesteld. Phuket en Pattaya waar ik een beetje op ben uitgekeken en geen verrassingen meer in petto heeft. Of was het de foto die ik toegestuurd kreeg van de grote meer dan honderd jaar oude magnoliaboom die in mijn tuin op dit moment prachtig in bloei staat. Wellicht mis ik ook de mooie klanken van het carillon die mij in de vroege ochtend zacht doen ontwaken.

Expats

Vraag me wel eens af of degenen die uit België en Nederland definitief naar Thailand zijn vertrokken dit gevoel ook weleens hebben?

Hoewel ik nogal onrustig van aard ben en op reis het nergens erg lang kan uithouden en weer snel verder wil om nieuwe dingen te ontdekken ben ik ook weer heel graag thuis in mijn eigen omgeving. Na heel wat reizen door Azië naar o.a. Thailand, Maleisië, Cambodja, Laos, Vietnam, Indonesië, China, Filippijnen,

Korea maar ook naar Amerika en Australië voel ik mij een soort wereldburger met een provinciaal tintje. Wellicht de reden dat ik op een leeftijd dat veel mag en niets moet weer graag huiswaarts ga om van het prachtige in lentetooi verkerende eigen land te genieten. Gelukkig voor hen hoeven de in Thailand gevestigde Belgen en Nederlanders mijn gevoel en mening niet te delen. Ben wel benieuwd naar reacties of zij nimmer dat heimweegevoel hebben. Vertel het eens heel eerlijk.

Galgenmaal

Op de laatste avond neem ik als regel met een heerlijke hap in Bangkok afscheid van Thailand. Geen van de negen restaurants die tot de top vijftig van Azië behoren staan op mijn lijstje. Twijfel op dit moment nog een beetje tussen de Blue Elephant, Baan Khanita en Pirate Chambre. Ben ditmaal alleen op reis en dat speelt in de keuze uiteraard een niet onbelangrijke rol. Alle drie de restaurants zijn sfeervol, redelijk in prijs voor het gebodene en makkelijk bereikbaar. Met de metro stap je bij de halte Surasak uit en binnen enkele passen sta je bij de olifant voor de deur. Pirate Chambre is nog gemakkelijker want vanaf de halte Chidlom wandel je er linea recta naar binnen. Baan Khanita tref je op Sukhumvit soi 23 aan, dus grenzend aan Soi Cowboy. Vandaar wel nog een paar honderd meter wandelen. Kortom geen gemakkelijke keuze want alle drie etablissementen zijn uitstekend.

Ga de komende maanden genieten van al het moois dat ook Europa te bieden heeft. Tegen de tijd dat de bladeren weer gaan vallen, de wind opsteekt, het weer druilerig gaat worden en koning winter haar intrede doet krijg ik weer heimwee, maar dan naar de warmte van Thailand en omringende landen.

24 reacties op “Heimwee”

 1. Khun Peter zegt op

  Heimwee? Je bent niet de enige Joseph. Ben altijd weer blij om terug naar Nederland te kunnen. Zeker nu in de lente en straks in de zomer. Wel is het zo dat ik na een aantal maanden ook wel weer heimwee naar Thailand krijg, maar dan meer voor een kort verblijf om de sfeer weer even te proeven. Dan snel weer terug naar ons prachtige landje.

 2. walter zegt op

  Ik had mijn laatste jaar in Nederland (2016) heimwee naar Thailand en vrouw en dochter. Nu ik me definitief in Thailand heb gevestigd heb ik geen heimwee naar Nederland. Ik heb ook niets meer in Nederland, geen familie, geen huis en geen andere bezittingen. In Thailand heb ik mijn vrouw en dochter en natuurlijk de familie en de beschikking over een leuk Thais huis. Ik heb wel mijmeringen over vroeger, toen mijn ouders nog leefden en over de stad waar ik geboren en getogen ben. Wil mijn gezinnetje wel mijn geboorte huis en plaats laten zien, dus ik ben aan het sparen voor de tickets.

  • janbeute zegt op

   Ik woon hier al een behoorlijk tijdje , en heb totaal geen heimwee naar Nederland .
   De laatste keer dat ik voet op Nederlands grondgebied heb gezet is inmiddels al weer 6 Jaren geleden , dat was toen mijn moeder stierf .
   Ik heb heel goede herrineringen aan Holland dat mag gezegt worden .
   Vanuit mijn jeugd tijd , en later uit mijn werkzame jaren .
   Goede ouders en collegas gehad .
   Familie heb ik niet .
   Maar het Nederland van mijn tijd bestaat helaas niet meer , alleen nog maar in mijn gedachten .
   Ik zou nog wel een paar keer rond willen trekken in de USA .

   Jan Beute .

 3. henry zegt op

  Ben hier definitief sinds 24 april 2009, nooit terug naar Vlaanderen , en ook nooit daartoe behoefte gehad. Thailand is mijn thuisland en Vlaanderen mijn afkomstland. Heimwee is dus voor mij een onbekend gevoel

 4. Loe zegt op

  Ook ik overwinter altijd in Thailand, de laatste twee jaar heb ik niet zozeer heimwee naar Nederland maar raak ik langzaam aan de kook in maart en ben dan blij even naar het frisse Nederland te kunnen gaan. Maar eenmaal een paar weken hier verlang ik toch weer naar Thailand.

 5. Foodlover zegt op

  Ik ben wel al 20 jaar ieder jaar voor kortere vakanties in Thailand geweest, veel gezien uiteraard. De laatste 6 jaar verblijf ik hier samen met mijn man voor een langere periode per jaar. t.w. 6 tot 7 maanden. Het is nu voor de eerste keer dat ik het prettig vindom weer naar Nederland terug te gaan. Hoe het komt weet ik niet. Ouder worden ? De kinderen en kleinkinderen missen ?. Waar ligt het aan. De luxe die we hebben is dat we een appartement in Ned. hebben in in Thailand het hele jaar kunnen beschikken over een huurhuis met een langlopend contract.

 6. Archie zegt op

  Waarschijnlijk al te laat en ben je al in Nederland, maar heb je Baan Khun Mae in Bangkok wel eens geprobeerd. BTS naar Siam, Linkse uitgang door het winkelcentrum (dus aan de overkant van Siam Senter/Paragon) en aan de andere kant zie je dit restaurant. Redelijke prijzen, thaise sfeer en heerlijk thais eten, een aanrader.

 7. paul vermy zegt op

  Heimwee, ik barst al jaren van de heimwee naar mijn prachtige Nederland. Mis ook heel erg naar onze
  geweldige voedselprodukten, zoals groente, fruit, vlees, broodbeleg, salades en brood. Nederland is
  wel het beste voedselland van de wereld, dat is officeel bekend. Ook mis ik onze prachtige steden. Hoop
  er dit jaar, na jaren weer naar toe tegaan.

 8. Serge zegt op

  Sawasdee khap,

  Even terug lijkt me een verademing…. en dan weer vice versa…..
  Baan Kanitha is super. Ben al paar keer daar geweest. Soms bomvol op zaterdagavond….dan is reservatie noodzakelijk.

 9. Dick Vreeker zegt op

  Over een week ga ik voor 7 maanden naar het moie Nederland daar mis ik Thailand en in Thailand mis ik Nederland,dat is toch prima!!! Niet klagen over Nederland en ook niet op Thailand wat elk land heeft zij voor en na delen.
  Tot over 7 maanden Dick CM

 10. Vriendje zegt op

  Woon in Thailand. En ben Nederland dankbaar voor de goede AOW. Maar absoluut geen heimwee. Zal ook nooit meer terug gaan.

 11. jasmijn zegt op

  Ik woon hier nu 11 jaar en heb nog nooit heimwee naar Nederland gehad….
  Ik wil wel eens met mijn Thaise vrouw naar Nederland gaan voor een korte vakantie…
  Heb ook 5 jaar in Spanje gewoond en het viel elke keer tegen als ik terug ging naar Nederland, omdat het nooit het zelfde was, als toen ik er woonde…
  Ik denk na 11 jaar Thailand, dat nog veel meer is veranderd in mijn optiek en ik nog sneller terug wil naar Thailand…als ik naar Nederland zou gaan voor een korte vakantie….

 12. NicoB zegt op

  ” Ben ditmaal alleen op reis “.
  Doe een suggestie, misschien dat je gevoel van heimwee op kwam omdat je alleen reisde, als je dat in de regel samen doet lijkt me het gevoel van heimwee makkelijker te voorschijn te komen, je kunt niet alles meer delen met je reisgenoot?
  Heimwee, nee. Waren in het verleden altijd blij vanuit Thailand terug naar onze woning in NL te reizen, de perioden wisselden van 3 weken tot 3 maanden, woonde in Thailand dan in wat andere omstandigheden dan nu. Niets ten nadele van Thailand, maar denk dat als je weet waar je weer naar toe gaat in NL en het daar ook goed hebt, dan wil je naar dat thuis ook wel terug. Nu we permanent in Thailand wonen ligt dat anders, nu is dat ons thuis, geen huis/thuis meer in NL en dat bevalt prima. Sinds 5.1/2 jaar niet terug geweest naar NL, geen behoefte aan, ondanks kinderen en kleinkinderen daar. Soms komt Zaanse Schans voorbij op internet, plaatje van Amsterdam, etc., dat voelt goed, zo nog wel meer, mis dat niet, sterker, als ik het plaatje zie, leuk, fijne herinneringen aan, maar daar krijg ik geen heimwee van. Zou de buurt waar ik opgroeide wel weer eens willen inademen, maar als ik dat in gedachten doe ben ik al tevreden, heb het heimwee gevoel al wel eens bewust getest, via streetvieuw m’n oude buurt opgezocht, voel ik heimwee? Nee, maar wel prettig om eens terug te zien. Gelukkig moet ik misschien zeggen, geen last van heimwee. Ben een schaatsliefhebber, zou best wel weer eens in de natuur willen schaatsen, maar simpel, je kunt niet alles hebben. Ken mensen die emigreerden en remigreerden om het jaar van NL > Australië > NL > Australië, heimwee, dat lijkt me knap lastig en staat je geluk en gezondheid ernstig in de weg, beste lijkt me volg je hart, maar … zorg dat het niet op hol slaat.
  Veel genoten van je postings, hoop dat een vleugje heimwee je niet van de wijs brengt en je ook in de toekomst van Thailand kunt blijven genieten.
  Groet, NicoB

 13. Jan S zegt op

  Ik heb geen last van heimwee. Heerlijk overwinteren in Thailand. Lekker twee keer per dag zwemmen. Gezellig kletsen met mensen die ook alle tijd hebben. Wandelen langs de boulevard. Een heerlijk ontspannen en rustig leventje samen met mijn Thaise vrouw. Straks gaan we weer voor 6 maanden naar Nederland. Mijn kinderen en kleinkinderen zie ik weinig die hebben het allemaal druk. Ook mijn familie, vrienden en kennissen gaan gejaagd en onrustig door het leven. Dat is weer even wennen. Vooral mijn vrouw is graag in Nederland. We voelen ons bevoorrecht om in Thailand en Nederland te wonen en ons in beide landen echt thuis te voelen.

 14. Monte zegt op

  Er is gewoon geen beter land dan Nederland. In thailand is er veel luchtvervuilibg. 3/4 van het jaar te warm. Altijd die muggen. Prijzen reizen de pan uit. Taal is te moeilijk om te leren. Er zijn zoveel obstakels. Moeilijk gedoe met visa. We moeten voor alle entrees extra betalen. Kunnen nooit geen huis op naam krijgen. Kunnen geen thais paspoort krijgen. En ga zo maar door. Dus geloof me maar velen hebben heimwee. Maar kunnen niet terug. Het lijkt allemaal mooi in thailand. Maar als men die roze bril afzet, ziet het er toch heel heel anders uit.

  • jo zegt op

   Ik heb medelijden met U, maar eigenlijk is het uw eigen schuld.
   Met een betere voorbereiding had u dit kunnen voorkomen.
   Helaas voo ru is het onomkeerbaar.
   Echter ik ben van mening dat U altijd terug kunt naar NL als u de NL nationaliteit heeft. Dit betekent niet dat U gelijk van alle (sociale) voorzieningen gebruik kunt maken en dus zelf geld of inkomen moet hebben. Maar dat hebt U in Thailand ook nodig.

 15. Leo Bossink zegt op

  Ik ben nu ruim 2 jaar weg uit Nederland en ik moet zeggen, nog geen minuut heimwee gehad. Ik heb alleen nog een zus in Nederland wonen. Maar daar heb ik regelmatig contact mee via Skype. Zelfs het typische Nederlandse eten mis ik niet echt. Ja, soms denk ik wel eens aan de heerlijke broodjes op het Bankaplein in Den Haag. Daar kwam ik vaak vanwege de fantastische kwaliteit. Maar verder, geen reden om terug te verlangen , ook niet voor een korte periode, naar Nederland. Ik heb het hier heerlijk naar mijn zin, een Thaise vrouw (niet zo’ n jonge Thai, maar een normale vrouw van 43 jaar), kinderen, familie en vrienden die allemaal bijdragen aan sanuk sanaan.

 16. Slagerij van Kampen zegt op

  Soms heb ik heimwee. Als het weer stervens warm is in Thailand. Meestal geen heimwee. Holland? betekent werken voor mij. Thailand? Lekker niets doen. (behalve dan mijn runnings naar de ATM voor mijn schoonfamilie) Ik haat mijn werk. Dus is Thailand toch eigenlijk altijd beter.

 17. sjors zegt op

  Hoe hoger de leeftijd hoe veelvuldiger de Heimwee , Als terug gaan niet kan ? om wat van reden dan ook is het zielig voor degene die daar ( buitenland) moet! blijven .

 18. Roger zegt op

  Ik ben hier sinds juni 2015 en heimwee, nee hoor. Uiteraard is er altijd wel iets, waar je ook bent. De warmte hier, de muggen, het verkeer, maar dat wist ik op voorhand.
  Nee, Thailand is goed om te leven, het enige dat ik mis, maar ik tracht er niet aan te denken en dan mis ik het ook niet, is goed brood, pistolets, kaas en ander broodbeleg, goed gehakt.
  Voor de rest zou ik zeggen, bekijk het positief en prijs je gelukkig dat je in de Lage Landen geboren bent. Stel je voor dat je nu een ‘pensioentje’ van 500 baht, sorry, net verhoogd naar 600 per maand zou hebben.

 19. Kees en Els zegt op

  Nee, heimwee naar Nederland hebben we niet. Wij zijn 66 en 67 jaar oud en wonen hier nu 9 jaar met veel plezier en o.k. je hebt je hier in Thailand aan hun regels te houden, but that’s al in the game, daar kies je dan ook voor (hadden ze in Europa maar meer regels !!! voor wat betreft het wonen en verblijven) en ja het is duurder geworden, maar nog altijd niet zo duur dan in Nederland. Te kort aan groenten vlees beleg en/of fruit zoals Paul schrijft?? Begrijp ik niet, hier in het Noorden is alles te koop tot spruitjes, haring (o.k. daar betaal je dan ook voor) maar al het Thaise eten, goedkoop en heerlijk toch en niet te vergeten het overheerlijke fruit, waarvoor je in Nederland behoorlijk betaald.
  De ziekenhuizen hier in Chiang Mai (Lanna-Hospital), prima.
  De tandarts hier, 4 kronen voor de prijs welke ik in Nederland voor 1 kroon kwijt was, verzorging, prima.

  De frisse lucht, ja die missen we en inderdaad het verleden, je hebt met de mensen die je hier ontmoet geen verleden en memories om te delen. Dat mis ik soms wel eens.
  Terug naar Nederland, nee – nooit- never ever.

 20. chris zegt op

  Ik woon en werk nu 10 jaar in Thailand. En heb absoluut geen heimwee. Niet naar het koele weer, niet naar zoute haring, niet naar de Keukenhof, niet naar mijn vorige baan, niet naar vorige (veel betere) salaris. De kwaliteit van mijn leven is in de afgelopen 10 jaar gestegen ondanks het feit dat ik veel minder geld heb.
  Zoals de Beatles lang geleden al zongen: Money can’t buy me love.

 21. Joost Jongen zegt op

  Deze Joseph (doopnaam) Jongen is gepensioneerd, woont nu ruim vijf jaar in Muang Buriram en ik heb nog geen seconde heimwee naar Nederland gehad, in Nederland wonen alleen nog maar twee broers van mij, in de buurt van Rotterdam, waar ik zelf ook vandaan kom en daar heb ik nog regelmatig contact mee via skype of facebook, maar mijn laatste dertig jaar in Nederland had ik een kroegje in Waalwijk, 60 km vanaf Rotterdam, dus toen had ik ook geen tijd de familie te bezoeken, eigenlijk heb ik door de techniek nu meer contact met ze dan eerst.

  Wel hou ik de nieuwsberichten vanuit Nederland nog goed bij, via internet en BVN en natuurlijk de sport, zeker nu mijn voetbalclub uit Rotterdam het zo goed doet, net als mijn voetbalclub hier trouwens.

  Ik mis hier alleen al die eenvoudige Blokker spulletjes van Tomado of Leifheit en vouwkratten, staafmixers, straatvegers, contactgrillen enz. En ik weet wel dat dit via internet is te bestellen, maar ik wil toch graag in het echt eerst zien wat ik koop en niet alleen vanaf een foto.

  En ze moeten hier een douchezeep uitvinden die niet alleen lekker ruikt maar ook muggen verdrijft, want die insecten zijn hier mijn grootste ergernis.

 22. Corretje zegt op

  Heimwee naar Holland nee, absoluut niet.
  Denk nog wel eens terug aan de laatste 40 jaar van mijn werkzame leven. Hoe we in het begin zijn tegengewerkt door de overheid. , (ambtebaren, regeltjes). Hoe moeizaam het geweest is aan de top te komen en die daarna vast te houden. Het ontslagrecht, de vakbonden. BAH. Werknemers die totaal niet gemotiveerd zijn en opgegroeid zijn in een tijd waar op scholen werd verteld dat je eigenlijk helemaal niet hoefde te gaan werken. BAH
  Hoef geen Thais pasooort, huis op mijn naam., banksaldo op mijn naam. (Behalve iedere keer 8 ton voor drie maanden), eigen auto enz.
  Heb alles verkocht,op de bank van vrouwlief gezet, al meer dan 10 jaar terug. Nooit spijt van gehad. Het boek Holland is al 3x uit en ligt onder het stof.
  Ben nu bijna 80 jaar, wat kan het leven toch mooi zijn.
  Zonder Heimwee!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website