Een nieuwe vorm van massage

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Toerisme
Tags: , ,
23 december 2010
Nieuw massage

Thailand staat sinds jaren bekend om haar heilzame massage. De bekende tempel Wat Pho in Bangkok is hét massageopleidingsinstituut om de kunst van massage onder de knie te krijgen.

Maar al te graag schermen de Thaise masseuses met het feit dat ze daar hun opleiding hebben genoten en veelal zijn de muren van de massagesalons behangen met diploma’s van de aldaar werkende dames, en soms ook van heren. Massage is grofweg in drie onderdelen te onderscheiden. Ten eerste de originele Thaise massage waarbij je een soort judopak krijgt aangemeten en vervolgens het hele lichaam grondig wordt gemasseerd. Na een dergelijke massage, die één of meestal twee uur in beslag neemt, voel je je als herboren.

Mochten de benen na al het lopen, wandelen en slenteren vermoeid raken dan is de zogenaamde voetmassage een probaat middel om je onderdanen weer aardig in het gareel te krijgen. Bij deze massage zit, of liever gezegd lig je in een gemakkelijke stoel met de broekspijpen omhoog gestroopt. Na het wassen van de voeten worden vervolgens de spieren van voeten, benen en dijen gemasseerd. Tenslotte ondergaan, terwijl je zit, hoofd en nekwervels nog enkele krachtige grepen, en ten teken dat het er op zit nog een paar klapjes op de rug.

De zogenaamde oil, of olie massage is een massage die je naakt ondergaat, men dien verstande dat de meer intieme lichaamsdelen door een handdoek worden afgedekt. Het verschil met de eerstgenoemde techniek is dat deze massage door het gebruik van massageolie directer en zachter is, wat voor menigeen aangenamer aanvoelt. Dat er ook een aantal ‘massagesalons’ zijn waar met name de mannelijke cliëntèle andere diensten kunnen verwachten gaan we in dit kader gemakshalve maar aan voorbij.

Massage visjes

De nieuwste massagetechniek

Je voeten laten masseren, niet door één of wellicht twee paar handen, maar door tientallen zachte lipjes is op dit moment het allernieuwste fenomeen dat je in Bangkok, Chiangmai, Hua Hin, Pattaya en wellicht ook in andere grotere plaatsen kunt aantreffen. Je gaat op een bankje zitten en laat daarna voeten en benen in een groot rechthoekig aquarium bengelen, waarin honderden kleine visjes rondzwemmen. Wat die vissen bezield blijft een raadsel, maar binnen een paar tellen sabbelen heel wat visjes aan je voeten. Heel even, maar dan ook maar heel even, is het een naar kriebelend gevoel. Snel wen je er echter aan en kijk je met bewondering naar al die visjes die jouw voeten zo begeerlijk vinden.

Als je het allemaal moet geloven is het een probaat middel voor een goede bloedsomloop, huidvernieuwend, rustgevend en noem het verder maar op. De visjes, luisterend naar de naam Garra Rufa, komen van origine uit het Midden Oosten en zouden aldaar al tientallen jaren een probaat middel zijn tegen allerhande kwaaltjes, althans als je de affiches moet geloven. Om je heen kijkend zie je de lachende gezichten van degenen die hetzelfde lot ondergaan. Prijzen wisselen per salon -of moet ik zeggen viswinkel- van 99 baht voor 20 minuten in Chiangmai tot 250 baht voor een half uur in Hua Hin. Ach, je moet het voor de gein eens meemaken om er over te kunnen oordelen. Of het een blijvertje gaat worden valt te bezien, maar is gezien de animo voor dit nieuwe fenomeen zeer twijfelachtig.

Nederland ziet ook handel

Op een edelsteensteenworp afstand van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, zo lees ik bij terugkomst uit Thailand in HP de Tijd, zit sinds enige weken een ultramoderne toko die met zijn strakke vormgeving vol designtegels en kekke blacklight-verlichting oogt als een supertrendy sushibar. En, jawel daar kent men sinds kort ook het knabbelvisje waarvan onlangs 3.500 stuks zijn geïmporteerd en onderdak kregen bij Dr. Fish aan de hoofdstedelijke van Baerlestraat. Bekende Nederlanders hebben zich publicitair voor de ‘Dr. Fish-behandelingsmethode’ laten strikken. Of de sabbelende en zuigende vismondjes de ‘PC-élite’ blijvend kunnen bekoren waag ik, evenzeer als in Thailand, te betwijfelen.

7 reacties op “Een nieuwe vorm van massage”

 1. wiel palmen zegt op

  Met veel interesse volg ik de berichten op Thailandblog vanuit Nederland. Drie maanden per jaar( februari,maart,april) ben ik dan in Noord-Thailand, Chiangmai en Pai waar ik de projecten van de MartinusStichting bezoek ( http://www.martinusstichting.nl) Onder die projecten vallen ook de kleine bedrijven van jonge mensen, die even een duwtje in de rug nodig hebben. Niet alleen materieel, maar ook wat marketing en pr betreft. Een van die jonge mensen is Bubble, die met zijn moeder aan de Ratchamankha Road 41, Chiangmai een massagebedrijfje heeft.
  Nou dacht ik: als ik hem nu eens via deze oproep wat extra klanten kan bezorgen?
  Zijn R&B MASSAGE ligt dicht bij het centrum (A.Muang) Bellen kan ook: 0846922381.

  ik wens alle lezers van deze blog mooie kerstdagen en een spetterend begin van 2011

  Wiel Palmen

  • Beste Wiel, misschien is het goed om eens een leuk artikeltje te schrijven over de stichting en jullie werk in Thailand, dan kan ik het plaatsen.

 2. trees zegt op

  de redactie wens ik een heel fijne kerst en een uiterst goed 2011. blijf vooral zo door gaan. ik geniet er elke dag van!

  • Dank je Trees. Jij ook fijn dagen!

 3. Pppeter zegt op

  Is dit wel zo goed als wordt aangegeven?

  Zie ook: http://www.aquariuminfo.nl/blog/?p=372&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=visbehandeling-kan-hiv-verspreiden

 4. Frank Franssen zegt op

  Lekker dacht ik, die knabbelvisjes aan je voeten die leven van jouw huidschilfers.

  Tot ik zag wie er voor mij in het water zat. Een ongewassen, aangeschoten farang
  die zo te zien geen douche had gehad in 2010.

  Als ik er dan ook nog aan denk dat hij misschien (mijn fantasie) voetschimmel heeft
  dan maar gauw naar huis waar mijn Thaische vrouw mijn voeten masseert.

  Prima massage maar dan wel het water verversen na de vorige klant.
  Doen ze toch bij de pedicure ook ?

  Frank

 5. Niek Jansen zegt op

  Of die visjes volgens Jozef Jongen uit het Midden Oosten komen betwijfel ik.
  Al tijdens de bezetting door de Japanners van Thailand in WW2 lieten de gevangen, die moesten werken aan de dodenspoorweg naar Burma, hun zwerende voeten schoon knabbelen in de Kwai rivier. Dat wordt geillustreed op tekeningen in een plaatselijk museum in Kanchanaburi.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website