Is het verstandig om als toerist een auto te huren in Thailand? Wanneer je kijkt naar het chaotische verkeer in Bangkok ben je geneigd ‘nee’ te zeggen. Gelukkig is Bangkok een verhaal apart en staat niet synoniem voor de rest van Thailand.

Gevaarlijker dan in het Westen

Thailand heeft de naam nogal gevaarlijk te zijn voor buitenlandse automobilisten. Een rijbewijs van een Thai stelt weinig voor. Wegen kunnen vol gaten zitten, Kruispunten zijn onoverzichtelijk. Veel voertuigen zijn in slechte staat en chauffeurs houden zich niet aan verkeersregels. Wat betekent dat voor toeristen? We geven een toelichting op die vraag.

Snelwegen in redelijke staat

De meeste snelwegen in Thailand zijn in redelijke staat. Vaak is er sprake van twee of drie rijstroken aan beide kanten van de weg. Dat geldt in iedere geval voor de Noord-Zuid route (Chiang Mai, Bangkok en de zuidelijke stranden). Volgens een Internationaal verdrag is de bewegwijzering op de snelwegen zowel in het Thais als in Engels. Maar sommige verkeersborden en verkeerssignalen zijn alleen in het Thais.

Het is aan te raden om altijd een goede wegenkaart bij je te hebben voor dat je de weg op gaat. Er kunnen verschillen zijn tussen straatnamen op de borden en je wegenkaart. Thai zijn niet altijd even consequent als het gaat om de Engelse vertaling van het Thais. Zo kan op je wegenkaart ‘Petburi Road’ staan en op een straatnaambord ‘Phetchaburi Road’ terwijl dezelfde straat bedoeld wordt.

’s Nachts rijden is af te raden

‘s Nachts rijden in Thailand is geen goed idee. Veel vrachtwagen- en buschauffeurs maken lange uren en zijn oververmoeid. Om op tijd te zijn, rijden ze de hele nacht door. Een aantal van hen gebruiken amfetaminen (Yaba) om wakker te blijven. Maar zelfs als ze niet onder invloed van drugs zijn hebben ze weinig respect voor personenauto’s. Volgens het Thaise principe, de grootste heeft voorrang, moet je snel aan de kant gaan als er een vrachtwagen achter je zit. Verwacht ook niet dat hij stopt ook al heb je voorrang. Een ander probleem is de verlichting. Sommige voertuigen zijn nauwelijks verlicht en zijn daardoor slecht te zien in het donker.

Defensief rijden

Een Thai bekommert zich niet om de zogenaamde ‘dode hoek’ in de buitenspiegel. Houdt er rekening mee dat personen- en vrachtauto’s van baan veranderen, net als jij er aan komt rijden.

Vaak rijden motoren en bromfietser via de vluchtstrook tegen het verkeer in. Maar kijk niet gek op wanneer een auto hetzelfde doet. Defensief rijden is een must in Thailand (behalve in Bangkok, want dan kom je gewoon de weg niet op).

Bangkok: verkeerschaos

Bangkok heeft een slechte reputatie als het om verkeer gaat en dat klopt. Een uitzondering vormen de snelwegen in en om Bangkok. De stad zelf is overvol met verkeer en dat maakt het rijden erg moeilijk voor bestuurders die er niet bekend zijn. Daar komt bij dat verkeersrichtingen veranderen gedurende de dag, zeker tijdens de spits. Met die aanpassingen wil men het verkeersaanbod beter laten doorstromen.

Die aanpassingen staan niet op borden. En als ze al op waarschuwingsborden staan dan niet in het Engels. Wanneer je niet bekend bent in de stad zal je dus worden meegevoerd met de verkeersstroom. Met als resultaat dat je hopeloos verdwaalt of veel later op de bestemming aankomt.

Een auto huren in Thailand

Thailand met een auto verkennen kan prima. Je kunt een auto huren op de luchthaven en vervolgens via de snelweg naar Isaan rijden of naar de toeristische gebieden. Met een auto ben je flexibel, onafhankelijk en kan je veel van Thailand zien. Wanneer je niet bekend bent in Bangkok is het verstandig de stad te mijden. De snelwegen door Bangkok vormen geen probleem.

Thailandblog tips inzake autorijden in Thailand

 • In Thailand wordt er links gereden net zoals in Engeland. Dat vraagt extra concentratie. Zorg dat je uitgerust achter het stuur zit.
 • Om een auto te kunnen besturen heb je naast je normale rijbewijs ook een ‘Internationaal rijbewijs’ nodig (verkrijgbaar bij de ANWB).
 • Een auto besturen in Thailand is alleen aan te raden voor ervaren chauffeurs. Het alternatief is een auto met chauffeur huren of een taxi.
 • Zorg voor een goede wegenkaart en eventueel een navigatiesysteem. Thai kunnen slecht kaartlezen, om hulp vragen heeft meestal geen zin. Goede wegenkaarten zijn van het Prannok Witthaya Map Center, Thailand Highways Map van de Auto Guide Company en de Thailand Highways Map van de Roads Association.
 • Thai zijn niet consequent als het om straatnamen gaat, houdt daar rekening mee.
 • ’s Nachts en in het donker rijden in Thailand raden wij ten stelligste af.
 • Rijd defensief en geef vrachtauto’s en bussen voor de zekerheid altijd voorrang.
 • Schrik niet van brommers en auto’s die tegen de rijrichting in rijden.
 • Indien je niet de weg weet in Bangkok, vermijd de stad dan (behalve de snelwegen).
 • De B-wegen zijn soms van slechte kwaliteit met grote gaten in de weg.
 • Huur een auto bij de bekende internationale autoverhuurbedrijven zoals Budget Rent a Car, AVIS, Alamo en Hertz. Dan weet je zeker dat de verzekeringen goed geregeld zijn.
 • Wees extra voorzichtig in dorpjes en op het Thaise platteland. Kinderen rijden op brommers en dieren steken de weg over. Wanneer bijvoorbeeld een farang een Thais kind aanrijd – ook al kon je er niets aan doen – dan kunnen er flinke problemen ontstaan.
 • Blijf altijd kalm en beleefd in het verkeer. Obscene gebaren, zoals je vinger opsteken, kan verstrekkende gevolgen hebben. De altijd vriendelijke Thai kunnen dan opeens agressief worden.
 • Raak je betrokken bij een ongeval, blijf kalm en beleefd en bel de toeristenpolitie.

Heb jij nog tips over autorijden in Thailand die je wilt delen? Reageer dan. 


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website