Degenen die de Royal Flora te Chiangmai hebben bezocht konden daar de mooie gele, naar koning Bhumibol vernoemde tulp van Nederlandse komaf in levende lijve aanschouwen. Geel is de kleur van het Thaise koningshuis en oranje is een heel bekende met Nederland verweven kleur.

In 1604 kwam de VOC voor het eerst naar Siam en drie jaar later zond koning Ekathotsarot een afvaardiging naar ons land die destijds door prins Maurits werd ontvangen. De banden tussen het Thaise en Nederlandse koningshuis zijn dus al ruim vier eeuwen oud.

Klaas Koedijk uit Sint Pancras valt de eer te beurt deze bijzonder mooie, 45 centimeter lange gele tulp te hebben gekweekt. Zeer verheugd vernam hij op 21 augustus 2009 dat de Thaise koning er mee instemde om deze tulp naar hem te vernoemen. De ‘Koning Bhumibol tulp’ heeft een echt koninklijk tintje, want de bloem vond haar oorsprong in de ‘Prins Claus tulp’. Dit laatstgenoemde exemplaar komt weer voort uit de ‘Judith Leyster tulp’, een van de sterkste tulpenrassen.

Judith Leyster

Judith Leyster (Haarlem 1609- Heemstede 1660) was de bekendste vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw. Het is zeer aannemelijk dat zij bij Frans Hals in de leer is geweest, gezien de verwantschap met diens werk. Als enige vrouw wist Judith lid te worden van het schildersgilde, hetgeen betekende dat zij een volleerd schilder was en leerlingen opleidde. Inmiddels zijn meerdere werken die tot dusver aan Frans Hals werden toegeschreven erkend als werk van Judith Leyster en dat zegt toch heel wat omtrent haar vakmanschap.

Het Tulpenboek

Een van de belangrijkste stukken uit de collectie van het Frans Hals Museum is het Tulpenboek. Het boek bevat ruim veertig, tussen 1640 en 1700 op perkament geschilderde tulpen. De bekendste afbeelding is de zogenaamde vroege Brabantsson die in 1643 door Judith Leyster werd geschilderd.

Als je de drie besproken tulpen op een rijtje zet dan kun je de familiaire overeenkomsten goed zien. Bij de Judith Leyster tulp overheerst de kleur rood met bij de steel een zweempje geel.

De Prins Claus tulp toont al heel wat meer geel, de kleur die  uiteindelijk bij de ‘Koning Bhumibol tulp’ geheel overheerst.

Lekenpraat

Wellicht zult u zich afvragen wat zo bijzonder is aan die gele Bhumibol tulp. Sinds jaar en dag kennen we immers een groot aantal gele, rode, roodgele en noem nog maar een aantal kleuren en tulpensoorten op. Bij de bloemist, op de markt en tegenwoordig zelfs bij de kruidenier allemaal voor een zacht prijsje verkrijgbaar.  Noem het maar ‘kwaliteitsverschil’. Als je naar Judith en haar koninklijke opvolgers kijkt zie je toch langere stevige rechte stengels en forse mooi gevormde volle bloemen. Denk daarbij maar even terug aan de oude bierslogan van Grolsch: Vakmanschap is Meesterschap.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website