Gewone Thai worstelt na overstromingen

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
19 maart 2012

2,23 miljard baht kost de 77 km lange vloedwal om Rojana Industrial Park; 728 miljoen en 700 miljoen baht zijn gereserveerd voor de aanleg van vloedwallen om de industrieterreinen Bang Pa-in en Navanakorn, maar de gewone Thai die bijna alles is kwijtgeraakt in de overstromingen van vorig jaar krijgt een schamele 5.000 baht aan compensatie.

Kleine zelfstandigen, arbeiders, keuterboertjes proberen de draad weer op te pakken, maar gemakkelijk is het niet.

– Het huis van Amporn Champathong in het district Khlong Luang (Pathum Thani) stond 2 maanden onder water. Ze heeft een klein inkomen met het kopen, sorteren en verkopen van recyclebare artikelen, maar tijdens de overstromingen lag het werk stil. Het water hield huis in haar woninkje en al het meubilair moest vervangen worden. De 5.000 baht dekt die uitgaven bij lange na niet.

De bewoners van de buurt waar ze woont, zijn nog boos dat de autoriteiten zonder hen te raadplegen een wal van grote zandzakken aanlegden, waardoor het water in hun buurt steeg. Voor sommige bewoners zat er niets anders op dan te kamperen op de nabijgelegen brug.

– Kulkaew Klaewkla in het district Bang Kae (Bangkok) is ook een kleine zelfstandige. Ze graveert en decoreert horens, die in cadeauwinkels worden verkocht, maar ook bij haar lag het werk tijdens de overstromingen stil. Het water bereikte een hoogte van twee tot drie meter, waardoor ze alles kwijtraakte: motorfiets, gereedschap en de horens die nog niet klaar waren. Nu heeft ze er een baantje bijgenomen met het verkopen van eten op de ochtendmarkt om wat extra inkomsten te genereren voor het gezin. Dat is hard nodig, want het spaargeld is opgesoupeerd en ze zit diep in de schulden.

‘We got 5.000 baht, while the industrial sector got so much attention from the government. Why not us small producers, who also contribute to the economy?’

– Arbeiders met een vaste baan zijn niet veel beter af. Volgens het ministerie van Werkgelegenheid hebben 51.056 arbeiders van 132 fabrieken hun baan verloren en 163.712 arbeiders wachten nog steeds op heropening van hun bedrijf. Slechts weinig arbeiders, die op non-actief werden gesteld, ontvingen tijdens de overstromingen 50 tot 75 procent van hun salaris.

Velen konden het ministerie van Werkgelegenheid niet bereiken, waardoor ze geen aanvraag konden indienen voor een werkloosheidsuitkering. En sommigen verloren hun aanspraak op de regelingen van het Social Security Fund omdat er te weinig geld voor betaling van de SSF-premie op hun bankrekening stond. Vakbondsvrouw Sripai Nonsee vindt dat er met twee maten wordt gemeten, want werkgevers worden niet beboet wanneer ze de premie niet afdragen die ze van het loon van hun arbeiders inhouden.

– En zijn er nog de boeren. Naar schatting 1,19 miljoen boeren hebben nog geen cent gezien van de beloofde vergoeding voor hun verloren oogst. Maar de industrie wordt in de watten gelegd, want investeerders zouden eens Thailand de rug toekeren.

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 18 maart 2012)

6 reacties op “Gewone Thai worstelt na overstromingen”

 1. Frank zegt op

  Dat is natuurlijk allemaal heel triest maar er liggen natuurlijk ook eigen oorzaken op de achtergrond.
  Ik ken weinig zelfstandigen die enige vorm van belasting en/of btw afdragen.
  Gevolg: Je kunt ook nergens recht op hebben. 5000 Bath is natuurlijk veel te weining maar als hier bij een overstroming mijn kelder onderloopt met daarin mijn schildersatelier of dergelijke is ondergebracht,staat onze regering ook niet meteen klaar met een zak met geld. Wateroverlast door natuur elementen? Sorry zegt de verzekering: Is niet gedekt.

  Bij ons in de straat in Naklua zijn zo’n 35 winkeltjes/stalletjes aanwezig. Ik heb dat eens gevraagd: Alleen de Familymarkt, een paar kapsalons en een groter restaurant betalen belasting. Vorm van AOW? natuurlijk niet, niemand wenst te betalen voor later.
  En is er wat geld over dan voor de aankoop en afbetaling van een scooter,auto of nieuwste telefoon. Jammer,wat dat betreft een arme financieele cultuur.
  Voor de rest vind ik het een prachtig volk hoor….

  Frank

  • Dick van der Lugt zegt op

   Informeer eens naar verzekeringen die ze afsluiten. Ik heb mijn schoonfamilie verzekeringen zien afsluiten, maar de details weet ik niet. Het zijn geen levensverzekeringen; ze betalen na een bepaalde periode uit.

   De vergelijking met Nederland vind ik niet toepasbaar. In Nederland voeren de meeste mensen niet dagelijks een strijd om het bestaan.

   Dit artikel wil de aandacht vestigen op de discrepantie tussen de aandacht voor de industrie van de overheid en die voor de ‘gewone’ man. Daarin is het volgens mij wel geslaagd door 2 kleine zelfstandigen als voorbeeld te nemen.

 2. Henk zegt op

  Wij hebben in Chon Buri appartementen en moeten wel degelijk jaarlijks 35000 Bath aan belasting betalen .Dit gebeurt in 3 maanden .te weten 1 febr
  1maart en op 1 april .ben je er op die dag niet geweest heb je de 2e een telefoontje waarom je nog niet betaald hebt .

 3. teun zegt op

  Verzekeren is hier inderdaad iets wat laag op de prioriteitenlijst staat. Ziektekostenverzekering bijvoorbeeld wordt ook niet of nauwelijks aan gedaan. Toen ik mijn bank liet weten een ziektekostenverzekering te hebben, was de reactie “dat is toch zonde van je premie als je in dat jaar geen gebruik maakt van ziekenhuis en/of arts”. Men vond het hoogst onverstandig en stelde voor, dat een levensverzekering beter was geweest. Want die betaalt na x-jaar (of eerder als je voor afloopdatum overlijdt) uit.
  Dat dit 2 totaal verschillende zaken zijn, is niet uit te leggen. Totdat ze zelf in het ziekenhuis belanden zonder verzekering……..
  Maar voor de gewone Thai moet er inderdaad een auto, een scooter, een Karaoke-set, een dure telefoon, een I-pad etc komen. En als het geld er niet ivoor is dan is er altijd nog wel een financieringsclub te vinden, die tegen 20 % + per jaar wil financieren.

 4. Bacchus zegt op

  De gewone man wordt inderdaad weer aan zijn lot overgelaten. Die 5.000 baht is al een fooi, maar kennelijk is het soms ook nog te moeilijk om tot uitkering over te gaan. Ik ken gevallen die nog steeds op deze geweldige compensatie zitten te wachten.

  De boeren is 2.000 baht per rai toegezegd, maar ook hier viel de uitbetaling tegen. Waarschijnlijk zat er te weinig geld in het fonds of is er wat aan de bekende strijkstok blijven hangen want de boeren kregen (gemiddeld) slechts 1/3 deel (per 3 rai werd 1 rai gecompenseerd) van hun schade gecompenseerd. Ter info, normaal levert 1 rai rijstveld de boer ongeveer 5.000 baht per oogst op. De toegezegde 2.000 baht is dan ook nauwelijks een compensatie te noemen, helemaal nu de schade ook nog eens deels wordt gecompenseerd. Voor veel boeren betekent dit dus weer op het bekende houtje bijten.

 5. M.C.Veen zegt op

  Ik hoop dat ik niet, hier alleen, de problemen van heel de wereld in deze bootschap zie. De belangen van de mens (jij en ik) komen altijd op de 2e plaats en dat is diep triest. Thailand is helemaal geen arm lannd. De verschillen zijn velen malen groter dan in Nederland. En als je hier een “underdog” bent krijg je nog minder hulp of nog klappen na lijkt het wel soms. een rijke boer zullen ze eerder helpen dan een arme.

  Geld inzamelen komt maar half aan of bij een selectie, het is gewoon een puinhoop in het land waar ik ook van ben gaan houden.

  Ik vind het goed dat dit gepubliceerd is maar sorry, ik wist gelijk al wie dit ging betalen namelijk de onder en midden moot. Beloofde minimum lonen komen weer niet, protesten komen terug, valse politiek, de rijken worden rijker hoe de beurzen ook crashen. En de armen betalen zelfs voor de rijken zie je hier als ze niet krijgen waar ze recht op hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website