Het waterpeil in ‘s lands grote stuwmeren wordt de komende maanden aanzienlijk teruggebracht om te voorkomen dat ze net als vorig jaar aan het begin van het regenseizoen te veel water bevatten. De overstromingen van vorig jaar werden verergerd omdat in september en oktober grote hoeveelheden water geloosd moesten worden na enkele tropische stormen.

Het Bhumibol stuwmeer staat nu voor 83 procent vol; een jaar geleden was dat 55 procent. Sirikit stuwmeer staat op 80 procent tegen 69 procent vorig jaar. Doelstelling is ze terug te brengen tot respectievelijk 45 en 41 procent per 1 mei.

Het Strategic Committee for Water Resources Management, een van de twee commissies die na de overstromingen door de regering zijn ingesteld, verwacht dat Don Mueang, Sai Mai en Lak Si (Bangkok) dit jaar droog blijven, maar delen van Pathum Thani, Ayutthaya en Nonthaburi lopen weer het risico van overstromingen. Gebieden in de provincies Phichit, Nakhon Sawan en Phitsanulok worden bestemd voor wateropslag; in totaal is daarvoor 2 miljoen rai nodig.

– Gebruik een grond- en onroerendgoedbelasting om bewoners die langdurig het slachtoffer van wateroverlast zijn, te compenseren. Die belastingen kunnen geheven worden in gebieden die niet overstromen ter compensatie van degenen die de last van de overstromingen moeten dragen.

Dit idee werd gelanceerd tijdens een seminar, georganiseerd door het Thailand Development and Research Institute. Het refereert aan de situatie van vorig jaar waarbij de voorsteden van Bangkok maanden onder water stonden, terwijl de rest van Bangkok droog bleef.

– 650 agenten en gevangenisbewaarders hebben vrijdag de zeven extra beveiligde zones van de Bang Kwang Central gevangenis in Nonthaburi doorzocht. De oogst was niet mis: 40.470 baht aan contant geld, crystal methamphetamine [Het bericht zegt niet hoeveel], 39 mobiele telefoons, 20 sets gokspullen en 27 pornobladen. De gevangenis telt 200 gevangenen met een doodstraf en 1.300 met levenslang.

– Het was haar laatste wens: te trouwen met de man van wie ze houdt, en die wens is vervuld. De 41-jarige Kung, die terminale kanker heeft, trad in het Maha Vajiralongkorn Cancer Centre in Pathum Thani in het huwelijk met een 46-jarige Australiër en vader van 2 van haar 4 kinderen. ‘I am very happy today’, zei Kung die haar laatste dagen bij familie in Bang Khen zal doorbrengen.

– Het aantal gevallen van dengue fever (knokkelkoorts) is vorige maand met meer dan eenderde afgenomen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In januari meldden overheidsziekenhuizen 1.056 gevallen en één dode. Experts schrijven de afname toe aan het verdwijnen van stilstaand water na het einde van de overstromingen. De Aedes aegypti muskiet legt zijn eitjes in schoon, stilstaand water dat vooral in de grote steden voorkomt.

– Drie Thaise meisjes onder de 20 jaar zijn woensdag gered uit een bordeel in Sydney. Ze worden voor rehabilitatie naar het Australische Rode Kruis gestuurd. De meisjes waren op een studentenvisum naar Australië gereisd. Na aankomst was hun paspoort afgenomen. Ze werden gered tijdens een inval in 5 bordelen door een gezamenlijk team van Australische douane en politie.

– De Criminal Court heeft een 30-jarige man uit Roi Et, vrij op borgtocht, bij verstek veroordeeld tot vier jaar en zes maanden gevangenisstraf omdat hij samen met vier anderen in 2009 een vrouw als prostituee had laten werken in een club in Burgos (Spanje). Ze moest ook 700.000 baht van haar verdiensten afstaan. De vrouw was wijsgemaakt dat ze er als masseuse zou gaan werken.

– In een olifantenkraal in Kanchanaburi hebben politie en functionarissen van het ministerie van Natural Resources and Environment diverse wilde dieren in beslag genomen, waaronder vijf olifanten. Ook werden 147 houtblokken en 61 planken geconfisqueerd. In totaal telde de kraal 37 olifanten. [Waarom er maar 5 in beslag zijn genomen, wordt niet duidelijk uit het bericht.] In de kraal werkten 13 illegale buitenlanders.

– Don Mueang gaat op 2 maart open. Nok Air hervat haar vluchten op 6 maart. Op 1 juli begint Thai Smile, een dochter van Thai Airways, vanaf de luchthaven te vliegen. Orient Thai Airlines heeft nog niet bekend gemaakt wanneer ze terugkeert.

– De felle reacties op het voorstel van Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, om artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht te wijzigen, duiden op een gevoel van nostalgie over de absolute monarchie die in 1932 ten gunste van de democratie werd afgeschaft. Dit zei politicoloog Kasian Tejapira op een seminar gewijd aan Pridi Banomyong, oprichter van de Thammasat universiteit, en Thammasat.

Panas Tassaneyanond, voormalig deken van de faculteit recht, noemde het verbod van de rector op activiteiten van Nitirat exemplarisch voor een crisis van academische normen. Sinds de oprichting heeft Thammasat dienst gedaan als arena voor politieke debatten, zei hij. Om die reden hebben de machthebbers geprobeerd greep te krijgen op het beheer van de universiteit.
Rector Somkit Lertpaithhoon herhaalt nog eens dat het verbod alleen de campagne met betrekking tot artikel 112 betreft, omdat hij bang is voor ongeregeldheden. De universiteit heeft niet het uiten van academische opinies verboden, zegt hij. Iedereen heeft het recht op vrijheid van meningsuiting maar dit recht dient wel gepaard te gaan met sociale verantwoordelijkheid.

– SimSimi mag dan populair bij jongeren zijn; de ministeries van Cultuur en ICT zijn minder gecharmeerd van de chatting robot, die nogal ruw in de mond is. ICT-minister Anudith Nakornthap waarschuwt dat het posten of delen van antwoorden door de app over prominente mensen – sommige nogal onbeleefd – beschouwd kan worden als smadelijk en derhalve strafbaar is op grond van de Computer Crimes Act. Het ministerie van ICT gaat proberen de Koreaanse ontwikkelaar over te halen om de teksten te kuisen. SimSimi werd in 2002 ontwikkeld door ISMaker.

– De Truth for Reconciliation Commission (door de regering Abhisit ingesteld) ontkent het compensatiepakket voor slachtoffers van politiek geweld te hebben voorgesteld. Het voorstel dat een compensatie van 7,75 miljoen baht behelst voor de nabestaanden van de doden die in de periode 2005 tot 2010 vielen, is gedaan door een commissie die tot taak had de aanbevelingen van de TRC te implementeren. Deze commissie staat onder voorzitterschap van vice-minister-president Yongyuth Wichaidit.

– Het regeringsprogramma waarbij slachtoffers van de overstromingen in 28 provincies een kortingscoupon van 2.000 baht ontvangen, krijgt vrijdag een herstart. In december werden al coupons aan 100.000 gezinnen uitgedeeld. De coupon geeft recht op een korting van 10 procent op de aanschaf van elektrische apparaten. De start leidde tot de nodige misverstanden; zo dachten de ontvangers dat ze 2.000 baht cadeau kregen. Aan de herstart doen 600 verkooppunten mee.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website