De Wat Arun, de Tempel van de Dageraad, is een echte blikvanger in Bangkok. De 82 meter hoge ‘prang’ zorgt ervoor dat je deze bijzondere tempel aan de Chao Phraya rivier niet kan missen.

Wat Arun is een boeddhistisch tempelcomplex, vernoemd naar de god Aruna (god van de dageraad). Het complex werd gebouwd onder Rama I en Rama II. De Wat Arun heeft een centrale grote pagode (prang) die 79 meter hoog is, gebouwd volgens de Khmer-architectuur. Daaromheen staan nog vier kleinere pagodes en vier mondops. Het tempelcomplex van Wat Arun is geheel bekleed met scherven Chinees porselein. Het porselein werd door toenmalige koning Rama 1 bij de handel van o.a. specerijen als ballast vanuit China meegevoerd. Hij heeft uiteindelijk zijn tempel laten versieren.

Geschiedenis en betekenis – De tempel dateert uit de Ayutthaya-periode en heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties en wijzigingen ondergaan. De volledige naam van de tempel is Wat Arun Ratchawararam Ratchawaramahawihan. “Wat” betekent tempel in het Thai, en “Arun” betekent ochtend of dageraad, wat verwijst naar de Hindoegod Aruna, de god van de dageraad.

Architectuur – Wat Arun staat vooral bekend om zijn centrale prang (Khmer-stijl toren), die wordt omringd door vier kleinere torens. Deze prangs zijn rijkelijk versierd met bloemmotieven gemaakt van kleurrijk porselein en schelpen. Het is mogelijk om een steile trap te beklimmen om een panoramisch uitzicht over de Chao Phraya-rivier en de omliggende gebieden van Bangkok te krijgen.

Locatie – Wat Arun is gelegen aan de westelijke oever van de Chao Phraya-rivier, tegenover Wat Pho (Tempel van de Liggende Boeddha). Er zijn veerboten beschikbaar die toeristen van de ene naar de andere kant van de rivier brengen, waardoor het gemakkelijk is beide tempels op één dag te bezoeken.

Cultureel en religieus belang – Naast het feit dat het een populaire toeristische attractie is, blijft Wat Arun een belangrijke religieuze plek voor boeddhisten in Thailand. Veel locals en toeristen komen hier om te bidden en eer te betuigen aan Boeddha.

Tips voor Bezoekers

  • Het is raadzaam om respectvolle kleding te dragen bij het bezoeken van Wat Arun, zoals bedekte schouders en knieën.
  • Probeer de tempel vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken om de hitte en drukte te vermijden.
  • Het zicht op Wat Arun tijdens zonsondergang, met de prangs die oplichten tegen de avondlucht, is een geliefd beeld en biedt een prachtige fotomogelijkheid.

Meer informatie Wat Arun

  • Wat Arun is dagelijks geopend van 08.30 – 18.00 uur.
  • Bedekkende kleding is eventueel te huur.
  • Wat Arun staat aan de westelijke oever van de Chao Phraya Rivier en is makkelijk bereikbaar per boot. Een kaartje van pier N13 (Banglamphu/Tha Phra Arthit) naar pier N8 (Tha Tien) kost 15 baht p.p. Vanaf Tha Tien vertrekt er om de zoveel minuten een ferry die je voor naar de overkant van de rivier brengt.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website