Zeevissen vanuit Hua Hin

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
3 november 2016
Zeevissen vanuit Hua Hin

Wandelend door Naresdamri Road, de bekende straat waar de vele visrestaurants van Hua Hin zijn gevestigd, valt mijn oog op een aanplakbiljet van ‘Hua-Hin Game Fishing’.

Het feit dat ik al 35 jaar lang met enkele goede vrienden jaarlijks een visweekje in Ierland doorbreng, zegt totaal niets omtrent mijn viscapaciteiten, want die zijn echt minimaal. Daarbij komt dat wij een hecht vriendenclubje vormen en het vissen op de schitterende Ierse meren, onder begeleiding van een gids, in feite het handvat is om er een weekje tussenuit te trekken.

De zee lonkt

De zee heeft een speciale aantrekkingskracht en de toevoeging op het spandoek ‘Fishing to catch’ geeft toch de indruk dat er echt vis wordt gevangen en dat wakkert het mannelijk jachtinstinct aan. Een vismaatje heb ik snel gevonden, want mijn reisgenoot is een verwoed zeevisser. Verwoed is wellicht ietwat overdreven, want zijn zeevis escapades beperken zich in Nederland ook niet verder dan tot ongeveer eens in de twee jaar.

De afgebeelde foto’s waarop de geweldige vangsten staan afgebeeld, doen ons vissershart echter sneller kloppen en dus besluiten we die sensatie eens mee te gaan maken.

Kostenplaatje

Een dagje zeevissen is bepaald niet goedkoop en kost 3300 baht. Het is een totaalprijs waarbij hengels, aas, water, koffie en thee plus een eenvoudige lunch zijn inbegrepen. Tevens halen ze je thuis of bij je hotel op en na afloop brengen ze je ook weer netjes thuis. De gevangen vis mag je als je dat wilt uiteraard meenemen.

Een voormalige vissersboot is omgebouwd tot gebruik voor sportvissers en het aantal deelnemers is beperkt tot zes personen waardoor iedereen meer dan ruimte genoeg heeft om op een prettige manier te kunnen vissen.

Ligplaats boot

De ‘Little Blue’ visboot ligt in de haven van Pak Nam Pra, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Hua Hin, afgemeerd. Je staat ervan versteld hoe groot de haven van deze betrekkelijk kleine plaats is. Honderden vissersboten liggen daar voor anker en je kunt je afvragen hoe lang het nog duurt voordat de Golf van Thailand is leeggevist. De enkele sportvisser die met zijn hengeltje het ruime sop verkiest, zal daar beslist niet debet aan zijn.

Ter visvangst

Even na acht uur in de ochtend vertrekt de boot met twee Nederlandse en twee Amerikaanse sportvissers richting visgronden. De naar schatting een kilometer lange uitgang vanaf de haven naar zee is, zeker voor Thaise begrippen, professioneel aangelegd en zal ongetwijfeld een voldoende diepgang hebben. Honderden voor de visvangst uitgeruste boten, variërend van klein tot zeer groot, passeren we op de tocht zeewaarts.

Na ongeveer een uurtje varen kunnen wij de hengels voorzien van een heuse garnaal uitgooien. Al vrij snel worden de eerste niet al te grote exemplaren met een onuitsprekelijke naam aan boord gehesen. Zowel de schipper alsook de Thaise organisator steken links en rechts een helpende hand uit voor het op de juiste wijze bevestigen van de garnaal aan de twee haken. Een haak in het midden en een kleinere aan de staartzijde.

Voor de niet-vissers en dierenactivisten, de garnalen zijn echt dood en lijden daaronder niet in het minst. Regelmatig verkassen we naar een andere plek, op zoek naar de supergrote vissen die op ons netvlies staan geprojecteerd. Per slot van rekening staan dit soort foto’s op de verleidelijke poster en het spandoek dat het laatste zetje gaf om ons over te halen om deze vistrip te ondernemen. Het woord ‘visserslatijn’ is meer dan bekend, maar we willen zo graag een super exemplaar aan de haak slaan, al is het maar voor die ene foto, waarna de vis wat ons betreft weer overboord mag.

Het resultaat

Het eind van het liedje is dat we die kanjers van spandoek en poster niet hebben gezien, maar het was wel een leuke dag. Samen met mijn metgezel hebben we een dertigtal vissen van bescheiden afmeting kunnen verschalken. We werden keurig op tijd afgehaald maar de aangekondigde ‘Full day game fishing’ van 8.00 tot 18.00 moet je maar met een zak Thais zout nemen. Om kwart over drie was het einde Latijn en koersten we richting haven en voor half zes werden we veilig en wel thuis afgezet.

Advies

Als je niet aan een bepaalde dag bent gebonden kun je een aardig bedrag besparen door niet vooraf te boeken. Bel naar onderstaand telefoonnummer en stel dat je mee wilt gaan als er te weinig aanmeldingen zijn. Over de prijs kun je dan onderhandelen en zeker en gewis betaal je dan aanmerkelijk minder. Ons gevoel dat de twee Amerikaanse medevissers dit grapje onder de knie hadden, werd zoals ons achteraf bleek bewaarheid.

Telefoon: 08-10103748

Zie ook: www.hua-hingamefishing.com

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Zeevissen vanuit Hua Hin”

 1. Sjaak zegt op

  Ja, ik ben ook eens mee gaan vissen. Ik heb toen iets over de 1000 Baht betaald. Deze vistocht vertrekt vanuit de haven van Pak Nam Pran. Als er genoeg liefhebbers zijn, kan de prijs nog verder zakken. Mijn vangst (de eerste keer in mijn “jonge” leven) was bescheiden. Op de markt had ik waarschijnlijk deze vissen voor nog geen 200 Baht kunnen kopen met meer gemak….
  Maar… morgen zou een goede dag zijn. Ik werd gebeld of ik zin had om mee te gaan. Helaas kon ik niet, want ik krijg bezoek van een ex-collega…. Next time…

 2. Henk van't Slot zegt op

  Aardig aan de prijs 3300 bath pp,ben zelf vanuit Pattaya een paar weken geleden wezen vissen op zee met 15 personen.
  Voor de boot 3500 bath betaald,de schipper maakte gebakken rijst met een salade en er was ook zat fruit aanwezig,dit alles bij de prijs inbegrepen.
  Zelf voor de drank gezorgt,bij het strandtentje gekocht vanwaar de boot vertrok,wat we overhadden konden we na het vissen weer teruggeven,hoefde het toen ook pas te betalen.
  Zat vis gevangen,en bij een mooi eilandje voor anker gegaan om te zwemmem.
  Eind van de dag kwam het op 500 bath de man.
  Ga zelf wel meer vissen en neem dan een iets duurdere boot 7000 bath,deze boot was wat kleiner en minder comfortabel,maar met 15 man was het goed te doen.
  Er werdt niet met hengels gevist maar met klosjes,het aas was inktvis,zat ook bij de prijs inbegrepen.

 3. Lex K. zegt op

  Ik ben dus een fervent tegenstander van sport vissen, ten 1e gaat de hele diversiteit kapot, en hele vissoorten worden ,met uitsterven bedreigd.
  Ik weet nog dat ik met mijn Thaise schoonvader, ongeveer 20 jaar geleden een dag ging vissen, hij ving genoeg om zijn hele gezin te eten te geven en dat binnen een paar uurtjes, een paar jaar later was er geen vis meer te vangen, behalve de ondermaatse dan, hij deed dat in een gammel bootje met een haak aan een touwtje of een net en moet je nu eens zien waar de “sportvissers” mee aan komen, het heeft niets meer met sport te maken, de vis maakt geen enkele kans, mijn vader zou zeggen “pak iemand van je eigen lengte, durf je wel tegen zo’n kleintje??”
  Nu ligt dat niet uitsluitend aan de sportvisser, maar ook de professionele visserij is veel te verwijten, maar daar gaat dit artikel niet over.

  Groet,

  Lex K.

 4. Henk van't Slot zegt op

  Onzinverhaal Lex,dat jouw schoonvader in zijn eentje een slootje leeggevist hebt,onmogelijk,
  Met een hengeltje op zee bedrijg je ook de visstand niet,die hele groote trawlers,en geloof mij,dat zijn hele groote schepen,die met netten vissen waarvan
  de mazen net zo groot zijn als van een nylonkous,die vissen alles leeg.
  Ik kom ze regelmatig tegen op zee,zijn gewoon varende stofzuigers,alles wordt naar binnengehaald,klein en groot.
  Je hebt ze varen onder Nederlandse vlag,die de vis direct verwerken aan boord,ingeblikt en in dozen gedaan.
  De grootste boosdoeners zijn de Jappanners,trekken alles leeg,en wordt in sommige gevallen tot vismeel verwerkt aan boord,nooit meer te controleren wat ze gevangen hebben.
  Heb zelf een tijdje op een schip van Rijkswaterstaat gezeten waarvan een van de taken was het controleren van de Nederlandse visserij,op zee worden de mazen op hun groote gecontroleerd,in die tijd niet meegemaakt dat een Nederlandse vissersboot de wet had overtreden,boette’s zijn groot.
  Bijvangst van ondermaatse vis blijf je altijd houden,wordt terruggegooid om problemen te voorkomen als ze voor de wal komen en gecontroleerd worden.
  Of er hier in Thailand een visserij inspectie is,dat weet ik niet,lees wel eens wat dat een Thaise visserman problemen heeft met de overheid,maar dat gaat dan meestal over een een bemanning die uit een van de buurlanden komt.

  • Lex K. zegt op

   1 reactie op 2 personen; Henk van’t Slot en Jack.
   Ik heb nooit en nergens gesteld dat mijn schoonvader en andere lokale vissers, met kleine vissersbootjes, in staat zijn hele zeeën leeg te vissen.
   Wat ik wel probeerde te zeggen is dat door de professionele visserij, zie de boten op de foto die bij het artikel geplaatst is, de kleine lokale vissers, die voor eigen gebruik en misschien verkoop op de lokale markt geen vangst meer hebben, zoals een 15 tot 20 jaar geleden,
   Over de diversiteit; de gemiddelde sport visser aast op een bepaald soort vis, denk aan afmeting, kleur en ras, ook in de zogenaamde beschermde ” Marine national parks”,
   Vis soorten die ik 15 jaar geleden tijdens snorkelen volop zag, die zijn er gewoon niet meer, ik heb jaren geleden op de boot van Krabi naar Phi Phi 10tallen dolfijnen( of bruinvissen, zoveel verstand heb ik er niet van) gezien, ze zwommen met de boot mee, die vissen zie je bijna niet meer, er zijn “tour operators”die adverteren met de jacht op en vangst van een bepaald soort vis, ook als die beschermd is.
   Als ik ‘s nachts op het strand van Ko Lanta zit zie ik hele rijen vissers boten, met grote lampen, de hele nacht door werken en ik weet ook wel dat die degenen zijn die de zee leeg vissen en de visstand bedreigen, maar, ter afsluiting, je hebt mensen die tegen de jacht op landdieren zijn en ik ben dus tegen sportvisserij,
   Ik hoop dat ik mijn 1e reactie iets heb kunnen verduidelijken.

   Met vriendelijk groet,

   Lex K.

 5. pietpattaya zegt op

  Al jaren vanuit Pattaya met kapt. Deng wezen vissen op grote, kosten 7000 baht en eerst 2 uur varen achter of richting kho Phai.
  Niet elke keer grote vangst doch er zaten zeker meters vissen bij ,wij vissen met levend aas, inktvissen wat het beste is, wel moeilijk in leven te houden ,doch prima kapitein.

  De prijs van 3300 is erg hoog,zal wel weer farang lachende 3e zijn.

  Wel zeggen eigen drank en eten meenemen doch dat zijn de kosten niet,anders bijt je ook niet op een stokje

 6. Jack zegt op

  In Pattaya ga ik altijd minstens 1 keer vissen. Een hele dag met een gezellige echte oude boot met maximaal 15 personen.De gezamenlijke gevangen vis wordt aan boord gebakken en ook opgegeten, gebakken rijst rauwkost prik nam pla en fruit na. drankjes soda en limo 20 baht chang 45 baht. De kosten 400 bath! en je bent de hele dag van de straat.
  Natuurlijk is dit veel eenvoudiger en de vissen zijn meestal klein. Maar voor de gezelligheid zou ik toch voor het eenvoudige kiezen.

  Tijdens de maaltijd wordt er geankerd en is er ook nog gelegenheid tot zwemmen in glashelder water.

 7. Sjaak S zegt op

  Nu een jaar later wil ik best nog wel eens reageren op dit artikel. Ik zou echt aanbevelen dat hele gedoe met “sportvissen” te laten zijn. Ga liever snorkelen en maak foto’s van de vissen die er nog zijn. Neem een stuk brood in een plastic zak mee en voer de vissen onder water. Daar heb je meer van en is sportiever dan dat zogenaamde “sportvissen”.
  De verhalen dat de zeeën rondom Thailand en ook andere landen leeggevist worden door illegale en ook legale vissersboten zijn huiveringwekkend genoeg om dit niet te doen. Toen ik vorig jaar mee was om te vissen waren we blij met een klein visje. Zelfs dat vind ik te veel.
  Visbestanden herstellen snel, maar helaas is onze hebzucht groter.
  De vissen die je nu vangt, zijn er niet meer en als je ze in de pan slaat, is er snel niks meer van over. Maar de vissen die je tijdens het voeren filmt of fotografeert, kun je over tien jaar nog steeds zien. Is dat niet fantastisch?

 8. Pim zegt op

  In NL .hadden wij een vangstverbod op haring omdat er anders in de toekomst geen haring meer zou zijn .
  De boten werden verkocht aan 3e wereldlanden met behulp aan ontwikkelingslanden met als gevolg dat er daar voor de kleine visser geen boterham meer is .
  Achteraf is er nu weer veel haring in de Noordzee zodat deze nu zelfs in Thailand te koop is .
  Die arme mensen met hun kleine bootje zitten er nu mee dat ze geen eten meer voor hun bestaan kunnen vangen .
  Het zijn nu piraten geworden dankzij de ontwikkeling hulp .
  Mede dat er in de golf van Thailand de steden hun afval daarin dumpen gaat daar de visstand achteruit .
  Nog even en dan vang je daar een vis in een plastic zakje .

 9. Jan K zegt op

  Het Email adres moet zijn http://www.huahingamefishing.com zonder tussen streepje.

 10. simon boersma zegt op

  ik heb altijd gevist met een kleine boot op de noordzee rana fish 17 met gps en marifoon aan boord .
  ik gaan 29 maart naar thailand, huur een huis in pattaya. ik wil ook wel vissen in pattaya.
  sb2859@hotmail.com

 11. Sjaak S zegt op

  Moderator: je reactie is off-topic.

 12. Marcow zegt op

  zowel http://www.hua-hingamefishing.com als http://www.huahingamefishing.com lijken niet te bestaan. Misschien toch aan de prijzige kant?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website