Thailand visum: Hoe zit het met formulier TM30?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
30 november 2015

Beste redactie,

Van een vriend hoorde ik dat hij bij Immigration Chiang Mai was geconfronteerd met een nieuw fenomeen, althans nieuw voor mij. Het blijkt dat alle buitenlanders zich via formulier TM30 moeten laten registreren. Dit schijnt te moeten gebeuren bij Immigration, of zoals het boven het formulier staat, bij een plaatselijk politiebureau. Het strookje onderlangs formulier TM30 wordt ingevuld, gestempeld, afgeknipt en in je paspoort geniet. De procedure is gratis.

Ik kon het eerst niet geloven, maar mijn vriend heeft mij een fotokopie van zijn paspoort met het ingehechte en afgestempelde formulier TM30 toegestuurd.

Het vreemde is, dat twee andere kennissen van mij op dezelfde dag bij Immigration in Chiang Mai hun jaarvisum hebben verlengd, en er is met geen woord gerept over formulier TM30.

Voor het gemak heb ik een kopie van TM30 bijgevoegd. Als ik echter naar de titel van dit formulier kijk, lijkt het wat mij betreft eerder bedoeld voor een hotel, guesthouse of resort-exploitanten en hun gasten. Vergelijk het met hotelregister. Maar mijn vriend woont in een particulier huurhuis (van zijn vriendin).

Het meeneemlijstje voor Immigration zou er -volgens mijn vriend- als volgt uit zien:

 • kopie van je paspoort.
 • kopie ingeniete departure card TM.6.
 • kopie visum.
 • kopie huisboekje blauw.
 • kopie ID huiseigenaar.
 • indien voorhanden kopie gele boekje.
 • het door de huiseigenaar ingevulde formulier TM30.
Hoe dan ook; ik twijfel niet aan het verhaal van mijn vriend, maar is dit in andere provincies ook zo ?

Met vriendelijke groet,

Jo

Beste,

Het formulier “TM 30 – Notification for house-master, owner or the possessor of the residence where aliens has stayed” is helemaal niet nieuw. Alleen werd het in het verleden bijna nooit gebruikt  omdat de meeste eigenaars of gezinshoofden het  gewoonweg niet weten dat buitenlanders moeten gemeld worden. Hotels weten dit wel en ze kunnen dit trouwens ook on-line doen.

Het staat trouwens ook in het Dossier Visum blz 28 – www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf: Melding verblijfplaats bij aankomst.

Huiseigenaars, gezinshoofden, landeigenaars of managers van hotels waar buitenlanders verblijven op een wettelijke en tijdelijke basis, dienen Immigration op de hoogte te brengen binnen 24 uur. Dit is conform de immigratiewet, sectie 38. Indien er geen Immigrationkantoor aanwezig is in de provincie, dan mag deze kennisgeving van verblijf gebeuren bij het lokale politiebureau.
De kennisgeving van verblijfplaats dient te gebeuren met formulier TM30 – Notification form for house masters, owner or possessor of the residence where alien have stay.

De kennisgeving binnen 24 uur kan persoonlijk bij het Immigrationkantoor (of politiebureau); door een geautoriseerd persoon van bijvoorbeeld het hotel; per aangetekende post, of via internet (enkel geregistreerde hotels). Het is dus de huiseigenaar, landeigenaar, hotelmanager of gezinshoofd waar de buitenlander verblijft die verantwoordelijk is voor de melding en NIET de buitenlander zelf.

De vriendin zal in dit geval gezinshoofd of eigenaar zijn geweest, en als uw vriend daar verblijft moet zij dit melden.

Alle buitenlander hoeven dus zeker niet naar immigratie te lopen om zich daar te melden. Het zou nogal een soep worden bij immigratie indien iedere vreemdeling zich daar zou gaan melden 24 uur na aankomst. Het is trouwens de persoon die de melding maakt die dit onderste strookje in zijn bezit moet hebben als bewijs, niet de buitenlander. Het enige dat een buitenlander in zijn paspoort moet hebben is zijn “Departure card”, en eventueel het strookje van zijn 90 dagen melding  (TM 47) indien hij langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft.

Wat in sommige immigratiekantoren (dus niet overal) soms wel gevraagd wordt, en dit zie je wel meer en meer gebeuren, is dat bij een verlenging ook een TM 30 verklaring wordt gevraagd als bewijs van adres, en die dan bij de aanvraag moet worden gevoegd.  Misschien was dit het geval bij uw vriend?

Ik weet niet waarom je vriend naar immigratie gegaan is, maar misschien heeft hij gewoon een (30 dagen ?) verlenging gevraagd en wilde men ook een bewijs van zijn adres tijdens die verlenging. Dat het met een jaarverlenging dan weer niet gevraagd werd kan ook best zijn.  Zij zullen misschien hun verblijfplaats al gemeld hebben tijdens de 90 dagen melding. Die 90 dagen melding is wel de verantwoordelijkheid van de vreemdeling.

Laat ons eens weten waarom uw vriend naar immigratie gegaan is ? Misschien verklaart dat ook iets.  Hij zal wel voor een reden geweest zijn dat hij naar immigratie ging.

Het TM  30 is in ieder geval geen nieuw fenomeen maar een formulier dat al lang bestaat.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

14 reacties op “Thailand visum: Hoe zit het met formulier TM30?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste lezers,

  De vriend van Jo liet mij nadien weten dat in Chiang Mai elke buitenlander, die een woning heeft of huurt, zich moeten melden met een TM 30 formulier. Persoonlijk.
  Dit heeft immigratie hem zo vertelt.

  Goed, indien immigratie dit eist dan moet daar gevolg aan gegeven worden natuurlijk.

  Zijn er lezers die dit bericht ook ontvangen hebben van hun immigratiekantoor, of is het iets dat alleen dat in Chiang Mai moet ?
  Dit staat dus los van de normale melding die “Huiseigenaars, gezinshoofden, landeigenaars of managers van hotels waar buitenlanders tijdelijk verblijven” dienen te maken en waarvoor het TM 30 eigenlijk voorzien is.

  Indien zo laat het ons weten.

  • Harold zegt op

   Immigration in Pattaya eist dit ook van diegeen die zeg maar als ” zelfstandige ” hier komt verblijven anders dan in een hotel .

   Ook als huurder , 8 jaar geleden, op een zeer gerenomeerd park , moest ik dit zelf doen.

   Na het verkrijgen van een retirement visa wordt dit overbodig.

   Ik mocht als eigenaar van mijn huis geen aangifte doen voor personen die met vakantie bij mij verbleven.
   Ze moesten zelf komen . Dit vond al enige Jaren geleden plaats!!

   Dat er bijna geen ophef over dit gebeuren is, komt doordat veel van deze “zelfstandige” zich gewoon weg niet melden enerzijds door onwetendheid, anderzijds door geen zin hebben.

   Controle door immigration vind denk ik bijna niet plaats. Als de gegevens van airport zijn verwerkt, is de “zelfstandige” vaak al weer vertrokken .

   Ik denk dat de vertaling van sectie 38 niet geheel correct is, of steeds anders wordt toegepast door immigration.

 2. Willem zegt op

  Hallo,

  Ik heb al een jaar zo’n strookje in mijn paspoort , dit krijg je van immigratie bij elke 90 dagen verlenging dat je woonachtend bent op dat adres .
  ik heb een jaar extensie visa , stempel en binnen 5 minuten sta je weer buiten is sinds vorig jaar nieuw als ik niet kan naar het immigratie kantoor te gaan gaat mijn vrouw geen probleem .
  De eerste maal dat je een jaar visa aan vraagt komen ze binnen een dag of 10 naar je huis om te controleren of je daar inderdaad woont.
  en maken ze foto’s en het hoofd van het dorp moet ook tekenen dat je daar woon achtend bent.

  met vriendelijke groeten Willem

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Willem,

   Bedankt voor de reactie. Welk immigratiekantoor ?

   Wat ik uit uw reactie begrijp, is dat wat u in uw paspoort hebt het strookje is van het TM47 formulier – Form for alien to notify of staying longer than 90 days
   http://www.immigration.go.th/ klik op Download form

   Dit is een adresbevestiging die je elke 90 dagen van ononderbroken verblijf moet uitvoeren. De buitenlander is er zelf verantwoordelijk voor dat dit tijdig gemeld wordt, wat niet wil zeggen dat hij het in persoon moet melden. Kan ook door een derde, per post of on-line. In uw geval heeft uw vrouw het gedaan wat perfect kan.
   Is trouwens helemaal niet nieuw. Bestaat al jaren die 90 dagen melding.

   De vraag hier is of er nog personen zijn die een TM30 – Notification for house-master, owner or the possessor of the residence where aliens has stayed strookje in hun paspoort hebben zoals in Chiang Mai geëist wordt.

   Iemand heeft me trouwens al laten weten dat door NongKhai immigratie ook soms het TM 30 formulier gevraagd wordt, maar dat het ook weer van de immigratiebeambte afhangt.

 3. Willem zegt op

  Hallo,

  SakonNakhon immigratie kantoor eerst had je een ander TM formulier maar die bestaat niet meer daar zekomen met een ander formulier
  Er staat op dat je ook naar het politie office kan voor je 90 dagen maar dat is niet zo ik moet 135 km rijden voor de verlenging
  gr Willem

 4. jamro herbert zegt op

  Ik woon nu hier 2 jaar heb veen huis gebouwd in Hang Dong (Chiang Mai) maar we hebben ook een huis via mijn echtgenote in Chiang Rai ik maak daar mijn visa en ga voor mijn 90 dagen ginder geen kopies nodig ginder Chiang Mai immigration doet nu eenmaal was ze willen en veranderen steeds volgens hun de wet en als ge vraagt waarom krijgt ge het antwoord omdat we dat kunnen. Chiang Mai een prachtige stad zolang ge niet naar de immigration moet gaan abnormaal !!!!!

 5. Daniel VL zegt op

  Ik heb sinds eind april ook zo een TM30 stookje in mijn paspoort. Dit is het gevolg van een borderrun in Mae Sai. Vroeger had ik een visa OA, Bij aanvraag nieuw paspoort had ik bij middel van een post it gevraagd het oude paspoort niet te perforeren op de visabladzijde en mij terug te bezorgen. Ik heb dan wel een nieuw gekregen maar nooit het oude teruggekregen. Dus nieuw visa, maar dan wel een O.
  Bij OA diende ik op de TM47 het adres te vermelden. Bij borderrun met O is er geen adresstrook in het paspoort, daarom diende ik mij in Chiang Mai te melden niet echt bij immigration maar bij de politie op de zelfde plaats achteraan het gebouwtje van de fotocopies.
  Ik kreeg mijn TM30 in mijn paspoort en de eigenares van de blok kreeg onder haar voeten omdat zij nog nooit gemeld had dat er buitenlanders bij haar verbleven. Nu doet ze mogelijks wel.

 6. Hansk zegt op

  In hua hin hebben ze me dat 3 maand geleden dat form. niet gegeven maar ik moest wel een kopie ID card van de eigenaar van mijn huis hebben, en copie huurcontract en copie eigendomsbewijs huis

 7. Filip Vanluyten zegt op

  Hallo, Ik woon in Phrae ( noorden) en hang af van de immigratiedienst in NAN. Vorig jaar voor het eerst mijn retirement visun aangevraagd. De opmerking werd gemaakt aan mijn vrouw dat het formulier TM 30 niet werd ingevuld. De boete daarvoor staat op 2000 bath . Ze gingen het voor die eerste keer door de vingers zien. Begin van dit jaar Thailand verlaten voor dringende aangelegenheden in Belgie , toen ik enkele maanden terug ben gekomen ben ik s anderdaags na mijn aankomst naar het politiebureau in Phrae geweest om dit formulier te laten invullen ( Naar hun reactie te zien was dit de eerste maal ze met zo een formulier te maken hadden, maar ze hebben het gedaan zonder klagen en gratis . Twee maand later naar immigratiedienst Nan geweest voor een nieuwe aanvraag van een retirement visum en toen werd er niet achter gevraagd. Ik vermoed dat dit dus wel in hun systeem zit. Ps. Sommige beweren dat als je je adres op je arrival kaart schrijft dit voldoende is , neen dus . Heb dit gevraagd aan de dienst immigratie op de luchthaven en neen dus het moet het formulier TM30 zijn als je in Thailand woont
  MVG
  Filip

 8. Georgio zegt op

  Heb onlangs mijn eerste verlenging gekregen in Khon Kaen op basis van pensioen, de immigratie officier die mijn documenten behandelde maakte er mij attent op dat het TM30 formulier niet in mijn paspoort zat en zij mij dat dit normaal moet gebeuren binnen de 24 uur van aankomst in Thailand op het immigratie of op het politie bureau, ik woon zelf al 10 jaar in Khon Kaen en wist daar zelf ook niet van
  Op verschillende forums lees ik dat dit niet nieuw is en dat er strenger op gecontroleerd zal worden

 9. Leo Th. zegt op

  Maar goed dat Thailand Blog en met name Ronny en Rob V. ons zo goed informeren over al deze eisen die gesteld worden bij een kort of lang (vakantie)verblijf in Thailand. Allerlei regels en formulieren, die dan weer wel en dan weer niet worden toegepast / aangepast en ook nog afhankelijk van de interpretatie van een plaatselijke ambtenaar. Een leek ziet op den duur de bomen door het bos niet meer.

 10. theoS zegt op

  Dit bestaat al jaren en is een oude lang bestaande wet die nooit gebruikt werdt. Ik persoonlijk ben in de meer dan 40 jaar, dat ik hier verblijf, nooit om een TM 30 gevraagd. Mijn vrouw ook niet.

 11. jj zegt op

  Bij extensie van retirement visum moest ik elke keer o.a. het huurcontract ( was op mijn naam) overleggen om de verblijfplaats te bewijzen.(Chiang Mai)
  Toen we een huis kochten (op naam van vriendin) kon dat niet meer. En kreeg ik netjes een TM 30. Hoeft niet in het paspoort, is eenmalig en hoefde bij volgende extensies niet weer getoond te worden.

 12. Andre zegt op

  Hallo, ik kom net terug uit Pitsanulok en er is aan mij niets gevraagd betreft TM30, ik stond binnen 10 minuten weer buiten met mijn retirement O visa, het was dan ook niet druk, alleen het huis papier, blauwe boekje van mijn vriendin was genoeg, er worden dus overal andere regels toe gepast en krijg je pas ter plekke te horen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website