Veel lezers van Thailandblog hadden het al eerder opgemerkt, er zijn nogal wat verschillen bij de GGD’s als het gaat om het het registreren van coronavaccinaties in het zogenoemde gele vaccinatieboekje.

Het vaccinatieboekje is een officieel, meertalig vaccinatieregistratiesysteem van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin.

De redactie van Nieuwsuur (NOS) deed onderzoek en kwam tot dezelfde conclusie. De uitgever van het gele boekje, SDU, zegt daarover: “Mensen gaan met het gele boekje naar de GGD’s als ze hun prik halen, maar sommige GGD’s willen het niet invullen. Vervolgens bellen mensen ons voor hulp, maar wij kunnen niets doen”, aldus Willeke de Groot, directeur overheid van de Staatsdrukkerij en -uitgeverij (SDU). Volgens SDU speelt dat met name in GGD-regio’s Haaglanden, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland.

De Groot begrijpt zelf ook niet waarom sommige GGD’s niet meewerken. “Je moet een plan B hebben, voor een situatie als nu, waarin een Europa-breed vaccinatiebewijs er nog niet is.” Ze bracht het nut en de internationale status van het gele boekje vorig jaar onder de aandacht van VWS en koepelorganisatie GGD GHOR, maar dat was tevergeefs. Op de vaccinatie-uitnodigingen die het RIVM verstuurt, wordt niet vermeld dat de je het boekje kan meenemen.

GGD-regio zelf mag bepalen of ze het boekje invullen

Sommige landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en IJsland, erkennen het boekje als vaccinatiebewijs. Gevaccineerden kunnen er dan ook mee afreizen naar die landen.

Dat wilde de in februari gevaccineerde zorgmedewerker Sigried Koster, die graag op vakantie wil naar IJsland. “Ik was gevaccineerd op mijn werk, dus ik belde de GGD om achteraf een sticker in het boekje te zetten. Maar de GGD in Assen wilde dat niet doen, ze zeiden niet waarom.” Koepelorganisatie GGD GHOR liet weten dat elke GGD-regio zelf mag bepalen of ze het boekje invullen.

Volgens de GGD is het papieren, Nederlandstalige registratiebewijs dat iedere gevaccineerde krijgt belangrijker dan het gele boekje. Het ministerie van VWS laat weten: “Niet elke Nederlander is in het bezit van zo’n boekje, laat staan andere Europeanen. Bovendien wil de EU een vaccinatiebewijs met een uniforme, digitaal leesbare QR-code. Het gele boekje voldoet daar niet aan.”

De afgelopen dagen werd bekend dat de EU binnenkort komt met een app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of negatief getest zijn.

Vandaag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het wereldwijde reisverbod per 15 mei wordt opgeheven. Dat houdt in dat het na 15 mei weer mogelijk is dat landen op geel of groen worden gezet. Daarna wordt waarschijnlijk duidelijk of er wel of geen vaccinatiebewijs nodig is om verschillende landen te bezoeken.

19 reacties op “Nog steeds problemen met registratie coronavaccinatie in het gele boekje”

 1. Erik zegt op

  GGD Friesland zet netjes stempel en handtekening in het gele boekje. Je krijgt ook een brief mee met de vaccinatiegegevens in de Nederlandse taal. QR-code is niet te vinden.

  Er komt mogelijk dus een Nederlands bewijsje met QR, las ik; er komt heel erg waarschijnlijk een EU-bewijsje met QR en er komt vast ook nog een app. Ook met QR.

  Het gaat er naar toe dat wie zich niet laat inspuiten straks niet kan reizen… Of komt er ook een app, met QR, voor gemoedsbezwaarden?

  • Ben Janssens zegt op

   De QR-code staat op de registratiekaart coronavaccinatie die je hebt meegekregen bij je 1e vaccinatie. Dat kleine vierkantje kun je straks waarschijnlijk scannen via de Europese Corona App. Zo ook voor je 2e vaccinatie, komt er nog zo’n QR-code stickertje bij.

 2. Karel zegt op

  Dat is het grote probleem met deze pandemie, iedereen doet wat ie zelf goeddunkt.
  Geen eenduidige regelgeving en uitvoering.
  Veel willen zelf vooral in de spotlight staan en veel op televisie komen.
  Dit betreft m.i. zowel voorstanders en tegenstanders.

  Mijn vaccinatie is wel in het boekje geplakt, maar helaas geen stempel.

 3. Kees van Keulen zegt op

  Vanmorgen 11-05-21 in Goes geweest, geen enkel probleem
  Kees

 4. Christiaan zegt op

  Voor mij is het onbegrijpelijk, dat de GGD’s lang niet allemaal de vaccinatie in het gele boekje wilden zetten.
  Dat boekje is daarvoor!
  Toen ik enkele jaren geleden een zwaar ongeval heb gehad hier in Thailand, moest ik ook weer wat vaccinaties hebben. En die hebben ze keurig in mijn gele boekje vermeld!

 5. henry zegt op

  ik heb de eerste prik gehad en het gele boekje ingevuld door de huisarts, maar de registratie in het gele boekje word niet erkent

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-een-vaccinatiebewijs-na-de-prik-tegen-corona

 6. Marc zegt op

  Beste redactie,

  De eerste alinea is pertinent fout. Het gele boekje is niet een officieel bewijs van inenting. Je vult notabene zelf je naam en adres is. Er is geen enkele zekerheid dat de inenting inderdaad is gedaan. Het is goed voor je zelf om bij te houden, voor het eventueel overleggen met artsen en zelfs autoriteiten zouden het kunnen accepteren, maar het heeft geen “bewijs voerende status” en er kan zelfs heel eenvoudig mee gesjoemeld worden. Geen referentie naar een paspoort, etc. Uiteraard prima om de Covid vaccinatie er in op te nemen.
  Een vaccinatie paspoort zou wel formeel kunnen zijn/worden en dat document is nog in de maak. De moeilijkheid is uiteraard de legalisatie, daarom duurt het ook zo lang.

  • Neem dan even contact op met de redactie van Nieuwsuur (NOS) die hebben dat uitgezocht.

 7. Aart Versteeg zegt op

  Zaterdag eerste spuit
  Geen enkel probleem bij de GGD
  Prik straat in Spijkenisse
  Na de prik legitimatiebewijs en gele
  Vaccinatie Internationaal Bewijs van
  Inenting afgegeven Werd keurig een
  Stempel en stikker in gedaan .
  Alles terug en nieuwe enveloppe papieren
  Voor de volgende vaccinatie gehad top

 8. Jm zegt op

  Is dat gele boekje niet voorbijgestreefd in Nederland.
  In Belgie kan men zijn medisch dossier raadplegen via een app.
  Ik denk dat men moet wachten op een Europees paspoort dat dan overal zal gelden.

 9. P. de Jong zegt op

  Mijn vrouw en ik hebben de beide Pfizer vaccinaties in de RAI in Amsterdam gekregen. Het aanbrengen van de Pfizer vaccinatie stickers in onze ‘gele boekjes’ verliep probleemloos. Onze kinderen werden bij de GGD in ’t Gooi gevaccineerd. Hier wordt het aantekenen van de vaccinaties in de ‘gele boekjes’ geweigerd.

 10. Ferdinand PI zegt op

  Zaterdag j.l. 1e vaccinatie gehad.
  Ze vroegen zelf of ik het gele boekje bij me had..
  en ze hebben het netjes ingevuld met sticker en datum en handtekening.
  (GGD Terneuzen)

  • lessram zegt op

   En daar gaat het dus fout. Ik heb beide vaccinaties gehad (Arnhem – Papendal), beiden keren het (batch) stickertje in gele boekje gekregen en met pen is er een datum en naam van prikker bij gekrabbeld.
   Het stickertje kun je er af pulken en bij iemand anders die niet gevaccineerd is in een geel boekje plakken….. Dus veel waarde heeft dat stickertje dus niet.

 11. Bob zegt op

  Ik zou met regels in Thailand geen enkel risico lopen. Het gele boekje kennen ze en is officieel erkend
  Het Europese boekje zal direkt erkend worden binnen Europa, daarbuiten kan best wel even duren….waarom ze in Vrussel uberhaupt het wiel opnieuw willen uitvinden is mij een raadsel. Alleen een digitale versie zou zinvol zijn…Ach ja tis Brussel….. ook mijn stempel staat in het gele boekje wat ik zelf heb besteld bij SDU en heb meegenomen naar de vaccinatie..je wilt echt geen bureacratisch geneuzel met Thailand voor Euro 8,70 toch?

 12. Hans Struijlaart zegt op

  In Utrecht ook geen probleem. Keurige sticker met welk Covid vaccin je bent geprikt en uit welke badge het komt. Met datum en officiële stempel erbij van GGD en handtekening van medewerker. Ik weet niet of dit nu zo belangrijk is, maar het kan nooit kwaad om te hebben als ze ooit bij immigratie moeilijk gaan doen. Vreemd dat er landelijk niet 1 lijn wordt getrokken. Werk aan de winkel voor het kabinet om dat te stroomlijnen met de GGD en daar duidelijke afspraken over te maken lijkt mij.

 13. marijke. zegt op

  Mijn man gisteren de tweede prik gekregen in driebergen.Beide prikken netjes in het gele boekje gezet.Snap niet waarom dat niet bij alle locaties kan.

  • Dries zegt op

   Het zegt allemaal niets. Ik kan bij SDU een geel boekje aanschaffen, deze meegeven aan mijn bejaarde buurvrouw die 2 x geprikt gaat worden, en vervolgens mijn NAW-gegevens invullen. Niemand die dat controleert. Daarbij zegt een GGD-handtekening ook niets. Wie of wat autoriseert die handtekening, zoals wel vereist is bij gezondheidsverklaringen van artsen bij TH-visumOA-aanvragen? In België wordt gewerkt met een app, die je opent via een procedure vergelijkbaar met DigiD in NL.

 14. Wilma zegt op

  Ook hier bij ons (GGD Oss N.Br.)werd het gele vaccinatieboekje zonder problemen ingevuld en voorzien van een stempel en sticker.

 15. Petra zegt op

  Punt is dat de wereld groter is dan europa. Het gele boekje wordt overal geaccepteerd als vaccinatiebewijs en is soms verplicht voordat jede grens over mag. Ik moet nog maar zien of je met een Europese QR code zo makkelijk de grens over kan in een willekeurig Afrikaans, Aziatisch of Zuid Amerikaans land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website