Vandaag buigt het kabinet zich over het voorstel van het ministerie van Volksgezondheid om het gebruik van een hurktoilet te ontmoedigen en propaganda te maken voor het westerse zittoilet. Binnen drie jaar moet het hurktoilet verleden tijd zijn; niet alleen in huishoudens, maar ook in ziekenhuizen, kantoren en benzinestations.

Volgens vice-minister Chonlanan Srikaew (Volksgezondheid) leidt [korte ei] een hurktoilet tot osteoarthritis vanwege de druk op de knieën. Zes miljoen Thais zouden daaraan lijden [nu een lange ij], de meesten ouder dan 60 jaar, maar ook 45- tot 60-jarigen beginnen er nu last van te krijgen. Factoren die eveneens een rol spelen, zijn obesitas, ongelukken, hurken en zitten met gekruiste benen.

Uit een onderzoek vorig jaar is gebleken dat 86 procent van de Thaise huishoudens een hurktoilet gebruikt, 10 procent een zittoilet en 3,1 procent beide.

– Swissôtel Le Concorde haalt haaienvinnensoep van de kaart, nog geen week nadat milieugroepen, beroemdheden, studenten, topkoks en bedrijven de campagne ‘Fin Free Thailand’ hebben gelanceerd en 5-sterren hotels hadden opgeroepen de soep niet meer te serveren. Donderdag zette hotelmanager Marcel Sawyere zijn handtekening onder die belofte in bijzijn van hotelstaf en campagne-ambassadrice Cindy Burbridge Bishop.

Echte Chinese haaienvinnensoep wordt van haaienvinnen en kip gemaakt, maar in de meeste Nederlandse Chinese restaurants komt er geen haai aan te pas. Daar maakt men deze slijmerig gebonden kippensoep met ei er door (dat de haaienvinnen moet voorstellen).

– De vakbond van havenarbeiders heeft haar zin: directeur-generaal Viroj Chongchansittho van de Port Authority of Thailand (PAT) is afgetreden. De vakbond had gedreigd opnieuw, net als vrijdag, het (over)werk neer te leggen wanneer hij zou aanblijven. Maar de Thai Federation of Logistics is minder gecharmeerd van zijn aftreden omdat Viroj de strijd had aangebonden tegen corruptie in de haven van Klong Toey (Bangkok).

Volgens Thongyu Khongkhan, adviseur van de federatie, claimen havenarbeiders overwerk dat ze nooit hebben gedaan en vragen ze steekpenningen aan expediteurs in ruil voor een vlotte belading. Per container zou 300 baht betaald moeten worden. In één geval zouden 36 arbeiders zijn nodig geweest om een schip te beladen, een werk waarvoor zes arbeiders voldoende zijn om twee kranen te bedienen.

Viroj, die in juni aantrad, was in de corruptiezaak gedoken. Al in 2009 stapten havenarbeiders naar de rechter en claimden betaling voor overwerk. De rechter beval de PAT 37 arbeiders overwerk uit te betalen, waarmee een bedrag van 1 miljoen baht was gemoeid. De PAT onder leiding van Viroj zou daartegen in beroep gaan, omdat er niet zou zijn overgewerkt.

Nu Viroj gisteren is afgetreden, komt die procedure stil te liggen, vreest Viroj. Naar verluidt zou hij zijn afgetreden onder druk van PAT-voorzitter Khamronwit Thoopkrachang, die ook hoofd van de gemeentepolitie is.

– De National Security Council en andere veiligheidsdiensten hebben besloten de draconische noodverordening die in de meeste districten in Pattani, Yala en Narathiwat van kracht is, te vervangen door de ‘less harsh’ ISA (Internal Security Act). Dat is gisteren afgesproken tijdens een vergadering onder leiding van premier Yingluck in het Government House.

De regering wil het conflict in het Zuiden met vreedzame middelen oplossen. Ze denkt dat artikel 21 van de ISA het voor militanten gemakkelijker zal maken om zichzelf aan te geven en over de voorwaarden waaronder te onderhandelen.

De gouverneurs van de drie zuidelijke provincies, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Southern Border Provinces Administration Centre zullen gezamenlijk aanbevelingen doen welke districten in aanmerking komen voor het soepeler regime. De controversiële regel vervalt dan dat personen 30 dagen zonder enige beschuldiging op elke plaats in voorarrest kunnen worden gehouden.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat het leger zelfs zonder de noodverordening verdachten onmiddellijk zeven dagen voor verhoor kan vastzetten op basis van het oorlogsrecht (martial law). Volgens Prayuth wordt de noodverordening pas vervangen door de ISA, wanneer het geweld in het Zuiden vermindert. [Stribbelt de generaal in bedekte termen tegen?]

Sunai Phasuk van Human Rights Watch zegt dat de opstandelingen de dood van hun zestien kameraden, die bij de mislukte aanval op de mariniersbasis in Bacho om het leven kwamen, exploiteren en hun martelaarschap gebruiken om hun afscheidsbeweging te legitimeren. Hij roept de regering op een commissie te vormen die onderzoekt wat er precies is gebeurd en dat aan de lokale bevolking uitlegt.

– De directeur van de Wat Bot Sueksa school in Wat Bot (Phitsanulok) wordt overgeplaatst naar een inactieve post, nadat zes leerlingen van Mathayom 2 en 3 (middelbare school) hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. Gisterochtend demonstreerden zo’n honderd leerlingen voor het altaar van de school.

Volgens de slachtoffers greep de directeur de meisjes bij hun arm, streek over hun haar en vertelde bij een andere gelegenheid een onfatsoenlijk verhaal over een van zijn dromen. Hij zou ook een van de meisjes in zijn auto hebben meegenomen en haar elke week hebben gebeld met de vraag of ze met hem uit wilde gaan.

– Weer eens wat anders; ditmaal geen vieze fabrieksluchtjes maar vieze luchtjes van de keuken van de Khlong Prem gevangenis in Bangkok. De Stop Global Warming Association beschuldigt de gevangenis en het Chatuchak districtskantoor van plichtsverzuim en heeft een klacht ingediend bij de Adminstrative Court.

Volgens een 75-jarige omwonende lijdt ze aan ademhalingsproblemen en allergieën door de luchtjes, die de hele dag uit de keuken komen. De bestuursrechter heeft de klacht in behandeling genomen. Het hoofd van de gevangenis zegt dat de luchtjes niet uit de keuken kunnen komen, omdat die zich in het centrale deel van het complex bevindt. De luchtjes zouden uit het woongedeelte van gevangenbewaarders komen.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) geeft zijn zoektocht naar onregelmatigheden bij de aanbesteding van de bouw van 396 politiebureaus niet op. De bouw kwam vorig jaar stil te liggen omdat de onderaannemers aan wie het werk was uitbesteed, niet betaald kregen door de aannemer.

De DSI concentreert zich nu op de aanbestedingsprocedure, die aanvankelijk regionaal zou gebeuren, maar veranderd werd in een centrale (elektronische) aanbesteding. Het Budget Bureau en het Comptroller-General’s Department worden daarover om advies gevraagd. De DSI wil weten wie verantwoordelijk is voor de wijziging van de aanbesteding.

Of politici worden ondervraagd [lees toenmalig premier Abhisit en vice-premier Suthep] hangt volgens de DSI af van het verzamelde bewijsmateriaal en verklaringen van getuigen. In dat geval gaat de zaak naar de National Anti-Corruption Commission die de politici aan de tand zal voelen.

– Gisterochtend had de politie de bomexplosie vorig jaar maart in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai (Songkhla) willen reconstrueren, maar ze heeft daar om veiligheidsredenen van afgezien. De autoriteiten zijn bang dat de reconstructie nieuw geweld kan oproepen. De hoofdverdachte, die op 5 februari is gearresteerd, had er aan moeten deelnemen. Hij en twee anderen parkeerden destijds een auto met bom in de parkeergarage van het hotel. De explosie doodde 3 personen en verwondden 350 anderen.

De gouverneur van Songkhla heeft gisteren een beloning van 500.000 baht gegeven aan drie instanties, die ervoor hebben gezorgd dat de man kon worden aangehouden. Het geld is opgebracht door inwoners van Songkhla. De gouverneur heeft de twee medeplichtigden, die nog op de vlucht zijn, opgeroepen zich aan te geven. Hij beloofde dat ze niet juridisch vervolgd zullen worden, maar een rehabilitatieprogramma van zes maanden moeten volgen.

– Bewoners in Ban Kruat (Buri Ram) die vlakbij Hindu-tempel Preah Vihear wonen, is te verstaan gegeven dat ze moeten verkassen. Dat zou nodig zijn vanwege hun veiligheid. De betrokkenen hebben de protestgroep Kloom Khon Thai Mai Rub Kham Tadsin San Loke (een groep Thais die het vonnis van het Internationale Hof van Justitie niet accepteert) gevormd. Ze vinden het raar dat ze moeten vertrekken, omdat het Hof nog geen uitspraak heeft gedaan over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door Thailand en Cambodja wordt betwist.

Het dorpshoofd van Ban Bueng Charoen zegt dat de bewoners van diverse dorpen in Surin, Buri Ram en Si Sa Ket, die in 2011 te maken kregen met de grensschermutselingen van Cambodjaanse en Thaise soldaten, het vonnis ongeacht de uitkomst niet zullen accepteren. ‘De regering heeft ons gezegd te vertrekken, waardoor Cambodjanen het gebied kunnen intrekken en hier komen wonen. Waarom kunnen we hier niet blijven en op ons land werken?’

– Je koopt een tweedehands auto en mag een limousinedienst op Suvarnabhumi beginnen. Dan vraagt de verkoper de auto terug voor een inspectie. Vervolgens belt het bedrijf dat de wagen geconfisqueerd is omdat die gestolen was. De verkoper werkt al lang niet meer bij het bedrijf. Het slachtoffer heeft aangifte van oplichting gedaan bij de Crime Suppression Division. Twintig anderen zouden bij een ander bedrijf op soortgelijke wijze zijn opgelicht voor een totaalbedrag van 20 miljoen baht.

– De politie heeft een beloning van 100.000 baht uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van een echtpaar, beschuldigd van marteling van een 12-jarig Karen-meisje. Het tweetal, dat was vrijgelaten op borgtocht, had zich gisteren bij de politie moeten melden, maar kwam niet opdagen. Vermoedelijk zijn ze naar Kamphaeng Phet gevlucht, waar ze een huisdierenservice runden.

De verdachten hadden het meisje, dat als huishoudster bij hen werkte, in een hondenhok opgesloten, kokend water over haar gegooid en zout water gegeven om de wonden te behandelen. Het meisje zegt wel vaker bij de honden te zijn opgesloten. Met hulp van een dorpeling zag ze in december kans te vluchten. Die bracht haar onder in een opvangcentrum.

Economisch nieuws

– Met respectievelijk 40 en 22 à 30 procent van alle leningen als zogeheten non-performing loans vormen de Government Savings Bank (GSB) en de Islamic Bank, beide eigendom van de overheid, een zorgenkindje. Het ministerie van Financiën gaat de teugels aantrekken: beide banken moeten zich meer richten op particuliere klanten of kleine bedrijven. De interne controle en kredietanalyse dienen ook te verbeteren.

Volgens Prasong Poontaneat, directeur-generaal van het State Enterprise Policy Office (Sepo), kunnen de problemen ontstaan zijn doordat de nadruk in het verleden te veel lag op kredietvolume en leningengroei. De banken hebben geprobeerd om snel te groeien door leningen te verstrekken aan bedrijfsklanten. Bedrijfsklanten zijn bij een aantal banken verantwoordelijk voor een groot deel van het uitstaande krediet, maar ze vormen qua aantal rekeningen een minderheid.

De koerswijziging die het ministerie nastreeft, helpt niet alleen het kredietrisico te verminderen, maar helpt ook de taak van de overheidsbanken te realiseren dat ze financiële diensten verlenen op gebieden die niet door commerciële banken worden bediend.

Sepo pleit ook voor het verbeteren van de synergie. Dit betekent niet dat de GSB hypotheekaanvragen moet weigeren, maar ze kan die doorsluizen naar de Government Housing Bank in ruil voor een vergoeding van die bank.

Een bankier zegt dat de problemen bij beide banken de zwakte blootlegt in de regelgeving, een te grote nadruk op groei en een gebrek aan ervaring op het niveau van de raad van bestuur en het management.

– De regering verwacht dit jaar 2,5 miljoen ton rijst te kunnen exporteren via G2G-contracten (government-to-government), aldus een bron bij het ministerie van Handel. Afrikaanse landen zouden de voornaamste kopers zijn, gevolgd door China. Vorig jaar nam Afrika 51 procent van de Thaise rijstexport af.

Zoals altijd reageren de exporteurs sceptisch. ‘Dat doel kan alleen bereikt worden wanneer de regering haar voorraad met verlies verkoopt’, zegt Sompong Kitireanglarp, president van rijstexporteur Ponglarp Co Ltd. Thaise 5% witte rijst kost nu $590 per ton tegen soortgelijke rijst uit Vietnam $390-400. Alleen wanneer Thailand de rijst voor $420-430 per ton verkoopt, is verkoop haalbaar.

Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, wijst erop dat dit jaar wereldwijd een grote rijstoogst wordt verwacht wat in combinatie met de hoge prijs van Thaise rijst de export bemoeilijkt. ´De wereldrijstmarkt dit jaar is van de kopers, niet van de verkopers´, zegt hij.

Thaise rijst is zo duur omdat de regering in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst de rijst van de boeren opkoopt voor prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen. Vorig jaar heeft het land 1,4 miljoen ton uit de eigen voorraad via G2G-deals kunnen verkopen.

– Dalende prijzen van de belangrijkste gewassen, zoals rubber en palmolie, zorgden vorig jaar voor een vermindering van de export uit het Zuiden. De export liep terug met 16,9 procent naar 17,2 miljard baht tegen 20,7 miljard baht in 2011. Alhoewel de agrarische productie in 2012 met 4,3 procent steeg, daalde het inkomen van de boeren met 23 procent omdat de prijzen gemiddeld met 26 procent zakten.

De zwakke markt heeft zich dit jaar voortgezet; vorige week deden rubbervellen 84 baht per kilo tegen 93-94 baht vorig jaar en 132 baht in 2011. De prijs van oliepalmpitten zakte deze maand naar 3,5 baht per kilo tegen 6,3 baht in juli vorig jaar. Agrarische producten zullen het gedurende het gehele eerste kwartaal moeilijk krijgen, is de verwachting, aldus het zuidelijk kantoor van de Bank of Thailand (BoT).

Maar de bank voorspelt dat toerisme en hogere bestedingen van consumenten de teruggang in de economie in het Zuiden zullen compenseren. Vorig jaar arriveerden 6,2 miljoen toeristen in de 14 zuidelijke provincies; 9,3 procent meer dan in 2011. De bezettingsgraad van hotels steeg gemiddeld naar 62,3 procent tegen 50 procent in 2011.

Het BoT-kantoor vergaderde onlangs met exploitanten in diverse sectoren, waaronder rubber, zeebanket, palmolie, toerisme en vastgoed. ‘Velen zien de vertraging in China en de trage economieën in Europa en de VS als grote bedreigingen’, zegt Pruitipong Srimachan, topfunctionaris in het zuidelijk BoT-kantoor.

– Familiebedrijven zullen de komende jaren een belangrijke pijler van Thailand’s economie blijven ondanks een substantieel veranderd bedrijfsklimaat, zegt Akachai Apisakkul, deken van de business school van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce. Ze zullen op de lange termijn 70 tot 80 procent van het bedrijfsleven blijven vormen, vooropgesteld dat de Thaise cultuur hetzelfde blijft.

Volgens Akachai zijn familiebedrijven typisch voor het Oosten en zijn het ook de meest succesvolle bedrijven. Familieleden lijken besluitvaardiger te zijn en meer gedreven dan professionele leidinggevenden. Maar familiebedrijven moeten zich wel aanpassen en proberen concurrerend te blijven met het oog op de Asean Economic Community, die in 2016 van kracht wordt.

De UTCC heeft uitgebreid studie gemaakt van familiebedrijven en heeft aan 500 tot 600 families cursussen in bedrijfsmanagement gegeven.

– Het voorgenomen investeringsplan van de regering ten bedrage van 2 biljoen baht zal de logistieke kosten met 2 procent verminderen, heeft het ministerie van Transport berekend. Wanneer over zeven jaar alle werken zijn uitgevoerd, zijn de logistieke kosten gedaald naar 13 procent van het bruto binnenlands product, zegt minister Chatchart Sithipan (Transport). Thans bedragen die 15 procent.

Volgens Chanvit Amatamatucharti, adjunct-secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board, zal Thailands concurrentiepositie door de investeringen verbeteren. Thailand staat nu op de 38ste plaats van de Logistics Performance Index van de Wereldbank, ver achter Singapore en Hongkong. Die lage plaats is voornamelijk te wijten aan de trage ontwikkeling in Thailand van het weg-, rail- en watervervoer.

Het wegtransport neemt thans 82,6 procent van het totale vervoer voor zijn rekening, de goedkope trein is slechts goed voor 2,2 procent en transport over het water 5,7 procent. In Thailand’s elfde National Economic and Social Development Plan 2012-2016 wordt als doelstelling voor het spoorvervoer 10 tot 15 procent geformuleerd.

Eind deze maand buigt het kabinet zich over de details van het 2 biljoen-plan. Eind volgende maand of begin april ligt het bij het parlement. Aanvankelijk zou 2,2 biljoen geleend worden, maar dat bedrag is teruggebracht naar 2 biljoen baht in een poging de staatsschuld te maximeren op 50 procent van het bruto binnenlands product. Thans bedraagt de staatsschuld iets meer dan 40 procent van het bbp. Het meeste geld van de 2 biljoen gaat naar het spoor.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 februari 2013”

 1. HansNL zegt op

  Inderdaad, hurktoiletten zijn beter voor de hygiene.
  Als ze goed gereinigd worden.

  Ook is het zo, volgens diverse bronnen, dat hurktoiletten de kans op enkele vormen van kanker verminderen.

  Maar, en dat is voor een kennis van mij de dooddoener als hij in de vroege ochtend zijn ochtengebed gaat doen, vergezeld van een mok koffie, een zwaar shaggie en een goed boek, je kunt niet zitten op die krengen.

 2. ton donders zegt op

  Ik heb ook begrepen dat het eigenlijk niet zo’n drukkend probleem is. Tenminste in de tijd dat Frankrijk nog vol stond met hurktoiletten was een belangrijk argument tot handhaving, dat bij gebruik van hurktoiletten er minder “diverticuls” (darm uitstulpingen) zouden voorkomen omdat de “boodschap” op een hurktoilet er als het ware vanzelf uitvalt. Maar maak dat de regering maar eens “netjes” duidelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website