Vraagsteller: JosNT

Ik ben Belg, uitgeschreven in België en al 7 jaar permanent woonachtig in Thailand (retirement visum). Gisteren ontving ik een brief van mijn Belgische bank (bpost bank NV) waarbij ik verzocht wordt om een document in te vullen en te verklaren wat mijn fiscaal woonland is. In die brief neemt de bank al aan dat dit THAILAND is omdat:

• ik hier een permanent woonadres heb;
• geen Belgisch telefoonnummer meer heb maar wel een Thais;
• een doorlopende overschrijvingsorder heb waarbij ik maandelijks een vast bedrag overmaak naar mijn Thaise bankrekening.

Ik kan hierin meegaan, maar begin nu toch te twijfelen of dit niet België is, en wel om volgende redenen:
• Als gewezen ambtenaar geniet ik van een overheidspensioen dat volledig belast wordt in België en mijn enige bron van inkomsten is. Hiervan maak ik maandelijks een vast bedrag over dat volstaat om mijn inkomsten te rechtvaardigen voor de immigratie in Thailand (jaarverlenging);
• Ik heb geen inkomsten in Thailand en dus ook geen TIN nummer;
• België heeft met Thailand jaren geleden al een verdrag afgesloten tot vermijden van dubbele belasting en waarbij bepaald werd dat belastingen enkel afgehouden worden in de bronstaat (hier België dus).

Kan iemand van de lezers mij inlichten wat mijn fiscale woonstaat is: Thailand of België?. De in te vullen verklaring is bovendien erg verwarrend omdat er ook staat: “Gelieve ALLE landen op de lijsten, met inbegrip van België in voorkomend geval, waarin u als fiscaal inwoner wordt beschouwd”.

Met dank,

PS. Bpost bank NV wordt nog deze maand overgenomen door BNP Paribas Fortis maar dat doet hier niets terzake.


Reactie Lung Addie

Daar de banken nu verplicht zijn bepaalde informatie te verschaffen aan te Belgische Belastingdienst hebben ze U deze brief gestuurd.

Ook al bent U uitgeschreven in Belgie en permanent wonend in Thailand,

Uw fiscaal land is en blijft Belgie.

Dus U beantwoord deze brief met: BELGIE.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website