Rijdend van Mae Sot richting Tak zien we plotseling een verwijzing naar het Taksin Maharat National Park waar de hoogste boom van Thailand staat. Braaf betalen we de entreeprijs ad 200 baht p.p. en mopperen maar niet over het genoegzaam bekende prijsverschil tussen Thai en buitenlander.

Bezienswaardigheden

Behalve de Anisoptera Costate, de officiële naam van de boom, tref je in het park de Saphan Hin, een natuurlijke rotsbrug, aan die over een lengte van 30 meter de overspanning vormt over een riviertje.

Op een kilometer loopafstand van de meest tot de verbeelding sprekende boom ligt de Pang Ah Noi waterval. Met een hoogte van 20 meter niet bepaald schokwekkend. Onze belangstelling gaat speciaal naar de ‘Reus van Thailand’ uit en daarvoor moeten we 400 meter via een ontzettend aantal treden naar het dal afdalen. Een niet bepaald gemakkelijke tocht die toch meer dan een half uur van onze krachten vergt.

Als we oog in oog met deze reus staan, kijken we 50 meter omhoog naar de kruin en bewonderen zijn omvang van ruim zestien meter. Interessant om te weten is dat de omliggende, veel kleinere en jongere soortgenoten, een dienende rol vervullen. Zij verstrekken namelijk de voeding aan hun majestueuze veel oudere grote broer. Hierna staat ons nog een heel karwei te wachten. De weg terug omhoog vormt een ware beproeving voor deze twee niet meer zo piep zijnde heren. Zuchtend staan we bij elk 100-meter bordje even stil. Boven aangekomen slaken we een grote zucht en slaan om de ‘overwinning’ te vieren met onze rechterhanden tegen elkaar.

Voor geïnteresseerden: het park beschikt over een 9-tal lodges voor een zeer acceptabele prijs. Tevens zijn er 3-persoons tenten te huur.

Wonderbaarlijk bamboe

Uiteraard tref je in het park ook een gevarieerd aantal bamboesoorten aan. Op heel wat plaatsen tref je in Thailand uit bamboe gemaakte producten aan. Ladders, bouwsteigers, meubelen, lampenkappen en een heel scala aan souvenirs en huishoudelijke artikelen.

In Europa en ook in Amerika zien we tegenwoordig een geheel nieuwe toepassing van bamboe. Je kunt het nauwelijks bevatten; kleding gemaakt van bamboe. En daarmee bedoel ik niet de hoelahoela rokjes uit het Caribische gebied. Nee, gewoon sokken en ondergoed met speciale kwaliteiten. Donzig zacht, vocht absorberend met een pasvorm die als een tweede huid aanvoelt. Kijk maar eens naar de site www.Bamigo.com welk een toekomst voor bamboe in het verschiet ligt.

Heb de proef op de som genomen en stap getooid in ondergoed van bamboe beerenthousiast in Thailand rond.

2 reacties op “Thailand’s hoogste boom en wonderbaarlijk bamboe”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Ben er enkel jaren geleden ook eens geweest met de familie.
  We zijn toen ook in een van die hutten blijven slapen.
  Overdag aangename temperatuur, maar eens de zon onder werd het daar wel fris. Het was dan ook al eind december. Warme kledij is dan geen overbodige luxe.
  Vervolgens bij het ontwaken douche met (ijs)koud water, want (toen) geen warm water beschikbaar. Enkel de gekende waterbak. Je bent direct wakker.

  Je waarschuwt terecht voor de fysiek inspanning die het vergt om terug vanuit die kloof (waar de boom staat) terug naar boven te lopen.
  Mensen met fysieke problemen denken best twee keer na voor ze de afdaling naar de boom maken.

 2. Jef zegt op

  Met mijn Thaise echtgenote en haar drie dochters maakte ik iets voor Songkran 2001 de afdaling… en de beklimming. Mijn vrouwtje ging graag mee omlaag maar werd tijdens de terugkeer steeds kwader, zeg maar amper ingehouden razend. Gelukkig raakte ze uiteindelijk veel te uitgeput boven om nog drukte te maken. Toch voor iedereen een erg mooie herinnering, maar opnieuw doen zit er met al die jaren erbij niet meer in.

  Direct omheen de boom was toen een houten wandelpad, dat ik niet meer zie op de foto. Misschien nu “meer natuur” om de huidige prijs te rechtvaardigen van het destijds nog gratis toegankelijk natuurgebied.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website