Afbeelding: Bangkok Post

De Bank of Thailand (BoT) maakt zich zorgen over de toenemende huishoudschulden en gaat maatregelen nemen om het aantal autofinancieringen onder controle te brengen. De Federation of Thai Industries (FTI) is hier uiteraard niet blij mee en vreest dat de automarkt op de korte termijn een gevoelig klap krijgt als er nieuwe maatregelen van kracht worden. 

De maatregelen van de BoT komen naar aanleiding van de vele reclames een aanbiedingen voor autofinancieringen. De BoT wil dat kredietmaatschappijen stoppen met het stimuleren van leningen door gunstige voorwaarden. Zo bieden sommige kredietmaatschappijen leningen aan die geen aanbetaling vereisen. Ze zijn daarnaast vrij in het bepalen van de kredietvoorwaarden.

Ook voor woningfinancieringen gaat de Bank of Thailand de regels aanscherpen. Per 1 april moeten voor derde en volgende hypotheken een aanbetaling van 30 procent van de verkoopprijs worden gedaan. De minimum aanbetaling voor een tweede hypotheek bedraagt 10 tot 20 procent afhankelijk van de afbetalingen op de eerste hypotheek.

Volgens gegevens van de BoT stegen de huishoudschulden in het vierde kwartaal vorig jaar van 12,5 naar 12,8 biljoen baht. Ze vormen nu 78,2 procent van het GDP.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Bank of Thailand: Zorgen om toenemende huishoudschulden waaronder autoleningen”

 1. Kareltje zegt op

  tja,

  Als alle banken, fout lopende leningen zouden afboeken, zijn morgen alle banken in Thailand failliet.
  De schuld van vele personen, is bij vele toren hoog en kan nooit terug betaald worden en de verloedering van de vele honderd duizenden huizen, die nooit meer afbetaald worden, maar wel in de boeken staan.

 2. Henk zegt op

  Oplossing: BKR instellen! In Nederland in Tiel. Iedere bank en kredietverstrekker verplichten de lening bij dat BKR aan te melden. Ook een maximale rent verplichten. Ik ken mensen die wel 6 leningen hebben lopen en er nooit meer uit komen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 3. TvdM zegt op

  Volgens mij is het bestaan van loan sharks een veel groter probleem. Degenen die bij de bank niet terecht kunnen komen bij een loan shark terecht, waar een rente van 10 tot 20 % PER MAAND niet ongebruikelijk is.

 4. Henk zegt op

  Loan sharks zijn toch ook kredietverstrekkers, zie mijn vorige post. Dat moet ook aangepakt worden!

 5. pw zegt op

  Je zou er ook voor kunnen kiezen om géén auto te “kopen”.
  Blijkbaar is dat voor een Thai geen optie.
  De buren hebben er tenslotte ook een.
  En zo zien we educatie op werkelijk elke plek in deze samenleving terugkomen.

 6. Mark zegt op

  https://www.bot.or.th/broadcast/BOT-Eng720p.mp4
  In het filmpje worden de wettelijke opdrachten van de BoT in mensentaal uiteengezet.

  De maatregelen tegen schuldoverlast dienen het financieel en bancair systeem te vrijwaren. Niet het persoonlijke belang van de ontleners. Die blijven 100 % aansprakelijk voor hun eigen “stommiteiten” … en ze worden overgeërfd na hun dood.

 7. Sjaak S zegt op

  Ook hier in Thailand vallen velen ten prooi en zwichten voor de aanbiedingen. Een auto die je de vrijheid geeft, die je aanzien verhoogt. Stel je voor, je koopt een tweede hands betaalbare auto. Je geeft meteen toe dat je gierig bent of te arm voor zo’n geldverslindingsmachine.
  Nee, het moet een nieuwe zijn, we hoeven slechts vier jaar de buikriem aan te trekken.
  En mocht er intussen iets gebeuren, ontslag, ziekte of zo? Durf er niet aan te denken, want zo roep je het onheil al op je af.

  • Gerard zegt op

   Vooral het aanzien verhogen, daar gaat het om.

   Onlangs hebben we twee oud studiegenoten van mijn vriendin bezocht. Beiden zijn midden 30, geven les aan een universiteit (Ubon), zijn dus niet op hun achterhoofd gevallen en hebben ieders een maandinkomen van zo’n THB 26.000.

   Nummer 1 had net een nieuwe Toyota Hilux (pick-up) gekocht waarvoor ze de komende 5 jaar maandelijks THB 13.000 aan financiering kwijt is, daar komen verzekering, brandstof etc. dus nog bij. Ze woont daarom min of meer noodgedwongen op de campus te midden van de studenten, want dat is gratis, anders houdt ze geen geld meer over om van te leven… Ze had al een prima auto maar is dus bereid om veel op te geven om maar met haar nieuwe Hilux te kunnen pronken.

   Nummer 2 vroeg naar mijn mening over haar plan om haar PhD te behalen, daar moest ze dan wel een lening van THB 1 miljoen voor afsluiten die ze in 20 jaar zou aflossen. Een snelle rekensom leerde dat ze inclusief rente dan zo’n THB 1.700.000 moest terugbetalen, dat is THB 85.000 per jaar, ofwel ruim een kwart van haar huidige jaarinkomen.
   Mijn vraag luidde daarom ook wat deze investering in haarzelf zou opleveren, wellicht een flinke salarisverhoging, een betere job op een andere universiteit of misschien zelfs wel een goed betaalde baan in het bedrijfsleven in BKK. Nou nee, een salarisverhoging zat er niet in en ze kon niet weg uit de regio want ze had nog de zorg voor haar ouders, dus een beter betaalde job elders was ondenkbaar. Bovendien was het haar grote droom om op enig moment op de boerderij van haar ouders een bio-farm te beginnen.
   Hoe meer ze me vertelde, hoe minder ik begreep van haar vraag want wat heeft het voor zin om 20 jaar (relatief) op een houtje te moeten bijten voor een titel waar je, zoals in haar geval, werkelijk helemaal niets aan hebt?! Alleen maar status en aanzien, dat is de “Thai way of thinking” zoals mijn vriendin dit verklaarde. Wat de (financiële) consequenties daarvan zijn maakt niet uit, daaraan wordt volstrekt voorbij gegaan.

 8. Joris zegt op

  Mijn schoondochter heeft wel 6 creditkaarten van ieder een kleine Thb 60 -70.000.
  Allemaal aangevraagd met dezelfde loonstrook. Ze verdient niet slecht voor Thaise begrippen (thb 20.000), maar dat is toch ruim 20x haar maandsalaris wat ze aan krediet kan opnemen. Een nichtje van mijn vrouw idem dito.
  Dat ze die kaarten willen hebben snap ik enigzins, want op vertoon van bepaalde kaarten krijg je toch aanzienlijk korting bij vele zaken.
  Gelukkig is mijn schoondochter zo verstandig om het in de hand te houden.

  En dat de banken zo maar krediet verlenen snap ik ook niet helemaal.
  Mijn zoon heeft een groot huis helemaal schuldvrij en wou (eigenlijk wij) een huis kopen van rond de 6 miljoen thb. Omdat we dat geld niet helemaal hadden heeft hij bij de bank een lening aangevraagd voor 2 miljoen.
  Hij moest toch behoorlijk wat bankboekjes en afschriften laten zien voordat het rond was, terwijl het andere pand toch een kleine 12 – 13 miljoen waard is en schulden vrij

  • chris zegt op

   hahahaha…ja, het is soms een rare wereld in Thailand.

   Ik kreeg van mijn huisbank (waar nu al ruim 11 jaar lang elke maand mijn salaris op wordt gestort) GEEN credit card omdat ik GEEN geschiedenis heb met credit cards. Ze konden me in allerlei bestanden niet vinden. Ik heb namelijk nooit een credit card gehad, ook niet in Nederland, en dus ben ik (blijkbaar) niet te vertrouwen.

 9. Lung addie zegt op

  Er wordt hier gesproken over de Thais. Maar hoe is het gesteld met de Farangs, die hier zelf geen geld kunnen lenen, maar het dan doen via hun ‘Tie rakje’? Die zelf een dikke wagen willen hebben, een huis bouwen en er zelf ook het kapitaal niet voor hebben. Ik ken er meer dan 1 die zichzelf op die manier op zijn tandvlees zette en praktisch gans zijn inkomsten maandelijks moest gebruiken om de afbetalingen te doen. Dat zijn dan diegenen die regelmatig komen aankloppen om hen geld te lenen zodat ze eten kunnen kopen…. hun bankkaart uit hun thuisland is dan ’toevallig’ vervallen……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website