Niet schrikken van bovenstaande kopregel want de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Wil gewoon even wat aandacht trekken en daarvoor van een soort Telegraafachtige kopregel gebruik maken.

Als frequent schrijver op dit blog en niet minder geïnteresseerde lezer betrap ik me er de laatste tijd steeds meer op dat ik me erger aan bepaalde reacties en opmerkingen. Beter wetend zou ik het langs mijn koude kleren moeten laten afglijden. Maar toch..

Denk dat veel reizigers die hun hart aan Thailand hebben verpacht en er regelmatig terugkeren de opmerkingen, of het nog meer frustrerende achterbakse gemompel van lieden uit hun omgeving wel kennen. Als je regelmatig als man naar Thailand gaat dan ben je in hun ogen een hoerenloper. In dat land wonen uitsluitend snollen en aan mannen die zich daar blijvend gevestigd hebben is een steek los. Laat het allemaal maar voor wat het is en ben aan dat soort onnozele prietpraat inmiddels gewend geraakt.

Irritatie

Wat mij veel meer irriteert is het met grote regelmaat afgeven op het eigen moederland. Het zijn voornamelijk degenen die zich in Thailand hebben gevestigd of een Thaise relatie hebben, die zich daar schuldig aan maken. Meer dan vijftig maal heb ik Thailand bezocht en durf te stellen dat ik het land aardig denk te kennen waarmee ik méér bedoel dan alleen het landschappelijke. Toch woon ik in Nederland, en zelfs met heel veel genoegen. Geef graag toe dat ik van een goed pensioen mag genieten en ook mijn volledige AOW ontvang. Zaken die in Nederland allemaal puik zijn geregeld en er zelf ook voor hebt gezorgd. Uiteraard is het in ons land niet allemaal hosanna in den hoge, maar in welk land ter wereld is dat wel het geval?

Thailand versus Nederland

Er bestaan grote, om niet te zeggen hele grote verschillen tussen beide landen. Evenzo bestaan er -gelukkig- grote verschillen tussen mensen. Tussen de Thai en de Farang, maar ook tussen landgenoten onderling.

Wil in dit bestek niet ingaan op de economische verschillen tussen beide landen en nog minder op de levensstandaard van de bevolking. Noch wil ik voortborduren op geloof, politiek, opleiding en gebruiken. Het zal duidelijk zijn dat je daar een boek over vol kunt schrijven of er dagen over kunt filosoferen. Waar ik wel een lans voor wil breken is dat we Thailandblog, waar zoveel mensen veel genoegen aan beleven, niet laten afglijden naar een bedenkelijk niveau van onnozele discussies.

Afspraak

Zullen we de afspraak maken dat iedereen elkaar dient te waarderen?

En dat geldt niet alleen in het persoonlijke vlak maar ook voor opmerkingen die beledigend zijn voor volksvertegenwoordigers en/of regering van beide landen.

Vrije meningsuiting is niet in elk land zo vanzelfsprekend als wij denken. Wellicht is het verstandig om het artikel van Khun Peter dat hij onlangs op 28 mei plaatste over de gevolgen die dat met name in Thailand kan hebben voor ons aller blog. Zelf beloof ik aan iedereen dat ik geen enkel negatief commentaar zal plaatsen. Doet U ook mee? Ja toch.

33 reacties op “Over geflipte expats, hoerenlopers en snollen”

 1. ThailandGanger zegt op

  Jospeh ik kan het helemaal met je eens zijn. Goed verwoord !!!

 2. andrew zegt op

  beste joseph,thailand leer je alleen maar kennen als je deel uit maakt van de thaise samenleving.als je de cultuur een beetje doorgrond hebt als je de taal spreekt(wat heel belangrijk is anders kun je met de mensen niet communiceren).In alle andere gevallen ben en blijf je een buitenstaander die alleen en het woord zegt het al,tegen de buitenkant aan kijkt.Dan maakt het geen verschil of je 50 of 150 keer heen en weer gevlogen bent.Het blijft zo.Voor wat betreft het tweede deel:je hebt veel te doen met oudere mensen zoals ik(ga langzaam in de richting van 80)Oudere mensen gaan langzaam achteruit(dat is niet te stoppen)gaan mopperen en soms zelf zeiken.Toen ik jaren,jaren geleden begon met het leren van de thaise taal heeft een thaise acharn mij snel verteld:”Khon thai pen khnon ki bon”thaise mensen zijn mopperaars.Net als nederlanders als het regent is het niet goed en als de zon schijnt klagen ze ookWe zijn allemaal hetzelfde.Alleen de cultuur is zo anders.Als iedereen probeert respect voor elkaar op te brengen komen we het verst.Hollanders hebben echter overal geen beste naam zij staan bekend als mensen die zodra ze iets waarnemen wat anders is dan in nederland. gelijk beginnen te keffen en met het vingertje gaan zwaaien.Dat is hun calvinistische achtergrondZe vallen mensen makkelijk aan die geen calvinistische achtergrond hebben Mensen die anders ziin dan zij..Ze lijken soms net op een klein keffertje dat aan de kant van de straat aankeft tegen alles en iedereen die voorbijkomtVraag het maar aan een belg die weet ook wel hoe”kees”is..Daar staat tegenover als de collectebus rammelt of men zit ergens in de penairie blijven het gevers.Het interesseert ze geen bal waar dat geld naar toe gaat als ze maar kunnen lammeren.Gek is dat.Verder over het laatste deel:je kan en mag hier geen kritiek hebben op poltieke of maatschappelijke toestanden.Dat pikken ze niet je mag ze niet voor gek zetten in het openbaar zoals dat in nederland gebruikelijk is.Ik heb eens gezien bijv.hoe thaise bardames geld in de pot stopten en op de hoek van de nana 3 en sukhumvit in bangkok een hollander af lieten knallen OOK ZIJ VERDIENEN RESPECT.Pas op hollanders.Laat ze jouw posting maar een paar keer overlezen. .

  • Gerrit Jonker zegt op

   Het is een lang stuk van Andrew met heel veel woorden.
   Maar begrijpen jullie het???
   GJ

  • ThailandGanger zegt op

   Wat wil je nu eigenlijk zeggen?

 3. Jan Thiel zegt op

  Ja, je hebt wel gelijk!
  Sorry!

 4. Jan Thiel zegt op

  Maar toch zou ik niet meer in Nederland willen wonen!

 5. ludo jansen zegt op

  mooi braaf op het lijntje lopen,netjes de rekening betalen,en snaveltjes toe.
  thai is baas.eigen volk eerst.

  • niek zegt op

   Wat is beledigend en wat is negatief? Zelfcensuur? Wordt thailandblog.nl een typisch thaise regeringsblog? Misschien zijn dan de Bangkok Post en The Nation kritischer. Lzzs hun websites.

   • @ Wordt thailandblog.nl een typisch thaise regeringsblog dus als je het een niet doet ben je automatisch het andere? Kortzichtig en nogal zwart wit gedacht.
    Ik heb het al vaker gezegd begin zelf een blog. Dat is tegenwoordig gemakkelijk er zijn kant en klare blogs, kun je zo aanmaken. Ga je daar flink tekeer tegen de Thaise overheid. Ontvang je ook nog een enkele reis België 😉

    • Gerrit Jonker zegt op

     Heel goed verwoordt Peter.

     Gerrit

    • niek zegt op

     Waarom zou ik flink tekeer willen gaan tegen de Thaise overheid? Ik kijk wel uit;
     Er zijn ook bloggers die wat meer over de achtergronden van allerlei verschijnselen geinformeerd willen worden ipv steeds maar weer discussie te lezen over bijv, beenruimte en prijzen van vliegtuigen, geldkoersen, abministratirve aangelegenheden . Ook belangrijk maar ook niet roomser dan de paus willen zijn en bang zijn voor kritiek als je postings krijgt over de maatschappelijk achtergronden van het e.e.a. in de thaise samenleving. Ik realiseer me dat bepaakde onderwerpen taboe zijn en dat moeten we maar aanvaarden. Maar laat jullie blog niet ontaarden in een verlengstuk van de TAT , Thai Authority of Tourism . Of ga je, kuhn Peter, me weer adviseren een eigen blog te beginnen. Dat vind ik een reaktie gelijkaardig aan wat je soms te horen krijgt na kritiek op het land waar je verblijft, nl. …als je het niet bevalt, vertrek je maar….
     Al die professionele journalisten, waar je kennelijk kontakt mee hebt, zullen jou zeker adviseren je lontje wat langer te maken, als ze tenminste professioneel zijn.

     • @ Niek, ik begrijp dat je graag een discussie aan gaat. Maar ik ben geen pensionado en druk zat met Thailandblog en mijn werk. We zijn vaak genoeg kritisch en zeker geen verlengstuk van de TAT. Je zult het moeten doen met wat er op het blog verschijnt. Er is geen kok die kookt naar alle monden.

      • andrew zegt op

       niek lees dat artikel van khun peter van 28mei en knoop het goed in je oren.Meer wil ik niet meer zeggen.(ik heb hier al zo veel gezien en gehoord)

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Als professioneel journalist (bijna 40 jaar) neem ik het in dit opzicht voor Kuhn Peter op. Het blog is geen verlengstuk van de Tourism Authority of Thailand (TAT), hoewel we op dit blog best regelmatig positieve verhalen over Thailand publiceren. Wat dat betreft zou het een goede zaak zijn als een deel van het TAT-geld naar ons blog zou vloeien in plaats van in de gebruikelijke bodemloze put.
      Het blog is onafhankelijk van wie dat ook, airlines, touroperators of hoteliers. We waken er echter voor in het mijnenveld van problematische reacties terecht te komen. Wie (anoniem) zijn gram wil halen moet dat elders doen of zelf een blog beginnen. En op de blaren zitten als hij zijn eigen kont brandt. De prijs om het land uit gegooid te worden of enige tijd door te brengen in het ‘Bangkok Hilton’ is ons te hoog. Dit blog is geen Volkskrant en zelfs geen Telegraaf. Het is een blog van en voor liefhebber/bezoekers van Thailand met soms broodnodige informatie.

      • Robert zegt op

       Ik snap Niek wel een beetje – mijn eerste reactie op dit artikel was ook ‘laat het alsjeblieft geen gezapige toestand worden op dit blog’. Een stevige discussie is af en toe best leuk. Ik snap de insteek van de schrijver van dit artikel niet zo; ik denk dat Peter geweldig goed modereert, en op dit blog vallen lang niet zoveel onvertogen woorden als op bv een Thaivisa.com (wat overigens wel heel vermakelijk kan zijn). Samenvattend, ik denk dat er niet zoveel hoeft te veranderen. Ga zo door Peter!

       • Hans Bos (redactie) zegt op

        Mag ik daar aan toevoegen dat ook ondergetekende een stevig partijtje modereren meeblaast?

       • Robert zegt op

        Dat mag Hans, ik vind echter dat dat Peter echt goed modereert omdat hij altijd neutraal blijft en nooit op de persoon speelt. Vandaar dat ik hem in het bijzonder noemde.

        • Hans Bos (redactie) zegt op

         Nee, neutraliteit is bij mij ver te zoeken. Ik heb doorgaans een mening. Maar sinds wanneer speel ik op de persoon?

       • Robert zegt op

        Hans, mijn commentaar betreft Peter. Ik wilde gewoon een compliment maken over hoe hij modereert, niets meer en niets minder. Het gaat helemaal niet over jou hier, sorry, ik maak geen vergelijking tussen jou en Peter en ik heb ook nooit gesteld of gesuggereerd dat jij wel op de persoon zou spelen.

   • Hansy zegt op

    Bij de kranten worden reacties ook achteraf gecensureerd, op dit blog vooraf.
    Een groot verschil.

    • klopt, dat is helaas nodig om het fatsoenlijk te houden en mede het succes van het blog.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Na ruim 20 jaar als journalist bij een dagblad kan ik je meedelen dat ook daar de reacties tevoren op inhoud en taalgebruik worden gecontroleerd.

     • niek zegt op

      Welk dagblad was dat, Hans?

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Eerst Dagblad voor Noord-Limburg in Venlo, gevolgd door Dagblad de Limburger in Maastricht.

 6. Ferdinant zegt op

  Ik ben het met Andrew eens, wil je Thailand goed leren kennen dan moet je van die samenleving deel uitmaken en uiteraard de taal spreken. Voorts, maakt het een groot verschil of je op een beschermde resort met alleen farangs en de Thaise elite woont of echt midden tussen de Thaise bevolking. In het laatste geval leer pas echt goed de Thaise cultuur kennen.

  Zelf ben ik ook al een 30 keer daar geweest, maar ik heb er ook 2½ jaar gewoond en gewerkt, waardoor ik de Thai beter leren kennen dan al die keren dat ik er op vakantie ben geweest. Verder heb ik in dat opzicht het voordeel, dat ik zelf een halfbloed Aziaat ben en ook in Azië ben geboren, waardoor ik de Aziatische cultuur door en door ken. Kortom, anders dan de meeste farangs die daar voor eerst komen, was de Thaise cultuur mij niet wereldvreemd. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals het ondersteunen van de familie. Voor mij is dat een vanzelfsprekendheid.

 7. HenkV zegt op

  Kom hier nu 10 jaar en woon hier 8 maanden, loop dagelijks tegen cultuur en andere verschillen aan, ook regelmatig heftige menings verschillen met mijn vriend alhoewel dit minder begint te worden. Maar defenitief terug naar Nederland? Als het niet echt moet liever niet, ben pas 54 en ben afhankelijk van bepaalde dingen om hier te kunnen blijven maar………… In elk geval begrijp ik de allochtonen in Nederland nu een beetje, heb altijd gezegd dat ze zich aan ons moeten aanpassen, zie nu hoe moeilijk dat is.

  Gr Henk.

 8. @ kan best Hansy, maar die discussie ga ik niet aan. Er zijn een aantal mensen in mijn omgeving die mij af en toe gevraagd en ongevraagd adviseren. Daar heb ik veel vertrouwen in omdat het professionals zijn (journalisten bijvoorbeeld). Ik kan niet naar alle meningen luisteren en ik kan het ook niet iedereen naar het zin maken. Gelukkig zijn er meer fora over Thailand op internet. Als ze hier niet kunnen vinden wat ze zoeken moeten ze naar elders gaan (of zelf iets beginnen).

 9. georgessiam zegt op

  Respect voor ieders mening daar kom je al veel ver mee in het leven.
  Ikzelf heb al veel tegenslag gehad in het leven,een stukgelopen thaise huwelijk,een relatie van 61/2 jaar die abrupt is beeindigd,je zou voor minder het land van de glimlach “haten”maar toch blijf ik er in geloven dat “eens” ik wel de ware ga tegenkomen.
  Ik krijg dikwijls van andere mensen verwijten op andere forums,dat ik teveel met lof zwaai wat betrefd Thailand,maar zo zit ik niet in elkaar ik hou van het land,de glimlach van de mensen.
  Ook ik ben van mening ofdat je nu al 30keer of zoals mezelf(65 keer)naar Thailand bent geweest,dat je niet voor 100% wordt aanvaard door de thaise gemeenschap,in hun ogen blijf je een buitenstaander,maar ze appriceren het enorm dat je de moeite doet om hun cultuur en taal te leren.
  In iedergeval Khun Peter, ik volg je al een heel tijdje en ik vind wat je schrijft hier op het forum dat er veel waarheden zijn in je denken over het land Thailand.
  groetjes:georgessiam (Buriram momenteel)

 10. hans zegt op

  De taal spreken wordt inderdaad zeer gewaardeerd door de thailanders en waar ik nu verblijf zijn niet veel toeristen, en als je dan in nieuwe zaak komt, kijken ze je aan of ze het in bangkok horen donderen als je thai spreekt.

  En het zijn niet alleen de hollanders die kankeren over nederland en thailand.
  Als ik over het algemeen de duitsers aanhoor, die hebben daar ook een heel behoorlijk handje van.

 11. BramSiam zegt op

  Gentlemen de oproep van Joseph lijkt me redelijk. Het is van belang dat het niveau van dit blog op peil blijft. Ik heb er geen moeite mee als er uitgesproken meningen worden gegeven, als ze maar goed doordacht zijn en beargumenteerd worden. Dat is doorgaans wel het geval, maar soms komt er ongenuanceerd gekanker door. Dat Thais en Farang verschillen is de bestaansgrond voor dit blog. Ik vind Thais aangename mensen om mee om te gaan. Persoonlijk heb ik alleen een hekel aan hun (ik weet dat ik nu generaliseer) beperkte belangstelling voor en kennis van de wereld buiten Thailand. Dat is natuurlijk mijn probleem en niet het hunne, maar voor mij is dat de voornaamste kritiek op de Thais. Andere slechte eigenschappen komen overal voor. En ja, als mensen over Nederland willen zeuren, dan zeuren ze over zichzelf en hun afkomst. Er zijn echter veel objectieve argumenten die voor Nederlandd pleiten. Zelfs het weer wordt er beter.

 12. tinco f s lycklama a nyeholt zegt op

  ik woon in zo thailand waar thai en cambodianen samen heel gezellig en borreltje drinken ik heb 12 jaar in fillipynen gewoont ,hier is het veel beter en acepteren me en fillipyn acepteert je nooit .overal is wel wat
  tinco

 13. johnny zegt op

  Ik ben het er helemaal mee eens hoe Peter dit doet. Hij moet wel. Daarnaast wil ook wel even kwijt dat ik in het verleden ook de meest afschuwelijke reacties heb gelezen. Zeer onbeschoft en beledigend naar mij of anderen toe EN beslist naar de Thaise gemeenschap.

 14. Mia zegt op

  Naar mijn mening gaat het artikel van Joseph op het afgeven op Nederland. Ben het helemaal met hem eens dat dit zeer onterecht is. We wonen in een van de allerrijkste landen ter wereld en met een hoge welstand en vrije meningsuiting. Dat je zelfs met een klein Nederlands pensioen in Thailand een goed leven kunt leiden is daar toch aan te danken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website