Wat U Mong – happycreator / Shutterstock.com

Vandaag heb ik weer trek in cultuur. Ik kom al ruim twintig jaar in Chiang Mai, maar vind in mijn reisgids toch nog namen van enkele tempels, die ik nog nooit gezien heb.

Eerst de Wat U Mong (de tunnel tempel). Onder het plateau, waarop de Chedi staat, zijn een aantal tunnels. Volgens de boekjes met woudschilderingen bedekt, maar daarvan kan ik niets ontdekken. De koning van Chiang Mai had in de zestiende eeuw deze tunnels laten beschilderen om een befaamd monnik, die van boswandelingen hield, te strikken. In de tuin een beeld van een zeer magere Boeddha: de vastende Boeddha. Veel mooier dan die vette Chinese Boeddha’s. Verder liggen hier en daar Boeddhakoppen in het gras.

Wat Suan Dork.

Vervolgens naar de Wat Suan Dork. Geen bloementuin, zoals de naam suggereert, maar wel een gezellige begraafplaats met allemaal kleine chedis. In het hoofdgebouw een geweldige staande en zittende Boeddha. Ook een vriendelijke mevrouw die etsen maakt. Ik koop een serie van vier, die met elkaar een geheel vormen. Prijs zevenhonderd Baht, niet ingelijst.

Wat Chet Yot

Tenslotte naar de Wat Chet Yot, vlakbij het Nationaal Museum. Het hoofdgebouw met zeven chedi-achtige torens heeft mooi, maar grotendeels vergaan, beeldhouwwerk tegen zijn wanden. In een impuls neem ik de moeite erom heen te lopen. Aan de achterkant zijn alle beelden bijna nog gaaf. Prachtig. Waarom staat dit in geen enkele gids? Honderd keer mooier dan de Doi Suthep, die iedereen moet zien. Ik voel me gelukkig.

5 reacties op “Enkele tempels in Chiang Mai”

 1. Jef Van Camp zegt op

  Inderdaad alle 3 meer dan de moeite waard om te bezoeken.
  Trouwens: Wat Chet (of Jet) Yot staat toch wel minstens in één reisgids : de Lonely Planet Thailand 15 editie (juli 2014) op pagina 246.

 2. BertH zegt op

  En dan nog de silvertemple wsarvan ik de naam zo niet meer weet. Ongeveer halverwege in de straat van de zaterdagmarkt aan de rechterkant een zijstraatje in. Er wordt hier nog steeds aan gewerk wat je ook kunt bekijken. Als je voor de gewone grote tempel staat links achteraf

  • Fon zegt op

   De zilvertempel heet Wat Sri Suphan. Zeker een bezoek waard.

 3. Frank Kramer zegt op

  wanneer u in Wat U Mong de tunnels uitkomt ziet u op ongeveer 40 meter een display met een reproductie van hoe de nog te restaureren beschilderingen van de tunnels rt uit zagen. Bijzonder fraai overigens.

 4. Menno zegt op

  Wat fav tempel is what Pa lat/lad. Vooral om er te komen via de “Monk’s trail”. Aanrader als je een combinatie wil van een mooie wandeling de berg op, mooi artistiek tempel complex.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website