Visum Thailand: Onder welke voorwaarden kan ik een visum krijgen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
29 maart 2016

Beste redactie,

Ik wil nadat ik op 12 augustus 2016 mijn pensioen ga ontvangen, naar Thailand immigreren. Ik heb dan geen 400.000 en natuurlijk geen 800.000 THB op een Thaise rekening staan omdat ik altijd mijn in Thailand wonende kinderen financieel heb ondersteunt.

Mijn pensioen bedraagt rond de 45.000 THB per maand inclusief de 8% vakantiegeld. Ik heb ooit eerder alles bij elkaar 10 jaar in Thailand verbleven en was in Nederland uitgeschreven, daarom wordt er 20% op mijn pensioen gekort en houdt ik 45.000 THB over. Ik ben in Thailand gehuwd geweest (1991) en gescheiden (2001) in Thailand en in Nederland geverifieerd.

Ik heb 3 kinderen met die Thaise en ik kreeg de kinderen toegewezen, 2 dochters geboren op 13-10-1991 en 12-10 -1996 en 1 zoon geboren op 01-04-1995. Ze zijn samen bij mij opgegroeid. Ze hebben een Thaise ID-card en Nederlandse Nationaliteit. De twee dochters zijn ongehuwd maar hebben wel in Thailand geboren kinderen. De oudste dochter woont samen en haar zoon heeft onze familie naam en is 5 jaar oud.

Ik verblijf vanaf juli in Nederland en heb een Bijstandsuitkering tot ik mijn pensioen ga ontvangen. Mijn zoon is naar Nederland gekomen en wil mijn huurwoning overnemen en in Nederland studeren. Hij wordt binnenkort 21 en wordt dan met mij ” voordeurdeler”. Hij gaat in het nieuwe schooljaar een MBO opleiding volgen en zal een Studiebeurs krijgen en dus financieel onafhankelijk.

Ik heb een Thaise vriendin van 50 jaar oud die 3 jaar geleden is gescheiden. Ze heeft een eigen huis en grond in de omgeving van Khon Kean. Ze is zelfstandig ondernemer. Haar kinderen van 26 en 28 leven zelfstandig. Wij hebben het plan om te trouwen als ik in Thailand ben. Ze kunnen eventueel voor mij garant staan.

Ik ga mij na 12 augustus in Nederland “uitschrijven” en zou graag een 1 jaar visum voor Thailand willen hebben. Is dat mogelijk en onder welke voorwaarden? In het verleden heb ik altijd een Non-Immigrant visum aangevraagd gehad en vroeg daarna een 1 jaar visum op Penang in Maleisië aan waar ik met de geboorte aktes van mijn kinderen, zonder inkomsten verklaring vrij gemakkelijk een Multiple Entry 1 jaar visum kon krijgen. Maar ik woon nu in Venlo wat vrij ver van Den Haag en Amsterdam is en ik heb geen vervoer. Wat kan ik het beste doen? En kan het zonder dat ik er persoonlijk naar toe ga?

Groet,

Reis


Beste Rien,

Wel een heel verhaal.

 1. Het vervoersprobleem.

Naar Amsterdam of Den Haag is inderdaad een tijdrovende reis vanuit Venlo. Het aanvragen per post kan niet meer, maar je kan nadien je paspoort wel terug laten opsturen naar je adres.  Je hoeft de reis dan toch maar eenmaal te maken.

www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen

“Visumaanvraag per aangetekende post. Het is niet meer mogelijk om uw visumaanvraag per post of aangetekende post aan te vragen.U dient uw visumaanvraag op het Royal Thai Honorary Consulate General, Herengracht 444, 1017 BZ te Amsterdam aan te vragen. Het is wel mogelijk om uw paspoort met daarin het visum aangetekend retour laten sturen naar een adres in Nederland , de kosten hiervoor zijn 10,- euro We versturen alleen op woensdag en vrijdag aangetekende post.”

Een derde inschakelen is ook altijd een mogelijkheid.

“Het is mogelijk dat u door derden een visum voor Thailand laat aanvragen. Bij het aanvragen van een visum en/of bij ophalen van het paspoort met visum door derden, dient deze persoon een kopie van zijn ID-kaart van zichzelf bij zich te hebben met daarop bijgeschreven dat deze persoon gemachtigd is om uw paspoort op te halen. De machtiging dient voorzien te zijn van uw naam en handtekening.”

En kantoor inschakelen kan natuurlijk ook. Zelf heb ik daar helemaal geen ervaring mee, en ook geen idee van wat de kosten zijn. Ik zie dat het o.a. via de ANWB kan, maar ik vermoed dat er wel meer zijn.  Even zoeken op internet. www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/visum-aanvragen/thailand

Anders is misschien Essen (Duitsland) wel een oplossing.  Venlo ligt daar niet zo ver vanaf dacht ik, maar als je zelf geen vervoer hebt zal alles wel te ver liggen vermoed ik. Ik geef je in ieder geval de gegevens van het Thaise Consulaat in Essen mee.

Rüttenscheider Str. 199/ Eingang Herthastraße
45131 Essen
Tel.: 0201 95979334
Fax: 0201 95979445
Homepage: www.thai-konsulat-nrw.de

Öffnungszeiten: Montags bis Freitags von 09:00 – 12:00 Uhr
Freitags von 14:00 – 17:00 Uhr

 1. Je visum aanvragen

Je bent alleenstaande en binnenkort ben je gepensioneerd (alvast dan 50+).  Dan kom je in aanmerking voor een Non-immigrant “O” op basis van “Retirement”.  Financieel is 600 Euro dan al voldoende als inkomen. Eigenlijk zou je ook het visum moeten kunnen bekomen, net zoals in Penang,  met de geboorteakte van je Thaise kinderen.  Bezoek familie heeft dit dan als reden.  Je kan kiezen voor een Single of Multiple entry. Het eenvoudigste en goedkoopste zou zijn om een Single entry te vragen, en vervolgens in Thailand een jaarverlenging aan te vragen, maar dan moet je wel aan o.a. de financiële eisen van die jaarverlenging voldoen.  Dat zou in jouw geval wel eens een probleem kunnen worden zolang je niet getrouwd bent.

Je kan natuurlijk ook gewoon op een Non-immigrant “O” Multiple entry in Thailand verblijven. Dat ken je al uit het verleden. Een Multiple entry kan je dan nadien ook altijd verlengen wanneer het je beter past.  Normaal zal je dan wel eerst je volledig visum moeten opgebruiken, d.w.z. dat je pas een verlenging zou kan  aanvragen wanneer het niet meer mogelijk is om met dat visum een binnenkomst te bekomen.

Opmerking en onder voorbehoud – Ik heb onlangs gelezen dat je een verlenging zou kunnen bekomen op het einde van gelijk welke 90 dagen periode m.a.w. je zou niet meer moeten wachten tot je visum volledig opgebruikt is. Ik weet niet of dit overal wel kan.  Misschien is het afhankelijk van het immigratiekantoor waar je de aanvraag gaat indienen.

Benodigdheden voor een Non-Immigrant type O (other), single en mulitple entries.

http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visa-service/visum-aanvragen

U dient 50 jaar of ouder te zijn om in aanmerking te komen voor dit visum.

De volgende formulieren/documenten zijn hiervoor benodigd;

 • Uw paspoort
 • kopie van uw paspoort
 • kopie van de vliegticket/vluchtgegevens
 • 2 recente gelijkende pasfoto’s
 • volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier
 • kopie van uw recente ( laatste 2 maanden ) inkomstengegevens op naam en met een positief saldo, geen jaaropgave (minimaal € 600,- per maand per persoon aan inkomsten of €20.000 op een spaarrekening
 • Kosten voor een single entry zijn € 60,- per persoon en voor een multiple entry €150,- per persoon (alleen contante betaling mogelijk).

Financieel overzicht 
Dit overzicht moet aantonen dat U over voldoende middelen beschikt om geen financiële problemen te krijgen gedurende uw verblijf in Thailand.
Aanvaard:
– bankafschrift met uw naam, huidig saldo en inkomen
Niet aanvaard:
– jaaropgave
– alleen bij- en afschrijving
– bankafschrift zonder naam
– bankafschrift zonder huidig saldo
– bank afschrift met zwarte strepen

 1. In Thailand

Zoals reeds eerder gezegd kan je ook gewoon in Thailand op een Non-immigrant “O” Multiple entry verblijven. Dat ken je uit het verleden, en dat kan je nu ook blijven doen indien je dat wil. Wil je echter van die borderruns af, kan je ook een jaarverlenging vragen in Thailand.  In dat geval sta je natuurlijk voor het probleem van het inkomen of het bankbedrag.

 • Indien je niet getrouwd bent zal je 65 000 Baht inkomen, of 800 000 Baht op een bankrekening, of een combinatie van beide met een totaal van 800 000 Baht op jaarbasis moeten bewijzen. Indien 65 000 Baht inkomen of 800 000 Baht bankrekening onbereikbaar zijn, kan de combinatie misschien een oplossing zijn.  Jezegt 45 000 Baht maandelijks inkomen te hebben.  Dat wil dan zeggen 45 000 Baht x 12 = 540 000 Baht als inkomen. Dan dien je nog minstens 260 000 Baht op de bank te hebben om aan die 800 000 Baht te komen.
 • Bent je getrouwd dan dien je een bankrekening van 400 000 Baht te hebben, of een inkomen van 40 000 Baht. 400 000 Baht heb je blijkbaar niet, maar met uw 45 000 Baht voldoe je wel aan de eisen. Vermits je toch van plan bent om te trouwen, is dit een oplossing om een jaarverlenging te bekomen.

Wat garant staan betreft. Voor zover ik weet kan niemand garant staan voor jou.  Je moet zelf een inkomen/bankrekening bewijzen. Staat je adres bij je kinderen, dan zal misschien 45 000 Baht voldoende zijn(zelfde als wanneer gehuwd bent).  Ik kan dat echter niet garanderen, want sterk afhankelijk hoe immigratie ertegenaan kijkt.

In het Dossier Thailand kan je lezen wat je allemaal (buiten het financiële) nog nodig hebt om een jaarverlenging te bekomen.

www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-18-februari-2016.pdf  zie vanaf blz 35 voor jaarverlenging als “Retired” en gehuwde.

Ik stuur u alvast ook de laatste versie mee in een bijlage.

Succes.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website