De Thaise immigratiedienst komt met een opmerkelijk voorstel. Ze gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken vragen om toeristen uit 17 landen, waaronder Nederland, flink te laten betalen voor een toeristenvisum.

Het gaat hierbij om de landen: Australië, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Canada, Nederland, Italië, Zwitserland, Denemarken, Finland, Noorwegen, Israël, de Verenigde Arabische Emirates, Spanje en Nieuw-Zeeland.

De reden hiervoor is dat Thaise onderdanen ook voor een toeristenvisum moeten betalen wanneer zij naar de genoemde landen willen reizen, zo laat Immigratie commissaris Pol Lt.Gen Panu Kerdlarpphol weten.

Volgens hem moet het gratis verstrekken van een visum wederkerig zijn. Daarnaast merkte hij op dat het voor Thai erg ingewikkeld en lastig is om een visum voor de VS of Engeland te bemachtigen.

De immigratie chef is ook van mening dat het betalen van kosten voor een visum een drempel zou opwerpen voor criminele elementen uit deze landen, die mogelijk in Thailand hun toevlucht willen zoeken of daar misdaden plegen.

Zijn advies is om een minimumtarief van 1.000 baht per visum op te leggen en dit te verhogen met de kosten die voor Thai in die landen worden gerekend. Deze toeslag zou dan tussen de 750 en 3.900 baht bedragen.

Bron: Thai PBS

18 reacties op “Thailand wil Nederlanders fors laten betalen voor toeristenvisum”

 1. Khun Peter zegt op

  Een losse flodder van een individu die niet weet waar hij het over heeft. De Thaise regering zal dat nooit besluiten want dan schieten ze in hun eigen voet.
  Westerse toeristen komen geld brengen en het is de vraag of dat zo is als Thai naar de genoemde landen reizen. Verder heeft de Panu Kerdlarpphol waarschijnlijk een klap van de molen gehad als hij denkt dat het vragen van kosten voor een visum, criminelen zou weren.
  Daarnaast is het zo dat alle Schengenlanden dezelfde kosten voor een visum vragen, dat zijn er al 25, dus het is een raadsel hoe hij aan 17 komt. Die man moet zijn huiswerk beter doen en geen onzin uitkramen.

 2. Rob V. zegt op

  Wat ik eerder heb geplaatst in her nieuws van 19 december:

  Iemand rekent zich weer rijk, of heeft last van het “want zij doen het ook” syndroom, of allebei…
  Panu zal dan wel doelen op het schrappen van de visum vrijstelling van 30 dagen voor diverse belangrijke (toeristen) herkomst landen. Voor een visum moet immers al betaald worden en documenten overlegt worden… Die visum vrijstelling heeft natuurlijk te maken met dat dit het toerisme ten goede komt, anders gaan die toeristen wel ergens anders op vakantie en dat lijkt me niet bevorderlijk voor de Thai die direct of indirect van het toerisme leven! Maar als meneer graag wil kopiëren, dan meteen maar ook wat betreft het hele visum stelsel.. niet? Dus al die verschillende visums de deur uit en voer net als de (Europese) landen waar hij op doelt een visum vrijstelling, visum kort verblijf (30-90 dagen?) en verblijfsvergunning in, werk visum, studie visum en klaar… Zal ook wel niet de bedoeling zijn… Kortom: dom geklets naar mijn mening.

  – einde citaat.

  Uiteraard kun je wel gaan onderhandelen over gunstigere voorwaarden voor kort of lang verblijf. Maar doorgaans willen beide partijen daar op een bepaalde manier profijt van hebben. Ik zie Schengen nog geen visa exemption geven aan Thailand zoals men nu met o.a. wel met Canada doet en Turkije staat op het lijstje van versoepelingen. Ik zie nog geen direct belang bij de partijen ( Schengenlanden en Thailand) om de visum of verblijfsvergunningsplicht te versoepelen. Op termijn wel als er ook meer reizigers vanuit Thailand of Asean landen naar het Schengen gebied komen voor ontspanning of zaken. Een verzwaring van de huidige eisen zal beide partijen ook niet goed doen. Meneer heeft duidelijk niet zijn huiswerk gedaan, er zal hen wel wat dwars zitten dat hij specifiek deze landen noemt. En sinds wanneer heeft Thailand een gratis visum? Wel een visum exemption van 30 dagen voor bepaalde landen. Schengen kent ook visum exemptions van 90 dagen maar ook gratis visa voor bepaalde groepen ( familie van EU onderdanen kunnen een gratis visum krijgen als ze maar niet als hoofdbestemmmimg het EU land hebben waar hun Europese familielid woont).

 3. arjanda zegt op

  Kan me er wel in vinden een kleine vergoeding voor een visum. Beetje zelfde principe als in Turkije 10 euro per persoon.Kan me ook niet voorstellen dat de gemiddelde toerist om die reden niet meer naar Thailand zou afreizen.(laten we eerlijk zijn wat is 1000 baht aan uitgave op het vakantie budget)
  En wat ik niet lees is dat het geld eigenlijk bedoeld is voor buitenlanders die onverzekerd naar Thailand vertrekken en gebruik maken van de medische zorg in Thailand.Om deze hoge kostenpost op te vangen willen ze een vergoeding van entree opleggen onder het mom van een visa.
  Dus zou zeggen ga allemaal goed verzekerd op reis en betaal je eigen rekeningen tbv medische zorg en
  betaling van entree zou niet nodig moeten zijn.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Ajanda, je haalt twee zaken door elkaar. Deze kosten komen bovenop de entry-fee die Thailand wil gaan heffen. En dit is niet bedoeld voor onverzekerde toeristen, maar als een soort genoegdoening omdat Thai ook voor bijvoorbeeld een Schengenvisum moeten betalen.

  • rene zegt op

   Nu gaan ze proberen overal geld uit te persen waar ze maar kunnen. De regering zit krap bij kas en moet haar populistische projecten kunnen blijven financieren. Vandaar verhoging van tarieven allerhande en het zoeken van nieuwe inkomsten.

 4. Peter Yai zegt op

  beste lezer

  vroeger betaalde we 500 baht ? als je weg ging ?zit nu in het ticket ? of was dat airport tax ?

  vrolijke groetjes Peter Yai

  • Rob V. zegt op

   Die 500 bath airport taks (wordt binnenkort 700 bath viel enkele maanden terug te lezen) is verwerkt in de ticket prijs.

   De kosten voor binnenkomst zijn dan als volgt als alle plannetjes doorgaan:
   1) 700 (wordt 800) bath airport belasting verwerkt in de ticket.
   Zie: https://www.thailandblog.nl/vliegtickets/thailand-gaat-luchthavenbelasting-verhogen/

   2) In de planning van het Miinisterie van Volksgezonsheid: 500 bath voor toeristen, expats en migranten die in een pot gaat om de ziekenhuiskosten op te vangen.
   Zie: https://www.thailandblog.nl/nieuws/thaise-minister-heffing-toeristen/\

   3) In de planning van deze migratie department ambtenaar: 1000 bath + 60 euro (dat is de prijs van een Schengen visum) om de visum kosten e.d. gelijkwaardig te trekken
   Zie: Dit artikel hierboven dus.

   Totaal als alle plannen werkelijk uitgevoerd zouden worden (gaat niet gebeuren, zijn vooral veel vliegers die opgelaten worden): 800 + 500 + 1000 + ongeveer 2.400 = 4.700,- bath aan kosten ofwel zo’n 117,50 euro aan kosten voor toeristen. Zal de toeristen sector goed doen… Gaat dus niet gebeuren op de airport belasting verhoging na zo neem ik aan.

 5. cor verhoef zegt op

  Typisch geblaat van een onderknuppel die zo nodig zijn naam weer even in de krant wil zien. Een ander voorbeeld konden we vorige week lezen. Toen kwaakte de minister van onderwijs Chaturon dat de klassengrootte teruggebracht moet worden naar 20 leerlingen per klas. Het gemiddelde is nu 40. Dat zou betekenen dat er tienduizenden nieuwe bijgebouwen gebouwd moeten worden, want het aantal lokalen zou dan landelijk verdubbeld moeten worden.Maar zoiets klinkt natuurlijk leuk, 20 leerlingen per klas en je komt weer even in de krant.

 6. harry zegt op

  Ik weet er dan nog een paar, voor de rechtvaardigheid en gelijkheid:
  – Geen enkele Thai mag hier land bezitten ( ev. met een huis erop), enkel een appartementje.
  – Nooit meer bezitten dan 49% van een bedrijf, ook al heb je zelf alles betaald
  – Iedere Thai moet JAARLIJKS aantonen EIGEN financiële middelen te hebben , dus OF € 20,000 op de bank OF € 1000 / maand inkomen. Indien niet, enkele reis land uit, wat ook de verbindingen inmiddels met de EU moge zijn.
  – Geen hand ophouden bij WW, AOW, Bijstand en hoe ze allemaal moge heten.
  – Hogere prijzen voor toegangskaartjes houden we nog in beraad.
  Wat zullen veel dames een enkeltje Bangkok moeten boeken…..

  • top martin zegt op

   Moderator: niet chatten svp

 7. Goede reklame zegt op

  Hele goede reklame voor Thailand. Nu baal IK al van de prijs 140,00 + 50,00 voor de visa run = 190,00 x 2 personen = 380,00 euro. Dat balen kan wel eens veranderen dat ik hier voor de laatste keer ben geweest, Dan maar naar een ander (goedkoper) warm land gaan. Dit is niet goed voor de economie hier. Groet, NN.

  • top martin zegt op

   Onduidellijk wat de Thaise economie met een expats visum te doen heeft.

   Ik ben het eens met de stelling. Wat wij de Thais aan doen (Visa kosten), mogen zij ook ons aan doen ?. Gelijke rechten voor iedereen.

   Die dat niet bevalt, mag naar een ander warm land gaan. Er zijn er genoeg-dus een prima voorstel (zie hierboven) . Er is niemand die iemand verplicht in Bangkok te landen. Take it, or leave it. top martin

 8. HansNL zegt op

  E#en normaal persoon heeft een dubbelloops geweer nodig om zich met eenmalig de trekker overhalen in beide voeten te kunnen schieten.
  Vele Thais, krijg ik het gevoel, hebben het uitgevonden om zich met een schot uit een enkelloops geweer in beide naast elkaar geplaatste voeten te knallen.
  Ik vind dat toch zo ontzettend knap, deze ambtenaren, die zo af en toe menen ook een duit in het algemene zakje te doen, ik ben somstijds met stomheid geslagen.

  Hij heeft het ook helemaal alleen uitgevonden.
  Laat de toeristen geld betalen voor een toeristenvisum van 30 dagen.
  Haal je veel geld mee binnen, meent hij.
  Dat van de weersomstuit toeristen wegblijven, ach, lastige bijkomstigheid.

 9. wimol zegt op

  Dat zou voor ons een goede zaak zijn nm. mijn vrouw is thaise en heeft in belgie een verblijfsvergunning elke vijf jaar te vernieuwen.Kosten 20 euro,verder geen gedoe dat zou pas zalig zijn wij die getrouwd zijn met een thaise.Geen visum en geen visarun en verder geen kosten.Als je wil vergelijken met andere landen moet je ook alles vergelijken.

 10. JHvD zegt op

  Geachte redactie,

  Natuurlijk heeft deze instantie gelijk oog om oog tand om tand.
  Veel zaken zijn in Thailand goedkoop dit weegt mee bij een beslissing
  om naar het mooie Thailand te gaan.
  Maar ik denk dat de meeste visa worden betaald door de farangs.
  Ik zou zeggen, let op met je plannen.

  Hartelijke groet,

  JH

 11. Björn zegt op

  Het baantje voor dit manneke wordt door ons farangs betaald. Buiten de stinkend rijke thais die zelf naar Europa kunnen en komen worden de overige visa voor Thais gewoon ook door ons farangs betaald.

  Het is weer typisch thaise boerekool-logica van de bovenste plank.

  Nou,hij heeft zijn moment of fame weer gehad en nu weer zijn hok in.

 12. Arjen zegt op

  Volgens hem moet het gratis verstrekken van een visum wederkerig zijn. Daarnaast merkte hij op dat het voor Thai erg ingewikkeld en lastig is om een visum voor de VS of Engeland te bemachtigen.

  Een Thais visum is nog nooit gratis geweest?

  Er worden (zoals gebruikelijk) dingen door elkaar gehaald. De genoemde17 landen vallen onder de “visa excemption” regel. Al demensne die Thailand voor korterdan een maand binnen reizen kunnen dat zonder visum doen.

 13. Henk J zegt op

  Het gaan betalen voor een visum is iets wat de omiggende landen gewoon doe. Immers een bezoek aan Myanmar,Vietnam, Laos of Cambodia noodzaakt de aanschaf van een Visum.
  De eerste 30 dagen zijn “gratis” om Thailand een bezoek te brengen terwijl de omliggende landen hier dus minimaal 20$ voor berekenen (Cambodia)
  Met wel achterliggend doel het evt. Ingevoerd zou worden is twijfelachtig.
  Echter als ik zie wat de Thai aan moet leveren om een bezoek te brengen aan Nederland (europa) en welke kosten ze moeten maken om daar dus op een toeristen Visum te kunnen verblijven denk ik dat we niet mogen mopperen maar eerst de hand in eigen boezem moeten steken alvorens te klagen over de invoering hiervan.
  Let wel ik vindt het ook belachelijk.Echter ik denk dat Europa de regels zou moeten versoepelen voor het reizen vanuit Azie en ook gewoon een 30 dagen “verblijfsvisum” zou kunnen invoeren.
  Echter de angst speelt dat de “reiziger” niet terug gaat naar het land van herkomst.
  De vraag is dan ook hoeveel mensen er illegaal in thailand verblijven zonder Visum. De grootse categorie komt vermoedelijk uit Cambodia, Laos en Myanmar.
  Ik hoop dat de regels en de daarbij gemaakte kosten niet erg veranderen daar dan een reis naar Thailand met een bezoek aan bv de omliggende landen met steeds een nieuw entry naar Thailand niet erg aantrekkelijk worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website