Allerlei

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
28 februari 2017

Moslima

Help in Songhkla een moslima uit Maleisië met het in de tuk tuk laden van haar zware koffer (sorry Geert). Twee dagen later verkas ik naar Hat Yai en komt in het hotel waar ik mijn intrek heb genomen een keurig geklede dame met uitgestoken hand naar mij toe. Kijk haar even heel verbouwereerd aan en kom na haar uitleg tot de conclusie dat het dezelfde dame is die ik met haar koffer eerder behulpzaam was. Na mijn complimenten omtrent haar modieuze kledij verschijnt een glimlach van oor tot oor. Wellicht is ze ver van huis even aan de regels van haar omgeving ontsnapt. Was het in Nederland in mijn jonge jaren nu echt zoveel anders?

Bangkok Airways

Vlieg van Hat Yai rond 9 uur in de ochtend voor een korte vlucht van nauwelijks een uurtje naar Phuket. Nooit eerder met deze maatschappij gevlogen. Keurig klein vliegtuig met aan elke zijde slechts twee zitplaatsen. Op deze heel korte vlucht krijgt iedereen een licht ontbijt voorgeschoteld. Volgende keer wellicht weer met Bangkok Air. Excellente service.

Drankje

Zit in mijn eentje op een terras en bestel een biertje. De serveerster kijkt mijn aan, steekt één vinger omhoog een vraagt “One?” Het overkomt mij regelmatig. Zouden ze mij in Thailand als alcohollist verslijten?

Wijntje

Bij 7-Eleven heeft men voor een zacht prijsje van 299 baht een voor de prijs heel acceptabele wijn in het beperkte assortiment. Staat veelal een beetje verscholen in het vak zonder prijsindicatie. Het betreft een rode Australische wijn van Berri Estates Bin 777; geïmporteerd door Siam Winery. De wijngaarden zijn in het zuiden van Australië gelegen in het rivierengebied tussen Berri en Glossop.

Creditcard

Creditcard, bankpas of de mogelijkheid om vanuit je thuisland geld over te maken maakt tegenwoordig deel uit van de vaste spullen wanneer je voor langere tijd op reis gaat. Lekker veilig gevoel. Toch moet je bij het gebruik van je creditcard steeds meer en meer alert zijn. Niet enkel alleen de mogelijkheden tot fraude maar ook het gehannes met de gehanteerde wisselkoers. Maak het regelmatig mee dat men een zeer ongunstige koers hanteert. Moet in het overigens zeer keurige Deevana Patong Resort & Spa op Phuket een rekening betalen; 17.629 baht om exact te zijn. Terwijl de koers bij elk willekeurig wisselkantoortje 36.5 bedraagt, hanteert Deevana 34.3159. Maar liefst vier cijfers achter de komma om blijkbaar van de uiterste nauwkeurigheid blijk te geven. Omgerekend € 513.46 hetgeen op de overal gehanteerde koers een verschil uitmaakt € 30.72 oftewel 6,36 %. Dus toch maar contant betaald.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Allerlei”

 1. Cornelis zegt op

  In reactie op je opmerking m.b.t. je creditcard: je hebt kennelijk met conversie ingestemd – of werd je dat niet gevraagd? Dat geeft altijd een ongunstige koers. Bij hotels wordt mij meestal gevraagd of ik conversie naar Euro’s wil en daar heb ik één keer ja opgezegd en dat was gelijk ook de laatste keer…………

 2. stevenl zegt op

  De bank rekent de koers, niet Deevana.

  Maar als ik dit beluister heb je Dynamic Currency Conversion (laten) gebruiken, waarbij je al direct de koers in Euro opkrijgt.

  Altijd weigeren, en alleen betalen in Thai Baht. Je had in plaats van contant betalen ook kunnen benadrukken dat je in baht met je cc wilt betalen.

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  Inderdaad zijn die Australische wijnen heel redelijk. In Thailand verkoopt men hoofdzakelijk Australische wijnen. Je kunt ze daar ook krijgen in wijnzakken van 3 of 5 liter. 5 liet al snel 800 tot 1000 baht. Voordeel van die aftapzakken is dat er geen lucht bij komt en ze langer lekker zijn. Of het “zachte” prijzen zijn betwijfel ik. Voor een paar euro koop ik bij Lidl of Albert Heyn hier wijn van gelijke kwaliteit of beter.

 4. Leo Th. zegt op

  Inderdaad, nooit conversie naar Euro’s laten toepassen. Ook o.a. in het Bangkok-Pattaya Hospital vragen zij bij een creditcardbetaling altijd of je in TBH of Euro wil betalen. Contant betalen blijft uiteraard het voordeligst qua gehanteerde wisselkoers. Bij steeds meer ATM’s wordt bij pinnen ook voorgesteld om gebruik te maken van conversie naar Euro’s. Niet accepteren, scheelt je al gauw 5%. Zeer herkenbaar voor mij is de vraag van een ober/serveerster of je, terwijl je alleen bent, maar één biertje, wijntje of ander drankje wilt bestellen. Als ik dan, vanzelfsprekend altijd vergezeld van een lach, reageer door te zeggen ‘ja,
  volgens mij ben ik alleen’ of ‘als ik er nog eentje wil dan roep ik je wel’, krijg ik toch vaak een verbaasd gezicht te zien. De qua smaak acceptabele rode wijn, Bin 777, bij 7/11 is voor Thaise normen goedkoop te noemen maar toch nog altijd ruim € 8,=. Maar ja, inmiddels weten wij allemaal dat de alcohol accijns in Thailand exorbitant hoog is, ook een in Thailand gebrouwd flesje bier kost in de winkel aanzienlijk meer dan wat wij in de Lage Landen zijn gewend. Wens Joseph nog veel plezierige reizen!

  • jo de vrede zegt op

   De wijn “in zak” is prima en kost omgerekend per fles (6,66 flessen in 5 ltr) slechts 135 baht.Dat is voor Thailand zeer goedkoop: plm. 3,70 euro.

 5. Miek Schenk zegt op

  Sorry geen antwoord op je directe vraag maar zijdelings wel. De 1e jaren (vanaf 2000) geen wijn te verkrijgen, de laatste 3 jaar Mont Clair, ik meen een Australische wijn, lijkt op Chardonnay en is goed betaalbaar.!

  Verkrijgbaar bii de 7/11 en Family Markets!

  De laatste nacht in Bangkok Amari Riverside dachten we, we doen eens gek en bestelden een flesje Prosecco!
  Bleek exact hetzelfde merk wat wij hier bij de Aldi kopen voor 4,09 euro.. stond er 30 euro op de bon! 😀

 6. Jan S zegt op

  De kosten voor creditcard gebruik is toch 3 % ? Daarna de vaak ongunstige wissel koers.

  • Erik zegt op

   Wanneer betaal ik rente?
   In principe betaalt u nooit rente met een creditcard, tenzij u kiest voor gespreid terugbetalen.

   Met een creditcard ontvangt u gratis tot 30 dagen uitstel van betaling. Dit kost u verder niets en heeft ook geen nadelen.
   Aan het einde van iedere maand ontvangt u een rekeningoverzicht van al uw betalingen. Als u deze volledig terugbetaalt, wordt er nooit rente in rekening gebracht.
   U kunt ook kiezen om de rekeningen niet volledig terug te betalen, maar gespreid over een aantal maanden. Als u hiervoor kiest, dan betaalt u wel rente. De rente wordt berekend over het saldo dat u nog open heeft staan. De aflossing gaat vaak in gelijke termijnen van bijvoorbeeld 50 euro. In dit termijnbedrag is de rente verrekend.
   Erik

   • Stevenl zegt op

    Ik denk dat Jan verwijst naar de 3℅ die de verkoper vaak in rekening brengt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website