Moeder van Ton

We zijn weer thuis. Verbijstering, schaamte, geestelijke armoede en chronische ontevredenheid vielen mij in de eerste week na aankomst uit Thailand ten deel. Wat een treurnis in mijn moederland.

Ik zag het NOS-Journaal na vijf maanden BBC World en het schaamrood steeg mij naar de kaken. Bankiers verdienen teveel, terwijl dat eerder was goedgekeurd door onze incapable Kamerleden en bewindslieden. Opening Journaal. Dus een non-opening. Maar het werd nog vele malen erger. Het dieptepunt van de PVDA, in de persoon van onze nationale tuinkabouter, Diederik, ging met stoffer en blik en met de zeem in de aanslag bij onze oudjes langs. Dus denk aan mijn lieve moeder van 94, die doelgroep. Samson die door zijn eigen maatregelen, samen met de VVD, eerst de oudjes tot de bedelstand verhief, gaat mooi weer spelen met een stofdoek.

Tweede item NOS-Journaal, kritiekloos werd deze kamikaze-actie van onze Nationale Wind, in beeld gebracht. Lieve vrienden, wat doen jullie hier nog? Is er dan niemand meer op deze zichzelf te serieus nemende postzegel die nog een keiharde confrontatie durft aan te gaan? Ik schaam mij diep voor mijn collega-journalisten, zo durven ze zich nog steeds te noemen, die door het stof gaan voor politici, die zich als ware charlatans gedragen. Tel daar de chronische ontevredenheid van de mensen om heen bij op, en het beeld is compleet. Mijn partner is een lul, mijn baas een loser, ik verdien te weinig, mijn familie hoef ik niet meer te zien en mijn beste vrienden vallen ook om van jaloezie en broodnijd. Dat waren de thema’s die binnen zeven dagen op verschillende plekken tot mij kwamen. Geen positief verhaal kunnen waarnemen.

“Hoe gaat ie, Ton?” “Leuk om weer thuis te zijn?”

Weet je lieve mensen, hoe schril is het contrast met Thailand en de onvrede in eigen land. De gewone Thai heeft maar een missie: hoe overleef ik? Hoe kan ik, soms zeven dagen per week, mijn familie voeden, voorzien van kleding, voor het hoge schoolgeld zorgen, mijn huur betalen, energie en op mijn motorbike blijven rijden. De rijke Thai daar gelaten.

“Thailand wordt duurder, he?”

Door de val van de euro is er paniek ontstaan onder de Nederlanders die in Thailand wonen. Paniek? De eerste dag dat ik terug was in Nederland heb ik 100 euro aan simpele boodschappen uitgegeven. Een bedrag waarmee ik in Thailand als een westerse vorst in den vreemde kan leven. Nogmaals: wij, uit dat rijke westen, vallen om van chronische ontevredenheid.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Chronische ontevredenheid in schil contrast met simpelweg overleven”

 1. Ouwe Gerrit zegt op

  Ja, zo zitten wij in elkaar. Altijd beter willen als het kan. Nooit tevreden.

  Door hard werken zijn we groot en rijk geworden.

 2. Sjaak S zegt op

  Niet helemaal juist, want deze chronische ontevredenheid zit ook hier onder de “expats”…. daarvoor hoef je nog niet eens te horen of te begrijpen wat ze zeggen. Kijk gewoon naar de gebaren. Kijk naar de gezichtsuitdrukken. Laatst zag ik een tafereeltje dat kenmerkend is voor de manier waarop veel Farangs zich presenteren. Twee mannen stonden te wachten op een bus. De een heftig gebarend met zijn vinger priemend door de lucht. Serieus gesprek. Dit soort gebarentaal zie je zelden of nooit bij een Thai op straat.
  Ik ben het ermee eens dat vele Thais ondanks hun armoede, een beter humeur hebben, dan veel Nederlanders… maar minder zorgen hebben ze zeker niet. Misschien lijkt dat in onze ogen zo.

  Ja en over prijzen gesproken… ik ga straks ook naar Nederland, heb naar een goedkoop onderdak gezocht. Het goedkoopste is een camping (wij hebben geen vervoer), waar je per nacht toch nog 60 Euro betaalt. Een goedkoop hotel waar je voor 20 of maximaal 30 Euro kunt overnachten, bestaat niet. Hier in Thailand kun je met gemak een onderdak voor 900 Baht met ontbijt voor twee personen vinden.
  Diegenen die over de prijzen in Thailand klagen, moeten eens als toerist naar Nederland gaan. Naar welk land in Europa dan ook (behalve Turkije en Griekenland geloof ik)…. en je zit je geld als zand door je vingers glijden.

  • Carl zegt op

   Chronische ontevredenheid ? een dagje niet op het strand kunnen verblijven , verkeerslichten bij een oversteekplaats die ff niet werken , de euro die almaar minder waard wordt…. ” Ouwe zeikerds “, dat zijn het !! Waarschijnlijk in het verleden een baantje gehad waarbij je s`morgens vrij had ,en s`middags niet hoefde te komen ……, maar je moest wel zaterdags thuis zijn , want dan werd het loon gebracht..!!.

   Niet lullen maar poetsen , dat waren toch die Hollanders ?

   Het ga u goed.!

   Carl.

   • john zegt op

    Prachtig geschreven …..zo zijn er vele …

  • Louvada zegt op

   Inderdaad mensen als je in Nederland, België en al de daar omliggende landen opnieuw moet gaan wonen, zal je ofwel goed bij kas zitten en een voldoende reserve opgebouwd hebben. Heb je er eigendom, dat is al een stap vooruit, maar vergeet niet welke taksen en lasten daar dienen gedragen te worden. Kortom als je niet meer gaat samen werken is het uitkijken geblazen. Daartegenover is het in Thailand inderdaad een stuk beter, meer nog Cambodja is ook in explosie, zoals je hier op Thailandblog al hebt kunnen lezen worden er nieuwe wegen aangelegd enz enz. men begint ook daar het tourisme volop aan te trekken. Maar nogmaals wat Thailand intussen betreft, de militaire ingreep is opgeheven, maar wat ze allemaal uitsteken zoals op de stranden geen stoelen of ligzetels meer, dat bevalt de toeristen geenszins, bovendien heffen ze veel te veel taksen op van alles en nog wat. Nu kan je ook in Makro en Villa Market tot 17u geen alcoholische dranken meer kopen, wat voor een stomme ingreep is dat ??? De btw er op verhoogt constant, als je een iets beter wijntje wil kopen betaal je al vlug het dubbel van wat je in onze landen betaald. Daar tegenover zijn die taksen in Vietnam en Cambodja een stuk lager. Willen ze de expats buiten of wat ? Pas dan zal pas hun economie instorten. Laat ons hopen dat ze dit alles tijdig inzien.

   • Sir Charles zegt op

    Nou, nou, dat zijn wel héle gewichtige onderwerpen die aangehaald worden. Die strandstoelen, bier en wijn.
    Is dat nou zo erg om daarover te klagen, uh sorry om daar ontevreden over te zijn. 🙁

  • henk J zegt op

   Goedkoop onderdak kun je vinden nabij station ypenburg.
   5 minuten op de fiets. Leuk ingericht. Best lux. Niet groot maar alles is aanwezig.

   Mocht je belangstelling hebben
   Sawasdee2012@rocketmail.com

   • Sjaak S zegt op

    Bedankt Henk, ik zal daar zeker naar kijken!! Sorry dat ik zo lang wachtte met mijn reactie (op elkaar reageren mag toch niet van de redactie)…
    In die zin, heb ik iets minder te mopperen over Nederland en is het dan misschien tóch niet zo duur, daar.
    Overigens heb ik het geluk nog heel lieve vrienden van lang geleden te hebben, die ons onderdak boden. Dat scheelt in de kosten en is een stuk gezelliger.

  • LOUISE zegt op

   Beste Sjaak,

   Ga er nu eens van uit dat de mensen klagen en ik denk de meeste hiervan terecht hun beklag doen.
   Jaren lang gewerkt, alle premies en heffingen van A tot Z betaald/afgetrokken.
   Als je dan eindelijk denkt te kinnen genieten van je welverdiende pensionering, wordt er even medegedeeld dat je minder van dit krijgt, dat het percentage van dat te betalen omhoog gaat, dat je dus nog even 1-2-3-4-5 jaar langer moet werken met alle gevolgen van dien.

   Als deze mensen dan eindelijk denken te kunnen genieten van al die bakken premies die ze al die jaren betaaLD HEBBEN, OM DAN EVEN MEDEGEDEELD TE WORDN DAT ZE EVEN VERKEERD DENKEN.
   Afhankelijk van de beroepsgroep waarin men gewerkt heft, zijn er diverse beroepen waar men na zijn 65e echt geen jaar verder kan werken.
   Denk alleen maar aan de bouw en welke takken van de bouw niet in de koude kleren gaan zitten.

   En ja, iedereen weet als hij naar Nederland gaat, dat r verschil in prijzen zit.
   Behoef jij niet te zeggen, maar dat wil niet zeggen dat je dit met Thailand moet vergelijken.
   Appels met appels en peren met peren.

   Toeristen maken de fout om te zeggen: ” goh in Nederland kost het zoveel…”
   Logisch, deden wij ook en vonden het ook allemaal hemels.
   Elke Ali die Nederland binnenkomt krijgn zakken met geld en ja, dit is betaald door diezelfde mensen, die nu ineens een paar jaar langer te werken.

   Dus naar mijn mening is geklaag van een hoop nederlanders helemaal terecht, op een uitzondering daargelaten.

   Ga er maar eens aanstaan als jij denkt volgend jaar 98 oktember met pensioen te gaan en er wordt even medegedeeld dat je nog even door moet gaan.

   En met deze nederlandse regering, die niet eens weten hoeveel 5 plus 5 is en maar denken dat ze het oor van de wereld hebben!!
   Deze trent is ingezet met de komst van de euro en wij met ons allen Mogen hopen dat er eindelijk eens iemand op gaat staan en zijn mond open durft te doen.
   Het is alleen erg gevaarlijk voor je gezondheid.

   LOUISE

   • Sjaak S zegt op

    Louise, ik zie mensen klagen over de verhoging van de prijzen in Thailand… de wijn krijgt een extra belasting en daardoor gaan straks de expats naar Cambodja… om het maar even simpel te zeggen.
    Er wordt geklaagd over strandstoelen… schandalig…
    Kaas, boter en ik zou bijna zeggen eieren… zijn duurder dan in Nederland. Wat raar! Geïmporteerde producten zijn duurder. Hoe is het mogelijk.
    Dit is dan alleen nog maar de financiële kant. Er wordt hier steen en been geklaagd over de manier van rijden in Thailand en iedereen weet een oplossing (daar hoor ik ook bij).
    Er wordt geklaagd over de slechte kwaliteit van veel producten, over de klusjesman die je nieuwe keuken bouwt. Er wordt geklaagd over de politie… Om eerlijk te zijn, weet ik niet waar niet over geklaagd wordt. De beroemde Thaise glimlach is een grimlach geworden… de mensen zijn vals, vrouwen buiten alleen maar uit en mannen kijken op ons neer.
    Maar ik begrijp heel goed dat het sommige mensen moeilijk gaat. Wanneer je als economische vluchteling naar Thailand komt, in de hoop een beter leven te hebben en dan je inkomsten in korte tijd met 20% ziet dalen terwijl de prijzen stijgen, dan ga je je terecht zorgen maken.
    Echter, en dat is wat ik bedoelde over het geklaag van de prijzen alhier…het leven hoeft hier niet duur te zijn. Ik hoef geen dure wijn of bier.
    Dat wat ruud zegt en waar je hier bijna niemand over hoort klagen: om alleen maar de basis kosten in Nederland te dekken, ben je véél meer kwijt dan in Thailand. Heb je een eigen huis in Thailand of Nederland… nou dan zie je het verschil. Huurwaardeforfait? Dat kennen ze hier gelukkig niet. Onroerend goed belasting? Vele malen lager dan in Nederland, als je het al überhaupt moet betalen. Wegenbelasting? Autoverzekering? Benzine? Onderhoud auto? Banden wisselen? Sleuteldienst? Thuisbezorging? Rioolrechten? Afval ophalen? Vuil storten? Internet? Kijk- en luistergeld? Nou, ik kan met zekerheid zeggen, dat deze kosten in Nederland het vier tot vijfvoudige of nog meer zijn.
    Er zijn een paar dingen duurder, import goederen zoals kaas, wijn, sterke alcoholische dranken en voertuigen bijvoorbeeld. Maar dat zijn dan ook luxe goederen.
    De basis van het leven is hier vele malen goedkoper dan in Nederland. Daar wordt niet zo snel naar gekeken.
    Als je dan over de prijzen in Thailand begint te klagen, omdat de zure haring zo duur geworden is en je niet iedere dag hagelslag op je brood kunt doen… dan zit je wel in het verkeerde land.
    Maar als je zelfs je basisbehoeften in Thailand niet meer kunt dekken… tja geklaag helpt niet, maar dan is het misschien tijd om toch terug naar het moederland te gaan. Want dan heb je nog kans op steun en overheidsgelden….

    • lung addie zegt op

     Wat Sjaak hier schrijft is een waarheid als een koe. Het is een bepaalde categorie van mensen, die uit onwetendheid, of gewoon uit domheid of is het gewoon klagen om te klagen, aan de Klaagmuur staan en zelfs zaken aanhalen die totaal buiten kijf staan. Die zelfs geen flauw benul hebben van de prijzen in Nederland/Belgikistan en Thailand. Net als vele Bloglezers ben ik dat geklaag van de “economische vluchtelingen” gewoon kotsbeu … en, ja, er komen veel reacties naar deze klagers toe. Wat ik duidelijk kan zeggen: als je het hier in Thailand niet kan maken, omdat je tenslotte, of boven je stand wil leven en oude gewoontes uit het thuisland niet achter jou kan laten, of de middelen niet hebt om je beloftes aan “tie rakske” waar te maken, probeer het dan opnieuw in Nederland/Belgikistan, dan zal je het verschil snel merken en reden tot klagen hebben.

     lung addie

    • theoS zegt op

     @Sjaak S, heel goed opgemerkt en ben het er volkomen mee eens. Leef je zoals een gewone werkende Thai dat doet is er niets aan de hand. Wij, ons gezin van 3 volwassen personen, waar van 1 studerende jongen, leven van ong. tussen de Euro 500- en 700- per maand. Daar betalen wij alles van plus auto en 2 motor cycles, 2 air-cons, internet en wat nog meer. 1x per mnd uit eten ook nog. Mijn zuster van 75 in Nederland is al Euro 500- per/mnd aan huishuur kwijt. Probeer eens een kamer te huren in Nederland, ook 400 of 500 Euro p/mnd. Mijn dochter huurde een kamer van 6×4 mtr met eigen badkamer en toilet en kookgelegenheid nieuwbouw, voor Baht 3000- in Chonburi. Vrije parkeerplaats, vrij water, vrij kabel TV maar electriciteits gebruik betalen. Vergelijk eens met Nederland. Dus al dat geklaag over Thailand haal ik mijn schouders over op.

 3. ruud zegt op

  Het verschil tussen Nederland en Thailand is dat je in Nederland al heel veel geld moet uitgeven, alleen om er te zijn.
  Dan heb je nog geen dubbeltje uitgegeven om van te leven.
  In de dorpen in Isan is veel grond van de overheid en daar mogen arme dorpelingen gebruik van maken om een onderkomen te bouwen.
  Sommige huizen zijn ook van de overheid en worden gratis ter beschikking gesteld aan arme ouderen.
  De zorg, hoewel niet geweldig is ook gratis voor de armen.
  (En voor mij blijkbaar bij de dokterspost in het dorp. Vraag me niet waarom, want dat weet ik niet.)
  Je kunt daar dus met heel weinig geld overleven.

  Als je in Nederland woont begin je met allerlei belastingen, een onbetaalbaar hoge huur en de zorgvezekering met enorme eigen risico’s.
  Daarna kun je pas beginnen met er over na te denken waar je iets te eten vandaan kunt halen.

 4. Rob V. zegt op

  Het eerste punt wat je aanstipt, de onkunde van journalisten, tja. Men moet blijkbaar zo snel mogelijk zoveel mogelijk scoren. Kranten maar ook radio en TV (journaal en actualiteitenprogramma’s) die met weinig of geen checks artikelen de wereld in slingeren. Kritische, degelijke stukken op basis van onderzoeksjournalistiek zie ik te weinig. Zo is een persoonlijke ergernis van mij de onzin rondom migratie en integratie cijfers die NOS, VK, RTL, Trouw, Televaag etc.al jarenlang verspreiden: verkeerde cijfers door niet begrijpen van de wetgeving, termen of statistiek. Denk aan het verschil niet kennen tussen totaal aantal aanvragen, 1ste aanvragen, herhaalde aanvragen, toekenning verblijf. Denk aan verwarring rondom begrippen geboorteland, herkomstgroep en (1st, 2de, beide generatie) allochtoon/autochtoon etc. Met als resultaat dus al jaren veel onzin op de voorpagina en op de buis.

  Verder heb ik weinig te mopperen en hoor ik niet veel gemopper om me heen om het bekende ” wat is het weer weer k**” na. Gemopper komt volgens mij onder Nederlanders in NL en Thailand (toeristen, migranten, expats) evenveel voor. Zoals je schrijft, we hebben het eigenlijk verdoemd goed in Nederland, weinige hoeven bezig te zijn met overleven. Dat prijzen in Nederland voor diensten als hotels tegenvallen is nu eenmaal zo. Dan maar niet of nauwelijks op vakantie binnen als dat niet makkelijk voor 40-50 euro per nacht kan. Goede reden om te genieten van de prijzen in Thailand. In Nederland haal ik mijn plezier weer uit andere zaken zoals vaak goede dienstverlening (in winkels), online winkelen, assortiment in winkels etc. Ik geniet van mijn verblijf in Nederland én Thailand dus laat me niet gek maken. Zuur doen lost weinig op, dus pluk de dag, lach en geniet.

 5. mr.G zegt op

  “Geniet van beide landen en je bent de Koning te rijk”

 6. Antoine van de Nieuwenhof zegt op

  Gaaaaaaap……
  waar zijn we?(even om mij heen kijkend met knippernde ogen tegen het felle zonlicht), oh…. in Thailand!! god zeg, wat een geluk…..
  goedemorgen iedereen, het ga je goed…..
  tot morgen dan maar weer, en welterusten voor later…!

 7. DKTH zegt op

  Laatste 2 zinnen van Rob V helemaal mee eens. Denk overigens dat er heel veel thailandbloggers er ook zo over denken.
  Apropos, het lijkt wel alsof er meer “klagers over klagende Nederlanders/Belgen” zijn, dan dat er “klagende Nederlanders/Belgen” zijn 😉

 8. Bacchus zegt op

  Nederland is een land in ernstig verval, niet alleen economisch, maar vooral ook moreel. Alles dat dit kleine landje ooit groot maakte is gesloopt en de paar resterende ruïnes van welvaart worden momenteel bewerkt met de sloophamer. Er is weinig over om voor te juichen. Haagse en Europese statistieken moeten ons op de been houden. Zo blijven we het gelukkigste en welvarendste volkje ter wereld. Geluk en welvaart voor een steeds kleiner wordende elitaire groep, maar ja, het blijft geluk en welvaart!

  • Hyls zegt op

   Ernstig verval is overal, is een wereldwijd probleem. Maar wellicht dat ontwikkelde en rijkere landen veel meer te verliezen hebben. Op lange termijn bekeken denk ik dat je in Thailand beter af bent, Thailand is nog niet te ver ontwikkeld en kan ook nog gemakkelijk een andere weg inslaan. Kan gemakkelijk overschakelen op zelfvoorziening, een transit-economie.

   Statistieken zijn volksbedrog, worden gebruikt om ons te doen geloven dat het goed gaat, zie ook mainstream media.

 9. h van hoorn zegt op

  Nou paniek is wat overdreven wat de euro betreft. Het zijn niet alleen de Nederlanders die klagen over de lage euro.Moet je de Duitsers,Fransen,Belgen horen, die klagen nog harder als de Nederland.Trouwens iedereen die euro als inkomen heeft.Nu is 100 Euro in Thailand nog maar 3400.bath waard .Nou dat ben je hier ook zo kwijt als je je levensmiddelen haalt in de supers.Net nog even naar even boodschappen gedaan en geloof me .ik was meer als 100 euro kwijt en wat had ik nou eigenlijk aan boodschappen?Thailand is wel duur geworden!!Vrienden die hier met vacantie zijn wilden weleens de Walkingstreet zien.Bestelde 4 biertjes ,600 bath Later op een terras gaan zitten en het zelfde.Zeer veel winkels.cafe,s bars enz zijn te koop, omdat de eigenaars het niet meer redde met het lage aantal mensen die de zaken bezochten.Wij zijn echt geen krentenlikkers maar zien, en merken duidelijk dat het snel achteruit gaat in Pattaya.Vaak slechte service en onvriendelijke bediening.Even de prijzen vergeleken in de reclame blaadjes van supers in Nederland.Nou voor die 100 euro die de schrijver opgeef, koop je veel en veel meer aan boodschappen in Nederland als in Thailand.Trouwens alles is hier minstens 20% duurder geworden.Ja ,als je alleen Thais eet is het natuurlijk wat anders.

  • Ruud NK zegt op

   H van Hoorn,
   Dit is nauw echt ongeremd klagen wat je doet. Ik ben al ruim 7 jaar niet in Nederland geweest, maar weet nog wel dat ik in sommige gelegenheden in Amersfoort 4.50 euro betaalde voor een glas bier.
   De prijs van je boodschappen hier vergelijken met de blaadjes in Nederland is evenzeer onzin. Als je buitenlands (Nederlands) hier wilt kopen betaal je de transportkosten van Nederland naar hier.
   Toen mijn vrouw in Nederland woonde betaalde ze 8.00 euro voor een simpele somtam in een thais restaurant. Maar ja dat was daar buitenlands (buitennissig) eten.

   Ik eet hier thais elke middag en dat kost mij 40 bath met gratis water. Ga eens in Nederland buiten de deur eten. Ik las van de week, dat je zelfs 50 euro cent moet betalen voor het opwarmen in een restaurant van een baby flesje.

   • h van hoorn zegt op

    Het is maar wat je behoeftes zijn qua eten.Uiteraard is westers eten kopen in supers duurder door de import van de artikelen.Ja we kijken de reclameblaadjes uit Nederland .zo blijven we een beetje op de hoogte van de prijzen en aanbod. Wij koken vrijwel altijd zelf om een beetje structuur in ons leven te houden.4,50 voor een biertje in Nederland?dat betaal niet eens in de longe van Seraton of Hilton. 4,50 voor een biertje betaal je niet eens op een terras in Amsterdam.Wij gaan met onze vrienden ook uit eten ,en gezellig erg zitten,maar we zien zeker wel dat het duurder is geworden.Ik kan me ook niet herinneren dat er onder aan de menu kaart ooit heeft gestaan dat extra procenten worden gerekend ,(blijkbaar een soort BTW.)Dat werd meestal in de fooi verwerkt.Dat houdt ons niet tegen, maar het is opvallend.Gezien op muur van beachroad?Vroeger vaak alleen Russen en Thais ,maar nu zijn het meer nationaliteiten.Het heel veel mensen zitten daar met drankjes, die oa gekocht zijn bij oa seven eleven.Gezien hoeveel terrasjes daar zowat uitgestorven zijn door de prijzen die mensen toch heel erg tegen is gaan vallen.Gezien dat de bars s,avonds vaak alleen bevolkt zijn met barlady,s.Een biertje kost ongerekend toch haast 2 en halve euro .Om maar niet te spreken van een mix,160-180 bath is toch heus nu meer als 4 euro.En laten we eerlijk zijn ,dat is toch echt wel heel erg veel voor Thailand.Ook in behoorlijke restaurants betaal je toch ook heel snel 1200 bath otw 34 euro voor een etentje,Buiten de drankjes die je neemt,en dat valt voor mensen ,die bv alleen hun vacantie door brengen in Pattaya ,echt wel veel geld.Maar voor westerse waren in de Supers zijn de prijzen door, de import, vaak veel te duur, vergeleken bij andere landen, waar men ook westerse waren verkoopt.Maar .O.k ,als men graag iedere dag thais eet, ben je inderdaad een habbekrats kwijt.En uiteraard een gratis glas water.

  • Dave zegt op

   Fantastisch goed geschreven en helemaal mee eens.

  • lung addie zegt op

   Ga eens in Belgikistan, te Knokke op de dijk, een biertje drinken, je zal snel weten hoeveel een 25cl en geen 33cl zoals hier je zal kosten. Je wil in een “paradijs” leven maar er blijkbaar niet voor betalen. Je wil buitenlandse producten kopen maar de invoer en het verre transport ervan niet betalen. Vraag me ook af in welke supermarkt in Thailand je gaat shoppen. Toen ik in Belgikistan met 100 Euro ging shoppen zag ik de bodem van mijn winkelkar aan de kassa…. hier in Thailand zie ik die bodem niet voor hetzelfde geld.
   Dat er heel veel winkels, bars ed te koop staan is doodeenvoudig door het feit dat er teveel zijn. Ik woon hier landelijk, de winkels moeten zeker niet leven van de omzet gemaakt door Farangs want dan hebben ze maar één klant: lung addie…. Eerst was er hier één winkel, die draaide goed…. toen kwam er een tweede, en een derde …. resultaat : na zes maand waren er reeds twee gesloten: er waren er gewoon teveel. Voor je een conclusie trekt, denk eerst even na en analyseer, je zal dan tot andere bevindingen komen.
   lung addie

   • h van hoorn zegt op

    Alleen al dat je Belgie Belgikistan noemt ,zegt voor ons al genoeg.Je vergeet dat de euro in de EU landen nog altijd een euro waarde heeft.Dat is niet meer zo in Thailand.Waarom denk je dat er verledenjaar 25% minder toeristen naar Thailand zijn gegaan?Ze zien in de EU landen ,waaronder Nederland ,ook hoe deze muntwaarde is gedaald.Op de Thaise TV wordt de schuld ,van het teruglopen van toerisme, toegeschreven door de onlusten die zijn geweest .Ach kom nou toch.Iedereen weet dat een toerist daar totaal geen last van had.Nou maakt dat de mannelijke lieden ,die naar Thailand gaan voor hun “verzetje”, niet zo veel uit.Gelezen dat nu veel meer Nederlanders ,en meerdere europeanen nu alleen met vacantie gaan in de EU.Ook dat de supers het niet van de farangs moet hebben?Neen? ga dan maar eens winkelen in oa Big c ,Frindship enz ,vrijwel alleen Farangs.Uiteraard ook Thaise ,maar die zijn meestal in gezelschap van hun “”farang””Of Thais die geen laag inkomen hebben.Ook gaan we uit.Komen we weleens in een bar met alleen “gezelschaps dames”Ook vinden wij Boystown heel gezellig.En betalen graag de prijs die gevraagd wordt voor eten en drankjes.Zijn in gesprek gekomen met zo wel de meisjes als jongens ,die hun geld moeten verdienen op een manier die uit armoede is ontstaan.Wat ons wel zeer boos maakte dat is ,De jongens en meisjes mogen alleen alcohol drinken als een farang dat aanbied.Dat levert het meeste op voor hun baas,Ze krijgen zelf 20 bath voor het aangeboden drankje.En een vergoeding van ong 200 Bath per lange werkdag,avond.Men kweekt alcoholisten en bekend dat men drugs en alcohol gebruik om dat leven te leiden.en om het vol te houden.Ook zo iets waar wij mee zitten uit menselijk oogpunt en medeleven.Waarom mogen deze mensen geen flesje limo nemen?IWij kotsen van de hele gang van zaken. door het uitbuiten van mensen die helemaal niet zo graag in dat leven zitten,maar pure armoede en onderhouden van familie .Gewoon werk kunnen krijgen? waar? bij wie?Het zal je kind ,vader,moeder maar zijn die zich uit armoede zo moet verkopen .Staan de liefhebbers van het Walhalla Thailand hier ook weleens bij stil?Een goede lezer zal nu wel begrijpen dat we onze zakken vol hebben door de gang van zaken die zich hier afspeelt,en daar Thailand blijft een prachtig land maar de omstandigheden zijn van dien aard dat we toch na 12 jaar daar genoeg van hebben.Wij willen graag overal meer voor betalen, maar dat moet wel bij de gewone Thais terecht komen ,vooral die in armoede moeten leven.Wij leveren finaciele bijdrage aan een familie .Weduwe met 4 kinderen die in het district Chang Rai leven.Leren kennen doordat een jonge man ontslagen werd in een hotel, omdat de Chinese eigenaar goedkopere Cambodiaanse krachten had genomen.De jonge man het geen geld om terug te gaan naar zijn familie, die hij met zijn belachelijke lage inkomen onderhield.We hebben hem thuis gebracht naar zijn dorpje.Geschrokken van de ellende waarin zijn familie leefde.Gezorgd dat het stukje grond wat ze hadden ongebouwd werd tot een kleine farm.Kippen.varkens, vissen enz gekocht en een simpel huisje laten bouwen.meubel.TV en laptop gegeven.Hebben vrijwel iedere dag contact.Er was al wat”pomlamai”op het stukje land.De dochter .een zeer inteligent meisje ,gezorgd dat ze naar Bangkok kon om te studeren en uiteraard wat geld om te leven, en kamer te betalen.Binnenkort afstudeerd als arts.Regelmatig gaan we de familie opzoeken en we weten .als we ons hoofd voorgoed neerleggen ,dat we toch hebben gezorgd dat in iedergeval een gezin uit de ellende is.Onze kinderen in Nederland hebben dat niet nodig.Wij blijven de familie ook financiel ondersteunen.zo dat ze uit kunnen bouwen en zo hun dorpsgenoten ook van wat werk kunnen voorzien,wat tevens al het geval is

    • Lung addie zegt op

     Moderator: niet alleen op elkaar reageren svp.

  • LOUISE zegt op

   Goedenmorgen H.

   Uuh, 100 euro boodschappen Nederland is maar een klein laagje in je kar hoor.
   Ben in Nederland nooit prijs bewust geweest, hier veel meer.
   En ja, als je import koopt, betaal je import prijzen.

   B.v. ik vind komijnenkaas heerlijk en die kopen wij bij Friendschip voor een belachelijke prijs, maar dat is een keuze die je maakt.
   100 euro, nu momenteel ruim 3400 baht.
   Wij betalen meer voor een hele komijnenkaas, maar nogmaals, een vrije keuze.

   Als men hier in een supermarket dit uitgeeft, dan ligt je kar behoorlijk gevuld.
   Als je hiervan de geimporteerde producten afhaald, houdt men aardig wat over van die 100 euro.

   Natuurlijk is alles duurder geworden, dat wil ik niet ontkennen, alleen wel appels met……etc..
   Ook wij zitten te hopen dat de euro wat meer bahtjes op gaat brengen, maar met deze regering??

   LOUISE

 10. Ronald van Veen zegt op

  Gevonden op http://www.daskapital.nl Onderzoek 20-01-2014
  Hoewel verarmd en behoeftig, zijn onze ouderen ernstig tevreden met hun leven. Dat blijkt uit het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek van het CBS. De statistici vragen Nederlanders hoe tevreden ze zijn met hun leven in het algemeen en de levensaspecten financiën, woning, woonomgeving, werk, vrije tijd en persoonlijke relaties in het bijzonder. In 2012 was gemiddeld 85% van de Nederlanders tevreden met het leven in het algemeen. Maar dat wil geenszins zeggen dat die 85% een plusje gaf met alle levensaspecten. ‘Slechts’ 70% van de Nederlanders is bijvoorbeeld tevreden met hun financiële situatie. Interessant zijn dus de mensen die overal tevreden over zijn. Dat zijn maar 44% van de Nederlanders. Maar als we die respondenten naar leeftijdsgroep uitsplitsen, zien we de onmiskenbare blijhoofden: de 65+’ers. Bijna 60% van hen is tevreden met alle levensaspecten. Er zal vast een psychologische factor van belang zijn – ouderen zijn wellicht tevreden met minder en net als laagopgeleiden zijn ze dik tevreden over de hoeveelheid vrije tijd – maar geld telt ook. Die 60% betekent namelijk dat op zijn allerminst een ruime meerderheid van de ouderen (zeer) tevreden is met hun financiën en hun woning. Dat is ook niet zo gek, want ongeveer 40% van de ouderen heeft een vermogen van 200K of meer, vaak door huizenbezit. Arme sloebers.

  • Bacchus zegt op

   Daar zijn ze weer, de bekende statistieken van deze keer het CBS. Veel mensen denken nog steeds dat al die onderzoeken objectief zijn. Dit fabel is door de Volkskrant al eens de kop ingedrukt. In december 2001 meldde de Volkskrant dat het kabinet-Kok sinds jaren ‘geheime peilingen’ liet uitvoeren rond moeilijke dossiers. De resultaten hiervan werden niet publiek gemaakt, maar (kennelijk) gebruikt door het kabinet om beleid eventueel bij te stellen of anders te presenteren. Kennis is immers macht. Zo is het ook mogelijk dat je een aantal jaren geleden uit onderzoeken geïnitieerd door onze Haagse bestuurders kon opmaken dat de Nederlanders in vergelijking met omringende landen minder arbeidsproductief waren wij teveel vrije dagen hadden en te vroeg met pensioen zouden gaan. Een week later komt Eurostat, het onderzoeksbureau van de EU, met een onderzoek waaruit blijkt dat de ons omringende landen veel meer vrije dagen hebben en nog eerder met pensioen gaan! Bij navraag over deze frappante omslag hulde iedereen in Den Haag zich in stilzwijgen!

   Kennelijk willen veel mensen niet begrijpen dat onderzoeken een bepaald doel dienen, namelijk beleid ondersteunen en meningen beïnvloeden. Kort gesteld: Zand in de ogen strooien!

   Om het ouderenbeleid van de huidige regering te ondersteunen, kwam er inderdaad uit onderzoek naar voren dat veel ouderen “rijk” zijn. Met andere woorden: Niet zeuren dat de AOW-ers harder worden aangepakt en pensioenen moeten worden gekort. Vervelende is echter dat die vermeende rijkdom inderdaad vaak in stenen zit waar men niets mee kan doen. Die rijkdom is wel weer leuk voor Vadertje Staat, want die plukt in de meeste gevallen meer dan 25% van die rijkdom bij overlijden. Ook hiermee is Nederland weer een uitschieter in Europa met op 2 na hoogste successierechten. Goh, wat zijn die oudjes toch gelukkig! Zouden ze bij dit soort onderzoeken ook die tienduizenden ouderen betrekken die worden verwaarloosd in verzorgingstehuizen?

 11. Fransamsterdam zegt op

  Een prijsparadijs is Thailand niet. Zeker niet voor iemand die in de supermarkt boodschappen gaat doen en thuis gaat koken. Een ei bij de 7-eleven komt op 7 Baht, 20 eurocent. Een banaan is even duur. Dat is op ongeveer hetzelfde niveau als in Nederland. Het wordt pas goedkoop door het lage arbeidsloon, dus als je de grondstoffen laat bewerken. Het eten in een niet al te prestigieus restaurant is nauwelijks duurder dan de ingrediënten. De kosten van het ‘gewone’ leven vallen tegen, die van het ‘luxe’ leven vallen mee.
  Op ‘toplocaties’ proberen de – veelal buitenlandse – uitbaters de winst te maximaliseren. Dat gebeurt overal in de wereld en daar hoef je natuurlijk niet, en zeker niet elke dag – aan mee te doen.

  • h van hoorn zegt op

   Wij zijn tevreden in Thailand en gaan alleen korte vacantie,s houden ,om niet alleen met skype familie te zien ,maar ook in het “echt”Nu zijn wij 12 jaar in Thailand, en dat er veel veranderd is is natuurlijk normaal.Dat is zeer zeker ook in Nederland.En thuis koken geef ook een regelmaat in het leven.Ook boodschappen doen.Wij geven ook heel graag geld uit,want zoals je weet ,in je laatste hemd zitten geen zakken.Wij zitten ook niet bij een farangclubje Nederlanders, maar liever met mensen die zo even aan komen waaien, bv uit Europa.en met expats die hier ook al een lange tijd verblijven.Wij zijn echt niet op de penning en betalen de prijs die voor waren worden gevraagd.Maar daarom mogen wij toch wel de klacht hebben dat het vaak onzinnige hoge prijzen zijn.die niets meer te maken hebben met import ,en die prijzen zijn uit de hand gelopen.Als daar de werknemers nu profijt van hadden .maar dat is niet zo.Men werkt voor een zeer laag loon en worden uitgebuit,oa met veel te lange werktijden.en veel te kort vrij of vacantie.Wat we willen eten kopen we, maar schrikken wel van de prijzen.Ook het ontslaan van Thaise werknemers om nog goedkopere krachten in dienst te nemen.bv Cambodianen of uit Birma, zit ons dwars ,omdat we dit in onze omgeving mee hebben gemaakt.Huilende Thaise mensen die van hun karig loon hun familie onderhielden en van de een op de andere dag op straat stonden.Je hoeft toch niet blind en doof te zijn als je hier,voor de thais, als zgn”rijke farang”je leven door brengt.We hebben het goed in Thailand maar dat hadden we ook in Nederland.Ook zitten we vaak te redeneren over de armoede die in nederland toe is geslagen ,maar altijd nog bv een uitkering al is die soms veel te laag .Ook de eenzaamheid,armoede en slecht zorg ,vooral onder de oudere senioren.Maar zo langzamerhand komen we tot de ontdekking dat we ons veel te veel aantrekken van de zeer slechte omstandigheden waarin toch veel Thais moeten leven.Mag wel na 12 jaar he?Wij leven niet voor de hand weg .De sociale omstandigheden waarin veel Thais moeten leven is erbarmelijk.En de farangs die alleen maar Thailand zien als leven als God in Frankrijk .Met bv eten voor 40 bath en een gratis glas water.Wij praten vaak over het toch maar vertrekken uit Thailand, en naar Spanje te gaan.Men zegt ons,O Spanje is zo duur.Maar daar zitten we niet mee.We zitten steeds meer met het niet zo,n leuk leven die veel Thais hebben door armoede.En daar kunnen we haast niet meer mee leven.Komt dat door de vele jaren die we hier doorbrengen?Wij willen niet meer zien dat mensen de vuilnisbakken leeg moeten halen om aan hun dagelijkse kostje te moeten komen.Ook niet meer hoe buitenlanders thaise mensen als minder zien dan “”zij”” .Daar hebben veel Russen de gewoonte van. Ook dat men staat te wachten op 2 bath terug ,als ze honderd bath geven en de prijs is 98 baht.Afdingen op prijsjes van bv 20 bath.En heel gelukkig zijn als ze er 2 bath vanaf hebben gekregen,Trouwens ,ook op de markt met Mederlanders mee gemaakt!!Een zeer goede thaise vriend van ons, met een zeer groot bedrijf ,heeft gezegd ,dat de euro met de tijd ,niet meer waard is in Thailand als de ouderwetse Nederlandse gulden en de oude Duitse mark.

 12. Leo Th. zegt op

  Nou Ton, allereerst de complimenten met je moeder, ze ziet er op haar 94ste nog patent uit. Daar hoef je je dus niet voor te schamen, kan je alleen maar je handen voor dicht knijpen. Er zijn maar weinig mensen in Thailand die deze leeftijd halen, laat staan dat ze er dan nog zo goed uitzien! Je grootste ergenis na terugkomst in Nederland schijnt het NOS-journaal te zijn, na 5 maanden BBC-world. Ja, in Nederland maken nu eenmaal veel mensen zich druk over de graaicultuur bij bankiers, maar dat is toch geen reden voor jou om het schaamrood naar je kaken te laten stijgen? Samson noem je een tuinkabouter, je bent het wel of niet met iemands politieke opvattingen eens maar daarom hoef je toch niet zo degenerende omschrijving van iemand te geven? Respect, juist voor iemand met wiens opvattingen je het niet eens bent, siert de mens. En ik denk dat je iets overdrijft bij je bewering dat je moeder tot de bedelstand is verheven; als je het nu had gehad over ouderen in Thailand, die een pensioen van 500 Bath per maand ontvangen, had ik het met je eens geweest! Je zegt dat je na terugkomst in Nederland geen enkel positief verhaal hebt kunnen waarnemen om te vervolgen met: “Hoe gaat ie Ton, leuk om weer thuis te zijn?” Nou, als je thuis net zo loopt te k*nkeren als op dit blog, vindt je omgeving het misschien helemaal niet zo leuk dat jij weer thuis bent. Overigens, in de beste families komt onenigheid voor maar dat is toch beslist niet alleen in Nederland. Wat dacht je van Thailand waar ik weet niet hoeveel vrouwen er alleen voor staan wat betreft de kosten en opvoeding van hun kinderen en waarvan de verwekker met de noorderzon vertrokken is en het begrip allimentatie niet voorkomt. Ton, landen, volkeren en culturen zijn niet met elkaar te vergelijken maar voor je eigen gerustmoed hoop ik dat je spoedig weer je draai in je geboorteland weet te vinden. Trouwens Ton, als ik in Thailand naar een supermarkt ga en “simpele” boodschappen haal, zoals wat fruit, melk, vlees, vis (200 gr. gerookte zalm, waar ik gek van ben), gebraden kip, chips, scheerschuim, een kratje bier, een flesje wijn, een stukje kaas, etc, dan red ik het echt niet met € 100,= (3450 Bath). In je omschrijving dat ik als westerling omval van chronische ontevredenheid kan ik mij beslist niet vinden! Weet niet wanneer jij weer terug gaat naar Thailand maar probeer ondertussen niet zelf een chronische ontevredenheid te ontwikkelen. Zelf ben ik uitermate tevreden, zowel in Thailand als in Nederland. En dankzij het simpele feit dat mijn wieg in Nederland stond ben ik in staat om regelmatig naar Thailand af te reizen.

 13. Louis49 zegt op

  Die hoge prijzen voor buitelandse producten komt echt niet door de invoer hoor,het zijn de buitensporige taksen die thailand heft ,klein voorbeeldje een mercedes c klasse omgerekend ong 1.600.000bath in belgie ,in thailand 3.800.000.denkt er nu echt iemand dat het 2milioen kost om een auto in te voeren ?waarvan denken julie dat thailand al die nieuwe infrastructuur bouwt,niet van de balasting want die betalen de meesten niet

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad Louis, die hoge prijs van een Europese auto in Thailand komt door de hoogte van de invoerrechten, soms tot 200%. Het prijsverschil komt dan toch door de invoer?

  • Lung addie zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 14. Chander zegt op

  Beste mensen,

  Het is terecht dat er nu veel geklaagd en gemopperd wordt om de financiën.

  Door het wanbeleid van “Brussel” en de Nederlandse regering (en ook andere Eurolanden) zijn (en worden nog steeds) de bankiers, commissarissen, directeuren, de zorg bobo’s, de top ambtenaren, de aandeelhouders (vooral bij de SHELL) flink gespekt.

  Dit gaat allemaal ten koste van de financieel zwakkere in onze maatschappij. Dus de rijken worden steeds meer rijker gemaakt en de armen worden naar de voedselbanken gedirigeerd.

  Het leven wordt dus duurder gemaakt (ook in onze Thaise paradijs), uitsluitend om onze dierbare elite gelukkiger te maken.

  Helaas behoren wij Nederlanders en Belgen tot de slapste volkeren in Europa. Wij kunnen flink mopperen, maar op de bühne te springen en keihard protesteren zijn wij nergens te bespeuren.

  Dus maar alles blijven slikken!

 15. Franky R. zegt op

  Quote van Chander:

  “Het leven wordt dus duurder gemaakt (ook in onze Thaise paradijs), uitsluitend om onze dierbare elite gelukkiger te maken”

  De kern van veel zaken, dus men kan wel naar ‘buitenlanders’ of werklozen.

  Het gaat hier niet eens om een wanbeeld, maar BEWUSTE keuzes van de EU-politiek. Knoop u dat maar in de oren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website