Op 15 augustus zal in Kanchanaburi en het nabijgelegen Chunkai de jaarlijkse herdenking plaatsvinden van de slachtoffers van de aanleg van de Birmaspoorlijn, waaronder bijna 3000 Nederlandse krijgsgevangen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de Koninklijke Marine. Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 – nu 70 jaar geleden – kwam ook een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Azië.

De aanleg van de Birmaspoorlijn kostte het leven aan rond 15.000 krijgsgevangenen. Gemiddeld stierven per dag 75 krijgsgevangenen aan uitputting, ziekte en ondervoeding, waaronder 7.000 Britten, 4.500 Australiërs, bijna 3000 Nederlanders en 131 Amerikanen. Ook stierven er ongeveer 100.000 Thaise, Indonesische, Birmaanse, en Maleisische dwangarbeiders.

De Nederlandse ambassade organiseert, in samenwerking met de Nederlandse Verenigingen in Thailand, op 15 augustus vervoer vanaf & naar Bangkok voor de herdenkingen in Kanchanaburi en Chunkai, die waarschijnlijk in de late ochtend zullen plaatsvinden. De ambassade meldt dat Faber Vlaggen (Thailand) 3000 Nederlandse vlaggen ter beschikking stelt voor de graven van de Nederlandse slachtoffers. Namens de Nederlandse Verenigingen zal een krans worden gelegd. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname vanaf & naar Bangkok. Een exact programma volgt later. Iedereen is welkom.

Vervoer van Pattaya naar Bangkok v.v. wordt geregeld door onze vereniging. De kosten daarvan zullen nader bekend worden gemaakt (mogelijk draagt onze vereniging deze), evenals de vertrektijd en de vermoedelijke terugkeer in Pattaya. In verband met de reistijden wordt het in elk geval een heel vroege start in Pattaya.

Belangstellenden kunnen zich nu al opgeven bij webmaster@nvtpattaya.org.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Agenda: Herdenking slachtoffers Birmaspoorlijn”

  1. Hans Bos zegt op

    De Nederlandse Vereniging Hua Hin en Cha Am organiseert ook een busreis naar de herdenking in Kanchanaburi, inclusief dodenspoorweg en lunch. Via een mail probeert de vereniging de belangstelling te peilen. Op basis van omvang van deelname wordt de kostprijs vastgesteld. Opgeven kan bij hansjbos@gmail.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website