Beste redactie,

Een vriend van mij (43 jaar) woont inmiddels ruim 5 jaar in Thailand. Hij werkt niet in Thailand, maar heeft nog inkomsten uit Nederland om een redelijk, maar niet luxe, leven te leiden. Momenteel heeft hij geen partner. Hij heeft 5 jaar lang een studenten jaar visum gekregen.

Hij studeerde drie keer in de week Thais en moest zich elke drie maanden melden bij immigratie voor een stempel. Inmiddels is hij het drie keer in de week naar school gaan wel een beetje zat en wil hij elke twee maanden naar het buitenland reizen voor een paar dagen om daarna met een twee maanden toeristen visum Thailand weer in te reizen. Ik vroeg mij af of, op basis van de huidige thaise wetgeving, het mogelijk is om jaar in jaar uit op een twee maanden visum, steeds met enkele dagen onderbreking, in Thailand te verblijven. Of zou je hier op een gegeven moment problemen mee kunnen krijgen? Je paspoort staat immers na een paar jaar vol met Thaise toeristenvisum stempels.

Groet,

Stefan


Beste Stefan,

In principe is er geen beperking wat betreft het aantal SETV (Single Entry Tourist Visum) dat je na elkaar mag aanvragen. Zijn het er echter veel na elkaar, dan kan het zijn dat men op een bepaald moment bij binnenkomst misschien enkele vragen zal stellen over wat hij hier doet, of financiële bewijzen zal vragen, maar dat gebeurt niet zo veel. Normaal zal dit echter bij vragen blijven. Men zal hem daarom niet weigeren.

Wat wel gebeurt is dat een Ambassade of Consulaat maar een beperkt aan SETV na elkaar wil uitreiken. In Vientiane reikt men zo maar maximum drie SETV na elkaar uit (dacht ik). Best mogelijk dus dat je vriend regelmatig van Ambassade of Consulaat zal moeten wisselen om zijn SETV aan te vragen. Met het SETV kan hij dan telkens 60 dagen blijven, maar die 60 dagen kan hij ook nog een verlengen met 30 dagen bij immigratie in Thailand.

Een andere mogelijkheid is het METV (Multi Entry Tourist visum). Het visum heeft een geldigheidsduur van 6 maand en heeft een Multiple entry. Kost 150 Euro. Het volstaat dan om minstens elke 60 dagen een borderrun te maken.

In theorie is het mogelijk bijna 9 maand met dit visum in Thailand te verblijven (borderruns elke 60 dagen inbegrepen). Indien hij net voor het einde van de geldigheidsperiode van 6 maand nog een laatste borderrun maakt, bekomt hij hiermee een laatste keer 60 dagen die hij nog eens kan verlengen met 30 dagen. (60+60+60+60+30).

Het METV is echter niet te verkrijgen in een buurland van Thailand. Het is alleen te verkrijgen in het land waar hij de nationaliteit van heeft, of waar hij officieel is ingeschreven.( is dat toevallig een buurland van Thailand dan kan hij dat daar ook bekomen natuurlijk)

Meer informatie over SETV/METV kan je vinden in het Dossier Visum: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-11-januari-2016.pdf

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website